Tar ball cocktails

4 Connecties

Relaties

Teer Cocktails

Organisaties

BP

Werkvelden

Olie
0 Bijdragen

De stranden van Louisiana worden bedekt met olie en teer. Dat laat Jacob Gelt Dekker terug denken aan zijn Noord-Hollandse jeugd. En aan zakelijke mogelijkheden.

Tientallen jaren lang werden de Noordhollandse stranden geplaveid met teerballen, gelekt uit gezonken wrakken, tankers en oorlogschepen tijdens en na de Tweedewereld Oorlog. Ondernemende jongetjes schepten de kleverige ballen op en verkochten ze aan de verpauperde bevolking als brandstof voor kolenkacheltjes, ovens en fornuizen. Het was een buitenkansje dat niemand zich liet ontgaan. Met een beetje gedroogd wrakhout brandde het goedje als een tierelier. Deur aan deur hulden huiskamertjes zich spoedig knus in de natrium oranje gloed van zeezout. De basis werd gelegd voor onze huidige oranjelievende generatie.
 
De Gulf BP olie spuiter blaast een constante stroom teerballen de golfstroom in. Met een elegante sliert stroomt de guerlantine van zwarte olievissen langs zuid Cuba naar de Amerikaanse oostkusten en komt uiteindelijk, na zes tot negen maanden aan op de Noordzee. Langs de hele route blijft op de stranden een dik spoor zandolie achter. Talloze elegante luxe witte jachten worden voorzien van een brede bruine band aan de waterlijn. 
 
Terwijl bestuurders en gevestigde ondernemers in de toeristen- en jachtenindustrie handenwringend en met lede ogen passief de ramp gadeslaan, rekenen doomday denkers op Fox- channel met glimmende oogjes de schade uit van de nieuwe economische crisis. Het is weer tijd om short te gaan. 
Gebeden prevelende priesters heffen gelaten hun armen ten hemel om de langaangekondige Armageddon te verwelkomen. Het is alles reeds voorspelt. Het naderen van de laatste der dagen. De verkoopcijfers van Nostrodamusgeschriften slaan wederom alle records. 
 
Nu zat strandtoerisme al vele jaren in de ellende door teruglopende populariteit. Tientallen jaren van erosie, vervuiling, slecht weer en de alles tartende misdaad dreven toeristen naar de veilige omheining van hotelzwembaden. Huidkanker bij een verouderende bevolkings groep dwong welgestelde vakantiemakers naar golfterreinen en musea. Entertainment shopping werd de grote nieuwe vakantieattractie. Strandtoerisme geplaveid met teerballen wordt ongetwijfeld de grootste plank aan de doodkist van de kwijnende patiënt, zo niet de hele doodkist. 
 
Er is nog wel een sprankje hoop voor de strand gedupeerden. Hier en daar prijst een blijmoedige bartender een tarball cocktail aan. De tarball barbeques zijn nog wel illegaal maar daar zal wel snel verandering ik komen, vooral als we daar olie gecoate vissen op kunnen grillen. Ook zandkastelen verstevigd met teerolie blijven veel langer staan.
 
Het terugwinnen van olie uit zand, de zogenaamde tar sands industrie, is allang ontwikkeld maar is altijd in het slop gebleven omdat het veel makkelijker en goedkoper was om op de bodem van de zee een gat te boren.   Athabasca Oil Sands of Athabasca Tar Sands, in het Candese noord-oost Alberta is het walhallah voor die industrie. Nu kan deze van oorspong Canadese/ Venezolaanse ontwikkeling eindelijk eens op volle toeren gaan draaien.
 
Ach, een hele nieuwe bedrijfstak ontsproten aan inovativiteit staat ons te wachten, met grote dank aan BP, die spoedig, zonder enige twijfel, haar welverdiende royalties zal opeisen