Tchenguiz-broers achter tralies

4 Connecties

Het Britse onderzoek naar het faillissement van de IJslandse zakenbank Kaupthing heeft geleid tot de arrestatie van de bekende investeerders/partymen Vincent en Robert Tchenguiz.

'The UK’s highest-profile entrepreneurs', zo worden de van  oorsprong Iraanse broers Tchenguiz omschreven. Het Britse Serious Fraud Office en de Londense politie hebben de twee woensdagochtend gearresteerd en hun appartementen en verschillende kantoren doorzocht. 

 
De broers bezitten een keten in cafés en restaurant en handelen in onroerend goed. Maar ze staan bekend vooral bekend om hun extravagante levensstijl, scheidingsperikelen en legendarische feesten. Vincent Tchenguiz vertoeft meestal in Cannes aan boord van zijn jacht Veni Vidi Vici. 'No one on his yacht in Cannes was available to comment', aldus de Financial Times. 
 
Kaupthing was een van de drie IJslandse banken die tijdens de kredietcrisis in oktober 2008 het loodje legden. Dat faillissement raakte de broers midscheeps. Robert Tchenguiz zou van het ene op het andere moment £1 miljard pond hebben verloren toen de Britse divisie van Kaupthing sneuvelde. Hij bleek later niet alleen de grootste klant te zijn, maar ook de grootste aandeelhouder van de bank te zijn.
 
De broers worden ervan verdacht geld te hebben verduisterd. De Nederlandse people broker Haddi Haddu-Levi was bevriend met de broers en leverde 'bemiddelingsdiensten'. Met zijn contacten in de modellenwereld was hij een graag geziene gast op de feestjes van de broers.
 
Haddu-Levi zorgde voor gezelligheid op de familie feesten van de Tchenguiz'
 
 
Maar Haddu-Levi stelt dat hij 'jaren geleden het contact met de broers [heeft] verbroken'. hij heeft zijn werkterrein inmiddels verlegd naar onder meer Dubai. Tijdens de internethype was Haddu-Levi kortstondig bevriend met de Amerikaanse miljardair Jim Clark, die hem in Michael Lewis' boek The New New Thing omschrijft als lounge lizzard. De twee raakten gebrouilleerd toen Clark volgens Haddu-Levi zijn belofte niet nakwam om opties te leveren op aandelen van diens bedrijf Healtheon. Dat bracht Haddu-Levi in conflict met onder meer Christine Kroonenberg.
 
 
 
Hier Haddu-Levi  omringd door vrouwelijk schoon aan boord bij de Tchenguiz-broers tijdens het Cannes Film Festival 2006. Vanaf 1:54 levert hij commentaar. 
 

Redactie
Redactie
Gevolgd door 654 leden