Starbucks vertrekt uit belastingvriendelijk Nederland

De fiscale sluiproute van Starbucks via Nederland leidde tot een rel in het Verenigd Koninkrijk. De koffieketen verhuist het hoofdkantoor nu van Amsterdam naar Londen.

Koffieketen Starbucks verplaatst het hoofdkantoor eind dit jaar van Amsterdam naar Londen. Dit bericht het Financieele Dagblad vandaag. De verhuizing zou het gevolg zijn van de negatieve aandacht rondom de fiscale voordelen die Starbucks genoot in Nederland.

In 2012 onthulde persbureau Reuters dat Starbucks door het gebruik van fiscale sluiproutes al jaren geen vennootschapsbelasting in het Verenigd Koninkrijk betaalt.  Het koffiebedrijf droeg alleen in 2007 belasting over de winst af, ondanks dat de koffieketen bijna 800 Britse vestigingen heeft, het grootste aantal in Europa. Nederland speelt hierin een grote rol. De holdingmaatschappij van Starbucks is gevestigd in Amsterdam. Het bedrijf laat zijn overzeese dochters royalties betalen aan het hoofdkantoor in Nederland, resulterend in een veel lagere belastingdruk.

Belastingparadijs Nederland

Nederland wordt door veel multinationals gekozen als vestigingsplaats vanwege de deelnemersvrijstelling. Als een Nederlands bedrijf meer dan vijf procent van de aandelen in een ander bedrijf aanhoudt, hoeft er geen belasting te worden betaald over de opbrengsten uit die aandelen. In combinatie met ons uitgebreide netwerk aan belastingverdragen biedt dit potentieel grote fiscale voordelen voor bedrijven. Naast Starbucks zijn onder andere ook Google, Apple en Amazon hier gevestigd. Ook microkredietorganisaties en het Private Equity fonds Bain Capital van presidentskandidaat Mitt Romney bleken belasting te ontwijken via Nederland.

Volgens Starbucks zelf heeft de verhuizing van Amsterdam naar Londen niets te maken met ophef rondom de fiscale constructie, zo zegt Kris Engskov, Starbucks directeur voor Europa, de opkomende markten en Afrika tegen het Financieele Dagblad. ‘We verhuizen naar het Verenigd Koninkrijk omdat daar verreweg onze meeste Europese vestigingen zijn.’ Ook loopt het Verenigd Koninkrijk voorop qua innovatie op de rest van Europa en is daar de grootste concurrent van Starbucks, Costa Coffee, gevestigd.

Bovendien was het verlies van de Britse vestiging, waardoor er geen belasting moest worden betaald, niet het gevolg van de belastingconstructie van Starbucks, maar zijn er er veel te dure huurcontracten aangegaan. Hierdoor boekt de Britse dochter de afgelopen jaren consequent rode cijfers. Bekijk hieronder hoe o.a. de Starbucks CEO wordt gefileerd door Engelse parlementsleden naar aanleiding van de berichtgeving dat Starbucks geen belasting betaalt in het Verenigd Koninkrijk.