Strijd om 'Lagarde-lijst' laait verder op

2 Connecties

Relaties

Persvrijheid

Locaties

Griekenland
0 Bijdragen

Parlementair onderzoek gevraagd naar naar twee voormalige Griekse ministers van Financiën die het nalieten om onderzoek te doen naar mogelijke belastingvluchtelingen

De lijst met 2059 namen die Christine Lagarde in 2010 aan haar toenmalige Griekse collega minister van Financiën George Papaconstantinou gaf, leidt tot steeds grotere onrust in het Griekse parlement. Papaconstantinou deed niets met de lijst en zijn opvolger Evangelos Venizelos evenmin. De beide heren zouden volgens juridische experts mogelijk vervolgd kunnen worden voor 'criminele verwaarlozing'.

De lijst met 2059 namen van rekeninghouders bij de Zwitserse vestiging van de Britse HSBC bank, werd afgelopen zaterdag in het Griekse tijdschrift Hot Doc geopenbaard. Op de lijst prijken de namen van mensen uit de zakelijke en politieke elite van Griekenland. De onderzoeksjournalist Costas Vaxevanis, die de lijst met openbaarde werd zondag door de Griekse politie aangehouden. Donderdag werd hij door de rechtbank in Athene vrijgesproken. Dit na een elf uur durende marathonzitting die door de enige rechter in de zaal werd afgelosloten met de woorden: 'je bent onschuldig'. Vaxevanis kreeg binnen en buiten de rechtszaal de steun van vele collega's die vreesden voor een inperking van de persvrijheid in Griekenland. Vaxevanis zei dat hij met het openbaren va de lijst in het het publieke belang had gehandeld.

De vrijspraak van Vaxevanis was volgens de Financial Times een grote opluchting voor de Griekse regering die zich sinds zijn arrestatie geconfronteerd zag met zeer stevige kritiek van politieke partijen van linkse signatuur en actiegroepen. 'In plaats van de belastingontduikers te arresteren, wordt de journalist die hun namen publiceert gearresteerd', zei Emilios Avgoleas, een professor financiën en internationaal financieel recht aan de universiteit van Edinburgh. 'It’s a reminder that in corrupt regimes around the globe, freedom of speech is repressed in order to serve vested interests.'

Na de vrijspraak van Vaxevanis kwam het verzoek van Gregoris Peponis, een financiële aanklager, tot een onderzoek naar de twee voormalige ministers van Financiën.