T-Mobile op huwelijkstocht

T-Mobile moet als de wiedeweerga met een nieuw plan komen nu de echtverbintenis met branchegenoot AT&T niet doorgaat.

De Amerikaanse mobiele telefoonaanbieder AT&T had de meeste problemen van T-Mobile kunnen oplossen wier klanten eindelijk via de nieuwe generatie 4G-netwerk zouden kunnen bellen.  Maar de Amerikaanse overheid stak er een stokje voor. Het gehuwde paar zou te dominant worden op de mobiele markt. Na de afgebroken verloving blijft T-Mobile verzwakt achter.
 
Toch ziet T-Mobile een lichtje aan de horizon branden met zijn roaming-overeenkomst AT&T. Hierbij breidt T-Mobile zijn netwerkdekking uit met 50 miljoen Amerikanen. Een kleine leukigheid, maar een flut cadeautje in vergelijking met het 4G-netwerk vooruitzicht.
 
Analisten menen dat T-Mobile zich moet haasten met een reserveplan. Zeker nu dat de kans bestaat de topmanagers massaal het T-Mobile schuitje verlaten sinds de afketsing van de overname. Zo’n kennisafvloeiing is funest voor de bedrijfsuitvoering. 
 
Wat zijn de opties voor T-Mobile? Experts zeggen: “Eten of gegeten worden.”
 
Eten. Als T-Mobile een kleine, lokale speler overneemt, zou hij voor Leap Wireless (LEAP) en MetroPCS (PCS) moeten gaan. Zo’n actie zou de identiteit van degelijke, landelijk mobiele telefoondienstverlener oppoetsen. 
 
Gegeten worden. Als de overheid AT&T verbiedt T-Mobile over te nemen, kan de grotere concurrent Verizon zo’n deal al helemaal op zijn buik schrijven. Dan blijft alleen Sprint Nextel over als potentiële prins op het witte paard die T-Mobile kan overnemen. Het enige probleem is dat Sprint Nextel over een krappe kas beschikt en het eerdere bod van 39 miljard dollar nooit kan evenaren. 
 
Waarschijnlijker is het dat de Latijns-Amerikaanse Telefónica of Telmex er met de prooi vandoor gaat om zo een voet op Amerikaanse bodem te krijgen.