
De coronapandemie zet de wereld op zijn kop. Wie betaalt de rekening? En wie profiteert? Lees meer
Het virus SARS-CoV-2, beter bekend als het coronavirus, dook eind 2019 op in de Chinese provincie Hubei. In een paar weken tijd veroorzaakte het een epidemie, waarna het zich over de rest van de wereld verspreidde. Begin maart 2020 verklaarde de World Health Organisation de ziekte tot een pandemie en gingen landen wereldwijd 'op slot'.
Met het coronavirus is een crisis van historische proporties ontstaan, niet alleen medisch, maar ook economisch. In de vorm van steunfondsen en noodmaatregelpakketen werden bedrijven wereldwijd met vele miljarden op de been gehouden.
Waar met geld gesmeten wordt, liggen misbruik en fraude op de loer. Daarom volgt FTM de ontwikkelingen op de voet. Wie profiteert van de crisis? En welke oplossingen dienen welke belangen?
En alweer maakt de minister een draai over Van Lienden en de mondkapjesdeal
Minister Conny Helder laat mondkapjesdebat in verwarring ontaarden
20 miljoen mondkapjes van Sywert van Lienden gaan definitief de verbrandingsoven in
Corona en belastingtrucs maken van Pfizer het meest winstgevende bedrijf van Nederland
Viruswaarheid van Willem Engel lijkt uitgeraasd, waar blijft het binnengehaalde kapitaal?
Zes brandende kwesties na het rapport van Deloitte over de mondkapjesdeal
Hoe het gerucht over de vermeende corruptie van Jaap van Dissel de wereld werd ingeholpen
Sywert van Lienden maakte veel meer winst op mondkapjes dan hij het ministerie vertelde
Blijvende Q-koorts krijgt nog minder aandacht dan post-covid
Van zwarte lijst naar chief security: de onwaarschijnlijke carrièreswitch van een ict-criticus
Kunnen we ons monetaire systeem op een eerlijker manier organiseren? Lees meer
Waarom is de creatie van geld in handen van – particuliere – banken? En moet dat altijd gepaard gaan met schuld? Ofwel: kunnen we ons monetaire systeem op een eerlijker manier organiseren?
Dat zijn vragen waar menig econoom zijn tanden op heeft stukgebeten. Toneelgroep De Verleiders zette een brede discussie in gang door op te roepen tot een burgerinitiatief. Met 120.000 handtekeningen moest de politiek wel reageren en nadenken over de aard en het wezen van ons geld en hoe het wordt gecreëerd. Dat leidde tot een opdracht voor de Wetenschappelijk Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) om onderzoek naar geldschepping te doen.
Op Follow The Money begon het debat in 2015, toen auteur en voormalig bankenlobbyist Robin Fransman reen open brief aan het toneelgezelschap schreef, die werd beantwoord door Martijn Jeroen van der Linden, bestuurder van de stichting Ons Geld. Daarnaast gaven tientallen lezers in het discussieforum hun visie op wat misschien wel de grote vraag van het moment is: van wie is ons geld eigenlijk?
Niet burgers maar banken profiteren van de renteverhoging van de ECB
Aan een digitale euro die niet met banken concurreert, heeft niemand iets
Als we de economen van morgen niet anders opleiden, blijft de wereld op dezelfde voet doorgaan
Geld bepaalt alles, maar bijna niemand snapt het. Reis door onze kaart en ontdek hoe ons geldstelsel in elkaar zit
De ECB deelt miljarden uit aan private banken en stuurt onze overheid de rekening
De belastingbetaler mag nu ook de verliezen van De Nederlandsche Bank betalen
De ontrafeling van ons geldstelsel
Nederlandse regering presenteert voor het eerst een visie op de digitale euro
Wordt digitaal contant geld programmeerbaar, en gekoppeld aan je identiteit?
De strijd om het digitale geld is losgebarsten
© AFP / Timothy A. Clary
Waarom begrotingstekorten geen probleem zijn, maar een oplossing
Corona brengt overal ter wereld de overheidsfinanciën uit balans. Maar hoe erg is dat? Hoogleraar Stephanie Kelton schrijft in haar nieuwe boek ‘The Deficit Myth’ dat onze angst voor een hoge staatsschuld overtrokken is. Ze ziet begrotingstekorten juist als de sleutel om dreigende sociale en ecologische crises af te wenden.
2020 wordt even slikken voor onze minister van Financiën. Is begrotingsdiscipline normaal gesproken hét stokpaardje van de Nederlandse regering, de coronacrisis brengt Wopke Hoekstra's geliefde 'huishoudboekje' volledig uit balans. De uitgaven lopen op, en de belastinginkomsten juist terug. Het zuinige Nederland verwacht over 2020 een tekort van 68 miljard euro, 8,7 procent van het bbp.
Waar betalen we dat van? Zijn begrotingstekorten van zulke omvang wel houdbaar? En moeten we straks vrezen voor hyperinflatie, omdat centrale banken de tekorten financieren met het aanzwengelen van de geldpers?
Die vragen staan centraal in het boek The Deficit Myth van hoogleraar economie Stephanie Kelton. Het boek, dat in juni uitkwam, ligt sinds 9 juli ook in de Nederlandse boekhandel. Met overheden die door corona afstevenen op begrotingstekorten van recordhoogtes, had het boek niet op een beter moment gelanceerd kunnen worden: Kelton kraakt de hardnekkige begrotingsmythes die onze politiek en economie in hun greep houden. FTM las het boek en sprak met de auteur.
Publiek geld bestaat
Sinds ze presidentskandidaat Bernie Sanders en zijn groep progressieve democraten — onder wie de parlementariër Alexandria Ocasio-Cortez — in 2015 van economisch advies ging voorzien, is Kelton uitgegroeid tot een heuse rockstar economist. Ze is één van de prominente verkondigers van de Modern Money Theory (MMT), de economische school die zegt dat grote overheidstekorten op zichzelf geen probleem hoeven te vormen voor de economie. Daarmee biedt ze een wetenschappelijke onderbouwing voor financiering van plannen als de Green New Deal: een ambitieus project om tegelijkertijd sociale ongelijkheid en klimaatverandering te lijf te gaan.
Stephanie Kelton is hoogleraar economie en publiek beleid aan de Stony Brook University in New York en was daarvoor hoofd van de economie faculteit van de University of Missouri in Kansas City. In 2015 verliet ze tijdelijke de academische wereld om aan de slag te gaan als hoofdeconoom van de Democraten in het U.S. Senate Budget Committee. Ook adviseerde ze Bernie Sanders over economische onderwerpen tijdens zijn presidentiële campagnes in 2016 en 2020.
In 2016 riep nieuwswebsite Politico Kelton uit tot een van de 50 meest invloedrijke denkers van 2016; Bloomberg zette haar op de lijst van 50 invloedrijkste mensen van 2019. Kelton adviseert over de hele wereld beleidsmakers, investeringbankiers en portfolio-managers en geeft regelmatig economisch commentaar in de Amerikaanse media.
Kelton is aanhanger van de Modern Money Theory (MMT), een economische school, die een tegenhanger vormt voor de dominante neoklassieke economische school. MMT beschouwt de uitgifte van geld als een publiek monopolie: de overheid creëert geld door middel van begrotingsbeleid, in samenwerking met de centrale bank.
MMT ziet het tegengaan van werkloosheid als een belangrijk economisch doel van de overheid. Hoge werkloosheid is in die zienswijze een signaal dat de overheid te weinig geld uitgeeft om de economie te stimuleren. Zolang er nog genoeg arbeidskrachten, grondstoffen en productiecapaciteit beschikbaar zijn, is het risico op inflatie volgens MMT beheersbaar. Bij volledige werkgelegenheid is het ontstaan van inflatie echter een reëel gevaar, dat met het verhogen van belastingen moet worden gecontroleerd.
‘The Deficit Myth gaat over publieke financiering, de aard van ons monetaire systeem en publiek geld’, zegt Kelton. Over haar motivatie om dit boek te schrijven is ze duidelijk: ‘Ik wil hiermee de misverstanden rondom overheidsfinanciën wegnemen en de mythes over publiek geld ontkrachten.’
Kelton verwijst naar een citaat van Margaret Thatcher dat ze ook in haar boek aanhaalt. Op een conferentie van de Conservative Party in 1983 zei Thatcher: ‘De staat heeft geen geldbron, anders dan het geld dat mensen zelf verdienen. Als de staat meer wil uitgeven, dan kan dat alleen door uw spaargeld te lenen, of door het verhogen van belastingen.’ Klinkklare onzin, zegt Kelton: ‘Ik wil mensen verlossen van het idee dat er alleen zoiets bestaat als “het geld van de belastingbetaler” en dat er geen publiek geld zou zijn.’
Dossier
Dossier: Van wie is ons geld?
Waarom is de creatie van geld in handen van – particuliere – banken? En moet dat altijd gepaard gaan met schuld? Wat is de war on cash, en kunnen we ons monetaire systeem ook op een eerlijkere manier organiseren? In dit dossier duiken we in de fundamentele discussie rondom onze euro's.
Kelton schrijft dat politici als Margaret Thatcher de bestaande ‘mythes’ over onze overheidsfinanciën in stand houden om ze vervolgens in te zetten voor politiek gewin: ‘Voor de meesten van ons klinkt het heel plausibel dat de overheid meer belasting moet heffen om meer geld uit te kunnen geven. En onze politici weten dat. Ze weten ook dat de meesten van ons niet meer belasting willen betalen. Daarom wringen ze zichzelf in allerlei bochten om onze stem te winnen met toezeggingen om grootse dingen te doen, zonder dat de meerderheid van ons meer hoeft te gaan betalen.’
Maar dat is niet hoe ons moderne geldstelsel daadwerkelijk in elkaar steekt. De overheid kan immers in samenwerking met de centrale bank – technisch gezien – in onbeperkte oplage geld creëren. Het budget van een overheid steekt daardoor fundamenteel anders in elkaar dan het huishoudboekje van een gezin of bedrijf, dat niet over die geldscheppende macht beschikt. ‘De overheid heeft ons geld niet nodig, wij hebben hun geld nodig. We vertellen het verhaal dus achterstevoren’, schrijft Kelton. ‘MMT beschrijft het monetaire systeem zoals het daadwerkelijk functioneert. Het maakt onderscheid tussen de reële limieten, en de krankzinnige en onnodige beperkingen die we onszelf opleggen.’
De goudstandaard is niet meer
Die zelfopgelegde beperkingen — zoals limieten op de staatsschuld, of de 3-procentsnorm op het begrotingstekort, een regel die volgens ‘uitvinder’ Guy Abeille niet meer dan een arbitraire formule is — zijn desondanks uitgegroeid tot stelregels voor overheidsfinanciën.
Volgens Kelton is dat een erfenis uit het verleden: veel economen benaderen het geldsysteem alsof ons papieren en digitale geld nog altijd inwisselbaar is voor een bepaald gewicht in goud. In dat geval zou de hoeveelheid geld die de overheid kan maken beperkt worden door de beschikbare goudvoorraden.
Maar in werkelijkheid is ons wereldwijde geldsysteem sinds 1971 volledig losgekoppeld van de goudstandaard. De Amerikaanse overheid en haar centrale bank, de Federal Reserve, kunnen onbeperkte hoeveelheden dollars creëren. Kelton: ‘We hebben geen goudstandaard meer, maar toch is het politieke debat geworteld in die achterhaalde manier van denken.’
Ook andere overheden met een eigen munt kunnen in theorie onbeperkt geld bijdrukken. Dat gaat ook wel eens gruwelijk fout: ongebreidelde geldgroei kan, wanneer die niet gepaard gaat met een toename in productie, leiden tot hyperinflatie, zoals kleptocratische heersers in Zimbabwe en het voormalige Joegoslavië hebben bewezen.
Belasting komt later
‘Of je geld uitgeeft of niet is voor de staat bovenal een politiek besluit,’ schrijft Kelton. Ze beschrijft hoe in de Amerikaanse politiek daarbij met verschillende maten wordt gemeten: ‘Als het gaat over sociale zekerheid, of als een volksvertegenwoordiger meer geld wil uitgeven aan onderwijs of gezondheidszorg, wordt meteen de vraag gesteld “hoe we daarvoor gaan betalen” zonder dat het begrotingstekort oploopt. Maar heb je wel eens gemerkt dat dit bijna nooit gebeurt als het budget van defensie wordt uitgebreid, de banken worden gered, of wanneer er belastingcadeautjes worden uitgedeeld aan de allerrijkste Amerikanen – zelfs niet wanneer die maatregelen het begrotingstekort doen oplopen?’
Het is volgens Kelton belangrijk dat meer mensen zich realiseren dat belastingen geen vereiste zijn voor de financiering van overheidsuitgaven. ‘We moeten miljardairs belasten om de vermogens- en inkomensongelijkheid te verkleinen en om de gezondheid van onze democratie te bewaken. Maar we hoeven hun spaarpotten niet open te breken om armoede uit te bannen [..]. Daarvoor is het benodigde gereedschap al beschikbaar.’
Met dat benodigde gereedschap doelt Kelton dus op de digitale geldpers. In het gesprek licht ze ook toe waarom een beter begrip van ons geldstelsel een maatschappelijk verschil kan maken: ‘Men moet begrijpen dat het doel van belastingen niet is om overheidsuitgaven te financieren. Dat betekent dat we iets kunnen doen tegen klimaatverandering, dat we ons zorgsysteem en onze infrastructuur kunnen verbeteren, en dat we hongerige kinderen kunnen voeden, zónder dat daarvoor eerst allerlei belastingverhogingen voor de allerrijksten doorgevoerd moeten worden.’
‘De capaciteit om geld uit te geven is voor de overheid onbeperkt, maar de productieve capaciteit van de economie is dat niet’
Kelton is er dus van overtuigd dat er meer mogelijk is dan de meeste mensen denken: ‘Zelfs wanneer de gekozen volksvertegenwoordigers tegen belastingverhogingen stemmen omdat ze wat verschuldigd zijn aan de rijken die ze in het zadel hebben geholpen, dan nog steeds is er voldoende geld beschikbaar om de grootste gebreken in onze maatschappij aan te pakken.’
De reële beperking: inflatie
MMT ziet inflatie als de belangrijkste reële beperking van begrotingsbeleid. Wanneer de algemene prijsniveaus stijgen — en het geld in omloop zijn waarde verliest — zou dat een teken van een te ruim begrotingsbeleid kunnen zijn. Maar dat wil niet zeggen dat er een één-op-één verband tussen geldschepping en inflatie bestaat. Prijsstijgingen hebben vaak niets met de geldhoeveelheid te maken. Zo kan een plotselinge afname in de aardolieproductie er toe leiden dat het aanbod van producten die met olie worden gemaakt terugvalt en de prijzen omhoog gaan. Of denk aan een plotselinge prijsstijging als gevolg van verhoogde accijnzen. De accijnsverhoging op tabak, die vanaf 1 april 2020 in Nederland werd doorgevoerd, was volgens het CBS een belangrijke veroorzaker van de inflatie in juni: 1,6 procent ten opzichte van een jaar geleden.
Slechts in sommige gevallen is inflatie een gevolg van overbesteding door de overheid. In dat geval wordt inflatie aangewakkerd doordat mensen collectief meer geld gaan uitgeven, waardoor de vraag zo sterk stijgt dat het de productiecapaciteit te buiten gaat. Kelton: ‘De capaciteit om geld uit te geven is voor de overheid onbeperkt, maar de productieve capaciteit van de economie is dat niet.’
Van dat type inflatie hebben we de afgelopen 10 jaar echter geen last gehad. Sterker nog: centrale banken hebben juist — tevergeefs — geprobeerd om de inflatie via monetair beleid omhoog te stuwen. Kelton constateert dat dat in veel economieën niet is gelukt, omdat er een tekort aan economische stimulering vanuit de overheid was: ‘De begrotingstekorten waren meestal te klein, in plaats van te groot.’ Dat is volgens haar een gemiste kans: ‘Als overheden hun begroting managen alsof ze een huishouden zijn, missen ze kansen om hun soevereine munt in te zetten om de levens van hun mensen te verbeteren.’
In reactie op corona geven de Amerikaanse en Europese overheden nu miljarden uit om bedrijven overeind te houden en salarissen door te betalen. Dat doen ze zonder eerst belastingen op te halen; de verwachte belastingopbrengsten gaan zelfs sterk omlaag. Dat is het levende bewijs dat MMT de realiteit beschrijft. Het is dus niet slechts het sprookje van een Magic Money Tree, waarmee politieke criticasters de theorie belachelijk proberen te maken.
Dossier
Dossier: Coronacrisis
De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen zijn ongekend; de uitwerking ervan nog grotendeels onbekend. Wat we al wel kunnen vaststellen: een nieuwe economische crisis is begonnen. Hoe verdelen we de schaarse middelen, en hoe houden we essentiële diensten en structuren overeind? Welke oplossing dient welke belangen? Die vragen staan centraal in dit dossier.
Dat betekent overigens niet dat het gevaar voor vraaggestuurde inflatie ook is geweken. Maar daar is Kelton niet zo bang voor. ‘Er is geen risico op inflatie zolang mensen thuis blijven, alleen eten kopen en de huur, hypotheek en elektriciteitsrekening betalen. Mensen geven niks extra uit.’ Kelton ziet zelfs een positief effect van de doorbetaalde salarissen en hogere werkloosheidsuitkeringen: ‘Het spaargeld in het systeem groeit, en dat is goed. Veel Amerikanen hadden vóór de crisis minder dan 400 dollar in reserve. Misschien kunnen ze nu wat geld opzij zetten voor onderwijs, pensioen of het afbetalen van schulden. Ik geloof echt niet dat we ons druk hoeven te maken over een plotselinge vloedgolf van koopdrift, waardoor de inflatie op hol slaat zodra de lockdown voorbij is.’
Baangarantie als bodem
Overheidsuitgaven zouden volgens Kelton niet gebaseerd moeten zijn op arbitraire begrotingsregels, maar ook in normale tijden veel meer rekening moeten houden met de reële beperkingen van de economie: de beschikbaarheid van grondstoffen, arbeidskrachten en productiecapaciteit. Hoge werkloosheid is een teken van onbenut potentieel, en daar kan een geldscheppende macht wat mee doen. Een gebalanceerd huishoudboekje zou volgens Kelton daarom nooit een doel op zich moeten zijn. ‘De begroting is slechts een middel voor een uitgebalanceerde economie die werkt voor iedereen.’
Een van de belangrijkste zaken waar Kelton voor pleit is een Job Guarantee, een baangarantie vanuit de overheid. Het doel daarvan is niet om de concurrentie aan te gaan met het bedrijfsleven, maar om een bodem onder de arbeidsmarkt te leggen — vooral wanneer het economisch tegenzit. Kelton: ‘Een baangarantie zorgt ervoor dat mensen dan nog steeds aan het werk blijven tegen een minimumloon en hun vaardigheden ontwikkelen.’ Vanuit die basissituatie kunnen bedrijven in de private sector hen vervolgens aannemen zodra de economie aantrekt.
Een baangarantie zou volgens Kelton als economische stabilisator werken: ‘Banen en inkomens blijven door de gehele conjunctuurcyclus bewaard, waardoor toekomstige recessies korter en minder hevig zullen zijn.’ Ze heeft ook nagedacht over de manier waarop een baangarantie het beste kan worden georganiseerd. De financiering is top-down, maar de invulling van de banen moet uit de bevolking zelf komen. Kelton: ‘We moeten erkennen dat de federale overheid niet de beste partij is om te bepalen wat voor banen er nodig zijn. Dat kunnen de mensen in lokale gemeenschappen het beste zelf.’ Ze vertelt dat het doel van de baangarantie niet het draaien van een zo hoog mogelijke productie en economische groei is, maar het opzetten van sociaal nuttige projecten zoals gemeenschapstuinen of oversteekbrigadiers bij de lokale school. ‘Daar hebben lokale gemeenschappen wat aan, en het geeft mensen die anders werkloos thuis zouden zitten met een uitkering, een nuttige baan met een inkomen waar ze van rond kunnen komen.’
Kelton beschrijft gedetailleerd hoe de Amerikaanse overheid in coördinatie met de Federal Reserve geld schept. Ze behandelt ook de rol van de staatsobligaties in dat proces. Overheidsschuld, in de vorm van obligaties (leningen) die de staat uitgeeft, ziet Kelton als een andere vorm van geld – ‘gele’ dollars, in plaats van ‘groene’. Die gele dollars gebruik je niet om morgen je boodschappen af te rekenen; ze fungeren als spaarpot voor de toekomst. Kelton: ‘Staatsobligaties zijn gewoon rentedragende dollars.’
Aan de toekomstige verplichtingen die voortvloeien uit obligatie-uitgiften kan een soevereine overheid altijd voldoen met de geldpers. De reden voor de staat om obligaties uit te geven is dus een andere dan voor bedrijven die het geld nodig hebben voor hun financiering. ‘Obligatie-uitgiften maken het mogelijk voor de houders van reserves (groene dollars) om die om te wisselen voor Amerikaanse staatsobligaties (gele dollars). Ze worden niet uitgegeven om de overheid te financieren, maar om rentestanden te reguleren.’
Over die gele dollars betaalt de staat rente. Dat is dus opnieuw extra geld dat bij de bezitters van die dollars terechtkomt. Dat nieuwe geld zou inflatie kunnen veroorzaken, maar omdat veel staatsobligaties in buitenlandse handen zijn (zo’n 40 procent) en de meeste rente wordt geherinvesteerd, is het risico op inflatie van consumentenprijzen beperkt. Wel zouden investeerders daarmee de prijzen van grondstoffen, vastgoed en aandelen omhoog stuwen: zogeheten asset inflation. Het betalen van rente over obligaties, die meestal niet in handen zijn van de armsten in de samenleving, vergroot eveneens de ongelijkheid. Maar ook hier staat een ding buiten kijf: de rentebetalingen op staatsobligaties zullen geen financiële uitdaging vormen voor een soevereine overheid met een eigen munt.
Het woord ‘staatsschuld’ roept bij mensen de associatie op met ‘terugbetalen’. Dat is immers hoe we tegen een persoonlijke lening aankijken: die moet ooit worden afgelost. Kelton vindt het woord ‘schuld’ in deze context dan ook misleidend: de staatsschuld hoeft nooit te worden terugbetaald. En als de overheid het echt zou willen, dan kan die schuld per direct tot het verleden behoren – ook in dit geval met een druk op de knop van een toetsenbord.
Voor de grote dreigende ‘schuldenklok’ hoeven we ons dus absoluut geen zorgen te maken; ‘je zou het net zo goed een “spaarklok” kunnen noemen,’ schrijft Kelton. Een uitspraak van Hillary Clinton — ‘Onze stijgende overheidsschuld vormt een bedreiging voor de nationale veiligheid’ — en het berekenen hoe groot de overheidsschuld per inwoner is, zoals Time Magazine in 2016 op haar voorpagina deed, ziet Kelton als pure angstzaaierij.
America first
In haar boek schrijft Kelton: ‘MMT spoort ons aan om monetair beleid (in haar huidige vorm) te degraderen en begrotingsbeleid meer centraal te zetten voor het stabiliseren van de macro-economie.’ Ze stelt ook de onafhankelijkheid van centrale banken ter discussie en zegt dat die in feite niet bestaat. Toch steunt ze het huidige monetaire beleid, waarbij dollars en euro’s rechtstreeks van de centrale bank naar spelers op de financiële markten en grote bedrijven (waarvan sommige zelfs met afgewaardeerde kredietwaardigheid) stromen. In ons interview zegt Kelton daarover: ‘Wat is het alternatief? Een grote financiële crisis zou de hele economie verslinden. Centrale banken waken over de financiële belangen van een brede groep van kredietverstrekkers.’ Wanneer centrale banken dat binnen de huidige systeeminrichting niet zouden doen, zou de situatie volgens Kelton onhoudbaar worden. ‘Op dit soort momenten zou het niet ondersteunen van bedrijfskredietmarkten, tot talloze faillissementen en verlies van werkgelegenheid leiden.’
Zoals Kelton het bekijkt is de interventie van de Fed hard nodig, ook om de reële economie overeind te houden. Ze kiest ervoor om haar pijlen op één specifiek doel te richten: de overheid moet meer initiatief nemen om de economie te stimuleren. De kritiek op centrale banken is in The Deficit Myth daarom zeer beperkt en private geldschepping door banken en schaduwbanken blijft helemaal buiten beschouwing. In ons gesprek zegt ze daarmee niet de problemen in de bancaire sector te willen bagatelliseren, maar focus aan te brengen op wat ze het allerbelangrijkste vindt: publieke geldschepping.
Euroland
Kelton gaat in haar boek ook grotendeels voorbij aan de speciale rol van de dollar als wereldreservemunt, de status aparte die de VS daarmee heeft op monetair en economisch gebied, en de beperkingen die dat met zich meebrengt voor andere soevereine landen om grote overheidstekorten te draaien. Wel staat ze kort stil bij de Europese situatie. Ze benoemt dat de Europese landen van de eurozone geen soevereine landen meer zijn, omdat ze niet langer de macht over hun eigen geldpers hebben. Het afstemmen van monetair beleid op Europees niveau met begrotingsbeleid dat voor het grootste deel nationaal wordt bepaald, is daardoor politiek nog ingewikkelder.
In het gesprek verwijst Kelton naar een paper dat ze in 2009 schreef met collega Randall Wray. De titel: ‘Can Euroland survive?’. In dat artikel voorspellen de twee MMT-economen dat de muntunie sommige eurolanden zou beperken om het ruimere begrotingsbeleid te voeren dat hun land sneller uit de crisis had kunnen trekken – begrotingsbeleid dat soevereine landen als China, de VS en de UK wel konden voeren.
De Europese institutionele inrichting is nu hetzelfde als toen, maar Kelton is enigszins positiever: ‘Het kan nog steeds werken, maar het vereist samenwerking met en toewijding van de monetaire autoriteit: de ECB.’ Ze vindt dat de ECB de juiste koers is ingeslagen: ‘Het stabiliteits- en groeipact is opgeschort en de ECB voorkomt dat de obligatiespreads [het verschil in rente voor de verschillende eurolanden, red.] ontploffen. Hierdoor kunnen Europese overheden ruimer begrotingsbeleid (zonder 3 procent-limiet) voeren, tegen lagere kosten.
‘Bezuinigen betekent het einde van het Europese project’
Kelton maakt zich echter wel zorgen over wat er na de coronacrisis zal gebeuren: ‘Als Italië een publieke schuldratio van 160 procent van het bbp heeft, en de autoriteiten zeggen: we geven geen ondersteuning meer en we laten de spreads los, dan is er nog maar één alternatief: austerity, bezuinigen dus. Dat betekent het einde van het Europese project. Als je mensen over het breekpunt heen duwt, laten ze op een gegeven moment wel van zich horen.’
Wetenschap en ideologie
Kelton laat zien dat de mythes over overheidsfinanciën dogmatisch beleid in stand houden, dat tot allerlei ‘reële tekorten’ in de samenleving leidt. ‘Als onze generatie doorgaat met het kijken door de verkeerde economische lens, dan zullen we niet de juiste investeringen maken’, zegt ze daarover. ‘En zeker niet op de schaal die nodig is om de steeds groter wordende sociale en ecologische crises af te wenden.’
Maar dat het doorprikken van de begrotingsmythes er ook automatisch toe zal leiden dat politici de geldpers verstandig zullen inzetten – in dienst van de samenleving, binnen de reële capaciteitsbeperkingen van de economie, en dus zonder de inflatie omhoog te drijven – neemt Kelton in haar boek als uitgangspunt. De onderbouwing hiervoor ontbeert echter de grondigheid waarmee ze de mythes ontkracht. The Deficit Myth is daarmee enerzijds een wetenschappelijke beschrijving van het geldsysteem, en anderzijds een hartstochtelijk ideologisch pleidooi voor overheidsbeleid dat is gericht op het bestrijden van ongelijkheid, aanpak van klimaatproblematiek en betere bescherming van werknemers.
Aanvullend historisch onderzoek, een verdere uitwerking van ideeën en voorstellen – en een volgend boek waarin de focus ligt op het onderbouwen van enkele aannames, zijn dus wenselijk. Desondanks biedt het boek belangrijke aanknopingspunten voor een systeemverandering. De publieke geldpers draait tijdens corona immers al overuren. Terwijl het geld verdwijnt in de financiële markten, wordt het publieke gesprek over of dat wel de beste bestemming is, vakkundig de kop ingedrukt. Politici als Wopke Hoekstra maken daarbij – net als Thatcher 37 jaar geleden – dankbaar gebruik van een narratief dat Kelton in haar boek ontmaskert als niets meer dan mythologie.
Begrotingsbeleid verdient een gelijkwaardige plek naast monetair beleid in het managen van de macro-economie. Die boodschap zet Kelton in haar boek overtuigend neer. Met een krampachtige fixatie op begrotingstekorten doen we niet alleen onszelf, maar ook toekomstige generaties tekort.
178 Bijdragen
Sep Bosma
Thomas Bollen 7
Sep BosmaJan-willem Sanders 7
Sep BosmaElmar Otter 6
Jan-willem SandersAls je op behoren klikt klapt er een tooltip uit. Die is echter langer dan het uitklapdeel waartoe die behoord. Je kunt daardoor niet verder lezen dan: 'A painfree transaction that turns'. Alles daarna is niet leesbaar (tenzij cmd + c en dan in Teksteditor cmd + v ;-) ).
Thomas Bollen 7
Elmar OtterKelton schrijft: If we really want to make the national debt disappear,
there are more painless ways to go about it. The most straightforward
option is to do it the way Lonergan described. Simply let the central
bank buy up government bonds in exchange for bank reserves. A painfree transaction that turns yellow dollars back into green dollars. It can
be carried out using nothing more than a keyboard at the Federal Reserve. Another option would be to phase out the issuance of Treasuries
over time. Instead of selling bonds to drain off the reserve balances
that result from deficit spending, we could just leave the reserves in the
system. We can do it without interfering with the Federal Reserve’s
ability to conduct monetary policy because the Fed doesn’t need government bonds to hit its short-term interest rate target. Over time,
all of the outstanding bonds will mature, and the debt will gradually
disappear.
Elmar Otter 6
Thomas BollenWas net van de app op mijn mac overgestapt wegens het andere technische probleem.
Elmar Otter 6
Thomas BollenJan-willem Sanders 7
Sep BosmaSylvia Stuurman 3
Dan hoeft de overheid geen "onzinbanen" aan te bieden, en hebben mensen zonder werk hun handen vrij om iets voor zichzelf te beginnen.
Bespreekt ze een basisinkomen ten opzichte van een baangarantie?
Thomas Bollen 7
Sylvia StuurmanKortom: best een aantal goede argumenten waarom een baangarantie een sociaal effectiever en economisch haalbaarder alternatief is dan een basisinkomen.
Ik zit zelf nog met allerlei vragen maar vind het in elk geval interessant klinken. Een onderwerp om nog eens verder in te duiken.
Elmar Otter 6
Thomas BollenThomas Bollen 7
Elmar OtterElmar Otter 6
Thomas BollenCo Pater 7
Elmar OtterBlijkbaar is dat dus nu niet zo omdat er geen geld aan uitgegeven wordt.
Ferry de Boer 7
Co PaterCo Pater 7
Ferry de Boerzinvol werk is er zat, maar onzin banen ook. Hoe kan dat?
De vrije markt kan niet voorzien in zinvolle banen. Die conclusie dient zich aan.
Hoe het dan anders moet ?
Dat is een zinvolle vraag.
Martien van Dongen 4
Thomas BollenDe overheid vond dit te bedreigend en heeft het project stil gelegd.
Co Pater 7
Thomas Bollen1: Werk is geen doel op zich, maar heeft wel sociale impact voor degene die werkeloos zijn. Werk is dus wel belangrijk.
2: Om dus het gevaar van overconsumptie te ontlopen, moeten we ook nadenken over de lengte van het werk. Partners werken nu soms samen 10 dagen per week. Dat zal dus anders ingevuld moeten worden. En dan kom je op het terrein van nuttig en zinloos werk ( Bullshit jobs , David Graeber )
3: Degene die dus baangarantie krijgen en nuttig werk op lokaal niveau, is een kant van de medaille. De andere kant is: wat doen we met de al bestaande zinloze banen? Er moet dus gekeken worden naar wat wel of niet nog zinvol is. In samenhang hiermee kun je dan ook bepalen of de werkweek korter kan, ook omdat:
4: Zinvolle vrije tijd ook een economisch doel is ( hoeveel is genoeg, de skydelski's )
5: Economie is dus iets wat nadenken en verstandig beleid vereist.
6: Welk plan of idee er ook uit een koker komt, het zal altijd gepaard moeten gaan met het terugdringen van de ongelijkheid.
Peter Voogt
Thomas BollenCo Pater 7
Peter VoogtEen gezonde samenleving en economie, draait niet alleen om de factor productie. Je bouwd zoiets op en probeert dit vervolgens te continueren. Het gaat dus om veel meer dan alleen economische activiteit en produktie.
Thomas Bollen 7
Peter VoogtRoland Horvath 7
Thomas BollenDe Sociale Zekerheid SZ en een gegarandeerd inkomen voor iedereen zijn ook een stimulerend en stabiliserend middel voor het creëren van economische activiteit.
Een Leefbaar Onvoorwaardelijk Basis Inkomen, een LOBI voor iedereen, een inkomen los van welke regel dan ook. Bijvoorbeeld minimaal 1.500 € voor 18+ en 200 € voor 18-. Voor iedereen ook voor miljardairs, voor gevangenen en voor de koning. Miljardairs betalen hun LOBI zelf. Bij een groot inkomen wordt de bijdrage geleidelijk ingevoerd. De SZ wordt slechts gedeeltelijk vervangen. Een LOBI van 1.500 € voor iedereen kost ongeveer 40% van het BBP in landen als NL/BE. Een LOBI is effectief en aan iedereen uitgedeeld met veel minder regels, bureaucratie, dominantie en willekeur bij de overheid. Experimenten wijzen uit dat de arbeidsduur niet afneemt. De mobiliteit in de economie en de ondernemerslust neemt toe.
De neoliberalen zijn tegen omdat een LOBI zo effectief en nuttig is. Zij stellen zoiets als een Basis Inkomen van 6 à 700 euro voor ter vervanging van de SZ.
Sylvia Stuurman 3
Thomas BollenAls er nuttig werk gedaan kan worden voor de overheid kan de overheid vacatures uitschrijven. Dat lijkt me logischer.
Al Dam 3
Thomas BollenWat ook het issue is is dat deze analyse op de USA gericht is.
Joop Luster 3
Sylvia StuurmanElmar Otter 6
Als ze dit ook in de zorg en onderwijs blijft volhouden en dan verbaast opkijkt als er maar een tekort blijft aan verplegers, leraren en ambtenaren, dan vraag ik me inderdaad af of ze het nu echt niet begrijpen of dat er strategie achterzit.
https://www.fnv.nl/nieuwsbericht/sectornieuws/fnv-overheid/2020/07/geen-onderhandelingsresultaat-cao-rijk
David Bartenstein 9
Elmar OtterElmar Otter 6
David BartensteinDe looneis was 5% voor Corona.
Het is van de zotte dat de publieke sector altijd als eerst moet inleveren terwijl zei de samenleving aan de gang helpt.
Petrus Harts 3
Elmar OtterEn PLUS 0,7% is niet inleveren.
Elmar Otter 6
Petrus HartsJe bent gek als je nog bereid bent in in het algemeen belang bij de overheid, de zorg of het onderwijs te gaan werken.
Petrus Harts 3
Elmar OtterAlvast veel succes!
Elmar Otter 6
Petrus HartsIk heb geen enkele behoefte aan persoonlijk belang. Ik zelf heb ook helemaal geen loonsverhoging nodig. Het gaat absoluut nooit om mij. Ik ben niet belangrijk.
Elmar Otter 6
David BartensteinDavid Bartenstein 9
Elmar OtterAl Dam 3
David BartensteinRoland Horvath 7
Bezuinigingen in de EU/NL/BE zijn catastrofaal voor de economie omdat de 99% na verloop van tijd te weinig geld hebben en de economie in een langdurige depressie terecht komt. Zoals de periode 1929-WO2 illustreert.
In de geldkringloop moet het geld van de ondernemingen komen. Dat geld komt ook bij de ondernemingen terug als bestedingen. Door een productie verhoging te wijten aan de aanwezige overcapaciteit is er geen prijs stijging nodig om de betaalde bedrijfsbelastingen terug te verdienen.
Belastingen moeten in hoofdzaak bedrijfsbelastingen zijn en personen belastingen komen maar op de 2e plaats. De koopkracht vergroot evenveel als een verhoging van een bedrijfsbelasting. En daardoor is een bedrijfsbelasting altijd betaalbaar en kan die in principe onbeperkt verhoogd worden. Bedrijfsbelastingen zijn een verdeling, geen herverdeling, van de productie =het inkomen.
Dat alles geldt niet voor personen belastingen. Die zijn een herverdeling van het inkomen, het geld van de een naar de ander. En daardoor blijft de koopkracht gelijk. Bovendien is de geldhoeveelheid, waar de burgers over beschikken, beperkt. De bedrijfslasten kunnen dus niet verminderd worden en vervangen door personen belastingen zoals de neoliberale coalitie Rutte3 en de neoliberalen in de EU zouden willen. Dat resulteert altijd in een langdurige depressie en veelal uiteindelijk in oorlog bvb. WO1 en WO2, zoals de geschiedenis leert.
Al Dam 3
Roland HorvathStijn Legtenberg
Wim Combrink
Stijn LegtenbergDus wat zijn de "economische gevolgen van dien"? MMT (en andere economen zoals bijv. Krugman en Stiglitz) stelt dat de schade van bezuinigingen door regeringen aanzienlijk groter is dan die van een hoge staatsschuldquote, m.n. bij een lage reële rente. 30% werkloosheid en 50% jeugdwerkloosheid is in deze visie schadelijker dan het oplopen van de staatsschuldquote van 120% bbp naar 200% bbp.
Bovendien loopt in een crisis en bij grote bezuinigingen de staatsschuldquote sowieso op. Voor Italië wordt nu een coronakrimp van 11,4% bbp voorzien. De staatsschuldquote stijgt dan door de daling bbp van 169% naar ca. 190% nog voordat er een extra euro is geleend! Daartegenop bezuinigen is rampzalig en dat is ook precies wat er in Griekenland met de Eurocrisis is gebeurd met een blijvende krimp van de economie met een kwart en dito stijging van de staatsschuldquote. Het is dus meestal totaal contraproductief. En voor dit scenario nu in Italië wordt ernstig gewaarschuwd (einde EU, democratie in Italië).
MMT stelt daarenboven contra-intuitief nog eens dat lenen bij de centrale bank (QE+) minder geld in omloop brengt, omdat overheden de rente via de winstuitkering van de bank terugkrijgen. Monetaire financiering draagt op deze wijze minder bij aan de geldcirculatie dan rente betalen aan beleggers. Dat dus nog over de inflatoire impuls! Voor mensen die denken dat ze de economie begrijpen via de financiële Telegraaf echt een zware slag.
Stijn Legtenberg
Wim CombrinkMet "economische gevolgen van dien" doelde ik op de gevolgen die dit lage renteniveau (wat met zulke staatschulden wel laag moet blijven) op de economie hebben. Zoals het raken van pensioenfondsen, banken en opstuwen woningmarkt.
Martin van den Broek 4
Wim CombrinkSlechts de klok horen luiden..
Gerrit Jan 1
Gerrit Jan 1
Wietze van der Meulen 6
Gerrit JanAl Dam 3
Wietze van der MeulenAl Dam 3
Gerrit JanHans Konstapel 1
Koen Olmer
Al Dam 3
Koen OlmerMartin van den Broek 4
Creëert slechts onvrede en onbegrip bij lezers die geen notie hebben van monetaire en fiscale soevereiniteit en 'the advantage of the Dollar' in het wereld financiële systeem.
Van de mogelijke effecten op dit systeem door het boekhoudkundig 'omwisselen' van rentedragende gele naar verse groene dollars. (en/of andere soevereine valuta)
Vertrouwen als functie van fiat geld blijft nagenoeg onvernoemd.
En dat overmatige liquide middelen niet de énige trigger is voor op hol slaande inflatie want.., ect. En haar zeer geisoleerd Japanse voorbeeld uiterst dubieus is.
De Europese monetaire soevereiniteit is neergelegd bij het ondemocratisch monster dat ECB heet, onvergelijkbaar met de FED.
Tussen de regels moeten FtM followers lezen dat MMT in Europa vereist dat dit ondemocratisch instituut, waar Nld géén of totaal ondergeschikte rol in speelt het volledige zeggenschap over de Euro en fiscale regelgeving in de EMU verwerft. Toegewezen krijgt volgens Eurofielen..
Dit artikel is wederom een verkapt pleidooi voor uitbreiding en versterking van de EU/EMU zonder de alternatieve of zelfs negatieve aspecten daarvan te belichten.
Stephanie Keltons ( ja.., heb ik gelezen) boek en haar MMT ideeën zijn op meerdere manieren te duiden..
Thomas kiest voor politiek D'66 / pro-EMU activisme dat niets met kritische onderzoeks journalistiek van doen heeft..
EMU en haar politiek vergt een betere en veel kritischer analyse dan via dit boek..
Thomas Bollen 7
Martin van den BroekMartin van den Broek 4
Thomas BollenU legt een direct (demagogisch) verband tussen MMT en Keltons theorieën over monetaire financiering S(TAB) die gebaseerd zijn op Uncle Sam's (FED/Dollar) situatie en toekomstige 'generaties' Europeanen.
Europa met haar EU/EMU/ECB en totaal verschillende politieke opvattingen en keuzes die (nog) gemaakt moeten worden en waarover diepgaande meningsverschillen bestaan.
Keuzes die het lot van 17mio Nld'ers vérgaand zullen gaan bepalen.
Monetair/fiscale en politieke soevereiniteit zijn 2 zijden van eenzelfde 'munt' Thomas, U bent duidelijk bereid beiden te verkwanselen voor een 'greater good'. Een betere kwalificatie heb ik niet voorhanden.
Ik heb die bereidheid niet en misschien heet dat 'ervaring', geen fantasievolle maar harde praktijklessen in het groter Europa dat u niet eens behoorlijk kent.
Mvrgr
Martin van den Broek 4
Thomas BollenEr is geen levendige fantasie voor nodig om de strekking van uw betoog tbv 'toekomstige generaties' te begrijpen...
Wat kennis van MMT en de inhoud van Keltons boek volstaat.
Alleen; haar hoofdpersoon heet 'Uncle Sam'
Roland Horvath 7
Martin van den BroekGeldcreatie waarbij het geld aan de consumenten en de investeerders wordt gegeven geeft inflatie als de economie niet zoveel kan produceren als er geld gespendeerd wordt.
Geldcreatie verzwakt in het algemeen de waarde van de eigen munt.
Geldcreatie is niet weggelegd voor de EU overheden, niet de nationale o. a. door het verdrag van Lissabon, dat de staten reduceert tot slaven van de EU overheid. Schandelijk, karikaturaal en onaanvaardbaar. De EU Commissie heeft ook niets te zeggen aan de QE, die is in private handen bij de ECB. Ongeveer alles in de EU staatsstructuur is zwak, belachelijk en bewust verkeerd georganiseerd door de GMO.
Een ander middel om de tekort staten leefbaar en concurrentieel te maken is in iedere eurostaat een eigen munt: Uitsluitend voor binnenlands gebruik, niet op d beurs en alleen converteerbaar in euro's.
Dat lijkt op de ECU van 1999 tot en met 2001.
Een EU federatie moet minder bevoegdheden hebben dan de confederale bemoeial die de EU nu is: Uitsluitend grensoverschrijdende problemen.
Gerrit Jan 1
Martin van den BroekAd Van Heeswijk 6
Gerrit Jannick 4
Ad Van HeeswijkVertrouwen!!!!
Wie geld niet vertrouwt zoekt iets op wat hij wel vertrouwt.
Ik noem dat het verschuiven van vertrouwen.
Daarom is in mijn ogen de zogenaamde dekking van geld door goud net zo goed een mythe. Een mythe die eeuwenlang bestaat en voor sommigen (velen?) nog steeds bestaat.
Hoe zinnig is het verschuiven van vertrouwen als het nieuw te vertrouwen goedje onderhevig is aan waardefluctuatie?
€ 100 = € 100. Wie dat geld, die valuta, niet vertrouwt zal dat omzetten in bijv. goud. Als deze persoon voor € 100 aan goud koopt, moet hij erop vertrouwen dat hij op enig door hem benodigd tijdstip € 100 terugkrijgt (of meer, maar minder is net zomin uit te sluiten) want met goud kun je niet betalen in dezelfde zin als je met euro's kunt betalen. Ik zie hem al met zijn goud bij een onbemand benzinestation staan om te tanken. Ik spreek expres van een 'benodigd' tijdstip, wachten op een gewenst tijdtip (als de goudprijs hoger is dan hij ervoor betaald heeft) is een luxe die slechts enkelen gegeven is.
Ad Van Heeswijk 6
nickPiet Hein de Groot
Martin van den BroekGerard van Dijk 6
Wanneer je kijkt naar de schoonmaak CAO ontvang je ongeveer €9,00 bruto per uur en je hebt geen recht op reiskostenvergoeding voor de eerste (2x) 30 km enkele reis. 60 km rijden voor 1 of 2 uur werken. Je mag blij zijn als je € 5,00 voor die twee uur werken overhoudt. Plus dat je nog een uur reistijd hebt en de eis wanneer er iets niet helemaal goed gebeurt is je per direct moet komen in je eigen tijd. Wanneer je alles zou doorberekenen en je wilt minimaal bijstandsniveau halen dan ben 90 uur voor 60 uur werken per week kwijt.
Snap niet dat we in NL zeggen dat hier alles goed geregeld is. Wat is de meerwaarde van een vakbond die akkoord gaat met zo’n CAO? Met zulke vrienden heb je geen vijand meer nodig.
F Kwakman
- ‘Men moet begrijpen dat het doel van belastingen niet is om overheidsuitgaven te financieren. Dat betekent dat we iets kunnen doen tegen klimaatverandering, dat we ons zorgsysteem en onze infrastructuur kunnen verbeteren, en dat we hongerige kinderen kunnen voeden, zónder dat daarvoor eerst allerlei belastingverhogingen voor de allerrijksten doorgevoerd moeten worden.’
Wat is dan wel het doel van belasten? Dus nu kunnen we niets doen aan klimaat/zorg/infra/kindjes? Dat zou alleen kunnen door de rijken te belasten? Met bovenstaande argumentatie is zo veel mis dat ik bijna kortsluiting krijg.
Ook de opmerking over het sturen van inflatie obv de "reele" economie is absurd: een overheid kan niet eens haar eigen onderdelen fatsoenlijk aansturen, laat staan inschatten hoe een economie zich gedraagt en welke maatregelen nodig zijn.
Dat er afgesloten wordt met een "hartstochtelijk ideologisch pleidooi voor overheidsbeleid dat is gericht op het bestrijden van ongelijkheid" gaat mijn verbeelding voorbij. Ik sluit af met enkele statistieken van de afgelopen 10 jaar 'geldpers in overdrive'
gemiddeld salaris Jan Modaal USA: +12%
"inflatie" volgens CPI (door St. Louis FED): +18%
huizenprijs (door St Louis FED): +40%
S&P500: +300%
Thomas Bollen 7
F KwakmanIk vrees dat u dit niet helemaal goed gelezen of begrepen hebt. Kelton zegt juist: belastingheffing is niet nodig om uitgaven te financieren, maar om inflatie te reguleren of om te herverdelen.
F Kwakman
Thomas BollenErgens in mijn hoofd klinkt dat als een behoorlijke drogreden. Misschien ligt het aan mij, maar ach. Ik heb je eerdere artikelen altijd met plezier gelezen (over Orwelliaanse taal, de onzichtbare Bankrun, ECB miljarden naar Louis Vuiton etc) en kreeg daarmee het idee dat je behoorlijk bekend (en wellicht aanhanger?) bent met de Oostenrijkse school. Ik had daarom verwacht dat je in dit artikel haar het vuur aan de schenen zou leggen, en dat haal ik er niet helemaal uit. Dat vind ik jammer! :)
Thomas Bollen 7
F KwakmanConstance 4
F KwakmanIntrigerende veronderstelling, kunt u toelichten waarom iemand met deze inzichten aanhanger van de analytisch zeer beperkte O.S. zou zijn?
Ligt het niet meer voor de hand, dat i.h.a. iemand met enig besef van sociale rechtvaardigheid, die bekend is met de hoofdstroom binnen de O.S., -- een door de grote oligarchen (van Rockfeller en DuPont tot Koch en Thiel ) gefinancierde verdediging van een anti-democratische, reactionaire politieke agenda achter een façade van vrijheidsretoriek -- , er juist geen aanhanger van zal zijn?
Alternatieven voor de gangbare economische theorie zijn er ruimschoots, bv. de diverse zg. post-keynesiaanse stromingen, door de mainstream geringschattend de "progressive Austrians" genoemd. Dit dan op grond van de bij hen veronderstelde technisch-analytische incompetentie (als die van de reactionaire "Austrians", vMises&co). Ten onrechte overigens, de technisch beste P.K. ( bv. Barkley Rosser, Peter Flaschel ) verslaan desnoods de mainstream jongens op hun eigen gebied, dat van de modellen, hands down.
Martin van den Broek 4
Thomas BollenMet Griekenland en Argentinië ($ denominated debt) als glasheldere voorbeelden.
Opnieuw: uw artikel is (indirect) een sterk pleidooi voor een vergaande EU federatie met fiscaal autonome bevoegdheden voor het ondemocratische ECB instituut.
Een D'66 pamflet dat niets met kritische onderzoeks journalistiek van doen heeft..😖
En of dit pleidooi de juiste weg is in belang van toekomstige generaties is voor mij geen vraag.. nee dus..
PS
Gisteren heeft Kroatië besloten in 2023 gebruik te maken van haar recht tot toetreding van de EMU.
Met 40% grijze economie en schuldenoverladen 'bankwezen' dat voor 90% in buitenlandse handen is van m.n. Italië...
[Verwijderd]
Ferry de Boer 7
[Verwijderd][Verwijderd]
Ferry de BoerSaid Ajouaau 5
[Verwijderd]Geef ze banen (productiviteit) ipv geld (basisinkomen) komt op hetzelfde neer als wat de koning tegen de kardinaal zei.
Eerst breek men de economie af (beleid ten tijde van crisis) en daarna vindt er een herstructurering plaats in het banen carrousel waarbij de onderhandelingspositie is verdwenen. Omdat de maandelijkse lasten niet worden gedekt door een uitkering, ben je allang blij dat je een baan krijgt die het net wel dekt. En voor de overige genuchten des levens sluiten we gewoon weer een lening af bij... ja... daar zijn ze weer... de bank en de rente doet de rest.
Zolang we niet willen inzien dat geldcreatie een private aangelegenheid is, zal de onderliggende problemen nooit worden opgelost. We hebben te maken met overheden die aan de leiband lopen van de financiële sector. Zij bepalen de koers en kunnen besluitvormingen sturen.
...Op naar de volgende crisis. Volg de koning en diens kardinaal...
Oh ja... vergeet vooral niet te stemmen 😉
Arjan Dam 1
Ik heb vooral het idee dat Kelton Orwelliaans taalgebruik toepast om iets te beargumenteren waarvan we intuitief allemaal wel weten dat het eigenlijk niet klopt.
Een spelletje koehandel is een goede manier om te snappen wie de verliezers zijn als de Ezel getrokken wordt en er extra geld in het spel komt. Het zijn niet de "Rijken", want dat zijn degenen die de meeste dieren hadden (in onze maatschappij, assets zoals vastgoed en aandelen), die ontspringen de dans. Het zijn degenen die wel geld hadden, maar nog geen dieren. En wie zijn dat in onze maatschappij? Dat zijn vooral de spaarders, een hele grote groep mensen met een beperkt appeltje voor de dorst van zeg ergens tussen de 30K en 200K, die geen groot risico durven te lopen met dat potje. Dat zijn de betalers van een verborgen belasting als de overheid geld uitgeeft dat het in feite niet heeft en dus monetair financieert, dat zijn de verliezers bij inflatie.
Thomas Bollen 7
Arjan DamHans Dewitte
Thomas BollenRoland Horvath 7
Thomas BollenHet geld van de QE heeft de economie geenszins gestimuleerd want dat geld is niet in 'reële economie' terechtgekomen.
Besluit: De QE van de ECB: Bedrog en een nodeloze inflatie van het vastgoed en van de aandelen.
Wietze van der Meulen 6
Thomas BollenZoiets als 1 miljonair bij de bakker maakt het brood niet duurder maar als de bakker weet dat er alleen maar miljonairs bij hem komen, dan worden de prijzen vrij vlot aangepast....
De wijze van verdeling van extra geld bepaalt daarmee de mate van inflatie. Zo lang de ECB extra middelen niet direct bij de eindconsument laat neerslaan, loopt het niet zo snel met de (al dan niet gewenste) extra inflatie (en als veel consumenten juist krapper bij kas komen te zitten, ontstaat er eerder deflatie dan inflatie omdat ook de aanbodkant van de economie, op veel fronten, reeds (over)verzadigd is).
Hans Dewitte
Wietze van der Meulen[Verwijderd]
Thomas BollenWim Verver 5
Dit is het passeren van de financiële markt heerschappij
Gelukkig komt de sturing te liggen op de juiste inflatie controle n.m.l rente verhoging wakkert inflatie aan dus dat moet dan voorkomen worden.
Het toont aan dat geld niet noodzakelijk als schuld in omloop gebracht moet worden
Alles bij elkaar is dit een bom in de financiële sector
David Bartenstein 9
Wietze van der Meulen 6
https://duitslandinstituut.nl/artikel/38793/rutte-en-merkel-steun-uit-eu-herstelfonds-in-ruil-voor-hervormingen
Nu kan 1 of enkele partijen, door hervormingen, best wel concurrerender worden t.o.v. anderen. Maar iedereen tegelijk (als binnen de Euro-zone?) dat zie ik niet gebeuren (is technisch ook onmogelijk). Ook staan de partijen buiten de Eurozone natuurlijk ook niet stil.
Daarmee ben ik bang dat Rutte en Merkel ook wat deze eis betreft water bij de (Zuid-Europese) wijn moeten doen en een Conte - in het verlengde van dit artikel - toch zijn zin krijgt (en gaat de geldschepping - en ook steeds sneller ben ik bang - gewoon door).
Al met al echt een leuk en verhelderend artikel!
Arnold Paalvast
Maar ja, frappez, frappez toujours, tot het doordringt.
Pieter Jongejan 7
Hoe kan het dat Nederland (dat in 50 jaar 1500 miljard heeft opgespaard met hard werken) nu volgens Thomas Bollen voorstander zou moeten zijn van monetaire financiering? Wat krijgt Nederland terug voor het weggeven van 500 miljard aan gratis coronasteun aan landen die weigeren om hun hoge inkomens te belasten? En wat betekent deze toezegging voor de toekomst?
Hoe is het mogelijk fat FTM en Thomas Bollen van mening zijn dat het zinvol is om de elites in Duitsland, Frankijk, Spanje, Griekenland, Italië te subsidiëren?
Waarom eigen volk laatst? Waarom deze zelfmoord?
Zelfs de Franse politieke elite is van mening dar de Franse staatsschuld niet boven de 120% mag uitkomen, omdat anders te verwachten is dat de rente op Franse staatsobligaties zullen gaan oplopen en de euro en de EU in elkaar zullen storten..
De EU begint steeds meer op de voormalige USSR en haar satellietstaten te lijken. Monetaire financiering zoals voorgesteld in dit artikel als wondermiddel leidt onvermijdelijk tot het een herhaling van het mislukte experiment van de communistische landen.
Nuttiger lijk mij het om het boek van Branco Milanovic (Harvard) te bespreken, dat op intelligente wijze analyseert hoe het liberaal kapitalisme en het politiek kapitalisme naar elkaar toegroeien. Niet alleen in de EU, maar vooral in de USA via MMT en de repressie die daar onvermijdelijk op gaat volgen. Willen we onze democratie afschaffen en ons pensioen inleveren? Nee toch!
Jos Wouters
Martin van den Broek 4
Jos WoutersDaar valt of staat de hele theorie mee..
De hoofdpersoon in dit boek is 'Uncle Sam'..
De EU/EMU kent slechts 'Auntie Merkel' en haar 26 paladijnen..
Pieter Jongejan 7
Martin van den BroekAls Europa zich met succes tegen deze Chinese geopolitiek wil verzetten zal Europa China een stap voor moeten blijven door de euro eerder dan de yuan intrinsiek te maken.
Kiezen de USA en Europa voor MMT dan graven ze hun eigen graf.
Martin van den Broek 4
Pieter JongejanMijn kritiek op dit artikel gaat overigens uitsluitend over de verdekte suggestie dat MMT een bijdrage zou kunnen leveren aan een beter functioneren van EMU/ECB ten bate van toekomstige generaties..
Zonder vergaande vedragswijzigingen is dat gewoonweg niet waar en blijft Nld een slappe speelbal van beslissingen in Berlijn en Parijs.
Mét vergaande vedragswijzigingen worden we een Bundesland of Departement (naargelang uw voorkeur) van een Federatieve USE..
Pieter Jongejan 7
Martin van den BroekLanden met een sterke munt en/of bedrijven met een hoge aandelenkoers kunnen veelbelovende bedrijven in andere landen voor een prikkie opkopen. Dit was de succesformule van Vinken bij Elsevier. En is nu de succes formule van de Amerikaanse high tech industrieën. Zij domineren de wereldmarkt, terwijl Europa steeds verder achterop raakt door de te goedkope euro.
De veronderstelling dat een lage wisselkoers (lage koers van de euro) op lange termijn positief uitpakt voor de economische groei (van China of Europa) is in strijd met de feiten. Landen met een zwakke wisselkoers laten juist de laagste economische groei per hoofd zien.
Martin van den Broek 4
Pieter JongejanBelangrijk is de grote invloed van global trade op industriële supply chains.., wederzijds.
Niet zomaar even bij te sturen..
Nogmaals; mij ging het om de verdekte suggestie dat MMT ideeën op de huidige EMU of Nld toepasbaar zijn.
Dat oplopende overheids tekorten een oplossing eerder dan een probleem zouden zijn.
Terwijl Kelton waarschuwt voor het tegendeel...
Pieter Jongejan 7
Martin van den BroekMonetaire financiering betekent dat Nederlandse belastingbetalers en gepensioneerden nog meer moeten meebetalen aan de Franse (pensioen)tekorten en de tekorten in andere Zuid-Europese landen. In mijn ogen is Thomas Bollen de weg volledig kwijtgeraakt door niet op te komen voor de belangen van de kleine luyden.
Opvallend is dat bij de verkiezingen voor het CDA Pieter Omzigt (40%) hier wél een punt van maakt en wél opkomt voor de belangen van de kleine luyden (net als de ARPer De Vries), maar Hugo de Jonge (48%), niet.
Martin van den Broek 4
Pieter JongejanOntnomen aan de lidstaten, de natte droom van D'66/GL'ers.
In elk geval krijgt deze harde consequentie onvoldoende aandacht in dit ongebalanceerde artikeltje..
Co Pater 7
Martin van den BroekHij geeft slechts tekst en uitleg over het boek en heeft er ook kritische invalshoeken over.
Wel goed lezen, dat scheelt een slok op een borrel.
Co Pater 7
Pieter JongejanOp het niveau van de EU, is het heel wat anders dan op het niveau van Nederland.
Op EU niveau is ongewenst, want dat gaat niet werken.
Volgens mij heeft Thomas ook geen uitgesproken voorkeur voor monetaire fin. op EU niveau.
Het gaat erom of monetaire financiering op zichzelf een goed iets is, en dat is het.
Pieter Jongejan 7
Co PaterHet verschil tussen monetaire financiering op EU niveau en Nederlands niveau begrijp ik niet. Alle monetaire financiering vindt plaats via de ECB.
Co Pater 7
Pieter JongejanDit komt op mij over als een doodoener. Als de ecb besluit tot monetaire financiering dan is dat zonder democratische controle ? en het feit dat ze onbeperkt geld kunnen scheppen suggereert dat er geen criteria zijn waarom men iets doet ? Geen beleid zelfs. Laten we nog eens wat geld gaan scheppen, het is zo leuk om te doen.
" Het verschil tussen monetaire financiering op EU niveau en Nederlands niveau begrijp ik niet. Alle monetaire financiering vindt plaats via de ECB.
Als Nederland uit de EU stapt, dan kan ze toch monetair financieren voor Nederland alleen.
Pieter Jongejan 7
Co PaterFrankrijk is bij monde van de directeur van de Banque de France voorstander van monetaire financiering en spoort de Franse minister van financiën aan om toch vooral het Franse begrotingstekort niet tot boven de 120% te laten oplopen. (want dan organiseer je de oppositie en maak je de sukkels in Nederland met hun pensioenpot van 1500 miljard onnodig wakker)
Het gaat bij de ECB dus niet om een eenmalige steunoperatie in verband met Corona, maar om het blijvend ingevoerd krijgen van monetaire financiering ten behoeve van het in stand houden van de euro, waardoor het mogelijk wordt om de pensioenpot van Nederland leeg te roven. De green deal wordt voor hetzelfde doel (het in stand houden van de euro) gebruikt.
Het toestaan van monetaire financiering betekent dat je slecht functionerende machthebbers (van links of rechts) in staat stelt om langer aan de macht te blijven. Het is naïef om te veronderstellen dat deze slecht functionerende machthebbers daar geen gebruik van zullen maken. Kijk naar Erdogan, kijk naar Trump.
Monetaire financiering maakt financiële repressie mogelijk en leidt zo tot despotisme en dictatuur. Ik ben daartegen. Mijn sympathie gaat uit naar Pieter Omtzigt en naar degenen die Pieter Omtzigt steunen. Opkomen voor de kleine luyden. Niet alleen met de mond, maar met daden.
Co Pater 7
Pieter JongejanDeze documentaire is wel interresant , en zegt genoeg over het dilemma waar we in zitten.
https://www.youtube.com/watch?v=p5Ac7ap_MAY
Pieter Jongejan 7
Co PaterZonder monetaire financiering is de euro niet te handhaven. Omtzigt is econometrist en zal dit wel begrijpen, maar niet zeggen want dat levert onnodige politieke weerstand op.
Zonder monetaire financiering zullen de schuldenlanden gedwongen zijn om te devalueren en schuldsanering toe te passen.
Hierdoor komt de weg vrij naar duurzame economische groei met positieve reële rentetarieven. Hogere reële rentetarieven hebben tot gevolg dat de assetprijzen (aandelen, onroerend goed en obligaties) zullen dalen, waardoor de winstvoet in de reële economie gaat stijgen en er weer geïnvesteerd gaat worden in de reële economie. Goed voor de werkgelegenheid, maar op korte termijn slecht voor de vermogensbezitters.
De vraag is uiteraard of de elites in de schuldenlanden verstandig genoeg zijn om deze weg naar duurzame groei in te slaan. Erdogan heeft de directeur van de centrale bank ontslagen. Het Turkse pond is in de afgelopen twee jaar sterk in koers gedaald. De economie ligt op zijn gat.
Branco Milanovic (Harvard) spreekt in Capitalism alone (2019) over de overgang van liberaal kapitalisme (gebaseerd op concurrentie) naar politiek kapitalisme (gebaseerd op corruptie en vriendjespolitiek). Ook de EU beweegt zich in de richting van politiek kapitalisme.
Co Pater 7
Pieter JongejanLiberaal kapitalisme is toch ook politiek kapitalisme.
Elk economisch systeem is een politiek systeem. dat is gewoon een gegeven en daar is op zich niets mis mee.
Pieter Jongejan 7
Co PaterMonetaire financiering, zoals die nu wordt voorbereid door de Fransen van de ECB is niet van incidentele maar van structurele aard. En dat is onaanvaardbaar en ook uitdrukkelijk verboden bij de introductie van de euro. En terecht. Want anders kunnen de machthebbers (Fransen en Duitsers) de kleine landen beroven als ze dat nodig vinden. En dat vinden ze, want ze willen de euro koste wat kost handhaven. De Nederlandse spaarders (pensioenpotten) dreigen zo beroofd te worden. Dat gebeurt nu ook al via de negatieve reële rente, maar dit blijkt niet genoeg.
Dat monetaire financiering in het verleden niet heeft gewerkt en ook in de toekomst niet gaat werken blijkt uit de cijfers over de wisselkoersontwikkeling.
Landen met een zwakke wisselkoers hebben een lagere economische groei, een lager netto inkomen per hoofd en kennen een grotere inkomens- en vermogensongelijkheid. Het verhaal dat een zwakke wisselkoers via een groei van de export tot een hogere economische groei leidt is in strijd met de feiten en dus bewust misleidend.
Landen die sinds 1970 hun munt hebben opgewaardeerd ten opzichte van de Amerikaanse dollar zijn Oostenrijk, België, Denemarken, Nederland, Duitsland, Japan en Zwitserland. Dit zijn de landen met de hoogste inkomens en de sterkste economische groei. Een lage wisselkoers is dus geen succesformule.
Co Pater 7
Pieter JongejanHet is wel een tool voor een staat en de EU is dat niet.
Pieter Jongejan 7
Co PaterNederland heeft dit wat de pensioenen betreft gedaan; de andere eurolanden hebben dit niet gedaan. Je kunt nu niet monetaire financiering inzetten om jaar in jaar uit de tekorten op de pensioenen in de andere eurolanden op te vangen, waardoor de Nederlandse pensioenen stagneren en de pensioenen in de andere eurolanden stijgen. (lees NRC vandaag Frank VandenBroucke, hoogleraar en adviseur pensioenen). Dat onze politici en vakbonden met deze permanente beroving akkoord gaan is absurd. Zelfs deze Belgische hoogleraar vindt dit onrechtvaardig.
Belangrijk is dus dat Nederland geen monetaire financiering toestaat door de EU direct geld te laten lenen bij de ECB. Want dan is het hek van de dam. Als er 'één schaap over de dam is volgen er meer.
Co Pater 7
Pieter JongejanJij ziet het als een soort van Noodoplossing en Ik zie het als meer dan dat.
Dus dan praat je over verschillende dingen, met het gevolg dat je langs elkaar heen praat. Dus dat kunnen we beter niet doen.
Ooit hoorde ik iemand zeggen: communicatie is zo dicht mogelijk langs elkaar heen praten.
We hebben blijkbaar een ander beeld over wat monetaire financiering is en dan praat je ver langs elkaar heen.
Ik ken het boek van Kelton ook niet, dus dan wordt het ook al lastig.
nick 4
Co PaterJuist omdat de gedachte is gaan postvatten dat de 'nietwaarde van geld op zich' in en door zijn fysieke vorm van gouden munt een 'welwaarde' heeft, kon de gedachte ontstaan dat chartaal geld bij zijn schepping niet uit de lucht kwam.
Maar alle geld is altijd uit het niets gecreëerd. Alleen de verschijningsvorm van geld, de abstractie had een concrete verschijningsvorm nodig, heeft stoffelijkheid nodig. Zeker ook omdat 'geld' te overhandigen moet zijn.
Alle geld als sociaal construct vroeg om een soeverein, een autoriteit.
Wij leven in een tijd van soevereine staten. De onze, de Nederlandse, kent de vorm van een democratische rechtsstaat. Als die geld schept uit het niets dan doet zij dat gewoon! De hoeveelheid kan dan wel degelijk democratisch gecontroleerd worden.
In oudere tijden kon het bestaan dat één persoon zich tot soeverein uitriep (dat werd aanvaard). Die kon ook geld scheppen. Wat hij dan ook deed.
Blijft over dat geld in en uit roulatie gebracht/gehaald wordt.
Als wij nu veel geld in het leven roepen (een begrotingstekort) dan doen we dat door vooruit te lopen op hetgeen als vervanging van geld zal gaan bestaan.
Dat zal geen inflatie, laat staan hyperinflatie oproepen als hetgeen wat zal vervangen maar inderdaad op enig moment gerealiseerd is/wordt.
(In Zimbabwe kon een dictator wel veel geld in omloop brengen, maar datgene wat geld op voorhand verving is/werd nooit gerealiseerd en derhalve is/was dat vele geld niet alleen op zich niets waard maar evenmin in het gebruik. Andere soevereine staten kunnen met Nederland besluiten geld te scheppen. Als soevereinen kunnen zij een instituut in het leven roepen dat zij mandateren geld te scheppen. Dat de EU dat niet gedaan heeft, is een nodig te herstellen fout.
De schepping van de ECB is daarom zo verfoeilijk dat een publieke zaak wat geldschepping bij uitstek hoort te zijn, is uitbesteed aan een instituut dat niet volledig bestuurd wordt en gecontroleerd wordt door het publiek.
Co Pater 7
nickde zin : Alle geld als sociaal construct vroeg om een soeverein, een autoriteit. :
Die kun je ook nog anders uitleggen. Geld is een systeem dat niet aan zichzelf overgelaten kan worden is al oude Griekse wijsheid. De Grieken hadden zelf ervaring met geld als iets nieuws en reflecteerden er ook over. Je kunt het eigenlijk dus ook wel omdraaien.
Als gemeenschap of land ben je souverein. Binnen dit gegeven is gezag een feit. Alleen bij deze voorwaarden kan geld pas beloven wat het in zich heeft. In matig tot slecht ontwikkelde staten ( wat ook te maken heeft met het kolonialisme ) speelt geld een slechte rol, vanwege zwakke of totaal geen democratische gezindheid. Solon stelde bijvoorbeeld al dat voor geld als systeem een democratie de voorwaarde moet zijn.
nick 4
Pieter JongejanWaarom gebruiken we het dan?
Omdat het tijdelijk iets vervangt. Als datgene wat vervangen moet worden niet bestaat en nooit zal bestaan dan vervangt geld niets. Geld zou dan ook nooit zijn 'uitgevonden'.
Verbeeld je eens dat geld wel iets waard zou zijn of, met ander woorden gezegd, enig nut zou hebben. Bedenk nu wat je met een 50 eurobiljet zou kunnen doen of met een 10 dollarbiljet.
Je zou er iets op kunnen schrijven, maar dan is een kladblaadje veel goedkoper in productie. Misschien vouw je er een vliegtuigje mee? Maar alweer daarvoor is ook wel goedkoper materiaal voorhanden.
Zolang we niet weten wat geld is, blijft het idee dat geld 'uit het niets te scheppen is' de gemoederen bezighouden. De focus daarop is de laatste jaren enorm toegenomen door het enorm toegenomen gebruik van giraal geld. Van giraal geld weten we dat het met een druk op de computerknop in het leven wordt geroepen of, met andere woorden gezegd, uit het niets wordt geschapen. Geld heeft geen enkel eigen nut. Het ontleent zijn nut aan het bestaan van.......en nu kun je invullen wat je wil. Ook het toekomstig bestaan van......
Geld is o.a. te beschrijven als een sociaal construct. Het is een afspraak tussen mensen. Wat is een afspraak waard. Niets als die niet wordt nagekomen. Een afspraak is onstoffelijk. Geld is dat ook. Geld moet dus een verschijningsvorm krijgen, een fysieke gestalte. Als die fysieke gestalte een biljet is, zie boven. Met dat biljet op zich doe je niks. Als die fysieke gestalte een gouden munt is, verandert er niets. Ook een gouden munt dient verder nergens toe. De fysieke gestalte van geld diende het doel van extern geheugen te zijn. Nu is dat externe geheugen de administratie opgeslagen in computers.
Pieter Jongejan 7
nickDe beroemde Amsterdamse wisselbank opgericht in 1607 was voor 100% door goud en zilver gedekt. Handelaren konden wissels trekken op de wisselbank en hoefden dan niet met goud en zilver te zeulen. Een gouden rijder uit 1750 woog ongeveer 10 gram. Een zilveren gulden uit 1750 woog ook ongeveer 10 gram. Op de gouden rijder staat aangegeven dat deze 14 zilveren guldens waard is.
Dit systeem van intrinsiek geld heeft bestaan tot 1971. Daarna is fiatgeld geïntroduceerd. Het voordeel van fiatgeld is dat je vrijwel geen arbeid hoeft te verrichten om het te creëren en dat er geen milieuvervuiling ontstaat.
Dit is tegelijk het grote nadeel van fiatgeld, want de verleiding is groot om via schuldcreatie meer geld in omloop te brengen dan nodig is. In de periode 1600-1940 is het algemeen prijspeil (de koopkracht van het geld) vrijwel constant gebleven. Een gram goud kostte in 1970 ongeveer 1 dollar. ($35 per ounce). Na het vervangen van intrinsiek geld door fiatgeld is de goudprijs sterk gestegen en zijn de schulden sterk gestegen. Vandaag kost een gram goud meer dan $50. Ik noem dit geen prijsstabiliteit, maar structurele geldontwaarding.
Het grote nadeel van geldontwaarding is dat mensen op het verkeerde been worden gezet en geen rationele beslissingen tav de toekomst kunnen nemen. Hierdoor gaat de economische groei stagneren, dalen de inkomens en neemt de ongelijkheid toe
Co Pater 7
Pieter JongejanVolgens mij kan dit simpelweg niet kloppen Pieter.
Geld moet in een vorm verschijnen die mogelijk is, werkbaar is, wil het nuttig zijn. nu kan geld bijvoorbeeld digitaal zijn en niet fysiek. Geld verschijnt in een vorm dus, maar de vorm is nog niet altijd geld.
De reden waarom goud, zilver en anderen metalen ( brons in China ) gekozen werden ligt niet in het wel of niet iets waard zijn van deze metalen. Het ligt in het duurzaamheids karakter. Geld slaat immers waarde in tijd op en dat verklaart de oorzaak voor duurzame metalen. De waarde van geld ligt hem dan ook in de afspraak in nominaliteit, wat op de munt staat. De waarde zit hem niet in het metaal zelf.
Hier zit al wel een problematiek besloten, namelijk kleine denominaties waren vaak niet mogelijk omdat een heel kleine gouden munt dan altijd nog meer waard was ( het goud zelf ) dan zijn nominale waarde. Zie ook muntheffing, wat op hetzelfde principe slaat.
Volgens jouw redenering zou een koe dus geld zijn en dat is het niet. We zeggen immers ook dat aandelen geen geld zijn.
Volgens mij moeten we dus zien af te komen van allerlei near money, en alleen echt geld toestaan, om het te laten werken. Het huidige systeem is een farce.
nick 4
Pieter JongejanGeld is een abstract idee. Evenals het woord schuld of het woord belofte.
Schuld gaat vooraf aan geld (Bezemer). Beide hebben iets stoffelijks nodig om in te worden uitgedrukt. Geld belooft betaalkracht. Het onstoffelijke geld moet wel een gedaante krijgen. Het moet immers overdraagbaar zijn, van hand tot hand kunnen gaan. De gedaante kan in de vorm van een stukje edelmetaal, maar het staat ons vrij naar 'the state of art' die gedaante te kiezen die als meest optimale wordt gezien. Zo is nu geld beschikbaar in de gedaante van een ICT-infrastructuur. Geld op zich is niets waard. Terecht. Zou het eigenstandig nut hebben dan zou je het zo maar niet als geld kunnen gaan gebruiken (Het 'vee' van Graeber zou je kunnen opeten; het goud van een munt zou je tot juweel kunnen omwerken.) Dat is natuurlijk niet de bedoeling van de 'uitgever' van geld, de geldschepper. Geld moet het gemak dienen en derhalve in roulatie blijven.
Pieter Jongejan 7
nickNederland had vanwege dit uiterst efficiënte full reserve wisselbanksysteem de laagste (reële) rente van de wereld.
De introductie van fiatgeld leidde tot geldcreatie door steeds meer schuld. De schuldquote daalde na de tweede wereldoorlog gestaag tot midden jaren zeventig. Na het afschaffen van het intrinsiek geld in de jaren eventig is het met de economische groei én met de ongelijkheid in inkomen en vermogen helemaal mis gegaan.
De inkomens- en vermogensongelijkheid nam tot midden jaren zeventig af. Sinds de introductie van fiatgeld neemt de inkomens- en vermogensongelijkheid trendmatige toe.
Hoe linkse mensen zo verward kunnen zijn om te denken dat het handhaven van fiatgeld mogelijk is bij een (toekomstige) krimp van de (Europese) bevolking is mij een raadsel
Bij een daling van de bevolking, zoals nu al in Italië plaatsvindt, maar ook in Oost-Europa, zal er geld vernietigd moeten worden om de prijzen stabiel te houden en dat kost geld. Als je de winsten door geldschepping niet op een reserverekening bij de centrale bank hebt aangehouden, wat had moeten gebeuren, maar door commerciële banken als "winst" hebt laten uitkeren sta je met lege handen. De aandeelhouders van de banken, die de schijnwinst hebben opgestreken gaan die echt niet terugbetalen. En dus kun je nu al zien aankomen dat de onvermijdelijke geldvernietiging gaat plaatvinden door geldontwaarding. Dit betekent dat fiatgeld in de toekomt sterk in waarde zal gaan dalen en dat steeds meer mensen uit het fiatgeld zullen vluchten. Daarom zijn de goud en zilverprijzen dit jaar met 30% gestegen. De kleine luyden gaan de rekening betalen van het handhaven van de euro door monetaire financiering.
nick 4
Pieter Jongejan"Schuld gaat niet vooraf aan geld. De Amsterdamse wisselbank was voor 100% gedekt door goud en zilver (full reserve)."
Ik vermoed dat je met je hier door mij geciteerde zin bedoelt dat het geld van de Amsterdamse wisselbank voor 100 % gedekt was door goud.
Voor de discussie volg ik jouw uitspraak: Het geld was dus voor 100% gedekt door goud.
De prijs van goud is afhankelijk van vraag en aanbod.
Zou er voor voor 1 miljoen aan florijnen in de wisselbank zijn, dan moet de daar in de kluizen liggende goudvoorraad met bijv. een gewicht van 1000 kg. een waarde hebben van 1 miljoen florijnen, zegt het spraakgebruik.
Zou ergens ter wereld iemand voor 1000 kg. goud 1,5 miljoen florijnen betalen, dan zou de wisselbank dat goud niet verkopen want dan zou de bank niet langer dekking hebben voor zijn geld, moet de conclusie zijn. Zou de bank wel het goud verkopen dan was de dekking geen 100%, moet ook de conclusie zijn. Zou het goud door niemand gekocht worden voor een hogere prijs dan 0,5 miljoen florijnen, dan zou de wisselbank evenmin verkopen moet de conclusie zijn, want voor zover de wisselbank vond dat geld gedekt moet zijn, zou hij de helft van zijn dekking niet kwijt willen. Tezelfdertijd zou de dekking dan geen 100% zijn.
Ik weet niet wie een verhaal als dit, hetwelk jij hier debiteert, de wereld in helpt, maar ik vind zo'n verhaal niet zinnig.
(Terzijde: Volgens de huidige historici wordt de Gouden Eeuw zo 'goud' niet gevonden.
Het begrip Gouden Eeuw dateert uit de 19e eeuw toen bepaalde kringen in Nederland het nodig vonden nationale gevoelens aan te wakkeren - de eenheidsstaat Nederland moest vorm krijgen - een roemrijk verleden is dan altijd een mooi verhaal wat het bij velen goed doet. Eerder was het Koninkrijk der Nederlanden de Republiek der 7 Provinciën. Het vlaggeschip van Michiel de Ruyter heette zo, als ik mij niet vergis.)
Pieter Jongejan 7
nickDe Amsterdamse wisselbank was voor 100% gedekt door goud en zilver, maar de betalingen vonden plaats met wissels en dus niet met fysiek goud of zilver.
Het grote voordeel is dat je dan goud- en zilvertransporten uitspaart, wat een enorme winst en minder risico oplevert.
Vandaag hebben we de technische mogelijkheid van digitaal geld. Dit digitale geld kan al dan niet voor 100% worden gedekt door fysiek goud en zilver.
Ook is mogelijk om centrale banken een prijsgarantie te laten afgeven, zoals omstreeks 1820 door Ricardo is voorgesteld en met succes toegepast. De centrale banken zijn in de 19e eeuw itt de Amsterdamse wisselbank niet meer voor 100% door goud en zilver gedekt. Opvallend is dat sindsdien de economie cyclische (krediet)fluctuaties is gaan vertonen.
De euro is te handhaven als de ECB door aan- en verkopen ervoor zorgt dat de waarde van een euro gelijk blijft aan bv 2 gram zilver. Een kilo zilver kost nu ongeveer 500 euro. Stijgt de zilverprijs tot boven de 500 euro dan moet de ECB de rente verhogen. Daalt de zilverprijs tot onder de 500 euro dan moet de ECB de rente verlagen. Simpel en effectief.
Voor het handhaven van de euro heb je dus geen monetaire financiering nodig, maar intrinsiek geld. Bij intrinsiek geld groeien de prijzen van vermogenstitels en de prijzen van goederen en diensten niet nog verder uiteen en neemt de ongelijkheid in inkomen en vermogen niet steeds verder toe.
Een intrinsieke euro laat zich heel goed combineren met digitaal geld. En last but not least laat zich ook goed combineren met een krimpende bevolking.
Werknemers (de kleine luyden) zijn bij intrinsiek geld beschermd tegen nog meer geldontwaarding. De ongelijkheid neemt dan niet nog meer toe.
Co Pater 7
Pieter Jongejanhttps://onsgeld.nu/boonstra-de-definitie-van-geld/
En geld dat hoe dan ook gedekt moet worden door iets anders ( goud of zilver of ...) is geen geld.
We moeten naar echt geld zoals Ons geld voorstelt en het grote probleem is het schuldgeld nu, wat net zomin geld is als gedekt geld.
nick 4
Pieter JongejanIk ga niet mee met je opmerking dat 'Het grote misverstand tussen ons e.a. er in bestaat dat er bij intrinsiek geld betaald zou moeten worden met fysiek goud of zilver.'
"De Amsterdamse wisselbank was voor 100% gedekt door goud en zilver, maar de betalingen vonden plaats met wissels en dus niet met fysiek goud of zilver."
Betalingen vonden plaats met wissels (stukken papier) zeg jezelf. Wie een wissel had moest erop vertrouwen dat hij bij inlevering goud c.q. zilver kreeg en of bij doorlevering moest zìjn ontvanger van de wissel dat vertrouwen hebben enz., enz. Hier dus vertrouwen in papier. Vertrouwen is de essentie.
Inwisselen werd niet gedaan. Welk voordeel zou dat hebben? Je zou dan goud of zilver hebben, maar wat moet je daar mee? Aan het 'papier' had je immers net zoveel. Inwisselen was ook voor de wisselbank niet aantrekkelijk. Zouden ze dat bij iedereen doen die zijn wissel inderdaad wilde vergouden of verzilveren dan zouden ze snel geen dekking meer hebben! De wisselbank geloofde toch dat geld gedekt moest zijn door goud c.q. zilver. Als zij dat niet zouden hebben dan zouden zij krachtens hun geloof ongedekt geld hebben en naar hun denkbeeld dus waardeloos geld. Wij hebben natuurlijk geloofsvrijheid. Maar ik geloof niet dat geld gedekt moet zijn door goud c.q. zilver. Dat is nergens voor nodig. Zolang geld maar vertrouwd blijft!
"Het grote voordeel is dat je dan goud- en zilvertransporten uitspaart, wat een enorme winst en minder risico oplevert."
Van welk groot voordeel is sprake?
Het transportrisico van de waarde van goud c.q. zilver is even groot als het transportrisico van de waarde van de wissels. Goud/zilver zijn immers verwisselbaar met het papier, de wissel. Zou jij dit ontkennen wie wordt er dan in de maling genomen met de wissels van de wisselbank.
nick 4
Pieter JongejanDit is typisch een voorbeeld van een garantie die niet deugdelijk is, hetgeen de geschiedenis ook heeft uitgewezen.
Ik volg jou of Ricardo of de centrale bank die een prijsgarantie afgeeft.
De garantie bestaat daarin dat voor een zeker gewicht aan goud een zeker, vast bedrag in een valuta wordt gegeven.
Dus ongeacht fluctuaties in vraag en aanbod van goud, steeds werd een bepaalde prijs voor goud door de betreffende centrale bank gegarandeerd.
Stel 1 ons goud is gegarandeerd 50 valuta eenheden.
Een Australische mijn produceert 1 ons goud voor 12 valuta-eenheden.
Een Zuid-Afrikaanse mijn produceert 1 ons goud voor 9 valuta-eenheden.
Beide mijnen bieden dit goud aan aan de centrale bank die niet zo goed is of hij moet er 50 valuta-eenheden voor geven.
Op enig moment prikt de mensheid door dit soort dunne verhaaltjes.
Toen Nixon in 1971 de 'gouden standaard' losliet, was het moment daar dat voorlopers binnen de mensheid door hadden dat zo'n garantie nergens goed voor was. Slechts tot onheil leidt. Want eerder moest de Federal Reserve Bank elke keer maar weer met dollars klaar staan.
Ik zou dat monetaire financiering noemen. Niet dat ik wat tegen monetaire financiering heb. Integendeel. De mate van monetaire financiering is het pijnpunt. Hoe groot mag die geldhoeveelheid die je (extra) in het leven roept zijn? Over hoe groot dat mag zijn, zijn de meningen verdeeld.
Pieter Jongejan