© ANP / Jerry Lampen

FTM Lokaal

Van Noord-Oost Groningen tot Zeeuws-Vlaanderen en van Den Helder tot Maastricht: deze waakhond komt naar je toe. Lees meer

De afgelopen jaren zijn steeds meer taken en verantwoordelijkheden van de centrale naar lokale overheid geschoven. Idee was om het bestuur op die manier dichter bij de burger te brengen. Lokale bestuurders beheren nu grote sommen geld en hebben veel meer macht over hun burgers dan voorheen. Dat is niet alleen een verlokking voor henzelf, maar ook voor dubieuze ondernemers die iets van hen gedaan willen hebben. Soms zijn ze zelfs een regelrechte prooi voor criminelen.  

Terwijl de macht lokaal toenam, is de controle erop verzwakt. In de lokale journalistiek heeft een enorme kaalslag plaatsgehad. Kranten en lokale tijdschriften sneuvelden, complete stadsredacties zijn vervangen door een enkele onderbetaalde feelancer. Sjoemelende wethouders, corrupte ambtenaren en machtswellustige raadsleden kunnen hun gang gaan. Steeds meer publieke voorzieningen worden vermarkt. Zakenlieden maken daar op hun beurt weer handig gebruik van. De lusten zijn voor de markt, de lasten worden gesocialiseerd. 

Overdreven? Nee. Driekwart van alle integriteitskwesties speelt zich op lokaal niveau af. Er is bijna niemand meer die de lokale macht controleert. Te weinig vreemde ogen die dwingen. 

Follow the Money gaat daar verandering in brengen. Met FTM Lokaal gaan we geldsporen volgen, belangen in kaart brengen en misstanden blootleggen. We gaan foute burgemeesters en wethouders hinderlijk voor de voeten lopen. Ook bij jou om de hoek.

64 Artikelen

Rectificatie: Ook het nieuwe schadeloket in Groningen is niet onafhankelijk

1 Connectie

Locaties

Groningen
35 Bijdragen

Van Noord-Oost Groningen tot Zeeuws-Vlaanderen en van Den Helder tot Maastricht: deze waakhond komt naar je toe.

Rectificatie

Het artikel van Sam Gerrits over de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG) dat we hier donderdag 26 juli plaatsten, bevat helaas feitelijke onjuistheden. Wat meer is: de premisse dat een aantal schade-experts die eerder in dienst waren van het Centrum Veilig Wonen (CVW), nu namens de TCMG oude zaken opnieuw zouden beoordelen dan wel invloed zouden hebben op de besluitvorming van de Commissie, bleek niet hard te maken. Daarmee verviel de basis onder het verhaal.

Er is sprake geweest van een opeenstapeling van redactionele fouten waardoor deze onjuistheden niet zijn opgemerkt.  

We bieden TCMG en onze lezers daarvoor onze excuses aan. Omdat we zeer hechten aan een correcte weergave van de feiten, hebben we besloten het oorspronkelijke artikel offline te halen. Het persbericht van TCMG over het bewuste artikel vindt u hier.

Eric Smit, hoofdredacteur

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Redactie

Gevolgd door 574 leden

Dit artikel zit in het dossier

FTM Lokaal

Gevolgd door 1533 leden

Van Noord-Oost Groningen tot Zeeuws-Vlaanderen en van Den Helder tot Maastricht: deze waakhond komt naar je toe.

Volg dossier