Sywert van Lienden

De coronapandemie zet de wereld op zijn kop. Wie betaalt de rekening? En wie profiteert? Lees meer

Het virus SARS-CoV-2, beter bekend als het coronavirus, dook eind 2019 op in de Chinese provincie Hubei. In een paar weken tijd veroorzaakte het een epidemie, waarna het zich over de rest van de wereld verspreidde. Begin maart 2020 verklaarde de World Health Organisation de ziekte tot een pandemie en gingen landen wereldwijd 'op slot'.

Met het coronavirus is een crisis van historische proporties ontstaan, niet alleen medisch, maar ook economisch. In de vorm van steunfondsen en noodmaatregelpakketen werden bedrijven wereldwijd met vele miljarden op de been gehouden.

Waar met geld gesmeten wordt, liggen misbruik en fraude op de loer. Daarom volgt FTM de ontwikkelingen op de voet. Wie profiteert van de crisis? En welke oplossingen dienen welke belangen? 

211 artikelen

Sywert van Lienden © YouTube/Hulptroepen

Hulptroepen van Sywert van Lienden noteerde in 2020 bijna negen ton winst

De werkmaatschappij van de non-profitstichting Hulptroepen Alliantie van initiatiefnemer Sywert van Lienden heeft in 2020 een winst genoteerd van bijna 900.000 euro. Dat blijkt uit de jaarrekening die onlangs bij de Kamer van Koophandel is gedeponeerd.

De stichting Hulptroepen haalde sinds het uitbreken van de coronacrisis in maart 2020 miljoenen beschermingsmiddelen naar Nederland, met name mondkapjes. De verkoop ervan aan Nederlandse zorginstellingen en consumenten gebeurde zonder winstoogmerk, benadrukte initiatiefnemer Van Lienden in interviews.

Aan hun grote mondkapjesdeal met de Nederlandse overheid hielden Van Lienden en zakenpartners Bernd Damme en Camille van Gestel vele miljoenen euro’s over, onthulde Follow the Money afgelopen mei.

Nu blijkt dat ook de verkoop van producten via de stichting een aanzienlijke winst opleverde. Het positieve resultaat over heel 2020 bedroeg 896.507 euro, blijkt uit het jaarverslag van Hulptroepen Alliantie bv, de werkmaatschappij die onder de stichting valt.

Follow the Money vroeg Bernd Damme dinsdagmiddag om een reactie op de jaarcijfers. Hulptroepen – sinds begin dit jaar mede geleid door Van Lienden – publiceerde hierna de financiële gegevens over 2020 op zijn eigen website.

In hun reactie stellen de ondernemers dat Hulptroepen Alliantie de negen ton winst aanhoudt als werkkapitaal: ‘Een eventueel batig saldo van Hulptroepen Alliantie B.V. wordt allereerst binnen deze werkmaatschappij gebruikt als werkkapitaal om de operatie te continueren. Als er sprake is van overtollig werkkapitaal kan dit aan aandeelhouder Stichting Hulptroepen Alliantie toekomen als reserve. Het bestuur daarvan zal vervolgens kijken hoe dit besteed gaat worden.’

Hoeveel omzet de Hulptroepen Alliantie in 2020 gerealiseerd heeft, is niet duidelijk: de jaarrekening bevat geen winst- en verliesrekening. Damme reageerde nog niet op vragen hierover van FTM.

De Volkskrant berichtte vorige maand dat de stichting beloftes over financiële verantwoording en transparantie van de website haalde. Zo werd de toezegging dat een onafhankelijk accountant een audit zou uitvoeren, van de site geschrapt.

Hulptroepen Alliantie stelt nu dat het een organisatie is ‘zonder vergoeding voor het bestuur en zo kosteneffectief mogelijk, maar met een ondernemende geest’

Van Lienden ontkende dat bericht van de Volkskrant op 12 oktober in een reactie op Twitter: ‘Er is een accountant. Er is een jaarrekening opgesteld.’ Dat laatste blijkt niet te kloppen: de jaarrekening werd pas op 29 oktober vastgesteld en op 6 november bij de KvK gedeponeerd. Uit de jaarrekening wordt niet duidelijk of de cijfers door een onafhankelijk accountant zijn gecontroleerd.

Lang niet alle bestellingen bij de Hulptroepen liepen via de werkmaatschappij die aan de stichting Hulptroepen gelieerd is. Een groot aantal zakelijke bestellingen werd uitgevoerd via de aparte entiteit, Relief Goods Alliance bv, onthulde Follow the Money afgelopen juli. Deze vennootschap – ook gebruikt voor de megadeal met de overheid – staat volledig los van de stichting en heeft een winstoogmerk. Klanten kregen dat niet te horen, zij dachten tegen kostprijs te bestellen bij een stichting.

Honderden klanten betaalden facturen aan deze commerciële bv. Van Lienden, Damme en hun zakenpartner Camille van Gestel zijn gezamenlijk aandeelhouder van Relief Goods Alliance. De jaarcijfers van deze vennootschap zijn nog niet gedeponeerd bij de KvK.

De stichting Hulptroepen Alliantie stelt op de eigen site inmiddels niet meer dat het initiatief ‘non-profit’ is. Onder het kopje veelgestelde vragen is te lezen dat het gaat om een organisatie ‘zonder vergoeding voor het bestuur en zo kosteneffectief mogelijk, maar met een ondernemende geest’.

[De laatste vier alinea’s zijn om 16:30 toegevoegd.]