Starbucks loog over Nederlandse belastingdeal

2 Connecties
5 Bijdragen

De Amerikaanse koffieboer hoeft zijn belastingdeal met Nederland helemaal niet geheim te houden, laat het ministerie weten.

Starbucks werd in november tijdens een parlementaire hoorzitting in het Verenigd Koninkrijk aan de tand gevoeld over zijn belastingschuwe mentaliteit. Een Brits kamerlid vroeg onder andere hoeveel belasting het bedrijf in Nederland betaalt. ‘Ik moet dat geheim houden van de Nederlandse belastingdienst’, antwoordde CFO Troy Alstead. Nonsens, zo blijkt. De tax deal met Nederland mag Starbucks gewoon openbaren.

Frans Weekers, staatssecretaris van het ministerie van Financiën, liet de kamer deze week tijdens een algemeen overleg weten dat de belastingdeal met Starbucks niet geheim is. ‘Wij zullen nooit uit onszelf de belastingregelingen die we met bedrijven hebben, openbaar maken. Maar de bedrijven zelf hebben geen geheimhoudingsplicht op dit gebied’, bevestigt Lindy van Galen, perswoordvoerster van financiën tegenover FTM.

Leugenaar
Met andere woorden. Troy Alstead, de financiële man van Starbucks, loog tegenover het Britse Parlement. Weekers liet tijdens het algemeen overleg weten dat hij het Britse parlement gaat informeren over de leugen. Ook heeft de staatssecretaris een uitnodiging gestuurd naar de koffieboer om in het Nederlandse parlement uitleg te geven over de belastingdeal met Nederland.
 Troy Alstead - Starbucks CFO 

Starbucks maakt al veertien jaar lang door middel van een boekhoudkundige truc verlies in het Verenigd Koninkrijk. Zo ontloopt het bedrijf veel belasting. De winst wordt doorgesluisd naar Nederland, waar Starbucks een heel laag belastingtarief betaalt. Dat komt door het lage tarief op royalty's hier. Hoe de belastingdeal er met Nederland precies uitziet, wil Starbucks dus niet zeggen. 

Stukje ethiek
In een ethisch boekje, dat is bestemd voor werknemers van het bedrijf, benadrukt Starbucks ironisch: ‘Starbucks geeft alle zakelijke transacties volledig en juist op aan de overheidsinstanties.’ Ook staat er: ‘Starbucks neemt de hoogste ethische beleidsregels in acht in al haar transacties.’ Klaarblijkelijk zijn dergelijke interne regels niet bedoeld voor de hoogste financiële bestuurder van het bedrijf. 

Lees ook:
Discussie over belastingparadijzen laait weer op

Starbucks, Google en Amazon over de knie in het Verenigd Koninkrijk. Binnenkort ook in Nederland?
 

Get Adobe Flash player