Laat de yuan níet los

4 Connecties

Relaties

Euro Dollar Yuan

Locaties

China
0 Bijdragen

Een duurdere Chinese munt lijkt een zegen voor exporterende bedrijven in Amerika en Europa. In werkelijkheid wordt onze economie er alleen maar zwakker door.

Groot nieuws in economen- en beleggersland: de Chinese overheid heeft laten doorschemeren bereid te zijn de koers van de yuan wat meer bewegingsvrijheid te geven. De koers van de Chinese munt ten opzichte van dollar ligt sinds de zomer van 2008, toen de crisis echt uitbarstte, muurvast.
 
Daarmee komt Peking Washington tegemoet. De Amerikaanse overheid, politici en vakbondsbestuurders roepen al jaren dat China zijn munt duurder moet laten worden. Zo worden Chinese spullen duurder en Amerikaanse producten goedkoper voor de Chinezen. Dat op zijn beurt zal, zo hopen de Amerikanen, de Amerikaanse economie helpen. Immers, Amerikaanse bedrijven kunnen dan meer verkopen in China en de Amerikanen kiezen minder vaak voor Chinese producten. Iedereen blij. Of toch niet?
 
Stijgende prijzen
Zoals zo vaak geldt ook hiervoor dat de redenering plausibel is, maar in werkelijkheid is zo'n scenario wel het laatste wat de Amerikanen nodig hebben. 
In de eerste plaats is het zeer de vraag of Chinezen meer spullen ‘Made in the USA’ zullen kopen. Immers, wat produceren de Amerikanen wat de Chinezen niet zelf kunnen maken? Helemaal niets. Hetzelfde geldt voor een groot deel voor Europa.
 
Bovendien worden veel producten die we uit China importeren al lang niet meer gemaakt in het Westen. Waar de waardestijging van de yuan dan toe zal leiden, is dat de containers uit de Chinese havens richting Rotterdam en andere havens in het Westen net zo vol blijven als vóór de waardestijging van de yuan, maar dat er op de begeleidende factuur wel een hoger bedrag in euro’s en dollars prijkt. Ofwel: de prijzen van veel producten zullen bij ons stijgen. Hoe duurder de yuan wordt (en voor sommige Amerikaanse en Europese politici geldt ‘hoe duurder, hoe beter’), hoe sterker de prijzen zullen stijgen.
 
Grondstoffen
Daarnaast is er nog een, indirecte, manier waardoor de inflatie bij ons zal stijgen dankzij een gerevalueerde yuan. Waar de Chinezen wél meer geld aan kunnen uitgeven, is aan grondstoffen. Die worden voor hen goedkoper. Koper, olie en maïs, om maar een paar voorbeelden te noemen, zijn door de Chinese aankondiging al duurder geworden. Olie was in bijna twee maanden niet zo duur als nu. 
 
Voor olie en andere grondstoffen is er maar één markt en dus één prijs. Dat is dus ook de prijs die wij moeten betalen. Door de duurdere yuan en daardoor meer vraag naar allerlei grondstoffen in China, betalen ook onze bedrijven straks meer. Vroeg of laat zullen bedrijven die kosten doorberekenen aan de consument.
 
Omdat de Chinese economie de komende jaren veel sneller zal blijven groeien dan de economieën in de VS en Europa (iets van 8-19% tegen hooguit 3% voor de VS en 1,5-2% voor Europa), is de verwachting dat de yuan de komende jaren veel duurder zal worden. Leuk en aardig dat daarmee de wens van veel Amerikaanse en Europese politici in vervulling zal gaan, alleen zal daardoor ook de inflatiedruk in het Westen toenemen. Waarop die politici ongetwijfeld zullen reageren dat dat de schuld is van de oliesjeiks, buitenlandse overheden, speculanten, kortom everybody else but politicians.
 
De duurder wordende yuan is echter slechts één van de factoren die voor stijgende inflatie zal zorgen in Europa en de VS, zoals ik uitvoerig beschrijf in mijn boek Het inflatiespook: Waarom de inflatie gaat toeslaan en hoe u uw vermogen kunt beschermen dat medio september uit zal komen bij Uitgeverij Balans.