Stijging werkloosheid boven verwachting

2 Connecties

Relaties

Crisis Werkloosheid
6 Bijdragen

Voor de vierde maand op rij neemt de werkloosheid in onverwacht rap tempo toe. De CPB voorspellingen kunnen alweer de prullenbak in.

Premier Lubbers bezwoer tijdens de recessie in de jaren '80 eens dat hij bij een miljoen werklozen zou opstappen. Als Rutte zich aan dezelfde belofte zou binden kan hij in dit tempo over ruwweg een jaar zijn biezen pakken. In de afgelopen maanden is het reserveleger der werklozen met maar liefst 118.000 mannen en vrouwen versterkt. Daarmee staat de werkloosheid op ruim 8,1 procent. 

 

De stijging is opmerkelijk snel. Het CPB verwachtte in haar laatste prognose bijvoorbeeld nog dat de werkloosheid in 2013 slechts 560.000 werklozen zouden hebben. Inmiddels staat de teller al op 661.000 werklozen. 
 
Grafiek 1: Werkloosheid per leeftijdsgroep (Bron: CBS)
 
De pijn is vooral geconcentreerd in sectoren die afhankelijk zijn van de binnenlandse bestedingen, zoals de detailhandel en de horeca. De grootste pijn zit echter in de bouw. De werkloosheid in de bouwnijverheid steeg het afgelopen jaar met meer dan 60 procent. Commercieel vastgoed had het al zwaar. En nu ook corporaties hun bouwplannen onder invloed van het Vestia debacle en de corporatieheffing moeten schrappen is de nieuwbouw volledig ingestort. 
 
Grafiek 2: Jaarlijkse groei van het aantal WW-uitkeringen per sector (Bron: UWV)