
Wie betaalt? En wie bepaalt? FTM zoekt uit hoe de politieke worst écht gedraaid wordt. Lees meer
Leven we in een lobbycratie of is lobbyen een wezenlijk element van een gezonde democratie? Zeker is dat de lobbywereld wordt gezien als een zeer invloedrijke factor in ons politiek bestel, maar beschrijvingen van die wereld komen doorgaans niet verder dan het woord ‘schimmig’. Follow the Money wil daar verandering in brengen en duikt de lobbywereld in om te zien hoe de worst écht gedraaid wordt.
Filantropie geeft de rijken invloed op de Europese beleidsagenda
Farma-industrie lobbyt in Brussel vermomd als het ‘goede doel’
Veerkracht en een lange adem
Amerika blijkt groot-financier van de lobby van Europa’s maatschappelijke organisaties
Van Huawei tot Shell: lobby bedrijfsleven rekruteert ongehinderd oud-medewerkers Europarlement
Cora van Nieuwenhuizen heeft een lobbyverbod maar bemoeit zich met het werk van klimaatminister Jetten
Omstreden bestuurder Bonaire ‘weggepromoveerd’ naar diplomatieke topfunctie
Podcast | Vrijwillige diplomaten maken het bont
Nederlandse diplomaten verdacht van fraude, witwassen en afpersing
Boeren blokkeren via het waterschap opnieuw een belasting op vervuiling met mest en landbouwgif
© Katja Fred
De mysterieuze verdwijning van de suikertaks uit het Preventieakkoord
Een belasting op suikerhoudende frisdrank is in veel landen een effectieve en zelfs populaire maatregel tegen obesitas. Ook in Nederland is er draagvlak voor. Maar toen het ministerie van VWS een slap aftreksel van zo’n suikertaks wilde opnemen in het Nationaal Preventieakkoord, stak de voedsel- en drankensector daar een stokje voor.
-
Follow the Money verkreeg met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur documenten waarmee de totstandkoming van het Akkoord nauwkeurig kon worden gereconstrueerd.
-
Zeker veertig landen heffen een extra belasting op suiker. Ook in Nederland bestaat een breed draagvlak voor een suikertaks, en het ministerie van Volksgezondheid neemt een variant erop in het Akkoord op. Maar de voedsellobby komt bij de onderhandelingen over het Preventieakkoord met een veto op elke fiscale maatregel die op een suikertakslijkt.
-
Het VNO-NCW bemoeit zich uitgebreid met de onderhandelingen, hoewel deze werkgeversorganisatie niet is uitgenodigd voor het overleg.
Ambities, doelstellingen en maatregelen vastleggen. Dat is de drieslag die de partijen die meedoen aan het Nationaal Preventieakkoord – in casu aan de Tafel Overgewicht – vanaf april 2018 moeten maken om voor het einde van het jaar tot een tekst te komen waar iedereen zich in kan vinden.
De ambities van het akkoord zijn het meest algemeen en richten zich op het terugbrengen van het percentage mensen met overgewicht en obesitas. In de doelstellingen staan vervolgens meer concrete resultaten, zoals de wens dat in 2040 alle Nederlanders de Schijf van Vijf als leidraad nemen voor hun eetgewoonten. De maatregelen ten slotte zijn het meest concreet, en gaan bijvoorbeeld over het afschaffen van kindermarketing of het kleiner maken van de porties van snacks. Daar geldt het ‘baas in eigen huis-principe’: de branche waarvoor de maatregel geldt, voert die uit en heeft er de meeste zeggenschap over.
Om het formuleren van maatregelen te vergemakkelijken, gaat de Tafel Overgewicht in juni 2018 uiteen in verschillende subsessies. De voedsellobby, bestaande uit de koepelorganisaties van vrijwel alle bedrijven die in Nederland ons eten maken, verkopen en bereiden (CBL, FNLI, Veneca en KHN), doet mee aan de subsessie voeding en voedingsomgeving. De gezondheidsbelangen worden in deze subsessie behartigd door maar één partij, de Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF), de organisatie waar instanties als het Diabetesfonds en het Longfonds met elkaar samenwerken aan het voorkomen, behandelen en genezen van ziekten. Het ministerie van Volksgezondheid (VWS) zit als procesbegeleider aan tafel.
![]() |
Paul Blokhuis: Staatssecretaris van VWS (ChristenUnie). Noemt in een debat met de Tweede Kamer in april 2018 de frisdranktaks eenserieuze optie en probeert op alle mogelijke manieren iets dat daarop lijkt in het preventieakkoord te krijgen. |
![]() |
Hans de Boer: Indertijd voorzitter van VNO-NCW en lobbyist voor het bedrijfsleven. Bemoeit zich per september 2018 met de inhoud van het preventieakkoord en belt diverse keren met de staatssecretaris om zich tegen een suikertaks uit te spreken. |
![]() |
Marian Geluk: Directeur FNLI, de voedingsmiddelenindustrie. Is bij het grote publiek onbekend, maar zeer invloedrijk. Gelooft dat de beste manier om de suikerconsumptie omlaag te brengen de vrijwillige herformulering van producten door de industrie is. |
![]() |
Marc Jansen: Directeur Centraal Bureau Levensmiddelen. Is als voorman van de Nederlandse supermarktenmordicus tegen een frisdranktaks en claimt dat de frisdrankfabrikanten ook zonder taks al heel veel suiker uit hun dranken hebben gehaald. |
![]() |
Michael Rutgers: Directeur Longfonds. Pleit voor meetbare doelstellingen om de suikerconsumptie omlaag te krijgen. Dreigt herhaaldelijk met opstappen omdat hij de ambities van de akkoordpartijen onvoldoende vindt en een frisdranktaks in het akkoord wil. |
In de maanden die volgen zullen de belangrijkste conflicten over de inhoud van het preventieakkoord zich tussen deze vijf partijen afspelen. Daarbij draait het vooral om de vraag of – en zo ja hoe – er een frisdranktaks in het akkoord moet komen. Aan de ene kant staat de SGF die het liefst een levy wil, zoals Engeland heeft (een getrapt systeem: hoe meer suiker er in een drank zit, hoe hoger de belasting). Lijnrecht daartegenover staat de voedsellobby die mordicus tegen welke fiscale maatregel dan ook is. VWS neemt een tussenpositie in en wil een fiscale maatregel waarbij suikervrije dranken goedkoper worden, om zo het ‘frame’ van een frisdranktaks te vermijden en daarmee de weerstand van de voedsellobby weg te nemen. Toch slaagde de voedsellobby erin deze strijd te winnen en zulke maatregelen uit het akkoord te krijgen.
De SGF ziet afzwakking, geen vooruitgang
De verschillen in ambities zijn mooi vervat in een tabel waarin de ‘mogelijke maatregelen’ zijn opgesomd die de partijen hebben aangeleverd voor de subsessie op 22 juni 2018. Zo stelt de FNLI bij het onderwerp ‘portiegrootte’ een kleinere portie als norm voor, terwijl de Veneca belooft een ‘aanbod 1 boterhamverpakking’ te realiseren. De ambtenaren van VWS dringen bij veel van deze maatregelen aan om specifieker te zijn: ‘[concreet?]’ of ‘[aantal, datum?]’. De SGF tenslotte gebruikt de tabel juist om scherpere doelstellingen te formuleren: zo willen ze dat Nederlanders in 2022 nog maar maximaal 6 gram zout per dag binnenkrijgen, en moet de inname van vrije suikers tegen die tijd met 30 procent zijn afgenomen.
Pagina 1 van de Tabel mogelijke maatregelen
Dat deze scherpe ambities van de Samenwerkende Gezondheidsfondsen niet goed vallen bij de voedsellobby, blijkt uit de notulen van de derde vergadering van de Tafel Overgewicht, van 6 juli 2018. De SGF vraagt in die vergadering om een specifieke doelstelling voor suikerreductie op te nemen. De voedselproducenten zien de bui al hangen: als de doelstellingen specifieker worden, moeten de maatregelen navenant scherper en concreter zijn, en dat is nu juist niet de bedoeling. De notulen melden dan ook dat FNLI de voorkeur heeft om ‘geen aparte categorieën in de doelstellingen er uit te lichten’.
Omdat ook VWS aangeeft met een brede doelstelling te kunnen leven, zolang de specifieke afspraken maar in de maatregelen staan, concludeert de voorzitter dat er onvoldoende steun is voor het voorstel van de SGF. Nu er geen specifieke doelstelling voor suikerreductie wordt opgenomen, zal het ook moeilijker zijn om specifieke maatregelen tegen de overconsumptie van suiker in het akkoord te krijgen.
Dat de SGF helemaal klaar is met dit gebrek aan ambitie blijkt uit een brief die ze op 20 juli naar Tafel-voorzitter Eric van der Burg en de staatssecretaris sturen, en die bij de stukken voor de vierde vergadering op 27 juli wordt gevoegd. ‘Sinds de start van het proces rondom het preventieakkoord zien we ten aanzien van overgewicht afzwakking van doelstellingen en maatregelen. [..] Wat ons opvalt, is dat met name vanuit de koepels van de voedingsmiddelenindustrie (producenten en supermarkten) een neerwaartse druk wordt uitgeoefend op de doelstellingen en maatregelen in het voorgenomen akkoord. Dat betreuren wij.’ De SGF stelt daarom voor dat maatregelen van koplopers in de sector als uitgangspunt dienen voor de besprekingen, en niet de standpunten van de achterblijvers: ‘En als dat uiteindelijk niet vrijwillig gebeurt, dit via regelgeving te regelen.’
Het CBL komt tussenbeide
Voor het CBL en de FNLI is de brief van de SGF het startsein om een tegenoffensief in te zetten. Nadat het CBL de brief van de SGF bij de vergaderstukken gezien heeft, vraagthet in een eind juli verstuurde brief aan staatssecretaris Blokhuis om een ‘kennismakingsgesprek’, ‘nu de inhoudelijke gesprekken over het nationale preventieakkoord in de laatste fase zijn beland’.
In de tussentijd gaat CBL-directeur Marc Jansen driftig aan de slag met de concept-afspraken en maatregelen uit het Akkoord. Uit de wijzigingsvoorstellen die hij begin augustus rondstuurt naar de andere partijen, blijkt overduidelijk waar de pijnpunten zitten. Jansen schrapt alle door de SGF gedane voorstellen en noteert daarbij: ‘Geen overleg geweest met CBL. SGF kan maatregelen indienen die zij zelf kunnen uitvoeren met hun achterbannen.’
Jansen noemt het in de concepttekst genoemde streven om in 2040 overgewicht onder volwassenen van 48 naar 38 procent terug te brengen ‘zeer ambitieus’, en vraagt zich af of het realistisch is om obesitas te halveren (van 14 naar 7 procent). Ook het voornemen om alle Nederlanders in 2040 te laten eten en drinken ‘op een wijze die bijdraagt aan een gezond gewicht en een gezond voedingspatroon’ noemt hij ‘buitengewoon ambitieus, wellicht zelfs onrealistisch. Hoe gaat dit gemeten worden?’
Concepttekst, geannoteerd door het CBL / Mark Jansen
Ook voor de staatssecretaris heeft Jansen een niet mis te verstane boodschap. In de concepttekst schrapt hij de zin ‘mogelijke belastingmaatregel nader concretiseren door VWS’ en schrijft erbij: ‘Geen belastingmaatregelen of ernaar verwijzen als “stok achter de deur”. Belastingmaatregelen en andere wettelijke interventies in het Akkoord of erna, kunnen een ontbindende werking hebben voor Akkoordpartijen.’
Frisdranktaks
Toch wil Blokhuis zo’n fiscale maatregel in het akkoord hebben, om te onderstrepen dat ook de rijksoverheid zelf verantwoordelijkheid wil nemen om de consumptie van suikerhoudende dranken te ontmoedigen. Het betreft geen klassieke accijns zoals de Britse sugar levy, waarbij frisdranken meer belast worden naarmate hun suikergehalte hoger is, maar slechts het anders heffen van de verbruiksbelasting op alcoholvrije dranken.
Terwijl nu een uniform tarief van 8,83 cent per liter geldt, stelt VWS voor frisdrank zonder suiker hiervan vrij te stellen en de misgelopen inkomsten te compenseren door de verbruiksbelasting op dranken met suiker te verhogen naar 12,75 cent per liter. Al met al betekent het dat cola 4 cent per liter duurder wordt, en de suikervrije variant bijna 9 cent goedkoper – ervan uitgaand dat de industrie deze veranderingen volledig aan de consument doorberekent.
Dossier
Dossier: de lobbycratie
De lobbywereld is een zeer invloedrijke factor in ons politiek bestel, maar beschrijvingen ervan komen doorgaans niet verder dan het woord ‘schimmig’. Follow the Money wil daar verandering in brengen. We duiken in de achterkamertjes om te zien hoe de worst écht gedraaid wordt.
Wil jij op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen? Volg dit dossier, dan sturen we je een seintje als er een nieuw artikel online staat.
Op 3 september spreekt staatssecretaris Blokhuis dan eindelijk met het Centraal Bureau Levensmiddelen. Directeur Marc Jansen schuift in persoon aan, terwijl voorzitter Bert Roetert telefonisch deelneemt. Het voornaamste gespreksonderwerp: de omgekeerde frisdranktaks. In de voorbereidingsnota voor het gesprek adviseren de ambtenaren van Blokhuis om zijn maatregel ‘geen verhoging, taks, oid te noemen’ maar die te ‘framen’ als een steuntje in de rug van ‘de ingezette beweging van volumeverschuiving van suikerhoudende naar suikervrije dranken’. Blokhuis kan er daarnaast ook op wijzen, zo opperen zijn ambtenaren, dat op deze manier suikervrije dranken met kunstmatige zoetstoffen aantrekkelijker worden en de overheid zo bijdraagt aan een grotere acceptatie van kunstmatige zoetstoffen.
Het gesprek met CBL haalt weinig uit. Op 24 september stuurt het CBL Blokhuis een brief waarin het stelt ‘niet akkoord te gaan met maatregelen en afspraken die mogelijk in wetgeving vorm kunnen krijgen,’ waaronder het afschaffen van de verbruiksbelasting op calorievrije dranken. Als officieel motief voert het CBL aan dat ‘de Mededingingswet in de weg staat aan prijsregulering door middel van afspraken tussen supermarkten en foodservicebedrijven in het Preventieakkoord’. Alleen als de ‘gewraakte onderwerpen geschrapt worden’ zal het CBL het akkoord ondertekenen.
Het VNO-NCW snelt te hulp
Op de dag dat het CBL zijn brief verstuurt, krijgt de staatssecretaris een zware delegatie van ondernemend Nederland op bezoek. De zorgen over de maatregelen die worden voorbereid zijn inmiddels kennelijk zo groot dat VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer ’s middags met Blokhuis komt overleggen. De Boer heeft alle leden van de voedsellobby bij zich (FNLI, CBL, KHN, Veneca), evenals de vertegenwoordigers van de drankenindustrie, in verband met de discussies die plaatsvinden aan de Tafel Alcohol.
Twee weken eerder heeft De Boer, ter voorbereiding van deze bijeenkomst, al met Blokhuis gebeld en hem schriftelijk een ‘uitruilvoorstel’ gedaan: als de verbruiksbelasting van tafel gaat, belooft De Boer dat het bedrijfsleven ‘extra calorieën uit de markt zal halen’, en zal het VNO-NCW zich inzetten voor ‘een vitaliteitsprogramma’ dat bedrijven hun werknemers zullen aanbieden. Blokhuis spreekt met De Boer af dat het VNO-NCW voor het overleg van 24 september een lijst met concrete maatregelen zal opstellen.
Maar als het overleg plaatsvindt, is die lijst er nog steeds niet. Wel ligt er een voorstel van de FNLI dat de frisdrankindustrie zelf zorg zal dragen voor het uit de markt halen van suikers. Blokhuis’ ambtenaren trappen daar niet in, en waarschuwen de staatssecretaris: ‘De huidige inzet die door de FNLI is voorgesteld om suiker en kcal te verlagen in frisdranken (reductie 25%) is al bijna behaald en vraagt daarom geen nieuwe inspanning van de industrie om deze te behalen en is daarmee nauwelijks een “extra” stap in het kader van het Preventieakkoord. Het is af te raden om de belastingmaatregel in te ruilen voor deze inspanning.’
Dat het VNO-NCW zich begin september met het akkoord bemoeit is raar, want formeel heeft deze organisatie helemaal geen plek aan de onderhandelingstafel. Niettemin lobbyt het VNO-NCW daarna stevig verder, zeker nadat blijkt dat de suikertaks ook in de nieuwe versie van het akkoord van begin oktober opgenomen is
Conceptversie akkoord, oktober 2018, met suikertaks
Gaandeweg dringt de tijd: op 1 november zullen de partijen voor de laatste keer bijeenkomen en zich formeel moeten committeren aan het akkoord. Op 23 oktober krijgt Blokhuis van zijn ambtenaren een voorbereidingsnota; daarin staat nog steeds een fiscale maatregel, zij het dat nu alleen bronwater nog wordt vrijgesteld van de verbruiksbelasting. (In deel drie van de serie ga ik verder in op het waarom van deze inperking tot bronwater.)
De laatste loodjes
Op 29 oktober heeft de staatssecretaris opnieuw telefonisch overleg met het VNO-NCW, onder meer over de gezonde schoolomgeving. De werkgevers willen niet instemmen met de passage in het akkoord waarin staat dat ‘gemeenten afspraken kunnen maken met het bedrijfsleven en scholen om de gezonde leefomgeving rond de school te bevorderen’. Dat zou volgens VNO-NCW ‘kunnen betekenen dat supermarkten en horeca in de buurt van scholen hun deuren voor jongeren zouden moeten sluiten’. De bewuste passage wordt inderdaad afgezwakt.
Belangrijker nog is dat het de lobby is gelukt om de wijzigingen in de verbruiksbelasting er helemaal uit te krijgen. Op 30 oktober krijgen de deelnemers aan de Tafel Overgewicht om kwart voor elf ’s avonds de allerlaatste versie van het akkoord toegestuurd. In de begeleidende mail staat klip en klaar: ‘De inzet op de uitzondering van de verbruiksbelasting op water is uit de tekst van het Preventieakkoord gehaald.’ Op 23 november ondertekenen alle partijen dan ook een akkoord zonder fiscale maatregelen.
Krijgt Blokhuis wellicht speelruimte van de voedselindustrie om deze maatregelen later in te voeren? Op de dag van de ondertekening stuurt de FNLI de staatssecretaris een felicitatiebrief: ‘Laten we vandaag niet enkel proosten en terugkijken op een geslaagd proces, maar ook alvast vooruitkijken naar een succesvolle en unieke samenwerking’, zo besluit FNLI-directeur Marian Geluk het epistel. Maar pal daarboven zet ze haar hakken ferm in het zand: ze benadrukt dat eventuele aanvullende maatregelen enkel met instemming van betrokkenen’ kunnen worden genomen, terwijl ze tevens de ‘hoop’ uitspreekt ‘dat dit Preventieakkoord lange termijn zekerheid biedt aan alle partijen die een inzet plegen. Mocht de politiek besluiten hierin in te grijpen, behouden wij ons het recht voor om onze deelname te heroverwegen’.
Uit de ‘felicitatiebrief’ van de FNLI
De FNLI windt er geen doekjes om: als Blokhuis het in zijn hoofd haalt alsnog een frisdranktaks in te voeren, dan stapt de FNLI uit het Akkoord. Maar al voordat deze brief bij Blokhuis binnenkomt, had hij een list bedacht.
Deel één van de serie vindt u hier. In deel drie van de serie: staatssecretaris Blokhuis onderzoekt allerlei varianten van een frisdranktaks en weet daarvoor de steun van het ministerie van Financiën te verkrijgen.
Deel 1: Hoe de voedsellobby de halfzachte aanpak van overgewicht naar haar hand kon zetten
Deel 2: De mysterieuze verdwijning van de suikertaks uit het Preventieakkoord
Deel 3: De vergeefse strijd van Paul Blokhuis voor de frisdranktaks
Deel 4: Blokhuis wil alsnog aanvullende afspraken tegen overgewicht (en sluit suikertaks niet uit)
59 Bijdragen
Douwe Maat
Herman Lelieveldt 1
Douwe MaatKoen van Gils 1
Frank Mutsaers 2
Koen van GilsIedereen met een klein beetje verstand ziet dat bij dit dossier het nutteloos is om het bedrijfsleven een plek aan tafel te gunnen.
Frans Koenz 1
Koen van GilsHet bedrijfsleven heeft nu eenmaal andere belangen die (kunnen) wringen met de volksgezondheid.
Bij hen gaat het om afzet, omzet en winst.
Marco Fredriks 4
Frans Koenzmarcel 7
"Er wordt een nationaal preventieakkoord gesloten met patiëntenorganisaties, zorgaanbieders, zorgverzekeraars, gemeenten, sportverenigingen en -bonden, bedrijven en maatschappelijke organisaties. De focus van het akkoord moet liggen op de aanpak van roken en overgewicht.
De maatregelen die we nemen op het gebied van preventie moeten bewezen effectief zijn. "
Een suikertaks is effect bewezen. Dus vanuit die hoedanigheid zou de invoering geen probleem mogen zijn. Mijn vermoeden is dat de staatssecretaris binnen de coalitieafspraken niet de mogelijkheid had om wetgeving op te leggen, indien er geen fatsoenlijk preventieakkoord gesloten zou worden.
Al Dam 3
De volgende vraag is, waarom hebben mensen zo weinig geld? We verdienen verhoudingsgewijs niet slecht in nederland maar je betaald enorm veel belastingen. En waarom betalen we veel belastingen? Kijk naar bv energie, brandstof. Het geld word rond gepompt met subsidies. Er is dus een keten verandering nodig, waarbij uitgaves drastisch omlaag aan bepaalde zaken. De overheid moet terug naar zijn primaire doelstelling veiligheid. De huidige socialistische welvaarts staat werkt averechts
Chris Vuyk 6
Al DamAl Dam 3
Chris VuykChris Vuyk 6
Al DamMarijn Prins 1
Al DamAl Dam 3
Marijn Prinsmarcel 7
Al DamAl Dam 3
marcelmarcel 7
Al DamFerry de Boer 7
Al DamMaar je hebt helemaal gelijk, een Nederlandse bloemkool is om de Duitse supermarkt goedkoper dan hier. Hoewel ik prima rond kan kopen koop ik vaak mijn groenten en fruit bij de Turk op de markt. Is dan misschien wel tweede keus, maar daar heb ik tenminste een shopper vol voor 15-20 euro. Daar heb ik bij de supermarkt de helft voor.
HH Manders 4
Al DamVoor een heel groot gedeelte van de Nederlanders stagneren de lonen al decennia (sinds 1980), voor een groot gedeelte van de Nederlanders zijn de reële lonen sinds 2000 zelfs gewoon gedaald.
Dan gaan we het nog niet hebben over vrij besteedbaar inkomen, wat is gekelderd sinds 2000.
Waarom, omdat vaste lasten zijn geëxplodeerd, een explosie die niet geheel toevallig samenvalt met de adoptie van het vrije mark fetishisme.
Alle belastingen voor burgers zijn verhoogd omdat lasten voor bedrijven en de elite structureel zijn verlaagd.
Ondertussen is voor de toplaag en de bedrijven het inkomen geëxplodeerd in diezelfde tijd.
O ja, en die door u verfoeide verzorgingsstaat is ooit ontstaan - 'uitgevonden' zelfs door de extreem conservatieve socialistenhater Otto von Bismarck - vanwege het structureel falen van landen met een kleine overheid, en veel vrije markt, waarbij de vruchten waren voor een kleine groep, en de schade en de kruimels voor het overgrote deel van de bevolking.
O ja, en waarom werkt de socialistische welvaartsstaat zo averechts, als de langste periode van structurele economische groei voor de HELE bevolking samenviel met een veel sterkere socialistische welvaarstsstaat?
Wat betreft uw punt over voedsel ben ik het met u eens.
Al Dam 3
HH MandersWe konden onze producten niet meer verkopen omdat we te duur waren,oa door de dure verzorgingsstaat.
Qua vaste lasten explosie (huur en koop) is een gedeelte idd vrije huren die explosief stegen. Maar ook het feit dat er veel meer 2 verdieners kwamen die zich dit konden veroorloven om op A locaties dure woningen te kopen.
Qua inkomensverschil explosie overdrijft u enorm. Er zijn weinig landen die zo genivelleerd zijn als nederland.
Er is veel mis gegaan met het liberalisme wat tot uiting kwam in de crisis van de jaren 30. En nu hebben we weer hetzelfde liberalisme wat heerst helaas. Hadden we maar een goede neo liberalistische stroming gekozen ipv de huidige nep neoliberale koers.
Co Pater 7
Al Dam2: belasting betalen is niet goed of slecht te noemen als je het niet specifieker benoemt. Met belasting kunnen ook veel goede zaken worden gedaan. Bijvoorbeeld betere social voorzieningen. Het probleem ligt mijns inzins ook anders. Het minimum loon is veel en veel te laag.
3: de overheid zit al grotendeels op de doelstelling veiligheid ( neoliberaal weet je wel ). Zij moet zich meer en beter inzitten tegen veel te grote ongelijkheid en belastingonduiking en subsidiering van bedrijven die dat helemaal niet nodig hebben.
4: etcetera, etcetera
Al Dam 3
Co Pater2 gedeeltelijk mee eens, belasting vind ik zelf goed mits het bijdraagt aan de samenleving. Teveel belasting vind ik zeer slecht. Vooral de inkomensval is een symptoom voor een veel dieper probleem. Met alle extra toeslagen loont meer werken simpelweg niet! Natuurlijk vind ik dat we er moeten zijn voor de zwakkeren in de samenleving, maar dat moet ook niet ten koste gaan van het feit dat meer werken moet lonen. Het gaat mij specifiek om de balans. En eigenlijk veel meer hoe we mensen kunnen stimuleren om betere kansen te creëeren
3 welke grote ongelijkheid heb je het over? Nederland is zo'n beetje wereldkampioen nivelleren. Als je naar rapporten kijkt blijkt dit ook uit alles.
Het klinkt heel sympathiek om te zeggen dat we moeten stoppen met het subsidiëren van bedrijven. Maar het is wel heel naïef. Waarom denk jij dat dit gebeurt? Om een gunstig ondernemingsklimaat te krijgen waar bedrijven mensen in dienst nemen. We hebben in NL niet de massa consumenten en resources die grote landen zo aantrekkelijk maakt, dus je moet wat om bedrijven aan te trekken. De brievenbus firmas zijn iig al hard aangepakt! Goed zo. Maar laten we niet vergeten dat we bedrijven nodig hebben, net zoals ze ons nodig hebben
Denk dus na over waarom en gevolgen voor je groenlinkse populistische antwoorden geeft.
Co Pater 7
Al DamMijn reactie was bedoeld om te laten zien dat het allemaal niet zo zwart / wit is als je het presenteert. En bovendien attendeerde ik je op je eenzijdige kijk en onjuiste kijk op de samenleving. ( nederland is geen socialistische welvaartstaat ).
Bovendien verwijt je mij nu groenlinkse populistische andwoorden, terwijl je zelf populistisch bent.
Q. Schra 1
Al DamAl Dam 3
Q. SchraVraag is ook of een groter verschil een issue is, zolang men rond kan komen en door verschillen gestimuleerd wordt om bv slimmer een studierichting te kiezen waar veel werk in is. Door oa belasting verlaging voor werk en afbouw van toeslagen wordt dit veel meer gestimuleerd. Daarnaast mag de overheid ook best wel eens kijken om ouderen discriminatie aan te pakken door bv ouderen minder duur te maken.
D66 is wel degelijk extreem socialistisch (zo noemen ze zich zichzelf) en ook de christenunie is tegenwoordig niet meer rechts te noemen.
Er is in nederland geen echt "arm" en je moet niet alleen naar nu kijken maar ook naar het verleden met regetingen met de pvda. Er is een reden waarom er meer belasting geheven werd en er bezuinigd moest worden. De verzorgingsstaat! De primaire taken zoals justitie en defensie zijn juist zwaar op bezuinigd! We kunnen het gewoonweg niet meer betalen!
Hendrik Eelhart 2
Al DamH J vd Meer 2
Herman Lelieveldt 1
H J vd MeerJorg Meij
Vincent Luyendijk
Jorg MeijJan Ooms 10
Jorg MeijOnbegrijpelijk dat een staatssecretaris en tafelvoorzitter überhaupt met die club in gesprek gaan over een onderwerp waar ze helemaal niets mee te maken hebben.
Dit maakt opnieuw pijnlijk duidelijk dat NL niet geregeerd wordt door democratisch gekozen bestuurders maar door het nationale bedrijfsleven en de GMO.
Dick Bakker
Jorg MeijPersoonlijk, kan ik vanuit het idee van een gezonde samenleving aan niemand uitleggen waarom de suikertaks niet is opgenomen en de BTW op groente, fruit en brood wel is verhoogd.
Het komt voor mij over als visie-loos, intentie-loos en rede-loos.
Rob Jasper
Gewoon algehele suikertaks Dus niet alleen op frisdranken, maar ook op vruchtensappen, mars, allerlei repen, etc.
Als we dan toch bezig zijn, doe hetzelfde op zout!
`geen geouwehoer, gewoon doen.
Hendrik Eelhart 2
Rob JasperG.J. Stevens 2
Allereerst mis ik de onderbouwing van de stelling dat de suikertaks in veel landen een effectieve en zelfs populaire maatregel tegen obesitas is. Waar blijkt dat uit, op welke onderzoeken is dit gebaseerd, door wie zijn die onderzoeken gedaan en wat zijn de cijfers die deze stelling onderbouwen.
Er wordt vervolgens niet gesproken over het "schadelijke" alternatief voor suikerhoudende frisdrank, namelijk met kunstmatige zoetstof gezoete frisdranken. Dit is eigenlijk geen alternatief. Daar waar suiker in bepaalde mate bijdraagt aan obesitas, er zijn immers vele andere voedingstoffen die bijdragen aan overgewicht, dragen kunstmatige zoetstoffen in belangrijke mate weer bij aan andere fysieke en mentale klachten. Ook van suikervervangers kun je obesitas krijgen of op z'n minst houd het de obese staat in stand. Suikervervangers geven namelijk dezelfde response als suiker, waardoor de insuline-productie bij inname gewoon in gang wordt gezet.
Uit onderzoek blijkt overigens dat mensen met obesitas over de gehele linie een ongezonde levensstijl hebben. Suiker speelt daar slechts ten dele een rol in.
Het frappante van deze hele discussie is het feit dat er gesproken wordt over het belasten en dus het beboeten van slecht gedrag in plaats van het belonen van goed gedrag. Van het eerste is bewezen dat dit niet werkt, vandaar mijn vraag om onderbouwing van de eerder genoemde stelling. Van het tweede weten we dat om gezond te kunnen leven in dit land, je dient te beschikken over een goed gevulde portemonnaie. Het belasten van suikerhoudende frisdranken is leuk voor de staatskas maar gaat helemaal niks bijdragen aan de oplossing van het probleem en zal een ander veel groter probleem veroorzaken.
Nico Janssen 7
G.J. StevensOok FTM heeft in het verleden al geschreven over suikertaks, zie hier b.v.: https://www.ftm.nl/artikelen/een-suikertaks-werkt-dat-eigenlijk.
Om je verder op weg te helpen, zie hier een mooi wetenschappelijk overzichtsartikel voor het bewijs dat een suikertaks zeer effectief is: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/03/200313112140.htm
In het hele (biologische) leven spelen zaken slechts een gedeeltelijk rol in het eindeffect. Gelukkig is deze redenatie geen hindernis meer om roken sterk te ontmoedigen en hoge accijnzen op sigaretten te heffen, ook al heeft roken slechts 'gedeeltelijk' een rol in het krijgen van longkanker en doodgaan aan kanker....
Je opmerking: "Het frappante van deze hele discussie is het feit dat er gesproken wordt over het belasten en dus het beboeten van slecht gedrag in plaats van het belonen van goed gedrag. Van het eerste is bewezen dat dit niet werkt",
is wel de meest rare zin in je bijdrage. Kan je dat onderbouwen?
Eigenlijk zeg je hiermee dat de overheid de politie en allerlei boete en belastingsystemen beter kan opheffen, heeft toch geen zin om gedrag te beïnvloeden...
Eigenlijk blijkt wel uit deze ene zin dat je ofwel zit te trollen, ofwel werkelijk totaal geen benul van enig psychologische en economisch functioneren (prijs-elasticiteit) van het leven hebt. Dus totaal ondeskundig bent.
G.J. Stevens 2
Nico JanssenAllereerst ga ik graag in op uw verwijzing naar een FTM artikel uit 2016 met de titel "Suikertaks werkt dat eigenlijk". Geen idee waarom u dit artikel uit 2016 hier aanhaalt maar als u het artikel goed heeft gelezen dan kunt u daaruit zelf concluderen dat de schrijver niet echt een antwoord heeft op de vraag die de titel van het artikel stelt. Sterker nog, de auteur vraagt het zich af! Daarnaast is het artikel geschreven in 2016 en kan het nauwelijks nog als actueel worden bestempeld.
Dat zelfde geld voor het artikel van de University of Otago in New Zealand, wat overigens geen study of onderzoek is maar meer een kort artikel geschreven door prof. Wilson waarin hij pleit voor het invoeren van een dergelijke tax. Ook in dit artikel staan geen cijfers van studies die gedaan zijn na de invoering van de suikertax. Het enige noemenswaardige is de vermelding dat na de invoering van de sugar levy in de UK, Engelse frisdrank fabrikanten het percentage suiker gereduceerd hebben. Dat lijkt een mooi resultaat echter staat er niet bij waarmee de suikers zijn vervangen. Uw stelling dat er overtuigend bewijs in staat dat suikertax efectief is klopt dus niet.
Wat betreft de meest rare zin in mijn bijdrage kan ik dit zeker onderbouwen. Als we kijken naar het beboeten van slecht gedrag dan zien we dat in dit land, ondanks de jaarlijkse prijsstijging, het aantal verkeersboetes niet dramatisch afneemt. Het daalt weliswaar ligt maar vorig jaar werden er nog steeds 8.369.480 verkeersovertredingen geconstateerd. De overheid belast de benzine onevenredig hoog maar ook hier vind er geen belangrijke daling plaats in autogebruik. Auto's worden weliswaar zuiniger maar ervaring leert dat het heffen van belastingen niet altijd leidt tot afname van de consumptie van hetgeen dat belast wordt. Overigens zijn hier nog talloze voorbeelden van...
De laatste alinea laat ik geheel voor uw rekening, het zegt namelijk meer over u dan over de inhoud van mijn bijdrage.
Nico Janssen 7
G.J. StevensGerard van Dijk 6
G.J. StevensG.J. Stevens 2
Gerard van Dijkhttps://www.obesitaskliniek.nl/over-obesitas/#oorzaken
Annemiek van Moorst 11
G.J. Stevenshttps://www.health.harvard.edu/staying-healthy/are-artificial-sweeteners-a-good-alternative-to-sugar
G.J. Stevens 2
Annemiek van MoorstFloris Mulder 1
G.J. StevensWil je overgewicht en obesitas aanpakken en de gezondheid in het algemeen bevorderen dan gaat dat verder dan alleen kijken naar suiker. Dat weten ze bij de overheid ook wel. Een suikertax kan wel onderdeel zijn van een proces om Nederlanders af te helpen van allerlei welvaartsziektes.
Voor mensen die geïnteresseerd zijn in (plantaardige) voeding en gezondheid heb ik nog een paar leuke linkjes.
https://nutritionfacts.org/video/what-are-the-best-beverages/
https://nutritionfacts.org/video/what-are-the-best-foods/
https://nutritionfacts.org/topics/processed-foods/
https://nutritionfacts.org/topics/obesity/
Nico Janssen 7
G.J. StevensArthur Venis 3
Uiteindelijk gaat het - als altijd - om de maximale hoeveelheid knikkers. Waarom zou anders VNO-NCW zich er tegenaan bemoeien? Dat de overheid bij herhaling beweert de volksgezondheid als eerste prioriteit te hebben is dus een wederom bewezen onzinbewering; het is domweg niet zo. Niet in dit geval, en in geen enkel ander geval waar het verdienvermogen van het bedrijfsleven in gevaar dreigt te komen. De oren hangen continu richting het bedrijfsleven.
En ja, mensen werken voor die bedrijven en verdienen daar een inkomen mee waarvan ze vervolgens de gezondere (mogelijk duurdere?) producten niet kunnen betalen.
Hebben we enig idee wat de aan door voedsel te relateren kosten van obesitas en overgewicht zijn?
Eveline Bernard 6
Arthur VenisDick Bakker
Arthur VenisFrank van Wessel
Vraag me af of ambities zo voldoende gerealiseerd worden én of er voldoende rekening is gehouden met externaliteiten (kosten gezondheidszorg).
Vraag: waarom wordt er in het proces met een helder doel en te verwachte belangen zoveel ruimte gegeven aan de industrie en lobby? Advies geven is prima, is iets anders dan recht hebben op mee besluiten....
Eveline Bernard 6
Frank van WesselDick Bakker
Frank van WesselGerard van Dijk 6
Op het werk had ik 2 jonge collega’s die allebei iedere dag een 2 liter fles cola tijdens hun werkdag leeg dronken. Extreem veel, maar is dit wat suikers doet, overmatig gebruik bevorderen?
Terwijl we zitten te hakketakken over de belasting op suikers, gaat het volgens mij ergens anders over. Van mij hoeven ze het niet extra te belasten, gewoon verplicht verlagen. Andere mogelijkheid is de verantwoordelijkheid bij de industrie leggen. Alle obesitas gerelateerde aandoeningen in de gezondheidszorg de rekening daarvan neerleggen bij de industrie die ertegen is. Immers de vervuiler betaalt.
Floris Mulder 1
Gerard van DijkMet een norm kan je een ingrediënt van een product doelgerichter omlaag brengen?
Maar als ervoor suiker ongezonde suikervervangers in de plaats komen schieten we er qua gezondheid met zijn allen niets mee op.
Over wat gezonde voeding is verschillen de meningen. Voor mij is dat onbewerkt plantaardig. Junkfood vervangen voor vegan junkfood is ook geen verbetering.
Meer fruit, groente en bewegen, en minder zout (je hebt niet veel nodig), suiker en alcohol en niet roken lijken mij speerpunten als je op gezonde voeding/leefstijl wilt inzetten.
Los van het nut van een suikertax vind ik het wel goed dat in kaart wordt gebracht hoe het kon gebeuren dat een staatssecretaris niet in een akkoord kreeg wat hij er wel in wilde hebben.
G.J. Stevens 2
Floris MulderFloris Mulder 1
G.J. StevensDoel: minder suiker per dag, zonder dat daar ongezonde suikervervangers voor in de plaats komen. Dus geen alternatief maar minder zoet in eten. Dan zullen snacks anders gaan smaken. Het is ook een kwestie van gewenning. Als je zelf nergens suiker aan toevoegt en iemand bied je per vergissing een koffie met suiker aan dan vind je dat niet lekker, zelfs vies.
Het gaat mij om suiker die aan eten wordt toegevoegd. Niet suikers die in fruit en bessen voorkomen.
Herman Lelieveldt 1
Floris MulderDick Bakker
Gerard van DijkThijs Terpstra 2
Eveline Bernard 6
Thijs TerpstraSaid Ajouaau 5
Thijs TerpstraVoor de rest... eens
Dick Bakker
Thijs Terpstra