
De coronapandemie zet de wereld op zijn kop. Wie betaalt de rekening? En wie profiteert? Lees meer
Het virus SARS-CoV-2, beter bekend als het coronavirus, dook eind 2019 op in de Chinese provincie Hubei. In een paar weken tijd veroorzaakte het een epidemie, waarna het zich over de rest van de wereld verspreidde. Begin maart 2020 verklaarde de World Health Organisation de ziekte tot een pandemie en gingen landen wereldwijd 'op slot'.
Met het coronavirus is een crisis van historische proporties ontstaan, niet alleen medisch, maar ook economisch. In de vorm van steunfondsen en noodmaatregelpakketen werden bedrijven wereldwijd met vele miljarden op de been gehouden.
Waar met geld gesmeten wordt, liggen misbruik en fraude op de loer. Daarom volgt FTM de ontwikkelingen op de voet. Wie profiteert van de crisis? En welke oplossingen dienen welke belangen?
Minister Conny Helder laat mondkapjesdebat in verwarring ontaarden
20 miljoen mondkapjes van Sywert van Lienden gaan definitief de verbrandingsoven in
Corona en belastingtrucs maken van Pfizer het meest winstgevende bedrijf van Nederland
Viruswaarheid van Willem Engel lijkt uitgeraasd, waar blijft het binnengehaalde kapitaal?
Zes brandende kwesties na het rapport van Deloitte over de mondkapjesdeal
Hoe het gerucht over de vermeende corruptie van Jaap van Dissel de wereld werd ingeholpen
Sywert van Lienden maakte veel meer winst op mondkapjes dan hij het ministerie vertelde
Blijvende Q-koorts krijgt nog minder aandacht dan post-covid
Van zwarte lijst naar chief security: de onwaarschijnlijke carrièreswitch van een ict-criticus
Ministerie van VWS maakt van openbaarmaking corona-documenten een jarenlange opgave
Sywert van Lienden met links van hem Camille van Gestel en rechts Bernd Damme. © Daniel Niessen
Mondkapjesdeal leverde Sywert van Lienden c.s. tot 30 miljoen euro op
Sywert van Lienden en zijn zakenpartners haalden vorig jaar in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid voor ruim 100 miljoen euro mondkapjes uit China. Wat ze daaraan hebben verdiend, wil Van Lienden niet zeggen. Uit onderzoek van Follow the Money blijkt dat het, op basis van de marktprijzen destijds, mogelijk gaat om een marge tot 30 miljoen euro.
Op een fraaie lentedag eind mei vorig jaar poseren drie vrolijke ondernemers in Driebergen voor een foto in de barokke tuin van een 19e-eeuwse kantoorvilla. Tussen strak geknipte buxushagen gaan de mondkapjes op en af. Want dat is de booming business van dit drietal, onder wie Sywert van Lienden, een bekend gezicht van televisie en voormalig gemeenteambtenaar in Amsterdam.
Maar dat hun handel winstgevend is, weet op dat moment nog niemand. Van Lienden afficheert zich in die tijd als voorman van de stichting Hulptroepen, die zich ‘om niet’ inspant om uit China voldoende mondkapjes te importeren voor onze ‘zorghelden’. Daar is in de eerste maanden van de coronacrisis een ernstig tekort aan.
Van Lienden zegt er zelfs zijn baan bij de gemeente voor op. Het brengt hem een karrevracht aan gunstige publiciteit: zo wordt hij door talkshow Op1 onthaald als 'chef mondkapjes' en mag hij in NRC paginagroot verhalen over de nobele inspanningen van zijn hulpbrigade.
Financieel belang
Bijna een jaar later is er van dat non-profitimago weinig over. Van Lienden blijkt op 19 april vorig jaar met het ministerie van Volksgezondheid een grote mondkapjesdeal te hebben gesloten, die allerminst ‘om niet’ was.
Hij en zijn medeaandeelhouders – de ondernemers Bernd Damme en Camille van Gestel – deden zaken via een pas opgerichte commerciële vennootschap: Relief Goods Alliance BV (RGA), zo onthulde de Volkskrant afgelopen zaterdag. Ze leverden voor ruim 100 miljoen euro in totaal 40 miljoen maskers van twee Chinese fabrikanten.
Dat roept de vraag op: wat hebben Van Lienden en partners daaraan verdiend?
Zelf weigeren de ondernemers die vraag te beantwoorden. Volgens Van Lienden gaat het om ‘bedrijfsgevoelige informatie’, die onder een geheimhoudingsverklaring valt – ze mógen er dus niets over zeggen. Hij noemt dat een ‘frustrerend juridisch gegeven’.
Medeaandeelhouder Camille van Gestel zei vorige week tegen de Volkskrant dat er ‘wel iets is overgebleven’ van de mondkapjeshandel. Ook Van Lienden erkende in de krant dat hij een financieel belang had: 'We zijn er open over geweest richting onze partners. Niet naar buiten, maar daar was ook geen reden toe.’
Dossier
Coronacrisis
De coronapandemie zet de wereld op zijn kop. Wie betaalt de rekening? En wie profiteert?
In een persverklaring voegde hij daar afgelopen maandag aan toe dat hun bedrijf een ‘post’ rekende ‘om risico’s op te vangen’. Maar hoe hoog die risico-opslag was, wil Van Lienden niet zeggen. Waaruit de risico’s precies bestonden ook niet. De aankoop van de mondkapjes werd vooraf volledig vergoed door VWS. Ook de kosten voor transport en opslag kwamen voor rekening van het ministerie.
Uit een rondgang van Follow the Money langs zeven importeurs van mondkapjes blijkt dat het drietal in een periode van ongeveer drie maanden vermoedelijk een marge tot circa 30 miljoen euro noteerde, gegeven de marktconforme inkooptarieven destijds. Daarmee pakte de bv mogelijk een marge van rond de 30 procent – flink hoger dan de 15 tot 20 procent die gangbaar was in die tijd en ook veel meer dan bronnen binnen VWS aan de Volkskrant meldden.
‘Er is zo godsgruwelijk veel geld verdiend met mondkapjes – alleen wel belastinggeld’
De helft van de veertig miljoen bestelde mondkapjes is afkomstig van fabrikant Ryzur en verkocht aan VWS voor 2,26 euro per stuk, zo blijkt uit facturen van Relief Goods Alliance. Het gaat om zogeheten KN95-maskers. ‘In april en mei 2020 werden zulke maskers door vele honderden Chinese fabrikanten aangeboden voor rond de 1,50 euro per stuk,’ zegt Jan Kemeling, die met zijn bedrijf Chensha International vanuit Singapore handelt in medische hulpmiddelen.
Kemeling kreeg in mei 2020 hetzelfde masker van dezelfde fabriek ook aangeboden. De prijs bedroeg toen ongeveer 1,50 euro, blijkt uit een e-mail die Follow the Money heeft ingezien.
Ondernemer Hans Dorrestijn verkocht in dezelfde periode 4,6 miljoen KN95-maskers aan het Duitse ministerie van Volksgezondheid. Ook hij stelt dat de maskers in maart en april goed verkrijgbaar waren tegen een uniforme prijs van ongeveer 1,50 dollar, dus nog minder dan de 1,50 euro die Kemeling noemt.
Dorrestijn zegt dat hij de maskers voor 1,80 euro per stuk verkocht aan het Duitse ministerie. Nog altijd verbaast hij zich over de manier waarop handige ondernemers in de beginfase van de pandemie binnenliepen: ‘Er is zo godsgruwelijk veel geld verdiend bij de verkoop van mondkapjes. We hebben het alleen wel over belastinggeld.’
Kwantumkorting
Net als Van Lienden verkocht ondernemer Hans Poulis KN95-maskers aan VWS. Zijn inkoopprijs was 1,90 dollar, hoger dan de tarieven van hier genoemde concurrenten. Maar daar was wel een verklaring voor, zegt Poulis: ‘Bij mijn fabrieken bestelde ik steeds kleine volumes – 500 duizend en 1 miljoen stuks. Je betaalt dan een hogere prijs.’
Van Lienden bestelde 20 miljoen stuks en dan is een kwantumkorting gebruikelijk. Poulis: ‘Wanneer er sprake is van een aankoop van 20 miljoen stuks dan ga je richting de 1,60 tot 1,70 dollar inkoopprijs.’ Dat is omgerekend anderhalve euro.
Follow the Money sprak met nog vier importeurs, die niet met naam genoemd willen worden. Ze stellen allen dat de KN95-maskers makkelijk verkrijgbaar waren voor een prijs van 1,50 euro of minder.
Een van hen zegt: ‘Eind april betaalden wij 1,40 dollar. Dat was op dat moment de gemiddelde prijs in de markt. In mei is de prijs gezakt en eind juni lagen de prijzen van KN95-maskers onder de 1 dollar.’
Van Lienden kende deze inkooptarieven zelf ook goed. Op 20 maart 2020 twitterde hij: ‘Voor een aantal zorgorganisaties aan het kijken of we gezamenlijk order uit China voor mondkapjes kunnen bundelen (minimale afname 1000, max. 100.000. Kostprijs € 1,50 ps [..]’
Zijn compagnon Camille van Gestel stelde op 29 maart 2020 in een e-mail aan een zakenrelatie dat hun organisatie ‘momenteel inkoopt tussen 1,10 en 1,34 dollar per stuk’; ofwel tussen de 1 en 1,20 euro op basis van de toenmalige wisselkoers.
Gerekend met een conservatieve inkoopprijs van 1,50 euro – en de verkoopprijs van 2,26 euro – realiseerde Relief Goods Alliance een marge van 76 eurocent per mondmasker van Ryzur, wat neerkomt op een totale marge van 15,2 miljoen euro.
Gratis diensten
De onkosten waren beperkt. De mondkapjes werden afgeleverd in Sjanghai. De opslag- en transportkosten waren voor de Chinese fabrikant: uit facturen blijkt dat de spullen free on board werden geleverd. Uitzendbureau Randstad voorzag de ondernemers in deze periode kosteloos van personeel, zo bevestigt een woordvoerder.
Een andere kostenpost zou kunnen bestaan uit commissie voor tussenpersonen, maar volgens een goed geïnformeerde bron kocht het drietal de kapjes naar alle waarschijnlijkheid direct bij de fabrieken. ‘Aanvankelijk hadden ze contact met verschillende agenten, maar ze zijn ook zelf gaan sourcen. Het regende in die periode aanbiedingen vanuit fabrieken. Zolang je vooruit betaalde, was het helemaal niet moeilijk om daar binnen te komen.’
In een interview met NRC suggereerde Van Lienden ook dat ze direct inkochten bij de fabriek: ‘Het enige wat Chinezen kennen, is geld. Omdat wij [een] pot met werkkapitaal hadden, betaalden we in het begin meteen een flink deel aan. Zo van: “Vanmiddag heb je een ton op je rekening staan. Als je goed levert, verdubbel ik het over drie dagen. En nog een keer, en nog een keer.” Dat is de taal die ze kennen.’
‘Hooguit 2 dollar per kapje’

De andere 20 miljoen maskers betrokken Van Lienden en zijn zakenpartners bij de fabriek Shandong Shengquan. Deze partij verkochten ze voor 2,78 euro per stuk aan VWS – voor aanzienlijk meer dus dan de KN95-maskers van fabrikant Ryzur. Volgens een Europese keuringsinstantie bestond de partij van Shandong Shengquan uit zogeheten FFP2-maskers.
Wat was de inkoopprijs van deze maskers? Importeur Tim Haaksma van Avanca kocht eind maart Chinese FFP2-maskers in. Hij zegt: ‘Voor FFP2-producten uit China lag de inkoopprijs op dat moment rond de twee dollar.’
Jan Kemeling, de Singaporese handelaar in medische hulpmiddelen, bevestigt dat. ‘Een FFP2-masker zoals dit van Shengquan, dat niet spatbestendig was, kostte tussen de 1,50 en 2 dollar. Hooguit 2 dollar. Er was een overvloed aan deze niet-medische maskers.’
Drie andere importeurs onderschrijven deze prijzen en noemen 2,10 dollar als absolute bovengrens. Ook Relief Goods Alliance betaalde dus naar alle waarschijnlijkheid niet meer dan – omgerekend – 2 euro per kapje bij Shengquan. Gezien de verkoopprijs van 2,78 aan VWS betekent dat een opbrengst van 78 cent per stuk; een mogelijke marge van 15,6 miljoen euro.
Kwaliteitsmanagement
Bij de deal met VWS zou de marge op 40 miljoen mondkapjes voor Van Lienden en zijn partners daarmee neerkomen op ruim 30 miljoen euro. Dat bedrag komt lager uit als de ondernemers rampzalig slecht hebben onderhandeld met de Chinezen.
In een reactie trekt Van Lienden de rekensom in twijfel. In februari, maart en april 2020 lagen de inkoopprijzen volgens hem hoger dan de andere importeurs stellen. ‘Voor de periode mei-juli zijn ze al redelijker, maar niet makkelijk haalbaar als je alles erbij neemt: transport, kwaliteitsmanagement, logistiek, douane, verkoop, site, ondersteuning, transport, et cetera.’
Bovendien lopen de prijzen per fabrikant uiteen. Van Lienden: ‘Kortom: dit heeft een hoog appels-en-peren-gehalte. Je moet daarvoor echt concrete producten noemen en die vervolgens vergelijken.' (Lees de volledige reactie van Van Lienden onderaan dit artikel.)
Bij het uitbreken van het coronavirus in Nederland in maart 2020, ontstonden er nijpende tekorten aan persoonlijke beschermingsmiddelen als mondkapjes. Het in ziekenhuizen gangbare type, de zogeheten FFP2-maskers die voldoen aan de Europese kwaliteitseisen, waren bij gevestigde westerse producenten als 3M bijna direct uitverkocht. Alle landen probeerden aan FFP2-maskers te komen.
FFP2-maskers moeten voldoen aan strenge kwaliteitseisen, onder meer op filterend vermogen (minimaal 94 procent aan kleine virusdeeltjes) en de pasvorm. Het toezicht ligt in handen van Notified Bodies als Dekra en SGS maar die raakten overbelast.
Westerse landen weken noodgedwongen uit naar de grootste producent ter wereld: China. Chinese fabrieken hanteren echter niet de Europese standaard (EN149:2001 + A1: 2009) maar een eigen kwaliteitsstandaard (GB2626) voor de zogeheten KN95-maskers die minimaal 95 procent van kleine (virus)deeltjes moeten kunnen filteren. Deze KN95 maskers mogen normaal gesproken alleen op de Europese markt verkocht worden zodra ze de Europese kwaliteitsprocedure hebben doorlopen.
Noodgedwongen maakten Europese landen, waaronder Nederland, een uitzondering voor het Chinese type FFP2-maskers: sinds maart 2020 stond de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) toe dat ook maskers met deze kwaliteitsstandaard werden ingekocht.
Deze noodgreep vindt plaats in een periode waarin Chinese fabrieken in een poging om de Europese markt te bedienen massaal gebruikmaken van valse of misleidende kwaliteitscertificaten. De Chinese KN95-maskers belanden ook op corona-ic’s in Nederland waar personeel regelmatig klaagt over de slechte pasvorm.
In september 2020 heeft de Inspectie de gelijkstelling van KN95 aan FFP2 opgeheven.
De deal van 100 miljoen euro met Sywert van Lienden deed bij het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) de wenkbrauwen fronsen.
De inkooporganisatie raadde VWS af om Relief Goods Alliance een opdracht van deze omvang te verstrekken. Volgens het Consortium waren er in de tweede helft van april 2020 al meer dan voldoende mondkapjes ingekocht; in zee gaan met Van Lienden was dus onnodig.
Een woordvoerder van het ministerie bevestigt dat het LCH protest aantekende tegen de deal. ‘Het LCH heeft meermaals gezegd dat er voldoende in voorraad was. Maar er was politieke druk om te blijven kopen, kopen, kopen.’ Zo drong de Tweede Kamer er op 15 april 2020 – een paar dagen voor de deal met Van Lienden – nog op aan dat Nederland snel meer mondkapjes zou inslaan. Minister Hugo de Jonge ging daarin mee: ‘We hebben nog niet voldoende.’
‘Het LCH heeft meermaals gezegd dat er voldoende in voorraad was maar er was politieke druk om te blijven kopen, kopen, kopen’
Geen van de 40 miljoen kapjes van Relief Goods Alliance is uiteindelijk in de zorg gebruikt, mede omdat er discussie ontstond over de kwaliteit van die van fabrikant Shengquan.
De woordvoerder zegt dat VWS ‘geen zicht’ heeft op winstmarges van leveranciers en dus ook niet op die van Relief Goods Alliance. ‘De afspraken door LCH met leveranciers en dus ook met Relief Goods Alliance zijn altijd gemaakt vanuit principes van prijs, kwaliteit en leveringszekerheid. Hierbij was dus de relatie tussen de prijs waarvoor LCH kon inkopen van belang, afgezet tegen de gehanteerde marktprijzen van dat moment.’
Van Lienden zei eerder in zijn persverklaring dat hij ‘open calculaties’ over de prijzen met VWS heeft gedeeld. Het Department bevestigt die te hebben ontvangen. Toch zou er geen zicht zijn op de winstmarge.
De prijs van de maskers was niet te hoog, stelt VWS. ‘Het LCH gaf aan dat de aangeboden tarieven van Relief Goods Alliance overeenkwamen met de tarieven die door het LCH als bandbreedte werden aangehouden.’
Een bron binnen het inkoopconsortium bestrijdt dit: ‘Het LCH heeft aangegeven dat de tarieven niet overeenkwamen met de kwaliteit die werd aangeboden.’
De website van Hulptroepen is recentelijk aangepast. Er staat: ‘Daarnaast zijn Bernd Damme (per 01-01-2021) en Sywert van Lienden (sinds de oprichting) als bestuurders verbonden aan Relief Goods Alliance B.V. Deze entiteit is in tegenstelling tot Hulptroepen Alliantie commercieel van aard.’
Bernd Damme en Camille van Gestel reageerden niet op een verzoek om commentaar op dit artikel.
Corrrectie 25 mei: We schreven dat opslagbedrijf Flexport gratis diensten leverde aan Relief Goods Alliance. Flexport zegt nooit zaken met hen te hebben gedaan en alleen diensten te hebben geleverd aan de Hulptroepen Alliantie. Dit vond niet gratis plaats, maar 'zonder winstoogmerk'.
Sywert van Lienden: ‘Alle vragen betreffen bedrijfsgevoelige informatie waar ook derden bij betrokken zijn, die onder afgesloten geheimhoudingsverklaringen vallen. We zijn hiermee bezig, maar verwachten niet dat deze nog deze week opgeheven zijn. Deze partijen hebben ons vandaag laten weten ermee bezig te zijn. Dit zal een juridisch proces van minimaal een week, mogelijk weken zijn. Dat is ook niet onze wens, wat ons betreft zijn de vragen prima beantwoordbaar.
‘De tweet die je aanhaalt gaat om mondmaskers van een andere fabrikant dan die geleverd zijn aan het LCH, nog voor de oprichting van stichting Hulptroepen en/of Relief Goods Alliance. Wij hielpen op dat moment via onze persoonlijke spaarrekeningen zorginstellingen en leverden nog uit restvoorraden in China i.p.v. nieuwe productie (die even later stukken duurder werd en ingewikkelder door douanewijzigingen). Deze leverden wij om niet en soms zelf met verlies vanuit maatschappelijke betrokkenheid richting zorginstellingen in ons eigen netwerk. We waren daarin zeer goedkoop. Er waren ons geen vergelijkbare aanbieders (d.w.z.: partijen die van kop tot staart het in- en verkoopproces faciliteren) bekend die deze volumes en tegen deze prijzen leverden op dat moment. Ter vergelijking zal ik je wat screenshots sturen van zorgverleners (huisartsen o.a.) die ons hun prijzen stuurden in de inlogportals van de marktleiders in de periode die je noemt. Wij zijn daarin zo ver wij weten behoorlijk goedkoop geweest.
‘De periode die je noemt is een lange periode met zeer verschillende inkoopprijzen. Dus daar valt moeilijk wat over te zeggen. Voor februari-april zijn ze te laag, voor de periode mei-juli al redelijker maar niet makkelijk haalbaar als je alles erbij neemt (transport, kwaliteitsmanagement, logistiek, douane, verkoop, site, ondersteuning, transport etc.). Daarnaast moet je kijken naar de fabrikant, de dikte van het gebruikte meltblown (duurste grondstof), certificeringen en historie van de fabrikant. Ook is de prijs afhankelijk van de vraag of de producten whitelisted waren om door de douane te komen. Kortom: dit heeft een hoog appels-en-peren-gehalte, je moet daarvoor echt concrete producten noemen en die vervolgens vergelijken. We hebben een sample-database van 700 types, dus mogelijk kunnen we je daar (t.z.t.) mee helpen.’
FTM: Kun je verklaren waarom er binnen het Landelijk Consortium Hulpmiddelen verzet bestond tegen de omvang van de overeenkomst tussen Relief Goods Alliance en het ministerie van VWS?
SvL: ‘Dat lijkt mij een vraag aan het “LCH”, in deze breedte (een veelvormig consortium, dus dan moet je wat preciezer zijn met naam en toenaam: wie heeft waar precies een probleem mee, en in hoeverre heeft dat iets met ons te maken?).’
55 Bijdragen
Uitgelicht door de redactie
Gideon Goudsmit 1
Vracht heb ik begrepen werd door de regering betaald en er was tijdelijk een vrijstelling van invoerrechten voor mondkapjes dus ik denk dat er rond de 50 miljoen winst is gemaakt. Verder doen de hulptroepen ook in IIR mondkapjes en isolatie jassen en wellicht zijn deze ook aan de overheid verkocht !
Reinier van der Drift 2
Arlette Graven 1
Reinier van der DriftJasper Willems
Het zou me eerder verbazen als er iets omrent covid19 netjes is verlopen, zonder dat een of andere vuilak zijn zakken goed heeft gevuld met het verkopen van goedkope troep.
Joris Betjes
Belangrijkere vraag vind ik eigenlijk waarom VWS en de grote Hugo de Sjonge Jonge Jonge hier telkens maar weer mee weg komen. Verkeerslicht van LCH stond toch duidelijk op rood?
Tijana Katava
Joris BetjesTine Kuiper 1
Journalisten willen dit niet publiek maken. Wiki Leaks wordt vermeden in het nieuws. Deze man is zwaar vernederd en psychologisch gemarteld.
Welke journalist durft de vuiligheid van de westerse regeringen publiek te maken! Deze man moet bevrijd worden.
Helaas kreeg ik van FTM ook geen enkele reactie.
Jan Ooms 10
Tine KuiperIsa Smienk
Tine KuiperHij heeft opzettelijk informatie over de Democratische partij uitgebracht en hierbij naar mijn weten gewacht tot de verkiezingen op hun piek waren. Hoe wel er natuurlijk meerdere factoren waren, heeft de bijdragen van Julian Assange tijdens de 2016 verkiezingen er zeer waarschijnlijk wel tot geleid tot een overwinning voor Trump.
Ik heb geen respect voor hoe deze man met zijn macht omgaat. Zelfs al negeer je het feit dat hij dit op zo'n cruciaal moment uitbracht, was hij hier ook extreem roekeloos in door geen persoonlijke informatie af te schermen in de gelekte documenten.
Niek Jansen 9
Isa SmienkHij heeft trouwens altijd gelekte informatie afgeschermd van de persoon en evenmin veel mensen vermoord.
Hillary was en is nog steeds de havik onder de Democraten, altijd pleitbezorgster geweest van alle misdadige oorlogen van de VS en trawanten in het MO.
Daar gaat het om, Bart Smienk.
Tine Kuiper 1
Isa SmienkGeloof dus niet de 'smears' die door Trump en zijn vriendjes van CIA in de wereld brachten. Zijn alle in rechtzaken weerlegd.
Klokkenluider en peacefighter was Assange. Hij heeft samen met politie een groot pedonetwerk in Australië opgehelderd. Het ging hem niet om macht zoals jij beweert. Wel heeft hij een filosofie over de wereldorde. Intussen heeft hij een vredesmedaille gekregen van Australië en 9x genomineerd voor de World Peace Price .
Verzoek naar Int. Gerechtshof in Den Haag is in behandeling en Amnesty Int. En Amnesty Nl ook, die uiteindelijk niet veel actie heeft ondernomen. Het Westen blijkt bang voor US en UK met hun geheime diensten. Journalisten houden zich stil.
Vgl nu WitRusland met vliegtuigkaping om journalist te arresteren.
#FreePress #FreeSpeech. Men durft hierover wel te berichten.
Marjolein Luijten-van der Tas
Tine KuiperNiek Jansen 9
Tine KuiperKuitenbrouwer sloot zich in een FTM artikel aan bij de smear campagne die toen al was ingezet door de msm aangevoerd door the Guardian, die nb zo geprofiteerd heeft van de onthullingen van Wikileaks.
Sindsdien heb ik nooit meer iets vernomen van Kuitenbrouwer op FTM. Waar is hij ?
The Guardian heeft later zijn spijt uitgesproken over de hetze tegen Assange.
Het is mij ook een raadsel waarom die Navalny zoveel aandacht krijgt die eigenlijk slechts een klein mannetje is vergeleken met Assange, die via Wikileaks zoveel oorlogsmisdaden en leugens onthuld heeft van de VS en het VK mbt hun oorlogen in Irak en Afghanistan.
Hoewel, zo’n groot raadsel is het niet als je weet dat de opwinding over Navalny haarfijn past in het russofobe klimaat dat door de media verspreid wordt waar de stoute Poetin geviseerd wordt, terwijl Assange kwalijk wordt genomen dat hij westerse dus ‘onze’ misdaden onthuld heeft en dat mag natuurlijk niet want wij zijn de goeden en zij de slechten.
Met Assange staat de vrijheid van pers ter discussie en dat gaat de hele wereld aan. Welke journalist durft nog te rapporteren over misdaden die men geheim tracht te houden.
Het blijft vreemd dat een kritisch forum van onderzoekjournalistiek zoals FTM, dat dankzij vrijheid van pers kan functioneren, geen enkele solidariteit kan opbrengen met het tragische lot van Assange die door de westerse pers in een vergeetput schijnt gestort te zijn en hier sluit FTM zich laf aan bij de reguliere media.
https://www.youtube.com/watch?app=desktop&feature=youtu.be&v=8W9DqF6K7Pk
Eveline Bernard 6
Niek JansenVreemd, maar vooral onvergeeflijk kwalijk
Nadia 3
Tine KuiperPetrus Harts 3
Tine KuiperG. Verbaas 3
Ondernemers hebben hier handig op ingespeeld en zakken gevuld ten koste van de belastingbetaler. Zij zullen niet enige zijn.
Wat hier extra misgaat is de indruk die door Sywert is gegeven om diensten gratis te leveren. Dat is niet het geval. Dat is kwalijk.
Bij de overheid is blijkbaar ook eea misgegaan, toch kopen bij Sywert cs ondanks negatief advies.
Lijkt mij op zich wel aardig om inzicht te kunnen geven wie op vergelijkbare wijze buitensporig goed geprofiteerd heeft van Corona.
Met de aankomende nieuwe cultuur binnen het kabinet, lijkt het mij goed dat overheid hieruit lessen trekt en aangeeft wat de gevolgen zijn voor de zakkenvullers door bv uitsluiten van lobbywerk, leveren van diensten etc.
De (toekomstige) belastingbetaler is uiteindelijk de dupe.
Tijana Katava
G. VerbaasBenedict van Dam
Ik zou zeggen opflikkkeren idioot! Maar gelukkig krijgt hij nooit meer een normale baan en is 'ie politiek uitgespeeld... kan 'ie lekker z'n mijoenen gaan tellen.
Ik ben niet van de cancel culture, maar in dit geval....
Uitgelicht door de redactie
Gideon Goudsmit 1
Vracht heb ik begrepen werd door de regering betaald en er was tijdelijk een vrijstelling van invoerrechten voor mondkapjes dus ik denk dat er rond de 50 miljoen winst is gemaakt. Verder doen de hulptroepen ook in IIR mondkapjes en isolatie jassen en wellicht zijn deze ook aan de overheid verkocht !
Ferry van Leijen 1
Je kunt je wel vanuit een ethisch oogpunt afvragen of je 30 miljoen wilt verdienen met een product waar men in NL in crisistijd om zat te springen.
Vera Pfundt 1
Ferry van Leijenmarcel 7
Vera PfundtZelfs bij subsidieregelingen kun je niet zo snel je omzet nemen als in bovenstaande casus. Met dank aan de collega’s van Hugo
Tine Kuiper 1
Ferry van LeijenGigi Bakker 3
Marco Post 1
Ferry van Leijen 1
Marco PostMarco Post 1
Ferry van LeijenVera Pfundt 1
Marco PostGideon Goudsmit 1
Marco PostTamarinde
Ferry van LeijenHarald Wiersema
Is door de auteurs onderzocht of deze partij bij de TK heeft gelobbyd voor die politieke druk op bijv. 15 april 2020? Dan zouden ze op die manier namelijk ook de vraag hebben kunnen creëren.
Francois peters 2
Licht een tipje van de sluier op over de schandelijke wijze waarop ons belastinggeld verkwanseld wordt.
Ik kijk met belangstelling uit naar jullie onderzoek over de PCR business en de betrokkenheid van OMT en andere leden van het groepje dat rond VWS cirkelt.
Jan-Hein Strop 5
Francois petersFrank Smit 1
Henk Eleveld 4
Heel duidelijk is dat politiek en zaken doen veel verder gescheiden moeten blijven. Het zou de drie charlatan ondernemers sieren als ze het belastinggeld terugbetalen.
Frank Smit 1
Henk EleveldAnnebert 1
En politici die de bonnetjes kwijt zijn hangen aan de touwtjes..
Marc Fahrner 7
Wat ik extra asociaal vindt is dat bedrijven Flexport en Randstad, min of meer gratis hielpen. De heren hebben hen dus met argumenten van edelmoedigheid om de tuin geleid. Zelf alle "kosten" gewoon gefactureerd aan VWS. Van die miljoenenmarge is vast niks overgemaakt aan beide bedrijven?
En als de tweede kamer en dus De Jonge simpelweg, uit ongetwijfeld politieke motieven ("Mij hebben ze achteraf niet dat ik niet ingekocht heb"), niet willen vertrouwen op de expertise van hen die daarvoor in het leven zijn geroepen (LCH), dan is het einde helemaal zoek. Je vraagt er dan ook om om belazerd te worden. Maar ja, belastinggeld hè?
Gelukkig zijn de Volkskrant en FTM in dit dossier gedoken. De drie vrinden, die waarschijnlijk heerlijk en onbezorgd zaten na te genieten over hun geslaagde "deal", zijn nu toch minder onbezorgd. Alhoewel, voor 10 miljoen p.p. even stil blijven zitten tot deze knip- en scheerbeurt over is..... Het zal juridisch vast wel weer niet lukken, maar ik zeg: "Afpakken, tot de laatste euro en nooit meer werken binnen en met overheden."
Jan Ooms 10
Marc FahrnerDan kunnen de lezers van de Volkskrant en FTM zich opnieuw verbazen, verwonderen en boos maken over het feit hoe dát toch heeft kunnen gebeuren...
Marc Fahrner 7
Jan OomsGerrit Zeilemaker 6
Maar alles bij elkaar riekt dit behoorlijk naar corruptie. En dan druk ik mij voorzichtig uit!
Bert Kerkhof 1
In de voorbereiding op de pandemie in kleine kring besloten wij om één van de rijkste mensen op aarde, Bill Gates, te vragen voor een Ted presentatie over de risico's van aankomende pandemie.
Tot minstens 19 mei 2020 waren bestuurlijke misverstanden rond mondkapjes, zoals blijkt uit de door FTM genoemde uitzending van Op1: de bevolking 'mocht geen goedgekeurde mondkapjes dragen' terwijl het wél verplicht werd voor het openbaar vervoer per 1 juni. Nérgens in de Europese Unie was het bestuur aanvankelijk zó koppig tegen het dragen van mondkapjes als in Nederland. Hoe groot het ondernemersrisico is blijkt uit het gegeven dat de helft van de door de Hulptroepen alliantie bestelde kapjes achteraf door het RIVM werden afgekeurd. Financiële soliditeit voor Hulptroepen was afhankelijk van het oordeel van test-laboratoria zoals Dekra en SGS die niet op tijd uitsluitsel konden geven.
Begrijpelijk dat ten behoeve van de benodigd werkkapitaal in de eerste maanden, de ideële doelen werden benadrukt. Die doelen zijn reëel gebleken. Sywert en zijn maten hebben langs een steile afgrond durven lopen. Wij dienen blij te wezen met Nederlanders die zich financieel adequaat indekken om in de toekomst risico's van trage en autoritaire overheid te kunnen pareren. Niet álle zegenen zullen altijd kunnen komen van Bill Gates, Jeffrey Bezos en Warren Buffett.
Als Relief Goods Allience op het vinkentouw blijft, is het terecht verdiend. Was er maar méér durfkapitaal in Nederland en konden de verdiensten maar méér gespreid.
Jan-Hein Strop 5
Bert KerkhofDe afkeuring van de mondkapjes illustreert niet dat er ondernemersrisico was. VWS (Mediq BV) was namelijk zelf importeur van de mondkapjes, en daarmee verantwoordelijk voor de kwaliteit. De kapjes zijn later overigens weer goedgekeurd, omdat het grafeen toch geen gevaar was. Bovendien: er is door Van Lienden cs niets terugbetaald. Verder: alles is voorgefinancierd door VWS, er zat nul eigen geld in. Omdat we de exacte contractsvoorwaarden niet kennen, kunnen we ook niet oordelen over de impact van het al dan niet verkrijgen van CE-markeringen. Ik kan me moeilijk voorstellen dat VWS dat risico niet zelf heeft gedragen.
Waarom het begrijpelijk is dat ten behoeve van de benodigd werkkapitaal in de eerste maanden, de ideële doelen werden benadrukt, snap ik niet.
Ik zie geen steile afgrond – de heren liepen weinig risico en werden voor de geringe risico's buitenproportioneel beloond met een marge van 30%. Vergeet niet: in april 2020 waren er al meer dan genoeg mondkapjes van deze kwaliteit besteld: 91 mio! LCH zei: niet kopen! Er werd intern met afschuw gereageerd op deze deal. Ook zeggen onze bronnen: er waren bij het LCH betere aanbiedingen dan die van Sywert. Ondanks dit protest, werd de deal doorgedrukt. Waarom blijft de grote vraag.
Jan Buis 2
De sneltests worden nu veelal uitgevoerd door particuliere bedrijven. Nederland vreest dat het verdienmodel van die commerciële aanbieders wegvalt als de test gratis wordt. Dat meldt BNR na een rondgang langs Nederlandse Europarlementariërs."
Peter Kleynjan 1
Jan BuisAndries Munnik 3
Eveline Bernard 6
Andries MunnikJan Hein Strop
hierboven.
Andries Munnik 3
Eveline BernardRolf Sterk
En: LCH was ondanks de druk kennelijk selectief. Wees vlgs de Volkskrant ‘80 tot 90%’ van de aanbieders af. LCH had ook opmerkingen bij het aanbod van Hulptroepen/RGA.
Hoe komt die deal bij VWS dan tot stand? Waarom en door wie is dat zetje gegeven?
GJ van Broekhoven 9
In elk geval is het duidelijk wat voor iemand Sywert van Lienden kennelijk is; de grote filantroop uithangen, maar in werkelijkheid een ordinaire geldwolf zijn.
Dan heb ik liever een ordinaire zakenman of -vrouw die gewoonweg eerlijk geld wil verdienen aan een deal met de overheid.
Sylvia Stuurman 3
Dit duidt toch op corruptie?
De minister is misschien demissionair, maar in een democratie hoort zoiets toch niet ongestraft te kunnen gebeuren?
J.M.J. Denie
Het is een gotspe dit een "frustrerend juridisch gegeven" te noemen. Het is frustrerend voor gedupeerden.
Pe. B. 2
Ik gebruik de hele tijd (sinds de verplichting ze in openbare ruimtes te dragen) hetzelfde mondkapje dat ik zelf gemaakt heb van een zware kwaliteit stof. Zodra ik thuis kom hangt het aan de deurknop uit te wasemen.
Nog een paar op reserve. Avondje werk.
En niemand die over mijn rug heen torenhoge "angstwinsten" zit te maken.
De hele commerciële mondkap industrie heeft m.i. alleen maar geleid tot een nieuwe golf van milieuverontreiniging. Tijdens een 10 minuten durende fietstocht van en naar mijn huisarts heb ik er circa 50 geteld die op de grond lagen. Echt? Serieus?
En dan dus ook nog op grote schaal van die lui die winst zien in alle ellende. Bah
Cyril Smals 3
Paul van der Meer
Welke leverancier van mondkapjes aan VWS die zich achtergesteld voelt neemt het voortouw...
Geld verdienen...? PRIMA.... maar goedkoop stelen van de samenleving en quasi indirect geld afpakken van voedselbankiers en toeslagenparia's .. kom op jôh.. !