Horrorduo Gore en Blood wil einde maken aan kwartaalcijfers

3 Connecties

Onderwerpen

Al Gore Davind Blood

Organisaties

Goldman Sachs

Milieuactivist Al Gore heeft samen met een voormalige topman van Goldman Sachs een manifest voor 'duurzaam kapitalisme' gemaakt.

Al Gore wil het korte termijndenken op de financiële markten tegengaan. Bedrijven moeten stoppen met het publiceren van kwartaalcijfers zodat beleggers meer gaan investeren op basis van loyaliteit.

Samen de voormalige bankier David Blood, een senior partner bij de ‘groene’ investeringsmaatschappij Generation Investment Managament, heeft Gore een blauwprint ontworpen die het kapitalisme duurzamer maakt. Donderdag presenteerde het duo hun plan.

Kapitalisme superieur
"While we believe that capitalism is fundamentally superior to any other system for organising economic activity, it is also clear that some of the ways in which it is now practised do not incorporate sufficient regard for its impact on people, society and the planet"
, meneer Gore.

David Blood zei dat het kapitalisme is verwoest door short-termism en de obsessie voor het maken van snelle winst. Deze vliegensvlugge geldzucht zorgt voor grote onzekerheid en volatiliteit op de markten, heeft het gat tussen rijk en arm vergroot en leidt de aandacht af van de steeds hardnekkiger wordende klimaatcrisis.

Demon Goldman
Saillant detail: De bankier met de toepasselijke naam Blood is de voormalige CEO is van Goldman Sachs Asset Management, de vermogenstak van de bank die maar weinig duurzaam is. De ex-Goldman-topman heeft vijf belangrijke punten naar voren gebracht. Hij hoopt dat er op deze manier discussie ontstaat over een beter systeem. 

Een van deze punten is dus de driemaandelijkse verslagen van ondernemingen beëindigen. Door kwartaalcijfers worden bestuurders en beleggers namelijk gedwongen om hun beslissingen te doen op basis van de korte termijn, wat automatisch altijd ten koste gaat van de lange termijn. Blood: "This is a direct appeal, dare I say, attack on short-termism in business,"

Beleggingsfondsen
De groene investeerder merkt op dat beleggingsfondsen met een open-end structuur in de Verenigde Staten gemiddeld elke zeven maanden de gehele portefeuille omgooien; twintig jaar geleden was dat nog elke zeven jaar. “Something has fundamentally changed and the problem with that is it means we're not making good investing decisions... and not delivering proper and efficient wealth creation.”

Toen de wereldeconomie in 2008 keihard werd getroffen door de financiële crisis was er even een besef van dat het anders moest. Toch is er daarna eigenlijk helemaal niets veranderd. Het korte termijndenken en de exorbitante bonussen bestaan nog in volle glorie.

Beleggers moeten volgens het plan van het 'horrorduo' Gore (in het Engels: geronnen bloed) en Blood door bedrijven worden aangemoedigd om hun aandelen langer te behouden. Verder moeten de beloningen van de topmensen nog veel meer gelieerd zijn aan de prestatie over meerdere jaren in plaats van één jaar. 

 

Lees ook het artikel over het nutteloze van High Frequency Trading

R

Redactie
Redactie
Gevolgd door 697 leden