Super-Mario Draghi aan zet [UPDATES]

2 Connecties

Onderwerpen

Draghi

Organisaties

ECB
0 Bijdragen

Hoe gaat “Super” Mario Draghi de euro redden? Half 3 komt het (mogelijk) verlossende antwoord. Live-persconferentie is hier te zien.

De langverwachte vergadering van de Europese Centrale Bank (ECB) is nog bezig en om half 3 moet Mario Draghi zijn super-status waarmaken tijdens een persconferentie.

De verwachting is dat Draghi, het bestuur van de ECB en de 17 eurolanden een plan gaan presenteren om de eurocrisis te lijf te gaan. De grote vraag: gaat Draghi aankondigen dat de ECB  ongelimiteerd kortlopend schuldpapier (max 3 jaar) in de markt gaat opkopen van probleemlanden als Spanje en Italië?
De ECB zal vandaag om 13:45 bekend maken of ze de rente gaat verlagen of gelijk houdt. De verwachting van analisten is dat de ECB besluit om de rente te verlagen met 25 basispunten. Met de renteverlaging wil de ECB de trage economische groei bestrijden en de eurocrisis te lijf gaan.

NB. The Guardian houdt hier een goede liveblog bij waarin en ce moment de belangrijkste ontwikkelingen worden vermeld.
 

Update 1: De ECB wijzigt de rentetarieven niet. De rente blijft zodoende op 0,75% en de deposito-rente op 0,0%

 

Update 2:
Het voortijdig uitgelekte reddingsplan gaat uitgevoerd worden. Het was volgens Draghi geen unaniem besluit, er was één dissident. Wie dat is, wilde hij tijdens de vragenronde niet openbaren, maar de kans is groot dat het criticaster Jens Weidmann van de Bundesbank is.

Het plan is nu: ECB zal  obligaties opkopen met een looptijd tussen 1 en 3 jaar. Probleemlanden die aankloppen bij de ECB moeten in ruil daarvoor economische hervormingen doorvoeren (conditionaliteit). ECB krijgt geen preferente status (seniority) bij de aankoop van obligaties. 

 

Live-persco is hieronder te volgen:

 

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Redactie

Gevolgd door 574 leden