
De grote roerganger van Apple geeft er de brui aan en euro-architect Wim Kok meent dat er meer macht naar Brussel moet gaan. Dat en iets meer in Newswatch.
Bye bye Jobs
Jobs treedt terug als ceo van Apple en geeft de leiding van het meest waardevolle (technologie)bedrijf op aarde door zijn rechterhand Tim Cook.
"I have always said if there ever came a day when I could no longer meet my duties and expectations as Apple's CEO, I would be the first to let you know. Unfortunately, that day has come," zei Jobs in een korte verklaring waarn hij zijn vertrek bekend maakte.
Zijn plotselinge afscheid laten de twijfels over de staat van zijn gezondheid weer toenemen. De Deng Xiao Ping van Apple kampte jarenlang met een zeldzame vorm van kanker aan de pancreas. Jobs genas, maar de zorgen om zijn gezondheid bleven bestaan. Meerdere malen moest de legendarische ondernemer uit Silicon Valley zich om gezondheidsredenen tijdelijk terug trekken. Jobs ziet er ook al tijden uit alsof hij uit een concentratiekamp is komen wandelen. De twijfels over zijn gezondheid blijven dan ook bestaan. De markten maken zich uit berekening ook zorgen om het wel en wee van Jobs. Zijn visionaire leiderschap wordt gezien als de belangrijkste creatieve drijfveer van het bedrijf Apple. De koers van het aandeel zakte dan ook maar liefst met 7 procent na de bekendmaking van zijn vertrek.
Op internetmagazine Slate werd iets anders gereageerd op het vertrek van Jobs. "Who needs him?", schreef journalist Farhad Manjoo die zijn lezers ook oproept om aandelen Apple te kopen nu de koers even is gedaald. Manjoo meent namelijk dat het vertrek van Jobs geen enkele invloed zal hebben op het succes van het bedrijf.
Bron: Reuters
Wim Kok vindt dat meer macht voor Brussel onvermijdelijk is
In een interview in Het Financieele Dagblad houdt voormalig minister-president Wim Kok - een van de architecten van het wankele bouwwerk van de euro - een pleidooi voor een grotere bemoeienis van Nederland met de hervorming van de euro. Kok: 'Nederland kan in dat debat een rol van betekenis spelen. Net als andere degelijk gefinancierde landen worden wij gehoord in Berlijn en in Parijs. Nederland heeft de Benelux opgericht en is een van de grondleggers van de EU. Nederland is altijd een belangrijke steunpilaar geweest. Ik denk dat de denkkracht en creativiteit van Nederland erg nodig zijn in deze fase. We moeten niet achter de uitkomst van toppen van Frankrijk en Duitsland aanhobbelen, maar zelf het voortouw nemen met eigen ideeën en voorstellen.'
Kok meent ook dat het onvermijdelijk is dat er meer coördinatie van het financieel economisch beleid van eurolanden naar Brussel verschuift. Meer macht voor Brussel dus, zonder dat daar een democratische basis voor is gelegd. Het is een voorspelbaar standpunt van iemand die verantwoordelijk is voor de ondeugdelijke constructie van de euro. De de fundamentele kritiek op het bouwwerk dat Kok mede ontwierp, neemt de laatste tijd enorm toe. Afgelopen vrijdag noemde voormalig Robecotopman en econoom Jaap van Duijn de euro nog een 'mislukt experiment'. In een interview met NRC Handelsblad sprak hij ook over de wenselijkheid van de onttakeling van de huidige eurozone en over een spoedige exit van Griekenland. "Een econoom zou de eurozone nooit hebben bedacht", zei Van Duijn.
Kok heeft het dus over heel ander type hervormingen. Hij pleit met name voor een groter noodfonds en vindt dat daar een open discussie over moet worden gevoerd. In Duitsland en ook elders vindt die discussie al lang plaats. De Duitse Bundesbank nam daarin recentelijk even het initiatief. De Bundesbank uitte afgelopen week keiharde kritiek op de Europese reddingsoperaties van de afgelopen anderhalf jaar en meent dat de eurozone langzaam naar een schuldenunie schuift zonder "democratische legitimiteit".
Over de democratische legitimiteit van eventuele hervormingen heeft Kok weinig te zeggen. Wel vindt hij dat er meer vanuit Brussel moet worden afgedwongen: 'Je kunt niet op Europees niveau tot in detail voorschrijven hoe een arbeidsmarkt moet functioneren, maar je kunt wel op hoofdlijnen aanbevelingen doen aan lidstaten. Die hoofdlijnen moeten waar mogelijk een dwingend karakter krijgen.'
Bron: Het Financieele Dagblad
"When in doubt, follow the money!"
De precieze locatie waar ooit voormalig Deep Throat, de FBI-baas Mark Felt, deze legendarische woorden sprak tot onderzoeksjounalist Bob Woodward (en waar deze site zijn naam aan heeft te danken), wordt officieel een historische plek. Felt ontmoette vanaf oktober 1972 tot november 1973 Woodward zes keer in de ondergrondse parkeergarage Column 32D (op 1401 Wilson Boulevard in Rosslyn in Arlington County in Virginia). In 2005, kort nadat Mark Felt in een groot verhaal in Vanity Fair zijn rol als Deep Throat in de Watergate-affaire onthulde, maakte de Washington Post al een verhaal over de garage. Vorige week werd aan de buitenkant van de garage een bord geplaatst met daarop een tekst over de bijzondere historische betekenis van het onaanzienlijke gebouw.
Bron: Gadling
0 Bijdragen