Crisis op golfbaan Spaarnwoude

2 Connecties

Relaties

Recessie Golfbaan
1 Bijdrage

Golfend Nederland houdt de hand op de knip. Golfbaan Spaarnwoude, het grootste golfcomplex van Europa, kampt met betalingsproblemen. Exploitant Golf Goed heeft uitstel van betaling aangevraagd.

Met 54 holes is het golfcomplex Spaarnwoude in Velsen-Zuid de grootste van Europa. Maar de exploitant Golf Goed, tevens exploitant van Golf Centrum Rotterdam, heeft maandag surseance van betaling aangevraagd voor zowel de golfbaan in Velzen-Zuid als in Rotterdam. De grootste schuldeiser is ABN Amro, aldus het FD.

Huursom uit de piekjaren
De Nederlandse golfbranche verkeert door de recessie in zwaar weer, want veel uitbaters van golfbanen zien de inkomsten dalen vanwege het afnemende aantal golfspelers. De spelers die nog wel op de baan verschijnen, spelen bovendien steeds minder rondjes. In plaats van 18 holes bijvoorbeeld maar 9 holes. Het aantal gespeelde rondjes ligt bij golfbaan Spaarnwoude 10 tot 20 procent onder het niveau van vorig jaar.


Het blijkt lastig te zijn om de kosten te verlagen. “We betalen 1,3 miljoen euro aan kale huur voor Spaarnwoude. Die huursom stamt uit de piekjaren,” zegt Rohit Gulati, een van de aandeelhouders van Golf Goed dat de grond van Spaarnwoude huurt van Heerenstede Vastgoed in Amsterdam. Gulati: “Heerenstede is niet bereid de huur te verlagen, totdat de markt weer aantrekt. Andere leveranciers waren wel bereid water bij de wijn te doen. Ik kan echt niet verder in de kosten snijden.” De problemen zijn niet nieuw: eind vorig jaar vertelde Gulati aan golf.nl al dat de opbrengsten tegenvielen en dat er “voor vele, vele tonnen” in de kosten is gesneden, maar dat het verlagen van de huurkosten problematisch was.

 

Mislukte reorganisatie
De reorganisatie van Golf Goed behelsde onder meer dat de salariskosten in twee jaar tijd met 30 procent werden verlaagd. Op dit moment werken er nog zeventig mensen op de twee golfbanen en bij de holding. De banen in Velsen-Zuid en Rotterdam worden de komende dagen opengehouden om de kans op een doorstart te behouden.
Via de website van golfbaan Spaarnwoude wordt getracht om de cashflow op peil te houden door een winterabonnement aan te bieden: “4 maanden onbeperkt golfen voor 195 euro.