Stephan Bosman van Zoover uitgeroepen tot beste online ondernemer

Gouden internettijden herleefden even in de Taets Art Gallery in Zaandam. Daar werden voor het eerst de Loey Awards uitgereikt voor de beste online ondernemers.

In een zaal die met ongeveer 300 honderd ondernemers en investeerders was gevuld, mocht (internetondernemer) Bernard van Oranje de in familiekleuren getinte bokaal aan de winnaar uitreiken. Stephan Bosman van Zoover mocht de prijs en een Rolex van de prins in ontvangst nemen. Zijn vakantiebeoordelingssite bestaat sinds 2004. Vakantiegangers kunnen er onderling ervaringen delen. Daarmee voorziet hij klaarblijkelijk in een grote behoefte. Zoover is inmiddels op 21 markten actief en behoort tot de top grootste spelers op dit gebied in Europa.
Jurylid Annemarie van Gaal, die haar grootste ondernemerssuccessen in Rusland beleefde en voor de gelegenheid in haar favoriete kozakkenlaarzen was aangetreden, mocht eerder op de avond de aanmoedigingsprijs uitreiken aan Maarten Lens Fitzgerald van het technologiebedrijf Layar.
 
Winst
Het was voor het eerste dat de Loey Awards werden uitgereikt. Initiatiefnemers van deze 'onafhankelijke prijs voor de beste ondernemers in de Nederlandse Online Industry' zijn het venture capitalbedrijf Van den Ende & Deitmers, en investeringsmaatschappij Peak Capital. De derde initiatiefnemer, het ondernemersnetwerk Online Tuesday, deed herinneringen aan het vroegere hypenetwerk First Tuesday even herleven. Heel even maar want, Werner Vogels, de hoogste technische baas van Amazon.com, sprak vol vuur over de nieuwe generatie internet start-ups. Die waren volgens hem in staat binnen enkele jaren rond de 5 miljoen euro aan 'revenue' te halen. Het woord winst was gisteravond nog niet veel te horen.
 
Lintjesknipper
Tot teleurstelling van velen, moest de jury gisteravond enkele prominente leden missen. Jurylid Jan Kees de Jager - zelf ooit internetondernemer - moest verstek laten gaan. Hij was te druk met de pogingen van zijn partij om deel uit te mogen maken van een gedoogkabinet met het extreem nationalistische PVV.  De beroemde entertainmentondernemer Joop van den Ende moest wegens een griep het bed houden en kon daarom niet in het jurypanel kon plaatsnemen. 'Dus hebben ze mij maar als de lintjesknipper gevraagd', zei Bernard van Oranje met enig gevoel voor zelfspot waarmee de prins de lachers op zijn hand kreeg. Leuk waren ook zijn opmerkingen over het oranje logo en de locatie in Zaandam waar hij in eerste instantie met een zwaar gemoed naartoe was afgereisd. 
 
Peetvaders
Het grootste deel van het publiek bestond uit ondernemers dat door sponsor Deloitte na de uitreiking werd getrakteerd op een 'walking dinner' met 'finger food'.  Tussen de vele aanwezigen liepen ook de peetvaders van de Nederlandse venture capital rond: Leendert van Driel, oprichter van Gilde Investments en Hans Bosman, een van de oprichters van Atlas Investements. Gilde en Atlas zijn de twee oudste venture capitalbedrijven van Nederland. De heren waren complimenteus over het deelnemersveld, hoewel Bosman zijn bedenkingen over de toekomst uitte: 'Een nieuwe multinational als Philips of Unilever zie ik niet meer in Nederland ontstaan'.
Het is onder meer aan winnaar van de eerste Loey Awards, Stephan Bosman, om met Zoover te bewijzen dat Hans Bosman (geen familie) een te sombere kijk heeft op het vermogen van Nederlanders om als ondernemer te excelleren.