
Strafvervolging dreigt nog steeds voor de vroegere Porsche-top. De verdenkingen van het Duitse OM tegen onder meer ex-Porsche baas Wiedekin wegens koersmanipulatie blijven overeind.
Gewezen Porsche-topman Wendelin Wiedeking en drie van diens stafgenoten kunnen straks op blaren komen te zitten bij de strafrechter. Vandaag liet de Openbare Aanklager in Stuttgart weten dat het strafrechtelijk onderzoek zo goed is afgerond naar Porsche-topman in ruste Wendelin Wiedeking en oud-Porsche financieel directeur Holger Härter. Beide voormalige topmanagers van de Duitse sportwagenfabrikant worden verdacht van koersmanipulatie.
De advocaten van de Porsche-topmanagers krijgen tot oktober de tijd om te reageren op de bevindingen van de officier van justitie. Pas dan maakt het OM bekend of een strafzaak tegen het duo daadwerkelijk door gaat. Geruchten - onder meer in de wereld geholpen door het Duitse weekblad Der Spiegel - dat de strafzaak geseponeerd zou worden, heeft een woordvoerder van het OM met klem tegengesproken.
Bewust onjuist beeld
Daarmee blijven de strafrechtelijke verdenkingen aan het adres van Wiedeking, Härter en twee andere Porsche-topmangers dus keihard overeind en is een gang is naar de rechter zeer waarschijnlijk. Volgens de Openbare Aanklager in Stuttgart hebben zij destijds bewust een onjuist beeld geschetst van de liquiditeitsbehoefte van Porsche.
Het bedrijf bezat een groot pakket callopties op aandelen Volkswagen (VW) en zou veel kasgeld nodig hebben gehad als het die opties allemaal zou uitoefenen. Härter en de twee andere Porsche-topmanagers zouden evenwel die behoefte voor de lieve som van 1,4 miljard euro te laag hebben voorgesteld. Bovendien zouden ze informatie achter hebben gehouden over door Porsche verkochte put-opties op Volkswagen.
Wendelin Wiedeking in betere tijden als koersvaste topman van Porsche
Verder wordt Härter verdacht van koersmanipulatie van VW-aandelen in 2008. Volgens beleggers heeft Porsche beleggers op het verkeerde been gezet door een groot deel van 2008 te ontkennen dat het bedrijf VW wilde overnemen.
Toen Porsche in oktober 2008 liet weten het leeuwendeel van de gewone VW-aandelen te bezitten, schoot het aandeel VW omhoog. Ondertussen blijft Härter volhouden dat alle beschuldigingen aan zijn adres ongegrond zijn.
Twee miljard dollar schadeclaims
Tegelijkertijd is de woede onder beleggers in Europa en de VS over de vermeende misleiding van Härter en consorten alleen maar gegroeid. Zo claimen enkele Amerikaanse hedgefondsen, die er op gokten dat het aandeel Volkswagen zou dalen, zo'n 2 miljard dollar aan schade en lopen er ook in Duitsland aanklachten wegens koersmanipulatie.
Inmiddels is Porsche overgenomen door de Volkswagen Group overgenomen. Porsche SE, de holding van het Porsche-concern, heeft wel een aandeel van 50,7 procent in Volkswagen.
(L)
0 Bijdragen