Sterspeler geblesseerd? Even Zürich bellen [GRAPHICS]

Om boze voetbalclubs te voorkomen, heeft de FIFA een verzekeringspot voor spelers die blessures oplopen tijdens het WK. Maar hoe groot is deze pot en hoe 'verzekerd' zijn de clubs eigenlijk?

Een knietje in de rug betekende het einde van het WK voor Neymar. In de 88e minuut van de kwartfinale tussen Colombia en Brazilië moest Neymar na de overtreding van de Colombiaanse verdediger Juan Zuniga het veld verlaten met een gebroken ruggenwervel. De Argentijn Angel di Maria liep in de kwartfinale tegen Belgie een dijbeenblessure op en zal waarschijnlijk niet meer kunnen spelen op het WK. Luis Montes (Mexico) brak zijn been in een oefenwedstrijd tegen Ecuador aan de vooravond van het toernooi. Een geblesseerde sterspeler is de nachtmerrie van elke trainer, en voetbalclub. Los van de tactische aderlating die het vaak veroorzaakt, zijn er natuurlijk ook de (miljoenen) salarissen die doorbetaald moeten worden. Neymar zal waarschijnlijk vier tot zes weken niet kunnen voetballen, waarmee de schade voor Barcelona meevalt, maar in het verleden waren clubs niet zo gelukkig. Zij kregen na een WK voetballers terug die ze maanden niet konden inzetten. Maar wel mochten doorbetalen. Na een vete tussen Bayern München en de KNVB over de tijdens het WK van 2010 geblesseerde, maar toch opgestelde Robben, besloot de FIFA een verzekeringspot in te stellen. Hoe groot is deze pot, hoe 'verzekerd' zijn de clubs nu en welke clubs lopen het meeste risico?

Arjen Robben, de KNVB en Bayern München

Tijdens een oefeninterland tegen Italië in 2009 liep Robin van Persie een enkelblessure op. De aanvaller was een half jaar uitgeschakeld en kon niet voor zijn club Arsenal uitkomen. Trainer Arsène Wenger was woedend op de KNVB en eiste een schadevergoeding omdat het salaris van Van Persie gewoon doorbetaald moest worden. Maar Arsenal kreeg niets, omdat de KNVB hier niet verzekerd voor was en de FIFA compensatie uitsloot. In 2010 lag de KNVB wederom onder vuur.  Nadat Arjen Robben gehavend terugkwam van het WK in Zuid-Afrika van 2010, uitte ook de Bayern München voorzitter Karl-Heinz Rummenigge zijn woede. ‘Robben speelt niet, maar hij kost ons wel geld. Het lijkt mij niet meer dan logisch dat de KNVB die kosten gaat betalen.’ Geld kreeg Bayern niet, wel een wiedergutmachung in de vorm van een oefenwedstrijd een jaar later waarbij het team tegen het Nederlands elftal speelde. Het leverde de club naar verluidt zo’n 3 miljoen euro op.
'In 2013 werd er 80 keer aanspraak gemaakt op de FIFA-verzekering, goed voor zo'n 26 miljoen euro.'
De zaak Robben was de aanleiding voor de FIFA om een eigen verzekeringspot te creëren. De FIFA riep daarom in 2012 het FIFA Club Protection Programme in het leven. Vanaf dat moment zouden blessures tussen 31 september 2012 en 31 december 2014 gecompenseerd worden door de internationale voetbalbond. In 2013 werd er 80 keer aanspraak gemaakt op de FIFA-verzekering, goed voor zo'n 26 miljoen euro aan uitbetalingen.

20.458 euro per dag

Maar de verzekering is niet onbeperkt geldig. Voor elk jaar wordt een plafond ingesteld, dat in 2014 is vastgesteld op 70 miljoen euro. Ook de vergoeding per speler is niet eindeloos en wordt gebaseerd op het salaris van de speler. Als een speler langer dan 28 dagen geblesseerd is, kan een club maximaal 20,548 euro per dag krijgen voor een maximum van een jaar, wat neerkomt op 7,5 miljoen euro per speler.  Aan het WK in Brazilië deden in totaal 736 spelers mee. Met een pot van 70 miljoen euro in totaal is er voor het WK een gemiddelde dekking van 95.000 euro per voetballer. Maar aan het WK doen de beste voetballers mee, voetballers die bij hun clubs miljoenen per jaar verdienen. Grootverdieners als Ronaldo (21 miljoen euro per jaar), Wayne Rooney (19 miljoen euro) en Fernando Torres (15,2 miljoen euro) hebben het toernooi al moeten verlaten. Toch zitten er de vier overgebleven teams ook nog verschillende voetballers met hoge salarissen. In de grafiek hieronder staan de salarissen van tien voetballers van Nederland, Argentinië, Brazilië en Duitsland en hoeveel dagen de FIFA-verzekering, in het geval van de maximumuitkering van 7,5 miljoen euro, dit salaris zou dekken voor de betreffende clubs indien de speler voor lange tijd geblesseerd raakt.    Voetbalclubs zijn weinig transparant over de betaalde salarissen, waardoor het moeilijk is om absolute cijfers hieraan toe te kennen. Dit overzicht berust daarom op een schatting, gebaseerd op berichtgeving in verschillende media waaronder Forbes en RTL.

Blessureleed

Blessures komen veel voor op grote toernooien. Tijdens het WK in Zuid-Afrika in 2010 waren er 229 blessures. Per gespeelde wedstrijd waren er gemiddeld 2 blessures, minder dan in Duitsland (2006) en Japan en Korea (2002).   Opvallend genoeg wordt slechts een kleine meerderheid van de blessures tijdens wedstrijden opgelopen.   Contact tussen spelers is de belangrijkste veroorzaker van blessures, 71 procent kwam hieruit voort.   Niet alleen tijdens het toernooi zelf raken spelers geblesseerd, ook de aanloop ernaartoe eist slachtoffers. De Duitse middenvelder Marco Reus scheurde zijn enkelband in de uitzwaaiwedstrijd tegen Armenië. De Speler van Borussia Dortmund mist niet alleen het WK, maar is naar verwachting drie maanden uitgeschakeld. Rafael van der Vaart liep op trainingskamp in mei een kuitblessure op en Riccardo Montolivo brak zijn scheenbeen in een oefeninterland van Italië tegen Ierland.

Bayern Munchen levert meeste WK-spelers

Niet alle clubs hebben evenveel voetballers in Brazilië. Welke clubs lopen de meeste risico’s? In de grafiek hieronder staan de clubs die de meeste WK-spelers leverden en hoeveel spelers van deze best vertegenwoordigde clubs nog bij de laatste vier landen zitten. Omdat de landen met spelers van clubs als Arsenal, Liverpool, Juventus en Manchester United vrijwel allemaal zijn uitgeschakeld, ziet de clubverdeling van de laatste vier landen er volledig anders uit.   Bayern München blijft koploper, mede dankzij zeven spelers van de club in de Duitse selectie. Feyenoord staat met vijf spelers nu op een gedeelde plek met Chelsea. Ook Ajax staat dankzij Jasper Cillessen, Daley Blind en Kevin Veltman nu in het rijtje van best vertegenwoordigde clubs.

Eigen verantwoordelijkheid?

Natuurlijk kent de verzekering ook uitzonderingen. In het geval van criminele acties, drugsgebruik, radioactieve besmetting of indien er oorlog uitbreekt, wordt er niet uitgekeerd. Clubs waarvan spelers die een al blessure hadden voor de start van het WK hebben ook geen recht op een schadevergoeding. Maar wie is er verantwoordelijk voor het oplopen van een blessure en de gevolgen hiervan? Ondanks dat Neymar in principe vier tot zes weken niet kan spelen, heeft de voetballer aangegeven alles op alles te zetten om alsnog in de finale mee te kunnen doen. Maar waar ligt de verantwoordelijk voor zulke risicovolle beslissingen? Wat als Neymar daardoor maanden langer geblesseerd raakt en Barcelona hem veel langer moet missen? Moet de FIFA daar dan voor betalen? Of is dan de Braziliaanse bond dan verantwoordelijk? Uit het Club Protection Program is moeilijk op te maken of de dekking dan nog steeds van toepassing is of dat Barcelona -indien Neymar door zijn optreden langer geblesseerd raakt- een schadevergoeding kan vergeten. Waarschijnlijk betaalt de FIFA de (eventuele) rekening, want de verzekeringspot is moeilijk een grote belasting voor de FIFA te noemen. De voetbalbond maakt al jaren winst en heeft inmiddels reserves van 1,4 miljard euro opgebouwd. Dit WK kost gastland Brazilie zo'n 11,5 miljard euro, maar zal voor de FIFA een een omzet genereren van 4 miljard euro, waarmee de ruim 600 miljoen euro winst van het WK Zuid-Afrika waarschijnlijk wederom wel weer gehaald zal worden.