Het Slotervaartziekenhuis raakte begin 2013 de speelbal van ruzieënde aandeelhouders en staat daarmee symbool voor de meer dubieuze kanten van marktwerking in de zorg. Inmiddels is de oud-bestuursvoorzitter Aysel Erbudak het ziekenhuis volgens de rechter 1,7 miljoen euro schuldig en zit zij in Turkije. Lees meer

Multimiljonair Jan Schram uit Beverwijk en zijn beschermelinge zakenvrouw Aysel Erbudak kochten het in 2006 noodlijdende ziekenhuis, maar na Schram's overlijden in december 2012 blijkt de positie van Erbudak allesbehalve stabiel. Ze wordt geschorst na onenigheid met Achmea over het contract voor 2013 en belandt in een moddergevecht rond het ziekenhuis met Jan's broer Lex Schram en diens zoons Pim en Rob. Erbudak wordt met een dubieuze aandelenemissie buitenspel gezet waarbij Erbudak en haar kinderen - die aandelen houden in BV's boven het ziekenhuis - feitelijk worden onteigend. De Amsterdamse Ondernemingskamer doet onderzoek naar wanbeleid bij het moederbedrijf van het Slotervaart dat instemde met de aandelentransactie. Inmiddels is het ziekenhuis door zorgondernemer Loek Winter overgenomen, maar de rechtmatigheid van die overname en de daaraan voorafgaande aandelenemissie wordt nog betwist door de kinderen van Erbudak.

Uiteindelijk wint Winter de slag. Maar voor het ziekenhuis mag het niet baten. Op 25 oktober 2018 wordt het MC Slotervaart failliet verklaard.

 

37 artikelen

Strijd om Slotervaart verplaatst naar rechtbank

De strijd om het eigenaarschap van het Slotervaartziekenhuis wordt volgende week dinsdag voor de Amsterdamse rechtbank voortgezet. Aysel Erbudak heeft een kort geding aangespannen.

De strijd om zeggenschap over het Slotervaartziekenhuis komt tot een climax op het toneel van de Amsterdamse rechtbank. De in februari geschorste bestuursvoorzitter Aysel Erbudak stapt naar de rechter om het eigendom van het Slotervaartziekenhuis en BV's die zij met haar recent overleden zakenpartner Jan Schram hield, veilig te stellen. Dinsdag 2 april dient het kort geding tegen de erven van Jan Schram, die de schorsing van Erbudak steunden en twee weken geleden mogelijk nieuwe aandelen van het ziekenhuis hebben gekocht. 

 
'IJzersterk' 
Vorige week zei een strijdbare Erbudak tegen FTM al dat zij juridische stappen zou ondernemen vanwege het verwateren van haar aandelen in Slotervaart en donderdag bevestigde ze dat zij een kort geding heeft aangespannen. "Ik denk dat ik ijzersterk sta, anders zou ik natuurlijk geen zaak aangespannen hebben. Misschien blijft het niet bij een kort geding. Als wij verliezen ga ik in hoger beroep, de tegenpartij waarschijnlijk ook. Als zich in de tussentijd geen andere ontwikkeling voordoet waardoor we er onderling bijvoorbeeld uit kunnen komen, kan het dus nog wel eens een ingewikkeld verhaal worden." Of ze bij winst van deze zaak weer terugkeert als bestuursvoorzitter van Slotervaart, kan Erbudak momenteel nog niet zeggen.  
 
Aanbiedingsplicht
In de eerste plaats gaat het kort geding om de aanbiedingsplicht die op de erven Schram rust voor de aandelen in Jeemer BV, een door Schram en Erbudak samen opgezette BV waaronder ook het Slotervaart indirect valt. Erbudak houdt daarin 49 procent van de aandelen, Jan Schram hield de overige 51 procent in handen. Bij zijn overlijden zou Erbudak het recht hebben om een meerderheidsbelang te verwerven. Zo zou zij ondanks haar schorsing alsnog vrij gemakkelijk weer plaats kunnen nemen op de directiestoel van het Slotervaart. 
 
Ware het niet dat het ziekenhuis twee weken geleden plots 5 miljoen aan nieuwe aandelen uitgaf waarvan een deel werd gekocht door Delta Onroerend Goed, het vastgoedbedrijf van wijlen Jan Schram dat nu door zijn familieleden gerund wordt. Door die actie heeft Meromi Holding, dochter van Jeemer BV, ineens niet meer 100 procent van de aandelen in het Slotervaart maar slechts een klein belang. Daarom vecht Erbudak in dit kort geding ook die laatste aandelenemissie aan; door het verwateren van haar aandeel in Slotervaart zou zij zelfs bij volledige eigenschap van Jeemer BV geen voet meer aan de grond kunnen krijgen in het ziekenhuis. 
 
Schuldpositie
Interimbestuurder en president-commissaris Theo Dekker liet zijn personeel vorige week weten dat de aandelenemissie niet bedoeld was om Erbudak de voet dwars te zetten. Tegenover vakblad Medisch Contact beweert hij dat de ware reden voor de uitgifte van nieuwe aandelen lag in de te hoge schuldpositie van het ziekenhuis. De vijf miljoen aan aandelen die door Delta Onroerend Goed zijn gekocht zouden van de lening van 26 miljoen euro afgetrokken zijn die Jan Schram via zijn bedrijf destijds in het Slotervaart heeft gestoken. Erbudak zelf stelt echter dat er echter niets mis met de financiële positie van het ziekenhuis en dat de uitgifte van nieuwe aandelen helemaal niet noodzakelijk was.
 
- Update - 
 
Het door Erbudak aangespannen kort geding, dat dinsdag 2 april plaats zou dienen in de Amsterdamse rechtbank, is uitgesteld. Wanneer de zaak nu plaatsvindt is nog niet duidelijk.