
Christiaan Vos volgt voor Follow the Money agressieve belastingplanning van multinationals en de felle belastingconcurrentie tussen staten. Staten liggen onder fiscaal vuur van multinationals terwijl ze door andere staten in de flank worden aangevallen, met de EU en de VS als belangrijkste warlords. Wat betekent dit voor burgers in een geglobaliseerde wereld? Kunnen we ons nog wel verdedigen?
Begin jaren negentig, toen ik een jonge fiscalist was, lag de wereld aan mijn voeten. Belasting ontwijken was nog de nationale sport en als adviseur kon ik veel geld voor mijn cliënten verdienen. Zelf verdiende ik er ook goed mee. Het gebeurde destijds in alle openheid , zonder maatschappelijke gêne. Behalve als je het onderste uit de kan wilde en je zwarte geld illegaal op buitenlandse rekeningen zette. Dat is gewoon belastingfraude. Wat fiscalisten doen, past binnen de letter van de wet. En binnen de wet hebben we toch recht op fiscaal de meest voordelige weg?
Toch is er morele verontwaardiging als multinationals als Amazon, Starbucks en Google met ingewikkelde, maar op zich legale, fiscale constructies belasting ontwijken. En ook de onthullingen van de Panama Papers roepen boosheid op. Zelfs als het parallelle universum aan juridische structuren voor bedrijven en rijke personen helemaal legaal is — wat nog maar de vraag is — dan nog voel je dat er iets niet in de haak is.
Willens en wetens
De president van de Verenigde Staten, Barack Obama, draait het zelfs om. Het ziet er naar uit, zei hij, dat de boven water gekomen structuren allemaal legaal zijn, maar, voegde hij er terecht aan toe, dat maakt het juist zo erg! Onze wetten zijn slecht als er niet meer voor nodig is dan een relatief klein leger fiscalisten en accountants om je te onttrekken aan je maatschappelijke verantwoordelijkheden, aldus Obama. Staten moeten daar op aangesproken worden. Maar daar zit nou juist een van de grote problemen.
Een groot deel van wat agressieve belastingplanning wordt genoemd is door staten nadrukkelijk beoogd
Want deze geheime structuren zijn niet alleen het onbedoelde gevolg van slechte wetten, maar worden vaak willens en wetens door staten gefaciliteerd. Een groot deel van wat agressieve belastingplanning wordt genoemd, is door staten nadrukkelijk beoogd. Het doel: binnenhalen van buitenlandse investeringen voor banen en economische groei. Nederland, België en Luxemburg zijn hierin zeer actief en maken daarvoor belastingafspraken met het bedrijfsleven, zogenaamde rulings. De Europese Commissie heeft deze landen vorig jaar gevoelig op de vingers getikt. Europees Commissaris Margrethe Verstager betitelt de rulings als verboden staatssteun en eist dat het genoten belastingvoordeel wordt terugbetaald.
Nieuwe markt
Puntje voor de Europese Commissie, maar Nederland, België en Luxemburg zijn in beroep gegaan. En zelfs met de aanpak van die rulings is het probleem niet opgelost. De EU heeft niet kunnen verhinderen dat de combinatie van grote multinationals en superrijken enerzijds, en staten die om buitenlandse investeringen vechten anderzijds, heeft geleid tot een nieuw soort markt. Een mondiale markt waar landen de producten zijn en waar de prijs bepaald wordt door de fiscale en juridische faciliteiten die staten bieden. Multinationals shoppen op deze markt voor landen en kiezen als plaats van vestiging dat land waar het arbeidsrecht, het milieurecht, de bescherming van intellectuele eigendom voor hun het beste geregeld is en waar, natuurlijk, de belastingen het laagst zijn. De macht van de staat wordt door deze markt van landen ondermijnd. Om de machtsverhoudingen te schetsen: de jaarlijkse omzet van Walmart, een Amerikaanse supermarktketen, is net zo groot als het binnenlands product van België. En er zijn nog veel grotere bedrijven dan Walmart.
De jaarlijkse omzet van Walmart, een Amerikaanse kruidenier, is net zo groot als het binnenlands product van België
En daar zit het grote verschil tussen burgers die zo min mogelijk belasting betalen en belastingontwijkende multinationals en superrijken. Wij, als gewone burgers, maken onderdeel uit van de maatschappij, in het land waar we wonen. Wij maken gebruik van wat ons land te bieden heeft, de scholen, de ziekenhuizen, de wegen, de defensie, noem maar op. Wij dragen daar ook aan bij via belastingen en kiezen onze politici om die belastingen weer uit te geven aan publieke voorzieningen. De wederkerigheid tussen de burger en zijn staat maakt dat we een veilige en goed voorziene samenleving kunnen opbouwen. Binnen zo’n relatie is het oké als je de grenzen van de spelregels opzoekt.
Multinationals ‘wonen’ overal en de superrijken kunnen ook gemakkelijk kiezen zelf van woonplaats te wisselen of delen van hun vermogen elders te stallen. Ze lijken hier alleen maar op bezoek te zijn. Ze maken gebruik van onze voorzieningen, maar willen er niet voor betalen. De noodzakelijke wederkerigheid ontbreekt en het gaat veel verder dan het opzoeken van de grenzen van de spelregels. Ze spelen het spel namelijk volgens heel andere regels: volgens de regels van het belastingparadijs waar ze formeel ‘inwoner’ van zijn. Agressieve belastingplanning mag dan wel binnen de wet zijn, maar niet binnen ‘onze’ wetten. Moreel wringt dit.
Multinationals maken gebruik van onze voorzieningen, maar willen er niet voor betalen
In zekere zin is er niks nieuws onder de zon. De Panama Papers laten zien wat al vele decennia aan de hand is. Iedereen weet wel dat Zwitserland lang aan een absoluut bankgeheim heeft vast kunnen houden, net als Liechtenstein en Luxemburg. Dat had vroeger ook een zweem van romantiek: hebzucht en Zwitserse franken. Maar er is ook iets wél veranderd: ‘Greed is good,’ zei Gordon Gekko in de beroemde film Wall Street. Toch belandt hij aan het eine van de film in de cel. Vijfentwintig jaar later in Wall Street deel 2, net terug uit de gevangenis, herinnert dezelfde Gordon Gekko zich zijn uitspraak, maar, laat hij ogenschijnlijk verrast, daarop volgen: ‘Nowadays, greed is legal.’
Gewijzigde moraal
Onder invloed van het neoliberale denken mochten hebzucht en deregulering de laatste decennia hand in hand gaan. Beïnvloed door de Amerikaanse schrijfster Ayn Rand, die egoïsme als hoogste deugd presenteert, is de moraal van zakendoen zichtbaar gewijzigd. Behalve de kredietcrisis van 2008, die grote economische schade heeft opgeleverd waar we allemaal nog steeds de prijs voor betalen, heeft dit ook de meeste miljardairs ooit opgeleverd.
De 1 procent superrijken van deze aarde hebben bijna de helft van het wereldvermogen in handen
Er zijn meer mensen met veel geld. En er zijn meer mogelijkheden om belasting te ontwijken. Er is misschien dan wel niks nieuws onder de zon, maar de schaal is veel groter geworden en daarmee, zoals de Franse econoom Thomas Piketty onderbouwd laat zien, de ongelijkheid in de wereld ook. De 1 procent superrijken van deze aarde heeft bijna de helft van het wereldvermogen in handen. En dat vermogen willen de superrijken beschermd hebben, niet zichtbaar, maar het liefst onzichtbaar. Het eerste politieke slachtoffer van de Panama Papers, de IJslandse premier Sigmundur David Gunnlaugson, heeft zich hier zwaar aan vertild. Als politicus pleitte hij voor terugbetaling van schulden aan buitenlandse schuldeisers van een failliete IJslandse bank, waaronder Nederland. Wat hij niet vertelde, is dat zijn vrouw via Panama aandelen had in een bedrijf dat ook schuldeiser was van diezelfde bank. Hij en zijn vrouw hadden dus een privébelang bij zijn politieke pleidooi.
Betere wetten
Het is goed dat dit soort duistere zaken aan het licht komt. Misschien is het slechts het topje van de ijsberg, maar het levert hopelijk een gevoel van urgentie bij politici op dat wél leidt tot goede wetten en internationale afspraken. Volgens John Christensen van Tax Justice Network zijn goede wetten de eerste voorwaarde voor een betere moraal bij bedrijven en staten. Staten moeten stoppen met schadelijke belastingconcurrentie waardoor de mogelijkheden voor agressieve belastingplanning vanzelf eindigen. Bedrijven, op hun beurt, moeten gedwongen worden verantwoording af te leggen over hoe ze de wereld gebruiken en hoe ze daarvoor hun bijdrage in de vorm van belastingen leveren. Bedrijven én staten moeten fiscaal kleur bekennen. En ook fiscalisten en internationale banken moeten daartoe gedwongen worden.
Bedrijven én staten moeten fiscaal kleur bekennen
Nu is het niet zo dat er helemaal niets gebeurt. Met FATCA, de Foreign Account Tax Compliance Act, hebben de Verenigde Staten in 2010 bijvoorbeeld al een belangrijke stap gezet. Deze wet verplicht buitenlandse banken en advieskantoren, zoals in Panama, met de Amerikaanse belastingdienst samen te werken om buitenlandse bezittingen van Amerikaanse burgers op te sporen.
Ook in OESO-verband wordt gewerkt aan meer transparantie en betere coördinatie van belastingsystemen wereldwijd. Een ambitieus plan moet zowel schadelijke belastingconcurrentie als agressieve belastingplanning tegengaan. De uitvoering hiervan is begonnen, zij het uiterst moeizaam. De Europese Commissie loopt voorop, en heeft aan de EU-lidstaten maatregelen voorgesteld die zelfs verder gaan dan de plannen van de OESO. Maar er is veel weerstand tegen. Nederland is kritisch. De plannen zouden het fiscale vestigingsklimaat in Nederland verslechteren. Ook de VS zijn kritisch. De dag nadat de voorstellen door de Europese Commissie gelanceerd werden, lieten de Amerikanen een hoge gezant invliegen om direct zijn beklag te doen. Volgens de Verenigde Staten zijn de voorstellen niets minder dan een directe aanval op Amerikaanse bedrijven.
De kans dat het OESO-project in zijn geheel gerealiseerd wordt, lijkt dan ook klein. De horde die moet worden genomen is dan ook groot en fundamenteel: landen moeten afstappen van het tot nu toe heersende uitgangspunt dat je met je belastingstelsel mag concurreren en moeten hun belastingpolitiek juist gaan coördineren. Dat beperkt echter de soevereiniteit van een staat, en dat ligt politiek uiterst gevoelig. Ierland, China en de VS hebben al expliciet aangegeven daar niet voor te voelen.
Diep verborgen zaken
Uitwisseling van gegevens lijkt iets makkelijker te liggen. Binnen Europa zijn al veel maatregelen genomen die spontane informatieuitwisseling verplicht stellen en grote bedrijven moeten straks per land aangeven hoeveel winst ze maken en hoeveel belasting ze daar betalen. De Verenigde Staten willen op dit punt ook graag haar belastingverdragen aanpassen en meer informatieuitwisseling verplicht stellen. Maar dat wordt binnen de Verenigde Staten geblokkeerd, door één senator, Rand Paul, die is verbonden met de Tea Party-beweging. Paul weet in zijn eentje de ratificatie van wijzigingen van belastingverdragen tegen te houden. Sinds 2010 is er in de VS geen verdrag meer goedgekeurd.
Waarom doet Rand Paul dit? Hij is tegen de in deze belastingverdragen opgenomen bepaling die landen verplicht automatisch informatie uit te wisselen en mee te werken aan rechtshulpverzoeken. Bepalingen die zwart geld moeten helpen opsporen, maar die in de ogen van Rand Paul een niet te verdedigen aantasting van de privacy van de Amerikaanse burger met zich meebrengen. Hij stelt de privacy van burgers boven het belang van een juiste belastingheffing.
Zijn het dan toch de miljardairs en de multinationals die de wereld runnen?
Dat helpt superrijken, dictatoriale regimes, multinationals, criminele organisaties en internationaal werkende adviseurs om zaken blijvend diep verborgen te houden. Gesteund door meerdere staten waar het geheimhouden van vermogen nog steeds mogelijk is, zoals Zwitserland, Panama en een hele trits belastingparadijzen, vertoeven ze het liefst in een afgezonderde schil om onze aarde. In deze op geheimen gebouwde schil, waarbinnen een eigen moraal lijkt te gelden, kunnen ze hun maatschappelijke verantwoordelijkheid ontlopen en hoeft niemand fiscaal kleur te bekennen. Dat is moreel verwerpelijk en we moeten ze daar op aanspreken. Maar het is ook beangstigend, want het versluiert de ware macht in de wereld. Zijn het dan toch de miljardairs en de multinationals die de wereld runnen? De schaal waarop dit alles gebeurt, laat dan ook vooral het falen zien van de terugtrekkende overheid, waarbij de prioriteit van politici ligt bij de individuele vrijheid ten koste van het gemeenschappelijk belang. Het wordt tijd dat staten daar een eind aan maken en hun kerntaak serieus nemen. De maatschappij moet beschermd worden.
57 Bijdragen
Monsieur le baron de Munchausen 5
Verder lees ik weer over de myhtische top 1% van de wereld. Alsof het enkel puissant rijken betreft die maar in hun megalomane jachten de wereld rondzeilen, nergens voor betalen en overal van profiteren. Wat nogal eens vergeten wordt is dat u zelf bij de 1% hoort. De grens ligt namelijk bij 30k€. IT jongens, verpleegsters, fiscalisten zeker, zij horen allemaal bij de top 1%. Een goede kans dat u als lezer daar ook bij hoort. Toch denk ik niet dat u zichzelf als crimineel rijk ziet. http://www.investopedia.com/articles/personal-finance/050615/are-you-top-one-percent-world.asp
Ten derde, belastingconcurrentie tussen staten is juist hard nodig. Daarom zijn de belastingen in bv Zwitserland redelijk laag. Als het ene kanton te veel vraagt, verhuis je naar een ander. Net zoals concurrentie tussen bedrijven de prijzen drukt, zo drukt belastingconcurrentie de prijzen voor overheidsdiensten. Het feit dat overheden zo stuitend niet kostenbewust zijn waardoor iedereen maar gebruik kan maken van hun poducten en diensten, zonder daarvoor te betalen, of mensen laten betalen voor services waar ze vervolgens helemaal geen gebruik van maken, is vooral een bewijs voor de inefficientie en financiele desinteresse - onrecht lijkt een beter woord te zijn- van diezelfde overheid. Daar kun je gebruikers niet op aankijken.
Overigens heeft Obama boter op zijn hoofd: tegenwoordig zijn de Verenigde Staten zelf een van de grootste tax havens. Daarom zitten er ook zo weinig Amerikanen tussen de klanten van het Panamese bedrijf.
Robelia 8
Monsieur le baron de MunchausenJe filmpje van Freedman klopt alleen met een gesloten systeem waarin de geldhoeveelheid min of meer vast ligt. Freedman verdedigde het Trickle-down effect wat een sprookje is.
De QE zorgt ervoor dat de geldhoeveelheid gigantisch groeit. Dit komt echter niet bij 'gewone burger' terecht. Er ontstaat voortdurend vraaguitval en dat zorgt voor enorme werkloosheid.
Monsieur le baron de Munchausen 5
RobeliaGerard Jansen 1
Monsieur le baron de MunchausenExcuus voor het engels.
Monsieur le baron de Munchausen 5
Gerard JansenGerard Jansen 1
Monsieur le baron de MunchausenDe mogelijkheid van accumulatie van vermogen in een vennootschap is een van de werkelijke redenen dat in de USA een corporate tax werd ingevoerd. Om dat enigszins in te dammen worden ondernemingen belast.
Monsieur le baron de Munchausen 5
Gerard JansenGerard Jansen 1
Monsieur le baron de MunchausenDe vennootschap is juridisch een persoon op zich, met rechten en verplichtingen los van de vennoten. Wat betreft belastingen is een vennootschap OOK een persoon op zich. Winst die niet uitgekeerd wordt is geen boekhouden, het is daadwerkelijk behaalde winst, in keiharde knaken, waar de vennootschap ook weer andere dingen van kan kopen. De vennootschap zou dat geld ook kunnen besteden aan salaris, het zou het ook als dividend uit kunnen betalen, het zou het ook als rente aan een bank kunnen betalen of het kan tot in de eeuwigheid sparen.
Dat een winstbelasting afgewenteld KAN worden op anderen wil niet zeggen dat dat per definitie het geval is, het ondernemingsrecht is daarvoor flexibel genoeg.
Monsieur le baron de Munchausen 5
Gerard JansenDat zeg ik toch ook. Als het niet naar de aandeelhouders gaat, dan kan het ergens anders heen. Behalve als het naar de belastingen gaat, dan is het een kostenpost geworden. Daarmee is het belasten van bedrijven een economische fictie.
Gerard Jansen 1
Monsieur le baron de MunchausenEdit: Ik zie nu in dat jij geld dat in een onderneming zit niet erkend. Dat is natuurlijk absurd, er zitten voor miljarden in vennootschappen die voor wat voor doel dan ook gebruikt kunnen worden door deze vennootschappen, als ze daarvoor zouden kiezen.
Monsieur le baron de Munchausen 5
Gerard JansenNatuurlijk kan dat. Echter, als een bedrijf belast wordt, is dat voor het bedrijf een kostenpost; en die kosten moeten doorberekend worden. Uiteindelijk worden kosten opgehoest worden door de eerder genoemde trits mensen, ongeacht welke juridische constructies daarbij gebruikt worden.
Edit: ik denk dat u even naar het filmpje moet kijken waarin het uitgelegd wordt https://www.youtube.com/watch?v=YmqoCHR14n8
Gerard Jansen 1
Monsieur le baron de MunchausenBelastingen zijn uiteraard een kostenpost voor een bedrijf maar dat wil niet zeggen dat deze doorberekend worden. Zoals ik al zei kan een bedrijf tot in de eeuwigheid deze kosten voor zich nemen en aan NIEMAND doorberekenen.
Je idolatie van Friedman slaat een beetje door. Ik begrijp natuurlijk zijn punt maar dat wil niet zeggen dat het in alle gevallen klopt.
Gilles Wattel 1 3
Monsieur le baron de MunchausenAls afwenteling de redenering is, alles concurreert met alles.
Megalomane jachten, die zijn er.
Toch weet ik maar van één met een skibaan er in, met echte sneeuw.
Monsieur le baron de Munchausen 5
Gilles Wattel 1Matthijs 11
Monsieur le baron de MunchausenJuist het feit dat de belastingdruk de laatste decennia sterk verschoven is van de factoor kapitaal naar de factor arbeid zorgt er mede voor dat de economie stagneert. Immers, als er minder loon overblijft is er minder te besteden en hebben bedrijven armere klanten. Het gaat allemaal om de circulatie. Belastingparadijzen zijn een groot lek waardoor circulatie in de echte economie stagneert.
Tweede punt dat niet correct is, is dat extra uitgaven door overheden (hij heeft het over "printing money" maar dat is al een misrepresentatie) feitelijk een belasting is door de inflatie die er per definitie zou optreden. Dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Of er inflatie optreedt (mocht een CB de overheid monetair financieren, wat niet gebeurt) hangt af van de mate waarin de economie op capaciteit draait. In een balansrecessie of de nasleep ervan zoals nu zijn er mensen en middelen onbenut. Fabrieken draaien op halve kracht en werkloosheid is nog hoog. Extra besteding door een overheid "gebruikt" die ondercapaciteit. De echte economie wordt er beter van zonder dat er inflatie hoeft op te treden.
Mocht de economie booming zijn, dan heeft hij gelijk dat een overheid die "geld print" (nogmaals, dat doen overheden in VS en EU niet eens) inflatie kan aanwakkeren.
Monsieur le baron de Munchausen 5
MatthijsHet punt wat je wilt maken is dat mensen van jou geen of nauwelijks spaargeld of vermogen mogen hebben, immers: "Het gaat allemaal om de circulatie." Geld moet rollen en je doet het voorkomen alsof het verplaatsen van geld tot economische groei leidt. Dat is een misvatting vrees ik. Productie leidt tot economische groei. Een visser die een visnet maakt zodat hij nog maar een twee dagen per week hoeft te vissen ipv elke dag van de week heeft tijd gewonnen om misschien wat aan landbouw te kunnen doen en zijn levensstandaard te verbeteren. Om dat visnet te kunnen maken, zal hij eerst moeten sparen. Hij moet consumptie uitstellen (bv een dag niet eten) om te investeren (die dag een visnet maken).
Als je mensen hun spaargeld gaat afpakken of ze dwingt dit uit te geven aan of te investeren in producten die ze eigenlijk niet willen, dan kun je er zeker van zijn dat er geen economische groei zal plaatsvinden. Misschien dat je bedoelt dat de overheid bijna alle spaargelden moet inpikken om te investeren, maar de overheid heeft een jammerlijk track record wat dat betreft. Bovendien zijn investeringen per definitie risicovol. Gemeenschapsgelden zijn niet bedoeld om mee te speculeren en ambtenaren zijn er niet voor gekwalificeerd.
Matthijs 11
Monsieur le baron de MunchausenEn verder is het een misverstand om te denken dat een bedrijf winst nodig heeft om te kunnen investeren. Allereerst worden investeringen afgetrokken van de omzet voordat er winst overblijft. Dus bedrijf verdient 10 miljoen, heeft 5 miljoen kosten en investeert 4 miljoen. Dan blijft er 1 miljoen over waarover winstbelasting aangeslagen wordt. Bovendien worden investeringen vaak met vreemd vermogen gefinanciert (al dan niet kredieten van een bank).
En het is geen misvatting om te zeggen dat geld moet rollen. Dat moet het wel. Als geld niet rolt wordt er ook niks geproduceerd. We leven niet meer in een tijd van vissers met visnetjes die hun vis ruilen tegen een brood van de bakker. Als geld in de economie weglekt uit de circulatie en ergens opgepot wordt, dan krimpt de circulatie. Tot op zekere hoogte kan dat goed gaan als het geld weer herinvesteert wordt, maar op een gegeven moment gaat dat niet meer.
Wat je zegt over "eerst moeten sparen om te kunnen investeren" klopt ook niet helemaal. In een modern fiat geldsysteem is het meestal omgekeerd. Bedrijf stapt naar bank met plan, krijgt krediet (uit het niets ontstaan), betaalt werknemers en die hebben vervolgens 'spaargeld'. Macro economie. Als je uitgaat van micro dan kom je tot de verkeerde conclusies.
Maar goed, volgens mij gaan we er niet over eens worden, als ik al je reacties hier op FTM in overweging neem ...
Monsieur le baron de Munchausen 5
MatthijsNee, u belast de eigenaars. Dat potje is van iemand. Als linksmens ziet u waarschijnlijk het verschil niet omdat u toch al denkt dat alles de staat toebehoort en enig prive bezit slechts bij de gratie van diezelfde staat is toegestaan, maar u belast (u steelt van) mensen.
"In een modern fiat geldsysteem..."
Daar komen dan ook alle problemen vandaan die u nu met grootschalige diefstal van andersmans eigendom tracht op te lossen. Want dat is de premisse van socialisme: diefstal is goed. En inderdaad, in mijn boek bestaat er geen onderscheid tussen micro- en macro-economie. Economische wetten (bv niet meer centjes uitgeven dan je hebt) gelden voor iedereen, ook voor overheden. Als dat niet meer hoeft mag het niet verbazen dat ze vrijwel allemaal failliet zijn.
Matthijs 11
Monsieur le baron de MunchausenMonsieur le baron de Munchausen 5
MatthijsGilles Wattel 1 3
Monsieur le baron de MunchausenIk had gehoopt dat jij het wel kunt uitleggen.
Monsieur le baron de Munchausen 5
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
Monsieur le baron de Munchausen" Dat vind je blijkbaar heel erg kwalijk en je benadeelt de werknemers en aandeelhouders die voor het succes gezorgd hebben waardoor er weinig motivatie zal zijn om verder nog veel moeite te doen en uiteindelijk de consument een product van mindere kwaliteit en een te hoge prijs krijgt "
Hier stel je dus dat je wel kunt belasten, maar dat dat vreselijke gevolgen heeft.
Hoe lang we al vennootschapsbelastingen van een 45 % hebben, sinds mensenheugenis.
Of daardoor een mindere kwaliteit of een te hoge prijs ontstond, lastig aan te tonen.
Friedman, voor mij niet veel anders dan een pleitbezorger van het grootkapitaal.
Daarvan zijn er vele, vooral in de VS, waar universiteiten afhankelijk zijn van sponsors.
Monsieur le baron de Munchausen 5
Gilles Wattel 1Daarvan zijn er vele, vooral in de VS, waar universiteiten afhankelijk zijn van sponsors."
Nee, dat is een misvatting: corporatisme is de alliantie tussen een grote staat en grote bedrijven, kapitalisme is wat anders. Ik kan de speech van Friedman wel overtikken, of in mijn eigen woorden weergeven maar dat ga ik niet doen. Er zal niks anders in staan dan in het filmpje te zien is. Als u daarnaar gekeken zou hebben zou u begrijpen dat uw opmerking geen hout snijdt.
peter ftm 4
Monsieur le baron de MunchausenHierin legt Robin Fransman ook uit wat je bedoelt, wat overigens niet betekent dat ik vind dat bedrijven per definitie geen belasting hoeven te betalen. Dat ligt veel complexer.
Monsieur le baron de Munchausen 5
peter ftmFred Raaks 2
Obama praat met gespleten tong. Hij heeft weinig tot niets gedaan tegen de financiële wantoestanden. Als hij dezelfde hoeveelheid energie eraan had gespendeerd als hij deed aan het najagen van het climate change fantoom, dan had het er heel anders uitgezien.
Gilles Wattel 1 3
Fred RaaksHet maakt mij dan ook geen lor meer uit wie er VS president wordt.
Dezelfde geldkliek blijft aan de macht, tot de revolutie.
Werner van Damme
Werner van Damme
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Bart Bartelds 4
Rusland, President Putin vaardigt 2001 een discreet uit dat bepaalt dat iedere burger van Rusland BETAALT 13% van zijn inkomen belasting.
Overtreding van deze wet is zonder tussenkomst van de rechter, 25 jaar dwangarbeid in een van de 4 overgebleven gevangenissen Siberië.
En dat werkt er uitstekend en nog iets alle verhalen ten spijt, al het buitenlands betaling verkeer van Rusland loopt via een bank in Moskou.
Helaas deze zo beschreven kapitaalvlucht uit Rusland is compleet lariekoek en je zal wel gek zijn het rente verschil is 14% ten nadele van de vluchter.
Moraal van het verhaal, verlaag de belasting tot voor een ieder aanvaardbaar niveau en zet een zware straf op ontduiking.
bos 2
Bart Bartelds"rjike "russen zijn geemigreert naar EU landen zoals Spanje ? En kregen Spaans paspoort(geeft toegang tot hele EU)
En Russische bedrijven in Lux? Of Nederland ?
idem oekraine,één kippeboer slacht 320 mljoen kippen(NE slacht 550 miljoen/jaar)
Location
MHP SA
5, Rue Guillaume Kroll
LUXEMBOURG1882
Luxembourg
LUX
Bart Bartelds 4
bosDat geld eveneens voor Londen.
Toen er problemen waren op Cyprus met een bank(en) dacht de ECB onder leiding van Dijselbloem de Russen een loer te draaien.
Helaas kon men op tijd deze sukkel, heeft landbouw gestudeerd, terug roepen anders had de ECB een grote zeperd gemaakt.
Dan zou de EU te boek komen te staan als onbetrouwbaar en dat is niet zo slim met een land waarvan de EU voor vele zaken afhankelijk is.
Monsieur le baron de Munchausen 5
Bart BarteldsOverigens betekent een flinke belastingverlaging wel dat de verzorgingsstaat, in de vorm zoals we die nu kennen, opgezegd moet worden. Dat is dan niet meer te betalen. En dat is dan ook meteen de plek waar de schoen wringt: het afbreken van de verzorgingsstaat is politiek niet te verkopen. Tegelijkertijd is deze in haar huidige vorm niet meer te betalen. Daarom moeten overheden zich diep in de schulden blijven steken. Daarom moeten failliete banken gered worden (anders kan de overheid nergens lenen). Daarom moet fractioneel reserve bankieren blijven bestaan (onbeperkte kredietcreatie). Daarom is de enige uitweg uit de malaise de totale financiele ineenstorting, tenzij u als consument en burger massaal gaat zeggen: doe mij maar eens wat minder overheidsservices, ik betaal zelf wel voor mijn spullen. Maar dat gaan we evenmin meemaken.
Fred Raaks 2
Monsieur le baron de Munchausenleonardoz 7
Fred RaaksM. van Deelen 11
leonardoz"IJsland is halsstarrig z’n eigen koers aan het varen sinds het in 2008 door de kredietcrisis bankroet ging. “Om het land te bevrijden van de uitgebreide macht van internationale financiers en virtueel geld” besliste de bevolking om een nieuwe grondwet te maken. Ze selecteerde 25 burgers uit 522 volwassenen die – en dit is toch uniek – niet tot enige politieke partij mochten behoren maar door minstens 30 mensen werden aanbevolen om die nieuwe grondwet te schrijven.
De vergaderingen werden online gestreamd en de burgers konden hun commentaren en suggesties doorgeven. Ze waren getuige van het tot stand komen van het document. De grondwet die uit dit proces van participatieve democratie voortkwam werd aan het parlement in de herfst van 2011 ter goedkeuring voorgelegd."
"Een jaar geleden liet IJsland dan formeel weten niet meer geïnteresseerd te zijn in toetreding tot de EU. Dat nieuws verzoop toen in de malaise rond een mogelijk Grexit, maar wees gerust, daar konden ze in Europa niet om lachen. IJslandse politici motiveerden de beslissing immers recht voor de raap: de EU is een zootje tegenwoordig en als we daar instappen gaan we er alleen maar miserie mee hebben."
Fred Raaks 2
leonardozBart Bartelds 4
Monsieur le baron de MunchausenEn dat werkt uitstekend, simpel er komen ook geen gratis geld lieden op het land af.
Indien het ook in de rest van Europa zo zou wezen hadden wij zeker weten nu geen vluchtelingen stroom van miljoenen.
Uitkeringslanden zoals Nederland zijn net als een magneet voor ijzer en trekt nu juist niet de mensen aan die van plan zijn te gaan werken.
Want de mensen die willen werken voor hun bestaan die blijven fijn in de warme streken.
peter ftm 4
Bart BarteldsContramine 1
Bart BarteldsEn verder: tegen al die predikers van verlaging van de belastingen, waarom zeggen jullie er niet bij welke voorzieningen afgebroken moeten worden. Maatschappijen waar de mensen het beste, gelukkigste en langste leven hebben zijn doorgaans maatschappijen met een stevige belasting en goede sociale voorzieningen.
Monsieur le baron de Munchausen 5
ContramineEn dat is dus geen houdbare situatie. Zie hiervoor bv 6 minuten Johan Norberg over de mislukking van het sociaaldemocratische model in Zweden in de jaren 90. Ook in Nederland moest in de jaren 80 zwaar ingegrepen worden en dat zal binnenkort weer nodig zijn.
https://www.youtube.com/watch?v=HbTEzhaXZ3w
Bart Bartelds 4
ContramineNu het erop uitdraaide dat de EU?VS er groot nadeel van hebben wilde men dat terug draaien maar op dat moment ging Rusland Rosneft stunten met de olieprijs wat de huidige lage prijs ten gevolg geeft.
Jan Willem de Hoop 12
40 New Yorkse miljonairs vragen om een belastingverhoging.
Veertig miljonairs uit de staat New York hebben in een open brief om belastingverhoging voor zichzelf gevraagd. De rijke Amerikanen, onder wie filantroop Steven C. Rockefeller en documentairemaakster Abigail Disney, maken zich zorgen om de armoede in New York. Ze willen graag een financiële bijdrage leveren aan de bestrijding van armoede, beter onderwijs en een betere infrastructuur.
Lees meer:
http://www.360magazine.nl/economie/5152/miljonairs-van-new-york-willen-meer-belasting-betalen
Gilles Wattel 1 3
Jan Willem de HoopGilles Wattel 1 3
In de goede oude tijd woonde Frits Philips in Eindhoven, daar zat het hele management, daar werd alles ontwikkeld, en bijna alles gemaakt.
Dus in Nederland belastingplichtig.
Tegenwoordig hebben rijken huizen over de hele wereld, en rossen wat met privé jets heen en weer.
Productie geschiedt over de hele wereld.
Soms ook ontwikkeling, SAP is van oorsprong Duits, maar schijnt nu ook in Israël te worden ontwikkeld.
Kwaadwilligen zien daar mogelijke bedrijfsspionage in, dat wordt ook gezien bij ons telefoontap systeem, maar dit terzijde.
Wie zich heeft verdiept in de Ierse vastgoed bubble, en het ploffen daarvan, die weet van regels die om vast te stellen wie in welk land woonde zo ver gingen dat ook voor privé jets onderweg regels kwamen, zelfs voor een jet onderweg om twaalf uur 's nachts, was het ding dan in het land van starten of van landen, zoiets.
Ierse bobo's brachten hun vrouwen tot wanhoop toen ze die directeuren maakten, en vanwege belastingontwijking hen verplichtten zes maanden onafgebroken in Italië te wonen.
Dan het fenomeen van papieren vergaderingen, dat was er al eind zeventiger jaren.
Aandeelhouders vergaderingen die er nooit waren, de jurist ter plaatse verzon notulen, en die werden getekend.
Dat bespaart vervelend reizen.
M. van Deelen 11
De tweede in de reeks vind ik geweldig ;-)
Jan Willem de Hoop 12
M. van DeelenWil ik deze nog toevoegen van The Gurardian.
http://www.theguardian.com/commentisfree/picture/2016/apr/08/martin-rowson-on-the-fallout-from-the-panama-papers-cartoon
M. van Deelen 11
Jan Willem de Hoop"Die US-Denkfabrik Brookings Institution vermutet, dass Russland die Panama Papers veröffentlicht habe. Ziel sei es, den Westen zu destabilisieren. Wikileaks behauptet das exakte Gegenteil: Die Veröffentlichungen seien von den USA lanciert worden."
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2016/04/09/us-denkfabrik-behauptet-hinter-den-panama-papers-steckt-russland/
Maar zonder gekheid, het wie en waarom van de openbaringen vind ik een essentiële vraag.
Pieter Jongejan 7
M. van DeelenVóór de USA als lek pleit dat de USA recentelijk Zwitserland hebben aangevallen en nu ook Panama lijken aan te vallen. De USA zijn zoals gewoonlijk hypocriet door met twee maten te meten. Hun eigen belastingparadijzen in Nevada, Wisconsin etc. hebben voordeel van het aanpakken van Zwitserland, Nederland, belgië, Luxemburg en Panama. De USA worden er financieel beter van en buitenlandse politici kun je ermee chanteren. Mij lijkt daarom de verklaring van The Brookings Institute minder geloofwaardig. Het kan ook zijn dat de Zwitsers uit wraak de tegenaanval kiezen, maar dat acht ik minder waarschijnlijk. Zwitsers lijken mij geen goede hackers. Veel aannemelijker is dat Israel erachter zit. In dat land zitten de beste hackers en de Israelies hebben last van corrupte politici. Recentelijk heeft het Isrealische hoogerechtshof een verdachte gasdeal tussen Israel (Bibi) en een Amerikaans bedrijf ongeldig verklaard. Israel lijdt onder haar corrupte bestuurders. De USA en Israel samen zou ook kunnen. Israel heeft er belang bij om Amerikaanse politici onder druk te zetten in verband met de groeiende macht van Iran. Dit zou verklaren waarom er zo weinig Amerikanen in de Panama-papers voorkomen.
M. van Deelen 11
Pieter JongejanBeveiliging en privacy, ik geloof er allang niet meer in....
Fred Raaks 2
Pieter JongejanSüd Deutsche en Graudian zijn links en de laatste heeft een axe to grind met Cameron na de laatste UK verkiezingen. Ik kan me nog de totale verbijstering herinneren bij de Gaurdian na de laatste verkiezingsoverwinning van de Tories.
Wat ik al eerder zei, wij zijn afhankelijk wat de linkse journalisten van Soros' organisatie beslissen te publiceren. Na de eerste publicaties is het duidelijk welke richting dit opgaat.
Wikileaks is totaal anders, die dumpt gewoon alles op het internet.
Gilles Wattel 1 3
Pieter JongejanHet lijkt alsof daar alleen boeven in de politiek gaan, en alleen fatsoenlijke mensen rechter worden.
Dat begon al in 1953, toen een joods vriendje van Eichmann, Kastner, aan de kaak werd gesteld.
De rechter werd politiek gestraft, er werd een wet aangenomen die als gevolg had dat deze rechter nooit meer promotie kon krijgen.
Over het nu naar buiten komen van de Panama Papers, zo nu en dan gebeuren er dingen met grote impact, die niemand zag aankomen, en ook niemand zo bedoelde.
In 1886 of zo was Gladstone bezig de Ieren zelfbestuur te geven.
Het liep compleet in de soep toen Parnell, leider van de Ierse nationalisten, moest getuigen in een echtscheidingszaak, in die tijd was overspel geen spelletje.
Wanneer precies de grote Ierse opstanden waren weet ik niet precies, in of rond WWI, daarna werd Ierland onafhankelijk.
Maar de verhoudingen waren zo verstoord dat de Britten in WWII hun marine basis Cork niet durfden gebruiken.
Dat was heel mooi voor Duitse duikboten, die konden een 200 km langer hun gang gaan.
Gilles Wattel 1 3
Die geglobaliseerde wereld is een politieke creatie.
Eén van de gevolgen is dat superrijken nergens meer echt wonen.
Daarmee wordt het heel lastig, zo lang wij de rechtsstaat overeind willen houden, om vast te stellen welk inkomen waar moet worden belast.
Dat is nu net wat de geglobaliseerde wereld beoogt, concurrentie van iedereen met iedereen, ook van landen onderling.
Zeer kort door de bocht, de slavernij van Goldman Sachs.
In de goede oude tijd waren er vakbonden die de macht van de rijken bestreden, die lijken verdwenen te zijn.
Zelfs in een land als Frankrijk zie je ze niet meer, spontane acties en demonstraties zijn in de plaats gekomen.
Vandaag zouden er in Frankrijk 200 demonstraties zijn tegen flexibilisering van de arbeidsmarkt.
Ook Frans nieuws is daar spaarzaam mee, alleen op Russia Today lees ik dat er in Rennes bij een dergelijke betoging 19 gewonden vielen.
Ons Ukraine referendum blijkt niets bijzonders.
Gilles Wattel 1 3
Het TTIP CETA referendum had gister al een 90.000 handtekeningen.