Steve Jobs laat Apple ruimteschip van $5 miljard na

2 Connecties

Personen

Steve Jobs

Organisaties

Apple
1 Bijdragen

Nederland heeft zijn Rijskmuseum, Apple heeft zijn nieuwe hoofdkantoor. Verschil: het Rijksmuseum is een koopje.

'Het heeft iets van een ruimteschip,' zei Steve Jobs tijdens een van zijn laatste publieke optredens. Voor de gemeenteraad van Cupertino moest hij in juni 2011 tekst en uitleg geven over de plannen voor het nieuwe, gigantische hoofdkantoor van Apple. 

 
Het ontwerp is allesbehalve bescheiden. Een ring van vier verdiepingen, met een oppervlakte die tweederde van het Pentagon zou beslaan, prominent tussen zesduizend vers geplante bomen. Bij de keuze van de materialen gold een simpel uitgangspunt: alleen het beste is goed genoeg. 'We hebben de kans om het beste kantoorgebouw ter wereld te bouwen,' zei Jobs aan de verbouwereerde raadsleden. Vier maanden later stierf hij. In de verwachting dat Apple het eind 2015 zou kunnen betrekken.
 
Jobs' laatste droom is overweldigend. Maar voor beleggers is het de ultieme nachtmerrie. Sinds 2011 is het budget voor het nieuwe hoofdkantoor geëxplodeerd van $3 miljard naar $5 miljard. De verhuisdatum is verschoven naar 2016. Elk denkbaar budget is overschreden, zo schrijft Bloomberg BusinessWeek. Niet dat het geld er niet is. Apple heeft immers $137 miljard in kas. Maar de concurrentie neemt toe. Samsung bijvoorbeeld is er in geslaagd om marktleider te worden waar ooit de iPhone heerste. Ook zijn er zorgen over de producten die Apple nog in de pijplijn heeft. 
 
De beurskoers van Apple is de laatste maanden gekelderd. Beleggers beginnen te mopperen. Waarom dan $5 miljard voor een project als dit? Zout in de open wond. 
 
Kostelijke reportage uit The Valley over de dure nalatenschap van Jobs. Ooit zal zijn ruimteschip landen in Cupertino. Wat het ook moge kosten. 

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Redactie
Redactie
Gevolgd door 595 leden