Sun Capital gaat hakken in V&D

4 Connecties

Nieuw management, winkelsluitingen en ontslagen zijn het handelsmerk van Sun Capital oprichters Marc Leder en Rodger Krouse. V&D en La Place wacht een reorganisatie in Miami Vice-stijl.

V&D is van de ene investeringsmaatschappij naar de ander gegaan. Sun European, onderdeel van Sun Capital, nam het warenhuis over van Maxeda. 

 
Maxeda, geleid door de Brit Tonio DeNunzio, is eigendom van de private equitybedrijven KKR, Alpinvest, Permira en Cinven. DeNunzio bemoeide zich persoonlijk met V&D, waar hij regelmatig per fiets de winkel aan de Amsterdamse Kalverstraat inspecteerde. Hij draaide de mislukte restyling door Jan DesBouvrie terug - te wit, kil en elitair voor de gemiddelde bezoeker - en introduceerde een Britse warenhuisstijl bij V&D. De restaurantketen La Place nam daarin een belangrijke plaats in. Maar de prestaties van de keten bleven ondermaats. 
 
De overnameprijs is niet bekend gemaakt, maar volgens het Financieele Dagblad was het concern na aftrek van schulden nog zo'n 100 miljoen euro waard. 
 
Wie is de koper?
Sun Capital  is een Amerikaanse investeringsmaatschappij en eigenaar van onder meer wc-pot fabrikant American Standard, de Spaanse speelgoedfabrikant Famosa, jeansfabrikant Lee Cooper en postorderbedrijf Neckermann. Eenderde van de portefeuille bestaat uit verschillende restaurant -en barketens. Bloomberg portretteerde in 2008 de oprichters  Marc Leder en Rodger Krouse. 
 
Het duo kent elkaar van het M&A team van Lehman Brothers en begon in 1995 in het zonnige Florida met consultancy en de overname van onderpresterende bedrijven. Nu wordt de gezamenlijke omzet van al hun deelnemingen geraamd op 40 miljard dollar omzet. In 2007 draaide hun overname-machine op volle toeren: gemiddeld namen ze elke tien dagen een bedrijf over. De kredietcrisis vertraagde het tempo aanzienlijk, maar raakte Sun Capital niet zo hard in het kruis als andere private equity-bedrijven. 
 
Ongeduld
De belangrijkste sleutel tot het succes van Leder en Krouse cs is naar eigen zeggen hun ongeduld: "We have a saying here that impatience is a virtue. Indecisiveness means more of the same." Snelheid is alles in de bedrijfsfilosofie van Sun Capital. Een overname duurt zelden langer dan 60 dagen. En eenmaal gekocht, wacht het overgenomen  de komst van 45 man tellend 'slash'-team dat in razend tempo nieuw management installeert, werknemers ontslaat en winkels sluit, aldus Bloomberg. Zo werd bij Neckermann een op de tien banen geschrapt
 
Wat de gevolgen voor V&D en La Place zijn laat zich gemakkelijk raden. Ook daar zullen management en personeel te maken krijgen met de Miami Vice-stijl van Leder en Krouse. Dat vakbond FNV Bondgenoten zegt optimistisch te zijn en de verwachting uitspreekt dat Sun Capital in V&D gaat investeren is dan ook meer wishfull thinking dan gestoeld op feiten.
 
Een van de investeerders in Sun Capital is Goldman Sachs, dat volgens Bloomberg ettelijke honderden miljoenen in Sun Capital heeft gestoken. Ook het van oorsprong Nederlandse Alpinvest hoort tot de geldschieters. In april kwamen de investeerders tevergeefs in opstand tegen de hoge fees die Sun Capital berekent. Leder en Krouse deden in dat conflict geen enkele concessie.