Studio Sport straks zonder eredivisievoetbal?

3 Connecties

Relaties

Murdoch

Organisaties

NOS

Werkvelden

Voetbal
6 Bijdragen

Vanaf volgend seizoen zijn de tv-rechten van de Nederlandse eredivisie 12 jaar lang in bezit van Rupert Murdoch. NOS-directeur Jan de Jong vreest dat Studio Sport straks kan fluiten naar de voetbalsamenvattingen.

Als Brits krantenmagnaat mag Rupert Murdoch dan zijn afgedaan sinds het afluisterschandaal met het inmiddels ter ziele gegane tabloid News of the World, van het Nederlandse topvoetbal op tv is de mediatycoon binnenkort heer en meester. Vanaf het seizoen 2013-2014 komen de uitzendrechten van de Nederlandse Eredivisie twaalf jaar lang in handen van het Amerikaanse tv-netwerk Fox International Channels (Fox IC) - waarvan Murdoch eigenaar is. Fox IC zou hiervoor meer dan 1 miljard dollar betalen. Afgelopen weekend zou de deal zijn beklonken. Dat meldt De Telegraaf  vandaag.

                     Mediamagnaat Rupert Murdoch

 

Het eerste jaar betaalt Fox ruim 60 miljoen euro, de daaropvolgende jaren tussen de 80 miljoen en 100 miljoen. Daarnaast zou een schuldovername van 60 miljoen euro inbegrepen zijn bij deze mega-deal.

 

In ruil voor deze investeringen krijgt Fox IC 51 procenten de aandelen van Eredivisie Media & Marketing (EMM) toebedeeld. EMM is het mediabedrijf dat in 2008 door de clubs in de Eredivisie samen met entertainmentconcern Endemol is opgericht. EMM verzorgt de exploitatie van betaalkanaal Eredivisie Live.


Fox IC is geen onbekende speler op de Nederlandse tv-markt. Diens tv-zenders National Geographic Channel, 24Kitchen, Nat Geo Wild en FOXlife mikken op de Nederlandse kijker. FOX IC is de internationale multimedia-tak van News Corporation. Het concern ontwikkelt, produceert en exploiteert meer dan 350 eigen nieuws-, sport-, film- en entertainmentkanalen in Latijns-Amerika, Europa, Azië en Afrika. News Corporation heeft een mondiaal bereik van ruim 1,1 miljard huishoudens.

 

 

Felle biedingsstrijd over samenvattingen
Nu de tv-rechten in handen zijn gekomen van mediamagnaat Murdoch, is het nog maar de vraag of de Nederlander met het bord op schoot het voetbal op StudioSport kan kijken vanaf 2013-2014. Over de samenvattingen van het Eredivisievoetbal zal eerst nog een felle biedingsstrijd losbarsten, zo verwacht De Telegraaf.


In reactie op het nieuws van de Telegraaf verklaart algemeen directeur van de NOS Jan de Jong dat de publieke omroep niet koste wat kost de uitzendrechten van het eredivisievoetbal. Tegenover NOS.nl. meldt  De Jong dat de financiële slagkracht van de NOS niet moet worden overschat. 'Als wij moeten gaan concurreren met een partij als Murdoch, moet het wel redelijk en billijk blijven.'

 

De Jong houdt er rekening mee dat Murdoch het onderste uit de kan wil. 'Als je NOS Studio Sport vergelijkt met het Rijksmuseum waar je vrij toegankelijk naar binnen kan en de Nachtwacht kan zien, is er nu iemand gekomen die de Nachtwacht voor zijn privécollectie heeft gekocht. Als je die wil zien, dan mag dat, maar dan moet je er veel meer voor betalen dan de anderhalve euro die de NOS per maand kost.'

 

Jan de Jong, algemeen directeur NOS

 

Achter de decoder
Al eerder verklaarde De Jong aan Follow The Money dat hij vreest dat de bord-op-schoot-traditie van Nederlandse voetbalkijkers gedoemd is te verdwijnen als de erediviesamenvattingen aan de neus voorbijgaan van de publieke omroep.

 

‘Persoonlijk denk ik dat het voetbal eerder achter de decoder verdwijnt dan dat de SBS en RTL het willen kopen. En daarmee is de kijker flink duurder uit. Dat tv-contract moet door commerciële zenders worden terugverdiend en dat is onmogelijk. Bij de NOS weet je wat je krijgt :geen  reclameonderbrekingen en dat er wordt begonnen met de topwedstrijden.’

 

Volgens NOS-baas De Jong behoort het door Studio Sport uitgezonden eredivisievoetbal zelfs tot het nationale erfgoed van ons land. ‘Toen het eredivisievoetbal weer bij de NOS te zien was, kwamen de verdwenen één miljoen kijkers direct weer terug. Dat zegt toch wel wat. Sport hoort sowieso thuis bij de publieke omroep. Het is een onuitputtelijke bron van nieuwsfeiten, het houdt mensen zeer bezig, het amuseert en verbindt vele mensen in de samenleving. Al vijftig jaar lang vervult Studio Sport die rol met verve.’

 

Sportgek maar niet gek
Bij de vorige bieding, telde de NOS voor de uitzendrechten van het eredivisievoetbal tot en met 2013 17 miljoen euro neer. Als de volgende biedingsstrijd een wedloop wordt van miljoenen meer, dan haakt de NOS zeker af, zo benadrukt De Jong.

 

'Als bijvoorbeeld De Mol, net als in zijn Talpa-tijd, bereid is om 35 miljoen euro per seizoen neer te tellen voor de samenvattingen van de eredivisie, dan haken we af en zie je het eredivisievoetbal nooit meer terug bij de NOS. We zijn sportgek maar we zijn niet gek. Die bedragen van de Mol destijds staan sowieso totaal niet meer in verhouding tot andere grote sportcontracten.’


Bezuinigingen
Volgens De Jong gaat de Nederlandse voetbalkijker in de naaste toekomst sowieso veel merken van de snoei-operaties die de publieke omroep moet doorvoeren van politiek Den Haag.

‘De bezuinigingen zorgen voor een stevige verlaging van het budget, terwijl onze taken hetzelfde zijn gebleven en het brengen van een volwaardig nieuwsaanbod voorop staat. Vorig jaar heb we een nieuw driejarig contract voor de Champions League afgesloten, maar dat zou wel eens voor het laatst geweest kunnen zijn. De kans bestaat dat we uit budgettaire overwegingen alleen de uitzendrechten van de Eredivisie kunnen betalen en die van de Champions League in de toekomst moeten laten schieten. Of andersom.’