Alleen in de film draait Gordon Gekko de bak in

2 Connecties
1 Reacties

Hedge Fund King Steve Cohen wordt geen Gordon Gekko door voor een recordbedrag een voorkenniszaak bij de SEC af te kopen

Hedgefondsgroep SAC Capital Advisor van miljardair Steve Cohen heeft vrijdag geschikt met de Amerikaanse beurswaakhond SEC en betaalt een recordboete van in totaal 615 miljoen dollar. Een dure grap voor Hedge Fund King Cohen, maar hij krijgt er wel wat voor terug. De Amerikaanse toezichthouder laat namelijk al zijn beschuldigingen vallen jegens zijn geldbedrijf over handelen met voorkennis vallen. 

In een persverklaring spreekt de SEC trots over de hoogste boete die ooit is uitgedeeld in een insider trading-zaak. ‘De historische financiële sancties tegen CR Intrinsic en zijn gelieerde ondernemingen zijn een scherpe waarschuwing dat wij de hedgefondsen verantwoordelijk houden als hun werknemers de wet overtreden ten gunste van het bedrijf’, aldus George Canellos, een topman bij de SEC.

Alzheimer
Maar ook de tegenpartij in de persoon van Steve Cohen is naar eigen zeggen blij. De SEC laat onder andere de belangrijkste aanklacht vallen tegen CR Intrinsic, één van de hedgefondsen van de groep SAC Capital Advisory. CR Intrinsic werd beschuldigd van het kopen van betrouwbare informatie van de medische consultant dokter Sidney Gilman over een Alzheimer-medicijn. Aan de illegale voorkennis zou CR Intrinsic in totaal 275 miljoen dollar hebben verdiend.

Klik op de afbeelding voor de gehele infografiek [Portfolio manager A = Cohen]

Moederbedrijf SAC Capital draait op voor de astronomische boete. Zodoende komt het geld praktisch uit de zak van Steve Cohen zelf. Want de Amerikaan bezit honderd procent van de aandelen van de hedgefondsgroep. In totaal beheren SAC Capital en zijn fondsen een vermogen van veertien miljard, waarvan maar liefst acht miljard Cohens eigen geld is. Want ja, Steve Cohen heeft een persoonlijk fortuin van, naar schatting, meer dan acht miljard.

Mathew Martoma
De directe verantwoordelijke voor de fraude is Mathew Martoma, een portfoliomanager bij CR Intrinsic. Tegen Martoma loopt nog een apart strafrechtelijk onderzoek. In de aanklacht van de SEC jegens CR Intrinsic staat echter dat Martoma in handelsbeslissingen direct samenwerkte met de grote baas Cohen, maar deze aanklacht is nu dus afgekocht en Cohen is zogezegd off the hook.

 


Steve Cohen

Sinds de kredietcrisis staat het opsporen en straffen van handelen met voorkennis (insider trading) bij hedgefondsen hoog op de agenda van de Amerikaanse beurswaakhond. Zo zit de voormalige fondsmanager Raj Rajaratnam, van de inmiddels opgedoekte Galleon Group, sinds 2011 een gevangenisstraf uit van elf jaar wegens insider trading. Ook filantroop Rajat Gupta, een voormalig topman van Goldman Sachs, moet voor deze zaak twee jaar brommen.

Michael Douglas
Uit onderstaand filmpje van begin 2012 blijkt hoe serieus FBI de zaak neemt. De federale politie huurde begin 2012 acteur Michael Douglas in om het voetvolk op Wall Street te stimuleren tips te geven aan de FBI als er mogelijk ergens sprake is van insider trading.Douglas speelde in 1987 de beroemde financiële schurk Gordon Gekko in de film Wall Street. In deze klassieker weet Gekko zijn protegé Bud Fox zover te krijgen dat hij betrouwbare informatie weet in te winnen waardoor Gekko’s fonds veel geld kan verdienen. Wat dat betreft lijkt Gekko's situatie wel een beetje op die van Cohen. Toevalligerwijs wordt aan de fictieve Gekko ook een vermogen van meer dan 8 miljard dollar toegedicht.

In de val
Aan het einde van de film ziet Bud Fox het licht: hij besluit mee te werken met de politie en lapt Gordon Gekko erbij door met afluisterapparatuur van de FBI een confessie van zijn leermeester op te nemen. Ook in het geval van Cohen waren de autoriteiten het voornamelijk op zoek naar een persoonlijke veroordeling van de miljardair. De politie probeerde Martoma tegen zijn baas te laten getuigen, maar Martoma ontkende steeds dat Cohen ook schuldig was. Dan maar een hoge geldboete, dacht de toezichthouder. 

SAC Capital Advisory meldde gisterenavond dat het niet uitsluit dat de Amerikaanse autoriteiten nog verdere maatregelen nemen. Baas Steve Cohen is echter, in tegenstelling tot zeven andere werknemers, als persoon geen onderwerp van een strafrechtelijk onderzoek. Gekko verdween achter de tralies, maar dat was een film. In de werkelijkheid kunnen mensen als Cohen buiten schot blijven door met astronomische bedragen onderzoeken af te kopen.

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Ruben Munsterman

Ruben Munsterman heeft als fanatiek aanhanger van de zesjescultuur tijdens zijn studie journalistiek meer The Wall Street Jou...

Volg Ruben Munsterman
Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
Annuleren