Start Guha goed bij Van Lanschot?

2 Connecties

Relaties

Financiële sector

Organisaties

Van Lanschot

Kersverse CEO Guha begint met winst bij Van Lanschot, maar heeft zijn handen vol aan de erfenis van Floris Deckers.

In zijn eerste optreden als CEO van Van Lanschot Bankiers moest Karl Guha het slechte nieuws over 2012 vertellen. In dat laatste jaar, met Floris Deckers nog aan het hoofd, leed de bank een recordverlies van 155,4 miljoen euro. Vandaag mocht hij de kwartaalcijfers presenteren. Het was een goed nieuwsshow. In zijn eerste kwartaal als topman van Van Lanschot mocht Guha behaalde de bank een nettowinst van 24,8 miljoen euro. En het beheerd vermogen steeg naar 53 miljard euro. De Financiële Telegraaf kopt: 'Guha maakt goede start bij Van Lanschot'. Is dat wel zo? ‘Dit kan nog niet het gevolg zijn van het handelen van Guha,’ vertelt een goed geïnformeerde oud-bankier van Van Lanschot. Guha zit nog in een introductieperiode. Het is de vorig jaar ingezette kostenbesparing die goed uitpakt’. Guha plukt vooralsnog de vruchten van het saneerbeleid van Deckers. Dit wil niet zeggen dat de hand van Guha nog niet te zien is. De nieuwe topman greep al stevig in bij zijn bank. Floris Deckers was nog geen twee maanden weg bij Van Lanschot of Guha slachtofferde drie van Deckers’ favorieten.'

'Cliënten blijven weglopen'

Een andere erfenis van het tijdperk Deckers is de weglopende klant. Verschillende bronnen, waaronder enkele concurrerende vermogensbeheerders, bevestigen dat klanten Van Lanschot de rug toekeren. Een deel stuurde de bank zelf weg, zo onthulde FTM in november 2012. ING bevestigt dat sindsdien klanten van Van Lanschot druppelsgewijs binnen blijven komen bij ING. In totaal stroomt er in 2012 1,7 miljard euro aan spaargeld en deposito’s weg, dertien procent van het totaal. In de tussentijd gaat de strijd om de klanten van Van Lanschot voorzichtig door. De misbare kleinere klanten stappen gedwongen over naar de concurrentie. En de vermogensbeheerders van ING en ABN Amro voeren hun campagnes op.  De private bankers van ABN Amro zullen het niet toegeven, maar in een klantgesprek zullen ze ongetwijfeld laten vallen dat bij hun bank gestald vermogen door de staat gegarandeerd wordt. In reclames adverteert de staatsbank zichzelf als beste Private Bank van Nederland. ING laat in paginagrote advertenties in verschillende kranten zien dat hun rendementen hoger zijn dan die bij ABN Amro en Van Lanschot. Rabobank lijkt zich koest te houden in de richting van klanten van Van Lanschot. Na de overname van Frieslandbank heeft de coöperatieve bank een aandeel van twaalf procent in Van Lanschot Bankiers en zal het geen olie op het vuur willen gooien.
 
De klanten van Van Lanschot zijn elders welkom 
Guha lijkt veroordeeld tot damage control. Terecht of niet, klanten van Van Lanschot hebben vragen over de toekomst van de bank. Er komen barstjes in het degelijke imago. Zijn beleggingen en spaargelden er nog wel veilig bij de Bossche bank? Op haar website beantwoordt de bank “veelgestelde vragen over de soliditeit van Van Lanschot”. Omdat “de onrust op de financiële markten zijn oorzaak vindt in de eurocrisis en de onzekerheid over de oplossing ervan. Op basis van zijn solide profiel vaart Van Lanschot een bestendige koers”. Op vragen per e-mail krijgen klanten presentaties toegestuurd waaruit moet blijken dat Van Lanschot er nog goed voorstaat. De Private Bank voldoet als één van de weinige banken aan de kapitaalseisen die de toezichthouder stelt, de zogenaamde Basel III-eisen waar alle banken op termijn aan moeten voldoen. In vergelijking met andere banken heeft Van Lanschot meer vet op de botten.

Zelfde risicoprofiel als SNS

Toch ligt de kredietwaardigheid van de Bossche bank onder vuur. Eind 2012 waardeert kredietbeoordelaar Standard and Poor’s (S&P) de bank, samen met vrijwel alle andere Nederlandse banken, verder af. S&P ziet een risicio in de macro-economische omstandigheden in Nederland. Met een BBB+ waardering krijgt Van Lanschot het zelfde risicoprofiel als SNS Reaal een jaar eerder. Consequentie van deze downgrade is dat het duurder wordt om geld op te halen op de kapitaalmarkt.
Van Lanschot vindt dit niet problematisch, omdat de bank  nauwelijks afhankelijk is van de kapitaalmarkt. “Het grootste deel van de balans financieren we met spaargeld”,  vertelt de woordvoerder. Met de zogenaamde funding ratio van 83,1 procent zit de bank zelfs hoger dan de andere Nederlandse banken. Dit wil zeggen dat de private bank ruim 83 procent van de uitstaande kredieten financiert met spaargelden van klanten. Deze voor Van Lanschot belangrijke ratio daalt echter wel. Een jaar geleden was deze nog 90 procent.

'Comfortabel'

Voorlopig lijkt dit niet tot zorgen te leiden. Guha’s voorganger Deckers gaf eerder aan dat de bank zich comfortabel voelt, zolang de ratio zich tussen de 80 en 90 procentrange bevindt. “Bij Van Lanschot is de balans er voor de cliënt: dus een zeer hoge funding ratio en uitstekende kapitaals- en liquiditeitsratio’s”. Het omgekeerde lijkt ook het geval. Met een hoge funding ratio en een lage kredietbeoordeling is de balans van Van Lanschot sterk afhankelijk van de clientèle. Die druppelsgewijs wegloopt.
De verouderde ICT-omgeving van Van Lanschot helpt Guha niet bij het vasthouden van klanten. 'Na negen jaar Deckers is er geen goed automatiseringssysteem en het erge is dat er geen uitzicht is op een nieuw', zegt een oud-Van Lanschot bankier. 'Het online systeem van Van Lanschot is te traag. Daardoor mis je nieuwe klanten en lopen huidige klanten weg', stellen verschillende andere betrokkenen. Deckers kreeg bij zijn aanstelling in 2004 de opdracht om de ICT te vernieuwen, maar faalde jammerlijk. Een van de betrokkenen noemt het mislukken van het ICT-project 'Deckers' grootste fout'. 'Door de afwezige automatisering is er minder zicht op winst, en door de afwezige winst kan er ook geen nieuwe investering gedaan worden, omdat de hogere kapitaaleisen voor banken een omvangrijke investering van naar schatting 200 miljoen euro nu niet toelaten'.
Van Lanschot heeft aangekondigd dat de bank met een strategische heroriëntatie komt. Dat lijkt niet voor niks. Floris Deckers krijgt de kritiek dat hij de bank strategisch op een doodlopend spoor heeft achtergelaten. Het is wachten op de strategische hand van de goedbetaalde Guha.