
Ruimte is een schaars goed in Nederland. Wie trekt in deze strijd aan het langste eind? Lees meer
We willen natuur en recreatie, maar er moeten ook woonwijken en energiecentrales worden gebouwd. De stikstofcrisis dwingt tot het maken van scherpe keuzes. Wie trekt in deze strijd aan het langste eind? En wie delft het onderspit? In dit dossier trekt Follow the Money het land in om dat te onderzoeken.
In de strijd om openbare ruimte gaat het vaak om ontwikkelingen waar veel (belasting-)geld mee gemoeid is. Bij wie komt dit geld terecht? Wordt het in dienst van de samenleving besteed? Het is regelmatig moeilijk te controleren. Bovendien is de openbare ruimte van ons allemaal: hoe meer die onder druk komt te staan, des te belangrijker het is om een vinger aan de pols te houden hoe deze wordt ingericht.
Omstreden bestuurder Bonaire ‘weggepromoveerd’ naar diplomatieke topfunctie
Rijkswaterstaat negeerde waarschuwingen voor onveilige tunnels, met miljoenenschade tot gevolg
Waterschappen willen meer invloed op bouwplannen vanwege klimaat
Rijksbouwmeester Francesco Veenstra: ‘In het wilde weg woonwijken bouwen is niet de oplossing’
Podcast | Waar gaan we huizen bouwen?
Tientallen grote bouwlocaties door klimaatverandering ongeschikt voor woningbouw
Strafrechtelijk onderzoek naar hotelstrand richt zich ook op de bestuurders van Bonaire
Boeren profiteren met meer dan een half miljard euro van vrijstelling OZB
Vijfde keer uitstel Omgevingswet dreigt na negatief ICT-advies
Door Den Haag aangestelde gezaghebber van Bonaire laat illegaal de kust volbouwen
Alex Hekman © Fenna Jensma
Waterexpert over klimaatverandering: ‘Als we nu niet vooruit denken, moeten we later te veel doen in te korte tijd’
Bij de invulling van de schaarse ruimte in Nederland houden we nog te weinig rekening met de gevolgen van klimaatverandering, zegt waterexpert Alex Hekman. ‘We moeten veel verder vooruitdenken over de indeling van ons land.’
‘Limburg heeft vorig jaar juli laten zien dat soms het onwaarschijnlijke kan gebeuren,’ zegt waterexpert Alex Hekman. Hij verwijst naar de overstromingen die het zuidelijke deel van de provincie teisterden. Onderzoeksbureau Deltares trok vorige maand dezelfde conclusie.
Het pittoreske centrum van Valkenburg moet ingrijpend op de schop, stellen de onderzoekers. In het stadje beschadigde de overstroming van de Geul, de rivier die er dwars doorheen loopt, zo’n 2300 huizen. De onverwacht heftige regenval – Deltares noemde het een ‘waterbom’ – die dat veroorzaakte zal vaker voorkomen. Dus moeten de kademuren twee meter hoger worden en moeten huizen langs de Geul omgebouwd worden tot waterkeringen.
Maar wat als zelfs metershoge kades niet hoog genoeg zijn? Volgens Hekman moet Nederland veel verder vooruit gaan kijken naar de gevolgen van ‘een blijvend veranderend klimaat’. Juist nu er in korte tijd honderdduizenden huizen bij moeten komen. ‘We moeten heel erg goed nadenken waar we dat doen en hoe we dat doen.’
Hekman (45) is als waterdirecteur bij Sweco, het grootste ingenieursbureau van Europa, belangrijk in de waterbeheersector. Hij werkt al zijn hele leven bij Grontmij, dat in 2015 opging in Sweco. Daarnaast is hij ambassadeur bij Topsector Water & Maritiem, een organisatie die streeft de Nederlandse waterbeheersector internationaal leidend te houden.
De ingenieur heeft zich uitvoerig voorbereid op de komst van Follow the Money: in een stapel papieren die hij heeft meegenomen, zitten kaarten van polders als Rijnenburg en Gnephoek, waarop de samenstelling van bodem te zien is. ‘Ik wil graag behapbaar maken waarom sommige plekken beter geschikt zijn om te bouwen dan andere.’
Volgens Deltares gingen de overstromingen in Limburg alle verwachtingen te boven. Hekman zegt dat zulke scenario’s, die tot voor kort ondenkbaar waren, vaker werkelijkheid zullen worden. Hoewel de ernst lijkt te zijn doorgedrongen, is de voorbereiding op klimaatverandering en zeespiegelstijging nog altijd onvoldoende, volgens de onafhankelijke regeringsfunctionaris voor waterveiligheid, Deltacommissaris Peter Glas.
Hekman en Sweco deden onderzoek voor de Deltacommissaris en dachten uitvoerig mee. En hij wil dat graag toelichten.

Een opwarmende aarde, hevige regenval en de stijgende zeespiegel. Dat betekent toch: wegwezen uit de lage polders?
‘Daarmee sla je het probleem te plat. Polders zijn in principe heel geschikt om te wonen. Maar dat geldt zeker niet overal: binnen polders zijn er hoogteverschillen en kan de bodem sterker of minder sterk zijn. En in de toekomst gaat de zeespiegel ook een rol spelen. We hoeven er niet weg, maar moeten nu goed nadenken over hoe we polders inrichten.
In het westen van Nederland gaan we meer dan 600.000 woningen bouwen, maar de beste plekken, waar de bodem uit klei bestaat, zijn simpelweg al vol. Daardoor wijken we automatisch uit naar plekken met een minder geschikte ondergrond, zoals veen.
Op die plekken wordt nu onvoldoende rekening gehouden met de draagkracht van de bodem. Of het wordt wel onderkend maar er wordt opportunistisch mee omgegaan: zo goedkoop mogelijk. Dat brengt volgende generaties in de problemen.’
Wat voor problemen?
‘Een helder voorbeeld zie je in Boskoop, in de wijk Waterrijk. Die is in de jaren ‘90 aangelegd, maar de bodem is toen niet goed bouwrijp gemaakt.
Inmiddels is de bodem daardoor ongelijkmatig aan het zakken. De boel verrommelt, infrastructuur verzakt, riolering sluit niet meer goed aan. Omdat de gemeente de aanlegkosten laag probeerde te houden, moet zij nu keer op keer verzakte wegen en riolering aanleggen. Deze torenhoge onderhoudskosten kunnen vooral voor kleinere gemeenten een molensteen om de nek worden.
In plannen worden vaak ambities genoemd voor klimaatbestendige woningbouw, zoals drijvend wonen of bouwen op palen. De praktijk leert dat die ambities sneuvelen omdat ze te duur of complex worden bevonden. Maar veilig bouwen op de laagste plekken ís nou eenmaal duurder dan op een stevige zandgrond, dat moeten we accepteren.
Waterrijk illustreert hoe deze generatie problemen afwentelt op de volgende. En dat mag niet meer, heeft de regering vastgelegd.’
‘De vraag is of we wel helemaal kunnen voorzien hoe groot de klimaatopgave werkelijk zal zijn’
Wat bedoel je met afwentelen?
‘Dat we de rekening van onze acties doorschuiven naar toekomstige generaties, zoals het dure onderhoud van een slecht aangelegde wijk die telkens verzakt. We moeten bovendien keuzes maken die de klimaatopgaven voor toekomstige generaties zoveel mogelijk beperken.
Het is zaak dat we nu bedenken hoe we die klimaatopgave zo klein mogelijk maken voor de generaties na ons. De vraag is of we wel helemaal kunnen voorzien hoe groot die opgave werkelijk zal zijn. Op dit moment houden we bij het inrichten van wijken in de Randstad rekening met de heftigste buien volgens klimaatvoorspellingen in 2050. Maar het klimaat blijft veranderen, 2050 is geen eindstation. En woningen bouwen we niet voor dertig jaar, maar voor de eeuwigheid.
Hoe onverwacht hevig die scenario’s zijn, hebben we met eigen ogen kunnen zien toen delen van Limburg, België en Duitsland overstroomden in de zomer van 2021. Zoiets hadden we nooit verwacht: niet in die omvang, niet in zo’n gebied en al helemaal niet met zo’n intensiteit. Dat ging alle statistieken te buiten.’
Hoe ver moeten we dan vooruitkijken?
‘We weten niet precies hoe het klimaat zal veranderen. De rode draad is tot nu toe dat elke voorspelling tegenvalt.
Daarmee suggereer ik niet dat we oneindig ruimte moeten maken voor het water, maar dat we de situatie moeten doordenken. Stel dat we klimaatverandering wereldwijd niet onder controle krijgen, dan moeten we zorgen voor voldoende ruimte, zodat we wijken in de toekomst kunnen aanpassen.
Een concreet voorbeeld is dat je in de laagste 5 tot 10 procent van een gebied werkt met tijdelijke bestemmingen.’
Op de allerlaagste punten moeten we dus geen permanente woningen of scholen bouwen.
‘In ieder geval geen vitale, kwetsbare objecten zoals scholen, ziekenhuizen en verzorgingstehuizen. En als het toch moet, dan op palen, op een eerste verdieping of zelfs op een terp. Zodat je niet, als het water komt, oudjes in de stress naar een andere verdieping moet brengen.
‘Beter is het om in de laagste delen sportvelden en parken aan te leggen, die we kunnen transformeren tot tijdelijke wateropvang’
Beter is het om in dat lage deel sportvelden en parken aan te leggen. Dat zijn bestemmingen die we kunnen transformeren tot tijdelijke wateropvang. Ook het tekort aan flexwoningen in Nederland kunnen we zo ondervangen, door tijdelijke woningen die gemakkelijk kunnen worden opgezet en afgebroken op minder geschikte ondergrond te plaatsen.’
Kortom: we moeten onze opties openhouden voor als het klimaat blijft veranderen?
‘Precies. We moeten nu vast kijken wat er nodig is om Nederland in de toekomst klimaatbestendig te houden. Klimaatadaptatie-opties openhouden noemen we dat. Op grotere schaal gaat dat soms best ver.
Neem bijvoorbeeld het IJssel- en Markermeer, onze nationale waterbuffer. Droogteperiodes komen vaker voor en duren langer, waardoor tekorten aan drinkwater kunnen ontstaan. Daarom hebben we grotere watervoorraden nodig. Het waterpeil in die meren moet daarvoor hoger kunnen staan.
In het IJmeer bij Amsterdam worden duizenden woningen op opgespoten eilanden gebouwd, en in Almere komen wijken langs het water. Daar moeten we nú al rekening houden met dat hogere waterpeil. We kunnen die woningen straks niet onder water zetten. Later alles aanpassen, is veel te duur. En je krijgt veel te veel bezwaarmakers, dat bleek al bij een kleine aanpassing van het peil in 2018.’

De maximale waterstanden in rivieren nemen door klimaatverandering toe, zoals bij de Geul en de Maas in Limburg vorig jaar. Toch wordt er, tegen beter weten in, telkens weer gebouwd in uiterwaarden. Dat valt nu met enige creativiteit binnen de regels, maar beperkt in de toekomst de mogelijkheid om ons aan te passen.
Het bekendste effect van klimaatverandering is natuurlijk de stijging van de zeespiegel. De regio Rotterdam hebben we vorig jaar nog bestudeerd om te kijken hoe de verschillende overheden daar rekening mee moeten houden. Een hogere zeespiegel betekent dat het water in de Nieuwe Maas ook hoger komt te staan.
Er wordt daar de komende jaren voor vele miljarden op en naast de dijk gebouwd. Als je daar nu niet rekening houdt met dat de zeespiegel mogelijk een meter omhoog komt, moet je in de toekomst hele dure aanpassingen gaan doen.’
We hoeven dus niet te vluchten voor het water, als we maar ruimte houden voor hogere dijken?
‘De zeespiegel zal in 2100 een meter stijgen, horen we vaak. Als het heel erg tegenvalt, stijgt ’ie twee meter. De reactie is dan: twee meter water kunnen we wel aan met z’n allen. Zelfs vijf meter kunnen we wel keren. Dat klopt. Met een hele grote dam kunnen we wel 10 meter water keren. Maar de zeespiegel zal exponentieel stijgen.
We zijn nu bezig met een versterkingsronde van onze 3.500 kilometer aan waterkeringen. Daar doen we vijftig of zestig jaar over. Als die stijging doorzet, moeten we de volgende versterkingsronde in 35 jaar doen. Bijna twee keer zo snel dus.
Voor nog een ronde hebben we nog maar acht jaar. Het probleem is dus niet of we anderhalve meter water kunnen keren. Het vraagstuk is of wij die waterkeringen en alles eromheen zo snel kunnen aanpassen.
En het antwoord is: nee, dat kunnen we echt niet. Ook al zijn we de beste waterbouwers. Daarom is het zo belangrijk om bij alles wat je bouwt veel verder dan vijftig jaar vooruit te kijken. We weten niet hoe het loopt, maar als het tegenvalt, moeten we veel te veel doen in veel te korte tijd. Dat redden we niet.’
Is er iemand op dit moment verantwoordelijk voor dit vooruitkijken en de opties openhouden?
‘De afgelopen decennia is de ruimtelijke ordening naar gemeenten en provincies gegaan, waardoor de landelijke regie verloren ging.
Terwijl die zeedijk of rivier door het hele land verspreid ligt, is de gemeente slechts verantwoordelijk voor haar stukje. Afwegingen op systeemniveau sneuvelen soms, en sommige ongewenste ontwikkelingen treden op.’
Sinds dit jaar hebben we weer een minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, die landelijke regie wil. Is dat een verbetering?
‘Ik ben geneigd ja te zeggen. Regie is cruciaal om in kaart te brengen hoe we ruimte houden voor toekomstige maatregelen om veilig te zijn voor klimaatverandering. Hoe dat eruit ziet, hebben we nog onvoldoende doordacht.
Het is bijvoorbeeld mogelijk dat er in een verre toekomst prioriteiten moeten worden gesteld welke dijken voorrang krijgen bij de versterking, als de tijd om te reageren op zeespiegelstijging korter wordt. Dat kan gaan betekenen dat een deel van het land een groter risico loopt op overstromingen.
Ruimtelijke ordening werkt niet zo dat we een kaart kunnen tekenen van hoe Nederland er over vijftig jaar uitziet. Wel kunnen we piketpalen slaan en zeggen: wat er ook wordt ontwikkeld, dit mag niet gebeuren, dat wel. Die grenzen helder overbrengen, is nu een belangrijke taak voor de waterbeheersector.’
39 Bijdragen
Margo van Stratum
John Janssen 4
We bouwen in uiterwaarden! Zoiets als, "er is brand en we gaan het blussen met benzine"!
En wat betreft Valkenburg en de Geul, kan men dat niet 'uitdiepen'? We zijn toch keigaaf goed in waterwerken!?
Ga er toch vanuit dat er in weldenkend Nederland een gedegen bodem onderzoek plaatsvindt voordat men gaat bouwen. Je moet toch weten wat voor type/hoe zwaar een fundering (belangrijkste deel van huis) moet zijn.
Wietze van der Meulen 6
John JanssenZonder energieproblemen de komende winter doorkomen wordt reeds voldoende "uitdaging" zou ik verder zeggen.
Iets meer de focus daarop lijkt me handiger voor media en politiek.....
John Janssen 4
Wietze van der MeulenMag er toch vanuit gaan dat FTM wel even een lijvig stuk over het gasprobleem voor ons en Europa voorbereid.
Misschien een beetje research naar de creatieve oliestromen ex Rusland als kers op de taart.
Wietze van der Meulen 6
John JanssenKoop een petroleumkachel en flink wat brandstof. Zo komen we "samen" de winter wel door. Dacht eerst nog aan overwinteren bij de zwaluwen in Gambia o.i.d. maar vind nog maar eens een vliegtuig waarmee je daar naar toe vliegt en later ook nog weer naar huis kunt.
John Janssen 4
Wietze van der MeulenWaarom lukt het niet om de Europese leiders te bewegen een dialoog aan te gaan met Poetin? Vergeet Rutte zijn labiele uitspraak even, "ook onze oorlog", en vergeet Zelenski even, die wellicht nog een andere agenda heeft als alleen het verdedigen van zijn moederland. Vergeet Brussel even, waar von der Leyen toch meer een havik lijkt, waar we toch liever een vredesduif zien.
Vergeet vooral Biden even, die te maken heeft met een land dat langzaam aan 'achterlijk' lijkt te worden.
En correct wat je zegt, wij zitten hier te trutten/klootzakken/ iets ertussen in(om alle genders tegemoet te komen) over stikstof, boeren, huisje hier of huisje hier niet, als ons beter druk te maken over een hevig smeulend vuurtje wat we maar niet uit krijgen.
Voor wat betreft met bovenstaand artikel 'off topic', maar mega actueel.
Wietze van der Meulen 6
John JanssenIk heb geen idee hoe we dit moeten stoppen. Ik spreek wel eens vrienden/kennissen over bijv. de energieproblematiek. Die komen niet verder dan dat we Rusland wel moeten boycotten want anders stoppen ze niet. Als ik dan vraag hoe ze dan denken dat met boycot wel af te kunnen dwingen komt er vaak weinig zinnigs uit. De meesten hebben geen idee hoe de maatschappij in grote lijnen functioneert. Een kennis uit het Zwarte Woud kwam met een filmpje waarop iemand per abuis de tak afkapte van een boom waarop hij zat (takken voor het vee dacht ik) en dus naar beneden viel. Zo is het helaas wel wat.
John Janssen 4
Wietze van der MeulenEn ja, de impact van de grote industrie in het Duitse die stil gaat vallen bij een volledige stop op de gasaanvoer, is nog niet geheel door gedrongen.
Lia 4
John JanssenDan ga je al gauw allerlei vormen van overdaad voor de één in stand houden houden ten koste van primaire levensbehoeften van de ander. Tot oorlogsvoering aan toe.
Lia 4
John JanssenNog een tip, iets lokaler: schaap- en milieuvriendelijke wollen kleding van Dilling (Deens familiebedrijf, laat alle productiewerk doen in Europa).
Michiel Firet
John JanssenJohn Janssen 4
Michiel FiretMichiel Firet
John JanssenLeffert oldenkamp
Michiel FiretWietze van der Meulen 6
John JanssenJaren geleden las ik deze publicatie over de Voer (stroomt iets ten zuiden van de Gulp/Geul door de Voerstreek naar de Maas).
https://publicaties.vlaanderen.be/view-file/778
Ik vond het wel een goed verhaal.
Ik heb wel diverse malen hoogwater bij Geul/Gulp/Voer/Merwijn (maar ook wel bij Elbe en Oder) meegemaakt. Vandaar mijn interesse.
Als een depressie dagen blijft hangen in een Europees middelgebergte (of heuvels) en volledig uitregent, zullen overstromingen een probleem blijven. Alles wat je doet zal meer een deeloplossing zijn c.q. het in meer of mindere mate beperken van de schade.
ben wellerdieck 4
‘Met z’n allen’ kunnen we het aan.
‘Samen’ lossen we het wel op.
Jammer alleen dat er geen ‘samen’ en ‘met z’n allen’ meer is.
Een beroep op solidariteit ontlokt nog slechts een meewarig glimlachje.
Zie ook ‘ons’ vluchtelingen beleid.
50 jaar neoliberale indoctrinatie doet zijn werk.
Minkukels als een (om maar eens willekeurige manager te noemen) Dick Benschop die voor het ‘vestigingsklimaat’ de leefomgeving van honderdduizenden mensen verpest en daarmee bijna een miljoen per jaar verdient.
Wat nou ‘samen’??!
Juist op het moment dat ‘we’ het het hardste nodig hebben schaft het kabinet Ruimtelijke Ordening af.
‘Met een visie moet je naar de oogarts’.
Dat is onze hoop voor de toekomst…
John Janssen 4
ben wellerdieckDick is het ultieme voorbeeld dat je niet iemand vanwege zijn politieke achtergrond (tassendrager Joop den Uyl), of zijn politiek gestuurde Shell baantje op een post moet benoemen, maar dat die iemand toch wel enige ervaring moet hebben gehad met poppetjes logistiek en luchtvaart problematiek. Dat de man blijft zitten begrijp ik volkomen. "Kom maar op met die vetrekregeling" denkt rechtgeaarde Dick!
Jan Ooms 10
John JanssenIk dacht dat niet functionerende, klaplopende, ongeïnteresseerde, oninvoelende en onkundige medewerkers (ook managers) ontslagen konden worden vanwege ‘ongeschiktheid voor de functie’? Hoezo dan een vertrekregeling? De enige vertrekregeling die in mij opkomt is een ov-kaartje richting UWV…😉
John Janssen 4
Jan OomsBen 100% voor een gierend harde schoen onder het achterwerk van bijvoorbeeld een frauderende zorg-manager, of iets dergelijks.
Onze Dick zit daar al te lang, mede door een falende politiek. Dan moeten dingen 'netjes' afgehandeld worden. Krijgt twee jaar mee en nog een bijdrage pensioenregeling, met behoud van automobiel.
En hup op naar de volgende. Mag hopen dat men gaat voor een wat serieuzere benadering qua kandidaat. Niet iedereen kan 'downsizen'.
Jan Ooms 10
ben wellerdieckLeffert oldenkamp
Nanko Van Dijk 1
Dat horen we inmiddels al decennia lang.
Echter, er is tot nu toe geen enkel bewijs voor geleverd!
Integendeel, van alle doem voorspellingen over de rampzalige door de mens(?!) veroorzaakte klimaatveranderingen blijkt er tot nu niet één te zijn uitgekomen.
Nee, we worden bestookt met “modellen”, net als bij Corona, Stikstof etc.
Waar blijven de kritische vragen?
ben wellerdieck 4
Nanko Van DijkNanko Van Dijk 1
ben wellerdieckAls antwoord op uw “reactie”: ik verdiep mij in de historische en actuele klimaat gegevens, al jarenlang, dan kan ik niet anders dan tot deze conclusie komen.
ben wellerdieck 4
Nanko Van DijkHoewel, dat moet ik toegeven, zelfs mensen die buiten wonen hebben soms niets in de gaten, zoals bijvoorbeeld erg veel boeren geen normaal functionerende zintuigen meer blijken te hebben.
Nanko Van Dijk 1
ben wellerdieckIedere dag opnieuw vroeg ik mij verbaasd af hoe het nou zat met de voorspelde zeespiegel stijging!
ben wellerdieck 4
Nanko Van DijkNanko Van Dijk 1
ben wellerdieckNog wat feitjes, altijd handig.
In 2009 wist Nobel laureaat Al Gore het absoluut zeker; in 2014 zou de Noordpool gesmolten zijn en alle ijsberen dood.
Canadees adjunct professor Susan Crockford werdontslagen omdat ze de ijsbeerpopulatie zag toenemen.
In Australië zou het GBR grotendeels vernietigd worden door opwarming(?!) veroorzaakt door menselijke handelen…..
Australische professor Peter Ridd, in mei 2018 ontslagen door de Universiteit van James Cook omdat hij dat betwistte.
Etc.
John Janssen 4
Nanko Van DijkDat we langzaam aan ons 'Moedertje Aarde' lichtelijk ziek maken d.m.v. zware industrie, vlieggekte, en overdadige voedselproductie, om maar een iets te noemen, moet je toch wel zijn opgevallen de laatste tijd. Vlak voor Poetin besloot om levensecht Stratego te gaan spelen, was de gehele wereld er zich van bewust geraakt dat het anders c.q. schoner moest.
Niets doen is geen optie!
Ad Van Heeswijk 6
Nanko Van DijkDieles Stolk 3
Nanko Van DijkAlleen heeft Al Gore dat nooit zo gezegd. Zijn woorden waren toentertijd, quote: “Some of the models suggest to Dr [Wieslav] Maslowski that there is a 75% chance that the entire north polar ice cap during some of the summer months could be completely ice-free within the next five to seven years.”
Gore heeft deze voorspelling dus niet zelf gedaan, maar citeerde bevindingen van een klimaatonderzoeker. Hierbij leek hij de gegevens echter verkeerd weer te geven.
politifact.com/factchecks/2021/mar/02/facebook-posts/fact-checking-claims-al-gore-said-all-arctic-ice-w/
Nanko Van Dijk 1
Dieles StolkWietze van der Meulen 6
Nanko Van DijkJohn Janssen 4
Wietze van der MeulenLia 4
John JanssenZeker fijn voor de BAM's en Boskalissen, minder fijn voor de bevolking: reken maar dat de gewone man in Jakarta inmiddels wel 'reden voor grote zorgen' ziet:
https://www.delta.tudelft.nl/article/jakarta-geeft-de-strijd-tegen-het-water-op
Ad Van Heeswijk 6
Daar komt bij dat we wel gebeurtenissen an 100den tot 1000den jaren herdenken, maar niet meer dan 50 jaar vooruit willen kijken en zelfs dat vaak niet. De gemiddelde levensduur van een woning is ver over de 100 jaar meen ik te herinneren.
dethmer 6
Theo van Beuningen 4
dethmerMaar gelukkig (...) zijn er nog genoeg andere reden om verstandig met dat wat we nog hebben om te gaan.
Theo van Beuningen 4
Anyway, het budget voor het Deltafonds is te krap?