
Volgens een recent rapport van CBRE en Genesis ziet de wereld er binnen vijftien jaar heel anders uit. De helft van de huidige beroepen zal verdwenen zijn, vooral ten koste van de middengroepen.
Dat automatisering en robotisering routinematig werk uit handen neemt is een zegen, want efficiënt. Dat er daardoor veel banen verloren gaan aan de onderkant en van de arbeidsmarkt is een minder plezierig effect. Maar nu blijkt uit een studie van de internationale vastgoedadviseur CBRE en het Chinese Genesis dat ook in de middengroepen veel soorten banen zullen verdwijnen. Volgens de onderzoekers zal de komende vijftien jaar de helft van alle bestaande banen verdwijnen, die maar ten dele zullen worden opgevuld door nieuwe.
Twee verrassende uitkomsten
Het rapport, getiteld Fast Forward 2030: De toekomst van werk en de werkplaats, is gebaseerd op interviews met meer dan 220 experts, bedrijfsleiders en jongeren in Azië, Europa en Noord-Amerika. Volgens de onderzoekers waren er twee verrassende uitkomsten: 'The excitement and determination of youth in Shanghai, Beijing and Tokyo to rethink the experience of work and push their superiors to change; and more conservative opinions than expected in New York and London.' Opmerkelijk is het misschien wel dat met name Aziatische jongeren de kwaliteit van het leven en de betekenis van werk centraler zijn gaan stellen. Maar verrassend? Uit onderzoek is gebleken, dat naarmate de welvaart toeneemt, ook (het verlangen naar) vrijheid toeneemt. Opmerkelijk is ook de snelheid waarmee deze transities zich voltrekken. Door internet en sociale media verloopt de informatie-uitwisseling met de snelheid van het licht. Interessant is ook de meer conservatieve opvattingen in wereldsteden als New York en Londen. De onderzoekers wijzen er voorts op dat de 'jacht naar (jong) talent' onverminderd hoog blijft, zowel in loondienst als daarbuiten. Wel signaleren ze een trend dat steeds meer jongeren niet voor een baas willen werken, maar zelfstandig of in groepen aan de slag gaat. Niet alleen in het Westen, maar ook in China en andere Aziatische landen.Welbevinden en geluk worden belangrijker dan geld en carrièrePrivé leven en werk zullen steeds meer met elkaar verbonden worden. Persoonlijk welbevinden en geluk worden belangrijker dan geld en carrière. Hiernaast worden creativiteit en innovatie belangrijke 'waardestuwers', alsmede de tendens om in kleine teams te werken, waarbij kleinschaligheid, flexibiliteit en verregaande taakverdeling hoog in het vaandel staan (Belbin!).
Hiërarchie steeds minder belangrijk
De onderneming van de toekomst is 'lean, agile and authentic'. Met andere woorden: klein (tussen 20 en maximaal 40 werknemers), flexibel en oorspronkelijk. Zoiets als Follow The Money dus, maar dat terzijde. Merk overigens op dat deze trends ronduit lijnrecht staan tegen de heersende trend van 'groot, groter, grootst'. Zowel in de financiële wereld als bij corporates en bij de overheid. Wellicht dat minister Plasterk daar eens over doordenkt als hij weer over superprovincies begint. Of een EU die steeds meer taken wil centraliseren en weg wil halen bij de nationale regeringen. Kleinschaligheid, individuele waarden en flexibiliteit zijn de begrippen van de toekomst. Hiërarchie wordt steeds minder belangrijk, kennis en het vermogen snel te schakelen des te meer. In een studie uit 2013 laat David Rotman zien dat het BBP sinds de eeuwwisseling sneller is gegroeid dan de werkgelegenheid. Met andere woorden: we produceren steeds meer met minder mensen, zoals ook uit onderstaande grafiek van Rotman blijkt (Klik op afbeelding voor vergroting). Bron: David Rotman,‘How Technology is Destroying Jobs’, MIT Technology Review, 2013
Misschien is ongelijkheid op arbeidsmarkt wel ernstiger dan inkomens- en vermogensongelijkheidHet valt niet uit te sluiten dat deze vorm van ongelijkheid erger is dan de inkomens- en vermogensongelijkheid van Piketty en Stiglitz. De onderzoekers spreken van een 'sharing economy', een economie waar kennis wordt gedeeld, waarden en geld. Snelheid van afstemming vraag en aanbod wordt belangrijker. Ook dit stelt in toenemende mate eisen aan het opleidingsniveau en veranderingsgezindheid van de moderne werknemer. Het vermogen om zich aan te kunnen passen aan veranderende omstandigheden wordt een troef, starheid een faal. Bedrijven gaan vaker en veelvuldiger elkaars kennis delen om zo nieuwe producten en diensten te ontwikkelen. Maar ook voor freelancers biedt dit goede kansen om hun specifieke kennis en vaardigheden aan de man te brengen. En steeds meer wereldwijd.
21 Bijdragen
suki
Hilterman
sukiLoodgieters, fietsenmakers, timmerlieden en andere eerlijke ambachtslieden hebben weinig te vrezen.
Hun diensten blijven onmisbaar.
Michiel
theoprinse
1. Robot constructie van super hoge super lichte super goedkope appartements hoogbouw. Van 1.000 naar 200 gulden hypo/huur / mnd. Appartement 100 m2
Vb. 100 etages 300 mtr. 25 app. per etage. 2.500 app per toren. 10.000 bewoners per toren. 25 torens in cluster. 250.000 inwoners per cluster. 100 clusters in Nederland. 25 miljoen bewoners.
Stalen buiten/binnen gevel structuur. Binnenplein/multilift schacht. Liftcomputer/nummer etage bestemming knop ook in app. Anti windvang door contragewichten plastic watergevuld. App. Onder vloer boven plafond en aangrenzend door lucht spouw gescheiden. Torens in cluster om 15 etages door brug verbonden. Dubbelglasramen vervangen door dubbelwandig gaas. Warmte uittocht en koude inval tussen gazen spouw wordt afgezogen. Vloeren van lichtmetaal honingraat vliegtuigvloer. Muren van kartonnen honingraat. Verwarming persdruk hete lucht. Automatische schuifdeuren. Kasten in plafonds. Standaard klapbedden. Gescheiden afvalbuizen per app. Muren herlokaliseerbaar. 30 graden trappenhuis/rollerskatebaan
1.b aeroponic farming in torens. Verdubbeling van akkerbouw areaal Nederland - stamcel vleesproducten.
1.c Nederland buitenlandse studenten land. Studiebeurs wordt door Nederland gefinancierd en voor 90 % in Nederland besteed. De nettto beurs wordt door de buitenlandse student weer terugbetaald.
Aanvang 100.000 studenten. Rond 2050 1 miljoen Chinees/Indisch/Afrikaanse studenten in super woontorens. Internet en thuis onder video contact studeren. Van 20 naar 200 studenten per leerkracht. Drastisch opvoeren exacte wetenschap gehalte onderwijs
Totale invoering zelf sturende voertuigen. Ook Pal-V gyrocopter stimuleren.
Internet winkelen bestellen. Robot aan huis bezorging lang houdbare voedingsproducten
Medische chiplabs, nano medicine, levensverwachting van 80 naar 120, Genetic te
Ignorance
theoprinse'Er zullen andere eisen aan werknemers gesteld gaan worden, waarbij
creativiteit en sociale vaardigheden de belangrijkste zullen zijn.'
Jong geleerd oud gedaan... Met vrijheid begaan? De PVV wil oorlog voorstellen als vooruitgang. Compromisloos dat is wetenschap tenslotte. En de Kopvodden die Geert bij de klaagmuur in Jerusalem draagt doen daar niets aan af. lol
Jean
IgnoranceIgnorance
JeanNiet vooruit. Praatjesmakers en gelegenheid. Nuff said.
Jean
IgnoranceIgnorance
Jeanzomaar
waarbij werk uit de VS is vertrokken naar goedkopere loonlanden (in Azië met name)?
Dit in Amerika toch al niet zo goed betaalde werk maakte slechts een klein percentage
uit van het Amerikaanse GDP, maar had wel betrekking op veel (verloren) banen.
Of neem bijvoorbeeld Apple: Chinezen die het product maken aan de lopende band in hun
land voor een appel en een ei, maar de winst ermee komt wel bij het Amerikaanse GDP terecht.
Ludovikaa
CabaretVoltaire
Na het lezen van dit artikel kom ik tot de conclusie dat zelfs de lezingen van onze premier uit de pen van een vastgoedboer komen (CBRE in dit geval):
Kerdijklezing Rutte (2 dagen geleden):
...wanneer een one size-fits-all omslaat in een one-site fits nobody
http://nos.nl/artikel/720785-rutte-wil-einde-aan-one-size-fits-all.html
Boer breekt klomp
Jean
Boer breekt klompbps
JeanWat een boer niet kent, ...
Boer breekt klomp
bpsbps
Boer breekt klompJean Wanningen zoekt allerlei actuele economische standpunten, visies en ontwikkelingen en brengt dat bij FTM in verschillende artikelen ter sprake.
Dat is handig, want dan hoef je dat zelf niet op te zoeken.
Daar zitten soms ook illusies en halve waarheden bij. De auteur is voornamelijk
een doorgeefluik en lokt eigen meningen en denkwerk uit.
Maar daarvoor hoef je hem toch niet met een hooivork achterna te zitten, nog afgezien van wie het hardste lopen kan?
Maar nu even als boeren onder elkaar, over die verdeling, daarvoor ga je als boer toch ook niet naar je buurman om te schooien. Dan worden we allemaal arm en lastig, en armlastig.
tinus42
Boer breekt klompbps
Ik denk dat het toch niet zo´n vaart zal lopen met de 15 en 20 jaars profetieën van alarmerende zieners, wensdenkers en wanhoopsversnellers. Zie ook bijv. Vermeend & vdPloeg in DFT.
http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/23331855/__Smart_industry_is_de_toekomst__.html
Idolaat ineens van “Smart Industry-revolutie”. http://www.smartindustry.nl/bericht-in-de-header/
Er blijkt: er moet “VERSNELD ontwikkelen en toepassen van nieuwe producten, productie technologieën en businessmodellen op basis van reeds beschikbare kennis: ‘New business with Smart Industry’.” Als ergens markt voor is, heeft dat gestaag z'n evolutie. Dat is geen revolutie.
Het hockeystickmodel van Economie 4.0. Dat alarm van Al Gore ging ook al niet op voor klimaat.
Wat blijkt? Het blijkt te gaan om ambities, voornemens, en “randvoorwaarden” vinden.
“Randvoorwaarden” is een prettig synoniem voor funding door een overheid in staat van alarm.
(Jan Cees de Jager bracht ook al € 4 miljard weg naar Innovatie, de heilige graal van de redding.
Nooit wat van weer gehoord, behalve van een armada instituten die er nóg mee bezig zijn.)
Innovatie ontstaat juist door verandering en concurrentie, niet door faciliterende funding.
Natuurlijk is er technologische vooruitgang in hoog tempo. Dat was er al en is er nog steeds.
Dat wordt door internet en de communicatie- en kennisintensivering wel versterkt.
Maar de voorspelde “grote sprong voorwaarts” zal geheid worden afgeremd als de rest van de samenleving het tempo niet volgt, niet aanpast. De ´Wet van de Remmende Voorsprong´ geldt.
De logge massa en de markt bepalen het tempo. Niet de pioniers, de verkenners en de zieners.
Die bepalen hooguit de richting. Niet het tempo. Hardlopers zijn doodlopers.
Er mag verwacht worden dat de door innovatie ontstane leegten, op heel creatieve en nog onvoorziene manieren wordt opgevuld. Ook dat is innovatie. Daar is ook op te anticiperen.
Er ontstaan veranderingen en aanpassingen. Maar dat is conti
bps
bpsMaar nee, niets van dat alles.
ikbengek
bps