
Muurtekening door Banksy; foto door Flickr-gebruiker 'shell shock'.
Stop met ontkennen: de opwarming van de aarde is géén 1 aprilgrap
Bijna dagelijks zijn er nieuwe effecten van klimaatverandering zichtbaar. Desondanks is er ook in Nederland een luide groep klimaatsceptici te vinden die beweert dat de mens hier niet voor verantwoordelijk is. FTM bekeek de zin en onzin van hun argumenten. Waar gaan ze mank? En wat zit hier eigenlijk achter?
Klimaatverandering is een beetje als het Nederlands elftal: iedereen heeft er wel een mening over. Zoals we tijdens het WK-voetbal allemaal eventjes bondscoach zijn, zo lijkt iedereen zich van tijd tot tijd ook als klimaatwetenschapper op te werpen. Maar net zoals het geen goed idee is om alle Nederlanders hun zegje te laten doen over de juiste basisopstelling, is het ook niet aan te raden om bij ingewikkelde wetenschappelijke materie als klimaatverandering de oren te laten hangen naar de inzichten van allerlei opiniemakers. Er staat namelijk nogal wat op het spel.
Toch zijn er in het publieke debat regelmatig non-deskundigen te vinden die twijfel zaaien over een kwestie waar al jaren een wetenschappelijke consensus over bestaat. Zo presteerde schrijver Leon de Winter — verre van een gerespecteerd klimatoloog; ‘ook ik heb de waarheid niet in pacht,’ schreef hij er met enige zelfkennis bij — het vorige week om in de grootste krant van Nederland vraagtekens te zetten bij de menselijke bijdrage aan de opwarming van de aarde.
Er staat nogal wat op het spel
Mocht het klimaat veranderen, zo schreef De Winter in De Telegraaf, dan is dat ook helemaal zo gek nog niet. Hiermee zouden we een nieuwe ijstijd — die er hoe dan ook binnen enkele duizenden jaren aan zit te komen — juist ‘een paar jaar’ uit kunnen stellen. ‘Variaties in de stand van de aarde zijn kosmische krachten die bij het ontstaan van ijstijden een rol spelen. Ze zijn immuun voor CO2-uitstoot, al bouwen we de hele aarde vol met molens,’ aldus De Winter.
De grote drogreden
Enkele weken eerder had VVD-coryfee Frits Bolkestein in het grootste opinieblad van Nederland ook al publiekelijk zijn vraagtekens gezet bij de mondiale klimaatopwarming. ‘Het mag hardop worden gezegd: de aarde wordt groener’ kopte Elsevier groot boven een special over het klimaat. In zijn begeleidende opiniestuk bediende Bolkestein zich zowel van een heel selectieve keuze uit de wetenschappelijke literatuur als van een enkele overduidelijke leugen.
Zo schreef de oud-politicus onder meer: ‘Een analyse van data geleverd door satellieten heeft laten zien dat over de laatste dertig jaar de plantengroei op aarde met 14 procent is toegenomen, waarvan de helft wordt geacht te zijn veroorzaakt door de groei van het CO2-gehalte van de atmosfeer.’
Het is onduidelijk waar Bolkestein deze 14 procent vandaan haalt. Elsevier verwijst verderop in het blad naar een studie uit Nature Climate Change van afgelopen jaar, maar daarin wordt dit percentage helemaal niet genoemd. De Nature-publicatie onderkent Bolkesteins argument wel: CO2-toename in de atmosfeer stimuleert inderdaad de plantengroei. De redactie van Elsevier bedient zich hier echter van een grote drogreden. Het feit dat bomen meer bladeren bezitten, wil namelijk nog niet zeggen dat het ook goed gaat met de natuur ('de aarde wordt groener!').
Tussen 2010 en 2015 verloor de aarde netto nog altijd 3,3 miljoen hectare bos per jaar
Tussen 2010 en 2015 verloor de aarde netto namelijk nog altijd 3,3 miljoen hectare bos per jaar. Meer bladgroen per boom betekent niet dat ontbossing niet langer een probleem is, of dat de biodiversiteit niet razendsnel afneemt. Daarnaast zijn de onderzoekers het erover eens dat dit vergroeningseffect slechts tijdelijk is: het zal weer verdwijnen wanneer bomen zich hebben aangepast aan de verhoogde CO2-concentraties in de atmosfeer.
De auteurs van de studie waarschuwen dan ook zelf tegen het gebruik van hun gegevens op de manier die Bolkestein bewust toepast. ‘Ik noem het vergroeningseffect niet direct goed of slecht,’ zei professor Myneni over zijn studie tegen Carbon Brief. ‘Het is slechts een nieuw voorbeeld van de impact die klimaatverandering heeft dankzij de door mensen veroorzaakte broeikasgasemissies.’
Niet onwaar, wel een bijzaak
Zowel De Winter als Bolkestein bedienen zich van een bekende truc om het klimaatdebat te ontregelen: het verwarren van hoofd- en bijzaken. Dat er over duizenden jaren een nieuwe ijstijd aankomt doet niets af aan de razendsnelle opwarming waar wij allen nog ruim voor die tijd mee te maken krijgen. En dat het huidige CO2-niveau op geologische tijdschalen helemaal niet uitzonderlijk hoog is (een van de andere argumenten die De Winter aanhaalt), betekent niet dat de huidige snelle stijging op een mensenleven irrelevant is.
Even zomin betekent het feit dat bomen meer blad hebben omdat ze zich aanpassen aan hun veranderende omgeving dat het plotseling goed gaat met de natuur. En het zegt al helemaal niets over de oorzaken van klimaatverandering.
Het punt is: dit zijn bijzaken. Randdiscussies. Gerommel in de marge
Stellen dat klimaatverandering geen probleem is omdat het tot meer bladgroen leidt, is een beetje als zeggen dat een uitslaande brand bij de buren best fijn is, omdat jij dan vanavond de verwarming minder hoog hoeft te zetten. Het klopt technisch gezien wel, maar het maakt de brand niet tot een minder groot probleem.
Het punt is: dit zijn bijzaken. Randdiscussies. Gerommel in de marge. Het mag soms waar zijn; het doet verder niets af aan de algemene wetenschappelijke consensus dat de mens verantwoordelijk is voor een ongekende klimaatopwarming.
De grote leugen
Waar randdiscussies voor een zinvol debat al nadelig genoeg zijn, maakt een fors deel van de klimaatsceptici het soms nog bonter. De belangrijkste stelling van Bolkestein was bijvoorbeeld een regelrechte leugen: de temperatuur zou de afgelopen 10 jaar nauwelijks zijn gestegen. Deze theorie van een global warming hiatus — de zogenaamde pauze in de opwarming van de aarde — gaat uitgebreid rond in klimaatsceptische kringen.
Er is echter niets van waar. In 2006 lag de wereldwijde temperatuur gemiddeld 0,63 graden hoger dan tijdens de referentieperiode 1951-1980. Dit blijkt uit gegevens van het NASA Goddard Institute for Space Studies, een van de belangrijkste onderzoeksinstituten naar klimaatverandering. In de tien jaar die daarop volgden nam de opwarming alleen maar verder toe: in 2016 was de afwijking ten opzichte van diezelfde referentieperiode al toegenomen tot gemiddeld 0,99 graden. De opwarming zet dus wel degelijk door.
Een publicatie uit 2015 in Science liet eveneens zien dat van een vertraging in de opwarming totaal geen sprake was. De opwarming was zelfs sterker dan het veel bekritiseerde Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) in 2013 al had opgeschreven, zo concludeerde de studie.
Oude aantijgingen worden door klimaatsceptici als een mantra herhaald
Om tot deze uitspraak te komen, maakten de onderzoekers gebruik van een update van de data-archieven van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), een ander gerenommeerd Amerikaanse onderzoeksinstituut dat de staat van de atmosfeer en de oceanen onderzoekt. De publicatie leidde ertoe dat prominente Republikeinse klimaatsceptici in het Huis van Afgevaardigden de NOAA ervan beschuldigden te rommelen met klimaatdata. Een nieuwe studie in Science Advances bevestigde afgelopen januari echter opnieuw dat de update uit 2015 volledig gerechtvaardigd was. ‘De NOAA heeft een juiste aanpassing gedaan. (...) Er was geen sprake van politiek-gemotiveerd gerommel met data,’ aldus een van de wetenschappers tegen de Washington Post.
Over deze studies viel in Elsevier echter niets te lezen. Oude aantijgingen worden door klimaatsceptici als een mantra herhaald, terwijl de vorderingen in de wetenschappelijke literatuur nergens worden genoemd.
De controversiële ‘hockeystick’
De kritiek van klimaatsceptici was de afgelopen jaren nog het meest fundamenteel in het debat over de ‘hockeystick,’ de iconische grafiek uit 1998 die de wereldwijde temperatuursveranderingen van de afgelopen 1000 jaar liet zien.

De hockeystick is waarschijnlijk de meest controversiële grafiek uit de wetenschapsgeschiedenis. Klimaatsceptici wereldwijd hebben zich in deze grafiek vastgebeten om het ongelijk van de wetenschappelijke consensus aan te tonen.
In Nederland was het met name de bekende klimaatscepticus Marcel Crok die zich kritisch uitliet over de methoden die zijn gebruikt om de temperatuurlijn te reconstrueren. Volgens hem en anderen was de grafiek gebaseerd op verkeerde statische analyses van de beschikbare paleo-historische data. Ook het IPCC moest het flink ontgelden, omdat het de grafiek opnam in haar Third Assessment Report uit 2001.
Het hockeystick-debat heeft veel twijfel gezaaid onder het grote publiek. Echter: verworpen is de grafiek nooit. Sinds 1998 is er alleen maar méér wetenschappelijk bewijs verzameld dat de curve ondersteunt. Een nieuwe studie uit 2013 bevestigde de gevonden lijn tot 2000 jaar terug; een ander onderzoek uit 2013 in Science verlengde de grafiek zelfs tot 11.000 jaar terug, en maakte zo nog eens extra aannemelijk dat de huidige opwarming niet alleen ongekend is voor de afgelopen 2000 jaar, maar voor het hele Holoceen.
In haar meest recente overzichtsrapport, uit 2013, heeft het IPCC de hockeystick wederom bevestigd. Het rapport stelt expliciet dat de 30 jaar van 1983 tot 2012 op het Noordelijk Halfrond waarschijnlijk — dat wil zeggen, met een kans van 66 tot 100 procent — de warmste drie decennia van de afgelopen 1400 jaar waren.
Basale natuurkunde
Zelfs al zou het bewijs voor de hockeystick onderuit gaan, dan nog vormt die grafiek maar een klein onderdeel van het grotere fundament waar de wetenschappelijke consensus over klimaatverandering op rust. ‘Klimaatontkenners doen het voorkomen alsof het totale bewijs voor klimaatverandering van de hockeystick afhangt,’ verklaarde Michael Mann, een van de wetenschappers achter de originele curve, in The Atlantic. ‘Maar dat is niet het geval. Ook zonder al deze reconstructies zouden we nog steeds weten dat klimaatverandering een bedreiging vormt, en dat wij het veroorzaken.’
Het verband tussen CO2 en klimaatverandering is even sterk als dat tussen roken en kanker
De hockeystick gaat namelijk over paleoklimatologie, de studie van het klimaat in vroegere tijden. Maar die tak van de wetenschap vervult slechts een ondersteunende rol. Het fundament onder het wetenschappelijke bewijs voor klimaatverandering blijft gewoon basale natuurkunde: het meten van de stijgende temperaturen wereldwijd.
En op die metingen valt weinig af te dingen. Onlangs werd in een groot rapport van de World Meteorological Organisation (WMO) definitief bevestigd wat al lang was voorspeld: 2016 is het warmste jaar ooit gemeten. De gemiddelde temperatuur lag vorig jaar maar liefst 1,1 graad hoger dan in het tijdvak van 1850-1899, de periode voordat het CO2-gehalte in de atmosfeer sterk begon toe te nemen. Daarmee zijn we ruim op weg naar de in Parijs afgesproken limiet van maximaal 2 graden opwarming.
Ook de zeetemperaturen waren vorig jaar hoger dan ooit, de zeespiegel steeg verder door, en het zee-ijs in het Arctische gebied had voor het derde jaar op rij de kleinste omvang ooit gemeten.
Tegelijk aan deze temperatuursstijging steeg de CO2-concentratie in de atmosfeer in 60 jaar van ongeveer 315 ppm (deeltjes per miljoen deeltjes in de atmosfeer) in 1958, naar het huidige niveau van 405 ppm. Dat is een stijging van 40 procent ten opzichte van het pre-industriële niveau. Momenteel nemen de wereldwijde CO2-concentraties sneller toe dan ooit: met zo’n 3 ppm per jaar.
Het wetenschappelijk bewijs dat deze twee stijgende lijnen aan elkaar linkt is keihard. In het meest recente IPCC-rapport uit 2013 noemen de honderden wetenschappers het extreem waarschijnlijk (een kans van 95-100 procent) dat de huidige klimaatopwarming grotendeels door mensen wordt veroorzaakt. Daarmee is het verband tussen CO2-emissies en klimaatverandering even sterk als de link tussen roken en kanker, aldus de American Association for the Advancement of Science (AAAS).
Maar hoe zit het dan met niet-menselijke factoren, zoals bijvoorbeeld de stand van de aarde waar Leon de Winter naar verwees? Het Amerikaanse persbureau Bloomberg maakte op basis van NASA-data een interactief overzicht waarin de impact van deze verschillende factoren is weergegeven. Het loont de moeite om deze grafieken even te bekijken, want ze laten zien dat de waargenomen opwarming onmogelijk valt te verklaren uit andere factoren dan de toename in broeikasgassen.
Het nieuwe IPCC-rapport (Assessment Report 6) wordt pas in 2020 of 2021 verwacht. Tot die tijd zullen we het dus met het bestaande rapport uit 2013 moeten doen. Maar er verschijnen aan de lopende band nieuwe studies die het huidige wetenschappelijk inzicht bevestigen. Zo kwam er pas nog een studie uit die liet zien dat de invloed van mensen op het klimaat de afgelopen zes decennia onevenredig groot is geweest: 175 keer groter dan de invloed van natuurlijke factoren. Een ander artikel in Nature liet onlangs zien dat klimaatopwarming nu al een stempel begint te drukken op extreme weersomstandigheden.
De waargenomen opwarming valt onmogelijk te verklaren met andere factoren dan de toename in broeikasgassen
Verschillende overzichtstudies hebben daarnaast laten zien dat de overweldigende meerderheid van de wetenschappers (zo’n 97 procent) de menselijke oorzaak van klimaatverandering onderschrijft.
Ideologische strijd
Bolkestein, De Winter en Crok zijn slechts het topje van de ijsberg als het om Nederlandse klimaatsceptici gaat. Ook onder artikelen op Follow the Money — over bijvoorbeeld de noodzaak van de energietransitie — worden met regelmaat twijfelende of ontkennende geluiden geuit.
Recent tekenden Trouw en De Groene Amsterdammer twee uitgebreide portretten op van Nederlandse klimaatsceptici. Het blijkt een divers netwerk van verbeten bloggers, journalisten, gepensioneerde wetenschappers en een enkele stichting te zijn, die elkaar op sociale media aanwakkeren met steeds weer nieuwe grafieken, data en beschuldigingen. Velen ontkennen niet direct dat het klimaat opwarmt, maar trekken wel de menselijke rol daarin in twijfel.
Als er echter één ding duidelijk wordt is het wel dat de haat die deze groep voelt jegens de milieubeweging — en de wetenschap waarmee deze zich voedt — tot een haast ideologische strijd is verworden. In de pers werpen klimaatsceptici zichzelf met regelmaat op als slachtoffers van een collectieve samenzwering tegen kritische geesten. ‘Het debat is de kop ingedrukt door mensen die geloven in de opwarming van de aarde en mensen met een kritische blik raakten geïsoleerd,’ verkondigde Crok recent nog in Dit is de Dag op Radio 1.
Laat ik voorop stellen: met kritiek is niets mis. Integendeel. De wetenschap vaart juist wel bij kritische tegengeluiden. Dit dwingt wetenschappers namelijk om te blijven zoeken naar betere modellen en om de bestaande theorieën bij te schaven — of uiteindelijk te verwerpen, mocht daar voldoende reden voor zijn.
De stelling dat een kritisch debat de kop zou zijn ingedrukt is onzin
Serieuze kritiek is echter wat anders dan selectief shoppen in de wetenschapswinkel, zoals Elsevier doodleuk doet. Zolang het tegendeel niet onomstotelijk bewezen is, geldt in de wetenschap nog altijd dat de bestaande consensus de meest betrouwbare verklaring biedt. En deze consensus is de afgelopen jaren alleen maar sterker geworden.
De stelling dat een kritisch debat de kop zou zijn ingedrukt is dan ook onzin: de kritiek — voor zover die al hout sneed — heeft nooit wezenlijke bezwaren aan kunnen dragen tegen het fundament waar de wetenschappelijke consensus over klimaatverandering op is gebaseerd. Ze blijft zich focussen op randzaken en schandalen en slaagt er niet in om constructieve, gefundeerde kritiek te leveren op de theorie van klimaatverandering zelf.
Enorme uitdaging
Waarom toch al die weerstand? Misschien had Al Gore ondanks alle kritiek op zijn klimaatfilm gelijk. Klimaatverandering is een ongemakkelijke waarheid, die we liever niet onder ogen komen. Op het moment dat we erkennen dat onze CO2-uitstoot de opwarming van de aarde veroozaakt, moeten we namelijk ook de consequenties daarvan in gaan zien.
Willen we de opwarming tot maximaal twee graden Celsius beperken, dan vereist dat niets minder dan een complete herstructurering van onze samenleving. En niet alleen in het Westen, maar wereldwijd.
In het klimaatakkoord van Parijs uit 2015 is de doelstelling afgesproken om de stijging van de gemiddelde wereldtemperatuur ten opzichte van het pre-industriële niveau onder de 2 graden Celsius te houden, en idealiter zelfs onder de anderhalve graad.
In deze uitzending van Newshour wordt uitgelegd waar die twee graden vandaan komt. Volgens Scott Barrett, voormalig lid van het klimaatpanel van de VN, is het eerder een politiek dan wetenschappelijk doel: ‘The idea was to — if countries could agree on a collective target, [...] that would mobilize the action needed to get the whole world to act together.’
Ook dit overzicht op Vox legt goed uit waarom de limiet van twee graden redelijk arbitrair is. Een dergelijke opwarming is namelijk niet zonder problemen. Bij twee graden temperatuurstijging zullen er wereldwijd al effecten optreden, zoals zeespiegelstijging, aanhoudende droogtes en frequentere tropische stormen. De maatschappelijke impact van dergelijke ontwikkelingen is potentieel enorm.
Desondanks worden deze gevolgen nog als contoleerbaar en 'veilig' gezien. Bij meer dan twee graden opwarming is dit niet langer het geval, aldus de politieke consensus.
Johan Rockström, een van de meest gerespecteerde milieuwetenschappers ter wereld, verwoordde de uitdaging recent als volgt: ‘Het 2-graden-doel gaat over zoveel meer dan alleen zonne- en windenergie. Het betekent een snelle decarbonisering, plus een revolutie in de voedselproductie, plus een enorme industriële opschaling van koolstofopslag.’
De studie van Rockström laat voor het eerst goed zien wat de consequenties zijn van de afspraken die wereldleiders in 2015 in Parijs maakten. De transitie zal ons idee van ‘normaal’ compleet op zijn kop zetten. Om een beeld te geven: volgens Rockströms roadmap richting twee graden zullen tegen 2030-40 auto’s op fossiele brandstoffen ‘een zeldzaamheid’ moeten zijn. Op alle wegen, wereldwijd.
En dat is misschien wel de reden dat sommigen, vooral aan de conservatieve kant van het politieke spectrum, zich tegen dergelijke ontwikkelingen verzetten. Klimaatverandering is een ongewenste verstoring van de status quo.
Het resterende koolstofbudget voordat we aan de twee graden zitten (op basis van het IPCC-rapport uit 2013). Bron: Open Climate Data
Veel mensen — niet in de laatste plaats politici — lijken zich niet bewust te zijn van de grootschalige transitie die noodzakelijk is. Het momenteel toegezegde beleid is nog lang niet voldoende om het doel van 2 graden te halen. De twijfel die klimaatsceptici blijven zaaien werkt daar alles behalve aan mee.
Met deze overgang naar een klimaatneutrale samenleving zijn ook nog eens miljarden gemoeid. Alleen al voor de Nederlandse energietransitie wordt aan minstens 50 miljard euro gedacht. Klimaatsceptici zien dat als weggegooid geld. Maar je kunt het natuurlijk ook als een invenstering in toekomstige energievormen zien. Bestaande kolencentrales zullen hoe dan ook een keer vervangen moeten worden; en duurzame energie wordt steeds goedkoper.
Ook al zijn we niet de enige factor, wij zijn wel de enigen die er wat aan kunnen doen
Waar het zoveel geld betreft is het belangrijk om kritisch te blijven. Uit welke zakken gaat al dat geld komen? En wie gaat daar aan verdienen? Het zijn enkele van de vragen die gesteld moeten worden. Juist daar waar de financiële belangen enorm zijn, zal Follow the Money haar naam eer aandoen. Dat betekent dat we kritisch zijn naar de wetenschap toe, maar vooral ook naar de uitvoerders van de op hande zijnde energietransitie: overheden, bedrijven, lobbyisten, activisten en burgers.
Het betekent ook dat we uitgaan van de deskundigheid van experts. Voor klimaatverandering zijn dat gerenommeerde wetenschappelijke onderzoeksinstituten als de NASA, NOAA, WMO, en het IPCC; in Nederland zijn dat onder andere het KNMI en het Planbureau voor de Leefomgeving.
Er is, mede dankzij het onvermoeibare onderzoek van dergelijke instanties, een overweldigende hoeveelheid data die bewijst dat het klimaat verandert en dat de mens daar de belangrijkste veroorzaker van is. En ook al zijn we misschien niet de enige factor, wij zijn wel de enigen die er wat aan kunnen doen.
87 Bijdragen
Uitgelicht door de redactie
Ad Van Heeswijk 6
W. Keller 3
Bart Crezee 1
W. KellerUitgelicht door de redactie
Ad Van Heeswijk 6
stephan van der made
Ad Van HeeswijkYoush van Vlimmeren 2
stephan van der madeEl Vd Klundert 2
Ad Van HeeswijkJonah 1
El Vd Klundertleonardoz 7
willem Broekhuis 6
leonardozBart Crezee 1
leonardozleonardoz 7
Bart CrezeeLuuk van der Sterren 10
leonardozleonardoz 7
Luuk van der Sterrenleonardoz 7
Luuk van der Sterrenleonardoz 7
Luuk van der SterrenLuuk van der Sterren 10
leonardozIk zou je willen verzoeken te stoppen met het herhaaldelijk plaatsen van dezelfde reactie. Dergelijk gedrag valt in principe onder 'spammen', hetgeen niet wordt toegestaan door de voorwaarden van FTM (https://www.ftm.nl/over-ftm/voorwaarden).
Fred Raaks 5
Bart CrezeeVerder die constructieve bijdrage die Nederland zou moeten nemen, waarom moeten wij altijd het liefste jongetje van de klas spelen ten kosten van miljarden belastinggeld die beter besteed zou kunnen worden aan bv infrastructuur (beter openbaar vervoer!), zorg en ouderen. Het is maar waar je prioriteiten liggen, werkelijkheid of idealen van enkele bevoorrechte instanties en personen.
willem Broekhuis 6
De opwarming is niet iets dat zo eenvoudig is.
De geïnteresseerde kan hiervoor op twee manieren hun licht opsteken:
Ga naar Yoors en kijk op Pi. Klik dan op "De klimaatshow ".
Ook kunt u dit artikel vinden op mijn tijdlijn. Pi Brohuis. Scroll naar "De klimaatshow".
Vooral de zonnewinden hebben voor kortere tijd veel invloed op de temperatuur op aarde.
Gerben Gerrits 7
Bart Crezee 1
Gerben GerritsGerben Gerrits 7
Bart CrezeeLuuk van der Sterren 10
Gerben Gerritshttps://youtu.be/OJ6Z04VJDco?list=PL82yk73N8eoX-Xobr_TfHsWPfAIyI7VAP
Peter Zwitser 9
Ik vond uw artikel uitermate goed onderbouwd en overzichtelijk. Voor dit soort artikelen ben ik lid! Vrolijk word ik er helaas niet van...
Joost Versteegh 4
Mensen houden over het algemeen liever vast aan hun eigen wereldbeeld dan dat ze feiten accepteren die onjuistheden in dat wereldbeeld aantonen.
In dit artikel wordt het vasthouden aan gevestigde belangen opgegeven als drijfveer om te strijden tegen noodzakelijke aanpassingen in de politiek en de economie. Ik denk dat de verduurzaming van de aarde zoveel weerstand oproept omdat veel mensen hun wereldbeeld fundamenteel zullen moeten aanpassen.
Een van de grootste blokkades voor het aanpakken van duurzaamheids vraagstukken vormt het nationalisme. De problemen zijn alleen mondiaal op te lossen, en iemand die alleen kan denken in termen van 'wij tegen de rest', is tegen elke investering die is gericht op verbetering van globale leefomstandigheden.
Het is treurig dat politiek en media de afgelopen 20 jaar steeds harder op de nationalistische agenda zijn gaan inzetten.
Een interview met Yuval Harari op TED is in dit kader heel verhelderend.
Tom 26
Een publicatie waarin staat: "Ik heb geen bewijs voor opwarming van de aarde" word niet gelezen.
Bart Crezee 1
Tom 26Wat betreft subsidie: al het wetenschappelijk onderzoek hangt van subsidies aan elkaar. Luistert u ook niet langer naar medische inzichten of maakt u geen gebruik van de nieuwste computertechnologie omdat daar onderzoeksgeld in is gestoken? Evengoed ontvangen (Amerikaanse) klimaatsceptici vaak geld uit de fossiele industrie. Dat lijkt mij veel zorgelijker dan wanneer een onderzoeker geld van bijvoorbeeld de NWO heeft ontvangen..
Peter Zwitser 9
Tom 26Als het om koken gaan, luister ik daarom graag naar een goeie kok.
Als het om klimaatwetenschappers gaat, luister ik naar de overgrote meerderheid, want ik heb er geen verstand van.
Als ik over een brug moet rijden en 97 van de 100 ingenieurs zeggen: "Doe het niet, die brug stort in", dan luister ik niet naar de 3 die zeggen: "Doe maar gewoon." Ongeacht de financiële belangen van die 97. Omdat ik geen verstand van bruggen heb.
U luistert naar die drie, neem ik aan?
Fred Raaks 5
Peter ZwitserLuuk van der Sterren 10
Fred RaaksMet dat 'exact uitrekenen' is het dus ook nogal eens mis gegaan.
Daarnaast zijn een hoop andere dingen ook heel moeilijk om uit te rekenen. Hoe je een ruimtesonde moet lanceren zodat deze een komeet kan onderscheppen bijvoorbeeld. Daar zijn ze bij de ESA echter ook in geslaagd: https://en.wikipedia.org/wiki/Rosetta_(spacecraft)
Mijn punt is, het feit dat iets heel moeilijk te berekenen is, wil niet zeggen dat een wetenschappelijke consensus daardoor minder valide is. Klimaatwetenschappers zijn best goed in het maken van ingewikkelde berekeningen.
Gerben Gerrits 7
Luuk van der SterrenFred Raaks 5
Luuk van der SterrenPeter Zwitser 9
Fred RaaksMaar wat doe je, als er iets met die brug aan het veranderen is (door een aardbeving, overstroming, wat dan ook) en die 97 ingenieurs doen een soort voorspelling? Ga je dan op je eigen gevoel af, of op de mensen die er meer verstand van hebben?
Als er brand is en de brandweer zegt dat er instortingsgevaar is, dan ga jij nog gewoon je huis in, want de instorting is niet bewezen?
Als het weerbericht regen voorspelt, dan ga jij gewoon in je T-shirt naar buiten, want het weerbericht zou zich kunnen vergissen en op dit moment schijnt de zon?
Ik probeer iets bescheidener te zijn. Van een aantal dingen heb ik verstand. Van heel veel dingen heb ik geen verstand. Dan ga ik liever op deskundigen af dan op mijn eigen vage gevoel, intuïtie, of wat dan ook.
Fred Raaks 5
Peter ZwitserNet zoals de brandweer vergelijking, het is exact te voorspellen wanneer een gebouw op instorten staat. Het klimaat is vele malen onvoorspelbaar.
Al deze vergelijkingen zijn niet eens appels en peren maat appels een een chocolade theepot.
Altijd vertrouwen op deskundigen is gevaarlijk, vooral als er voldoende vergelijkingsmateriaal voorhanden is. Tenzij je natuurlijk al vooraf bepaalt wat juist is en dit alleen bevestigd wil zien.
[Verwijderd]
De batterij technieken lopen al tegen grondstofproblemen op. De kosten van niets doen aan het energiegebruik zullen onbetaalbaar worden. Hoeveel is inmiddels aan dijkverhogingen uitgegeven??? En is dat voldoende. Vorig jaar zomer langs de Elbe gefietst. De gemeten extreme verhogingen zijn daar nabij Maagdenburg door particulieren bijgehouden. 1881 9.53m, 1981 8.32m, 1947 8.64m, 2002 9.21m, 2003 8.40, 2006 8.72, 2011 8.81m, en in 2013 noteerden ze 9.82m.
Let wel dat er tussen 1881 en 1947 kennelijk niet veel het vermelden waard was.
Waar Donau en Inn samenkomen te Passau heeft een paar jaar geleden het water ruim een meter boven de hoge kerkdeur gestaan. En het water in de kerk dus net zo hoog. En de kerk staat meer dan 10m boven het normale waterpeil daar. En wij hebben de eer in een rivieren delta te wonen.
Wie vandaag de dag de opwarming nog ontkent, is of dom of misdadig.
[Verwijderd]
In China wordt momenteel aan hoge snelheids lijn gebouwd waar de snelle treinen niet gaan stoppen voor in en uitstappen. Dat gaat gebeuren met aan en af te koppelen shuttles terwijl de trein in volle vaart doorgaat. Kijk dat is innovatie. Jammer voor de familie Lubbers maar zoals een ander artikel hier op ftm al aantoont de zaak loopt toch al vast muurvast. En met 7.000.000 autos allen in NL........
Jan53
JM Van Hoorn 4
O. Knippenberg 1
JM Van HoornFred Raaks 5
O. Knippenbergpeterengel 2
je leeft maar 1 keer op aarde dus wat kan mij het schelen
alle bossen in zuid-europa gekapt voor armada - ook in GB
10.000 jaar geleden gebeurde dit en dat en over 1000 jaar gebeurt dat ...
ik bedoel - leefde u toen ook al of niet ...
de mens als rentmeester voor de aarde
opwarming aarde juist voor streken als het onze - NL - aantrekkelijk
drijvend ijs in noordelijke zeeën zorgt nauwelijks voor zeespiegel verhoging
over 1000000 jaar leven er nog steeds mensen op aarde
als Antartica smelt moeten we allemaal naar Zwitserland of Oostenrijk
bomen planten overal waar het kan - in zuid-nederland zijn zoveel boomkwekerijen met miljoenen bomen
stilzwijgende strijd van mensen die het goede willen tegen mensen die alleen gaan voor profijt
gaan voor bezit bij de ene mens gaat ten koste van de andere mens ergens anders ( en die had meestal niets )
tot zover anders wordt het te veel ...
Annemiek van Moorst 11
Precies! Klimaatsceptici zijn vrijwel allemaal ultrarechts en neoliberaal en voor kapitalistische uitbuiting. Zo ook de geciteerde sceptici. De Winter, laat me niet lachen, zionist, kan niet eens schrijven maar wel een grote bek over zaken waar hij echt totaal geen verstand van heeft. Maar wel Breitbart-taal uitslaan. Al deze alt-right lui zijn tegen klimaatverandering en sturen hun (klein)kinderen nog liever een vroege dood in dan hun kortetermijn winsten op te geven. Volgens mij is er echt iets mis met hun hersens.
Fred Raaks 5
Annemiek van MoorstGerben Gerrits 7
Annemiek van Moorstpeterengel 2
[Verwijderd]
Praag, Groene route naar Middelandse zee,
En inderdaad dit is allemaal de druppel op de gloeiende plaat. Het roer moet volledig om.
Er moet een universeel vervoers en transport systeem komen. Een andere manier van denken vwb tuimtelijke ordening. Een prachtige uitdaging en al veel te laat.
Dus voor nu tijd winnen door alle daken wereldwijd WIT maken.
Daarmee kunnen we ons huidge energie verbruik compenseren. Want ook ik vertik het om voor de suv rijders swinters in de kou te gaan zitten. Die thermostaat blijft ook bij mij op 20C. Blijft dankzij het isoleren op 1200 kuub gas per jaar. Stroom nul op de meter. Panelen wekken evenveel op als ons verbruik in een jaar.
Marco Fredriks 4
Herman 5
Dat doet natuurlijk helemaal niets af aan het verband tussen een toegenomen hoeveelheid CO2 en temperatuurstijgingen. Echter, lijkt er daardoor wel sprake van selectief winkelen, wat juist klimaatontkenners (terecht) verweten wordt. Het zou goed zijn als dergelijke discrepanties in dit soort stukken worden verklaard. Daar overheen gaan levert juist munitie op voor kwaadaardige types.
Bart Crezee 1
Herman 5Uit die periode is echter minder data beschikbaar, wat het weer minder geschikt maakt als referentie periode.
Pieter Ahsmann 5
O. Knippenberg 1
Pieter AhsmannPieter Ahsmann 5
O. KnippenbergFerdi Scholten 5
Pieter AhsmannVerandering is de enige constante. We kunnen er zeker van zijn dat alles verandert, niet alleen het klimaat. We hebben wellicht de mogelijkheid om het klimaat te veranderen, maar ons aanpassen aan de veranderende omstandigheden is en blijft van levensbelang.
Dit neemt echter niet weg dat we op een verantwoorde manier om moeten gaan met de planeet waarop we leven. En dat is iets wat we op dit moment eigenlijk niet doen.
We putten de aarde uit met monocultuur landbouw, genetische modificatie, vergiftigen haar met pesticiden, verontreinigen haar met chemicaliën en ga zo maar door.
De technologie om een schone samenleving te creëren met minstens het zelfde welvaartsniveau dat we nu hebben is gewoon aanwezig, echter de economische onwil gestuurd door de financiële wereld en daarmee samenhangende wereldcorporaties maakt dat het nu niet gebeurd. Zij behouden liever de macht over een kapotte uitgeputte wereld dan dat ze die in moeten leveren voor een betere wereld voor iedereen.
[Verwijderd]
Ferdi ScholtenDat wordt op de wat langere termijn zo'n 17 miljoen NL vluchtelingen die hoger gelegen gebied moeten gaan opzoeken.
Ferdi Scholten 5
[Verwijderd]Er waren toen ook al mensen op aarde, die hebben zich aangepast aan de omstandigheden.
Dergelijke veranderingen gaan echter voor onze (relatief korte) levensspanne nogal geleidelijk en het zal niet zozeer vluchten zijn, als wel geleidelijk terugtrekken.
[Verwijderd]
Ferdi ScholtenEdmond Muller 7
Marla Singer 7
In hoeverre deze instanties deze polarisatie bevorderen is ook vrij lastig in te schatten omdat dit veelal buiten de publieke ruimte bevindt.
Desondanks is het wenselijk dat de discussie op een. Wetenschap is geen democratie en in die context hoort elke afwijkende theorie niet verdacht te zijn.
Welke afspraken zijn gemaakt door de VN betekend nog niet dat landen zoals China of India daar ook aan meedoen. Dit zijn ook landen waarbij milieuvervuiling zeer hoog op de agenda staan maar desondanks hun eigen plan trekken en zich weinig tot niets aantrekken van afspraken.
In die context is het ook vrij nutteloos om binnen een bevolking van 0.002% van de wereldbevolking om een 'goed voorbeeld' te geven.
Wat dat betreft heeft het meer nu om op R&D vlak ervoor te zorgen dat er economische voordelen te behalen zijn door het besparen van energie en verminderen van uitstoot van milieu verstorende stoffen.
Want om nu 3 Miljard aan hout pellets of 10 Miljard aan een windmolen park in de noordzee te verspillen mag politiek goed scoren maar is niet pragmatisch lange termijn beleid.
line 5
Je/U neemt in je stekst op. :Toch zijn er mensen in het publieke debat regelmatig non-deskundigen vinden die twijfel zaaien over een kwestie waar al jaren een wetenschappelijke consensus over bestaat. Het punt is: dit zijn bijzaken. Randdiscussies....U aanhaalt de bladerdak??Ieder zijn eigen idee. Maar wat mijn iets vebaast dat u op uw tekst op genome/aangehaalde: nos verhaal: U refereerdt Ed Nijpels zijn tekst: Als de hoogste militair van ons land,generaal Middedorp, duidelijk kan zeggen dat het klimaatprobleem leidt tot vluchtelingen stromen en andere mensen kunnen vertellen wat de gevolgen zijn als de zeespiegel stijgt, denk ik dat die gevolgen buitengewoon helder zijn. De?????? 50miljard. Oke studie????!!!!Ed Nijpels is uit van wat ik verneem geen NLingenieurs meer. Wel zit hij in Borgingscommissie in de SER. Hij zat in pensionfondsen (raad). Wat zijn nou randdiscussies, vluchtelingen?,gezien klimaat probleem?
Wietze van der Meulen 6
Per saldo verandert er weinig. Nou ja behalve dat de Duitsers in 2016 meer gevlogen hebben dan ooit tevoren en de afstanden van het woon-werk-verkeer steeds meer toenemen. En dat Holtland/Holland? Daarvan zijn en blijven de bomen gekapt en laten we onze veenweidegebieden gewoon verder oxideren........
WHP Metselaar 2
Even heel bot, en los van alle argumenten voor of tegen. Dat "de" mensheid daar de oorzaak van ik trek in ook niet meer twijfel.
Het werkelijke probleem: er teveel mensen op aarde en we zijn te hebberig. Iedereen spiegelt zich aan de "verworvenheden" van de westerse economieën en wil die ook binnen handbereik.
Met de omvang en groei van de huidige wereldbevolking en de verbeteringen in de medische wetenschap absoluut onhaalbaar omdat de aarde dan volledig uitgeput wordt, voor zover ze dat al niet is.
Dit onder ogen zien, de logische conclusies trekken en er naar handelen lijkt me uitgesloten en maakt me hopeloos pessimistisch over het lot van onze eigen leefomgeving en die van andere medeschepselen.
Nederland loopt in veel dingen voorop, maar vooral in het vernietigen van onze habitat ten faveure van economische "groei".
Marla Singer 7
WHP MetselaarOverigens is een goede rem voor een sterke bevolkingsgroei welvaart. In die zin heeft welvaartsverdeling ook een groen randje en is het neo liberale kapitalisme en negatieve factor in deze context.
leonardoz 7
Marla SingerJacques De la Haye 8
Marla SingerFred Raaks 5
Voor checks and balances, onderstaand een link naar Judith Curry's website. Curry is wat de klimaat alarmisten noemen een "klimaatscepticus". Ik hecht net zoveel en zelfs misschien meer waarde aan haar doorwrochte commentaren zoals deze op haar website.
https://judithcurry.com/2017/03/31/deniers-lies-and-politics/
Tientallen miljarden nederlands belastinggeld uitgeven aan dubieuze maatregelen die misschien een verschil van zeg maar 0,002C uitmaken op de opwarming van de aarde (áls dat ook het geval zou zijn) is naar mijn mening eerder idealistisch als realistisch.
Leon de Winter krijgt hier sneer door de auteur maar even verder wordt gesteld dat Al Gore dan toch misschien gelijk heeft. Naar mijn weten is of was Gore geen klimaatwetenschapper maar daarentegen wel een producent van een tendentieuze klimaatrampenfilm. Dan kan ik net zo goed Count Monckton opvoeren als expert.
Het zou de auteur en de redactie sieren als o.a. Marcel Crok de gelegenheid krijgt om weerwoord te geven op de aantijgingen van de auteur heeft op de mening van Crok over de opwarming van de aarde.
Het valt mij verder op dat de auteur geen énkele twijfel heeft over zijn conclusies en klimaatsceptici, mensen zoals o.a. Judith Curry en Freeman Dyson wegzet als op zijn minst onwetende dilletanten.
PS De zgn hockeystick grafiek zou nooit zijn verworpen maar wél de methode die Mann hanteerde, enkele bristlecones zijn bepalend voor de temperatuur op het noordelijk halfrond en zeer grote marges (het gele gebied).
Fred Raaks 5
https://m.youtube.com/watch?v=SXxHfb66ZgM
"Het wetenschappelijk bewijs dat deze twee stijgende lijnen aan elkaar linkt is keihard. In het meest recente IPCC-rapport uit 2013 noemen de honderden wetenschappers het extreem waarschijnlijk (een kans van 95-100 procent) dat de huidige klimaatopwarming grotendeels door mensen wordt veroorzaakt."
De auteur claimt "grotendeels", terwijl het 2013 IPCC rapport stelt:
"Human emitted greenhouse gasses are extremely likely (at least 95% chance) responsible for more than half of Earth temperature increase sincce 1951"
Voor de auteur is meer dan de helft (51%? 55%? 75%? Dit wordt niet vermeld) dus hetzelfde als grotendeels (hoeveel is "grotendeels" overigens?)
Of is het hier meer de wens is de vader van de gedachte voor de auteur?
Luuk van der Sterren 10
Fred RaaksFred Raaks 5
Luuk van der SterrenSjoerd Huizenga 1
Fred Raaksjoh hou op met je vreselijke : ik heb gelijk
wetenschappers spreken elkaar tegen
dus ik vind wel lezenswaardig : https://www.thegwpf.org/content/uploads/2017/07/Clive-James.pdf
ik heb nog 256 mailtjes die je misschien kunnen overtuigen van Benny Peiser <peiser@thegwpf.com>
Jan Willem de Hoop 12
We kunnen met de huidige inzichten besluiten ons gedrag als mens en mensheid wel of niet ingrijpend te veranderen. De technologische mogelijkheden lijken er veelal voor aanwezig te zijn.
Als we ons menselijk gedrag ingrijpend veranderen dan gaan we in ieder geval zuiniger met alle aanwezige natuurlijke hulpbronnen om.
Dan nog is de kans groot dat we niet tijdig genoeg omgeschakeld zijn en de aarde meer opwarmt dan daar waar we naar streefden. Ook over de problemen die dan ontstaan kunnen zullen we nu moeten nadenken en er op moeten anticiperen. Problemen die in compleiteit denk ik 100 keer groter zijn dan nu kiezen voor omschakeling.
Als we ons menselijk gedrag niet ingrijpend veranderen, op de huidige weg blijven doorgaan, kan dit grote gevolgen hebben, zoals nu wordt voorspeld of kan het reuze meevallen. Maar hoe ga en wil je de mensen bij grote problemen over 50 jaar uitleggen dan we toen, dus nu, ons gedrag niet wilden veranderen als mens en mensheid, ondanks alle waarschuwingen, ondanks alle toen al bestaande inzichten..
Laten we blij zijn dat de mens en mensheid op dit moment de kennis bezit om toekomstscenario's te maken die het klimaat aangaan. Toekomstscenario's die nooit 100% zekerheid kunnen geven vooraf en / of achteraf. Maar toekomstscenario's die aangeven dat nu veranderen als mens en mensheid, nu wat ongemak en opoffering vraagt, maar in de toekomst voornamelijk voordelen zal hebben voor de mensen die dan leven, in vergelijking met nu niets opofferen en ons gedrag niet aanpassen.
Matthijs 11
Jan Willem de HoopVerder over ongemak en opoffering: de schadelijke effecten van klimaatverandering komen in eerste instantie vooral terecht bij de armste delen van de wereld. Wispelturig weer zorgt nu al voor droogtes of juist overstromingen met enorme schade en veel slachtoffers. Voor ons in Nederland/europa zou ik niet eens van "opoffering" durven spreken. Een paar tientjes meer betalen voor een vakantievlucht naar Spanje? Niet iedere dag meer vlees eten? Onze huizen isoleren en zonnepanelen op de daken opoffering? Op een paar plekken langs de kust naar een windmolenpark kijken opoffering? Heel veel nieuwe banen creëren, goed eerlijk werk dat niet geoutsourced kan worden, om die energietransitie te volbrengen? Ik zie geen opoffering, alleen veel kansen.
Jan Willem de Hoop 12
MatthijsEn je hebt terecht punt dat de armste delen van de wereld in bijna alle scenario's als eerste de rekening gepresentteerd krijgen. Daarom zou iedereen in rijkste delen van de wereld zich ook wel wat opfferingen mogen getroosten.
En het gaat niet zoals velen indruk wekken om wel of niet redden van de aarde. De aarde redt zich prima met geen enkel menselijke bewoner en ook prima met 30 miljard bewoners. Het zal de aarde ook een rotzorg wezen hoe we met haar omgaan. Het gaat om behoud van de leefbaarheid voor de mens op de aarde.
Fred Raaks 5
Jan Willem de HoopChinees spreekwoord, als je de mensen wilt voeden geef ze een hengel, geen vis.
Jan Willem de Hoop 12
Fred RaaksTegen de menselijke natuur vechten is hierbij misschien nog wel een grotere uitdaging dan vechten tegen natuurlijke elementen.
En kan en mag je verwachten van mensen die dagelijks verwikkeld zijn in overlevingsstrijd dat ze hierbij ook oog hebben voor de wereld over 50 jaar? Denk het niet.
Fred Raaks 5
MatthijsDanny van Deelen 1
Dat we anders met de aarde en onze medebewoners zullen moeten omgaan is iets wat we ons allen wèl terdege bewust moeten worden, maar dan zal er heel wat meer moeten gebeuren als enkel wat afspraken voor de Bühne in Parijs.
Marco Fredriks 4
Gerben Gerrits 7
Fred Raaks 5
Luuk van der Sterren 10
Fred Raaksleonardoz 7
Fred RaaksLuuk van der Sterren 10
leonardozWat betreft je verlangen om data te zien over het effect van Nederlandse milieumaatregelen op de minima: die data zou ik ook best willen zien. Waarom zoek je het niet bij elkaar en schrijf je het op? Er zijn vast wel media die aardig wat geld over hebben voor een dergelijk artikel.
leonardoz 7
Luuk van der SterrenEveline Bernard 6
leonardozEnergiekosten verlagen is goed voor de koopkracht van de laagste inkomens, ja waarschijnlijk. Maar dat is weinig relevant in voor het beperken van de zeespiegelstijging. Dus geen zinvolle bijdrage aan de discussie.
"Beslag van de overheid op onze economie zonder dat er prestaties tegenover staan" ..? Loze bewering, op zichzelf niet relevant voor discussie over klimaat. Kortom: ongewenst. Daarom krijgen uw reacties de -1 waardering
Sjoerd Huizenga 1
Fred Raakstoon b
Dit vat alles netjes samen, enkel hoort "proberen" ertussen te staan. Zolang we niet alle factoren kennen, kunnen we geen core issue aanpakken. Een streefdoel van 2° is dan ook behoorlijk onzinnig. Waarom stopt de grafiek altijd bij het jaar 1000?
Martinus de Borst 2
Sjoerd Huizenga 1
https://www.thegwpf.org/content/uploads/2017/07/Clive-James.pdf
je moet maar durven om tegen de stroom in te gaan als ECHTE wetenschapper