
Het Openbaar Ministerie Deuss eist 600 duizend euro en een jaar cel voor oliebaron annex offshore-bankier John Deuss.
Op Goede Vrijdag hield het Openbaar Ministerie haar requisitoir inzake het eerste deel van het strafproces tegen John Deuss waar FTM eerder al verslag van deed. Het OM beschuldigt John en Tineke Deuss ervan om deel uit te maken van een criminele organisatie die illegaal bankierde in Nederland - in casu het administratiekantoor in Berg en Dal die door De Nederlandsche Bank (DNB) en het Openbaar Ministerie worden gezien als de plek waar bankhandelingen werden verricht voor de First Curaçao International Bank (FCIB). Daarnaast beschuldigt het OM de familie Deuss ervan dat ze ongebruikelijke transacties niet in Nederland hebben gemeld. “Zij vormden een criminele organisatie die, naast het zonder vergunning bankieren, ook nog eens doelbewust de meldingsplicht voor ongebruikelijke transacties schond,” aldus de woorden van de Officier van Justitie tijdens het requisitoir.
In het requisitoir wordt een Sopranos-achtige familie geschetst: “Samenvattend kan gezegd worden dat de heer Deuss de leider is van de criminele organisatie, Ulrich (mededirecteur die voor €1,2 miljoen schikte met justitie, red) de raadgevend jurist en mevrouw Deuss de uitvoerende werkzaamheden deed. […] De kenmerkende loyaliteit binnen de organisatie vindt zijn oorsprong in familiebanden. Broer en zus Deuss leiden de organisatie. Ook enkele neven waren werkzaam voor de organisatie.”
Daisy chain
In het requisitoir worden negen ongebruikelijke transacties aangehaald die sterk lijken op Btw-fraude carrousels, in de UK bekend als The Daisy Chain. Een ervan is het Engelse bedrijf Electron. In de rechtbank worden foto’s vertoond van een afgebladderde gevel en een voorraad tapijtrollen in de achterliggende loods. De tapijthandelaar had bij de FCIB opgegeven dat ze activiteiten in de high-tech en telecomsector ondernamen. Een (op papier) lucratieve nevenbusiness, want in 7 maanden tijd deed Electron 2688 transacties met een omvang van £1,5 miljard. Het OM gaat ervan uit dat Deuss per transactie een fee kreeg van 25 US Dollar, oftewel 67 duizend USD.
Strafeis OM
Het OM formuleerde voor John Deuss (69) een celstraf van 12 maanden onvoorwaardelijk en een geldboete van 600 duizend euro. Zijn zus Tineke (66) hoorde 10 maanden voorwaardelijk en 500 duizend euro tegen zich eisen. Daarnaast werd er voor de FCIB een strafvoorstel neergelegd van 3 miljoen euro boete, en het OM wil de in haar ogen criminele winsten, becijferd op 100 miljoen dollar, terugvorderen van de FCIB.
Aankomende week zal de zeskoppige verdediging haar pleidooi voorbereiden om half april beurtelings gaten te schieten in de aanklachten. FTM’s verwachting is dat DNB niet gespaard zal worden. De onafhankelijke toezichthouder blijkt twee medewerkers voor enkele maanden één dag per week bij de FIOD gedetacheerd te hebben. De medewerkers mochten op die dag ‘uitsluitend aan de FIOD rapporteren’. Ze hadden daarvoor een geheimhoudingsverklaring ondertekend. Een opmerkelijke constructie, die er de schijn van heeft dat er een klassiek één-tweetje is gemaakt tussen de Nederlandse toezichthouder (die aangifte heeft gedaan van illegaal bankieren) en de FIOD. Ook zal de verdediging inhaken op de MOT-meldingen - Deuss deed voor 1287 personen en rechtspersonen een MOT-melding en het transactiemonitoringsprogramma Safewatch van de FCIB.
Part deux
In 2009 heeft het OM in overleg met de verdediging besloten om de zaak tegen Tineke en John Deuss in twee delen aan de rechter voor te leggen. In het eerste deel, dat momenteel onder de rechter is, staan de bancaire overtredingen centraal. In het tweede deel, waar dit jaar in het gerechtelijk vooronderzoek nog 80 getuigen voor gehoord moeten worden, komen de vermeende witwaspraktijken bij de FCIB aan bod. Ook daar kan voor John en Tineke Deuss een veroordeling uitrollen. Tot ergernis van de verdediging werd in het requisitoir overigens al een voorschot genomen op dat tweede proces. “Er worden grote woorden gebruikt zoals ‘de compliance deugt niet’ en ‘witwassen’. Dat zijn vergaande conclusies en het is buitengewoon vervelend dat dat nu al aan de orde komt terwijl we hadden afgesproken dat dat pas in zaak 2 pas behandeld zou worden,” aldus Deuss’ advocaat Daan Doorenbos nadat er 87 pagina’s van het requisitoir zijn voorgelezen door de Officier van Justitie.
De rechtbank doet eind mei uitspraak.
0 Bijdragen