Tegenlicht haalt New York Times met Goldman-interview

1 Connectie

Relaties

Tegenlicht
1 Bijdrage

Het VPRO-programma Tegenlicht heeft Lucas van Praag, de communicatiekoning van Goldman Sachs, uitzonderlijk lang kunnen interviewen. Dat is ook de New York Times niet ontgaan.

Naar aanleiding van een uitzending die Tegenlicht maakte over de rol van de zakenbank in de ondergang van Griekenland, wilde Tegenlicht-regisseur Alexander Oey een interview. In eerste instantie weigerde Goldman dit, maar een halve week voor de uitzending besloot persvoorlichter Van Praag om een korte schriftelijke verklaring te sturen.

Tegenlicht stond er echter op dat Van Praag een gesproken verklaring zou afgeven. Uiteindelijk ging de woordvoerder daarmee akkoord en zo geschiedde het telefonische interview. Van Praag staat bekend om zijn pr-talent en uitmuntende kennis van het financiële systeem. Hij weet als geen ander om te gaan met lastige journalisten en hij is precies het soort communicator dat een gehate bank als Goldman Sachs nodig heeft.

New York Times
Het verbale gevecht tussen Tegenlicht en Goldman is door de New York Times opgepikt: “Van Praag has given many interviews to the media over his 12 years at the firm. But his last major interview may be one he never intended to be made public.” In het interview gaat de journalist in op de dubieuze deal die Goldman Sachs in 2001 voor de Grieken uitvoerde om een deel van de staatsschuld weg te poetsen door middel van risicovolle ‘swaps.’

De communicatiechef verdedigde de beschuldigende vragen door te zeggen dat de desbetreffende ‘swaps’ toen niet illegaal waren en bovendien door meer partijen worden gebruikt. “Almost every country on earth executes these kinds of transactions.”

Auto's

Ook kwam Van Praag met de volgende metafoor: “we should ban cars because cars kill people. If you drive a car very badly and you’re not sure about what you’re doing, you’re a danger to yourself and everyone around you. But if you do understand what you’re doing, it’s much less risky.

De gehele reportage is vorige week maandag op 13 februari uitgezonden. In de minidocu wordt de elitebank afgeschilderd als een hebzuchtig instituut zonder enig moraal. Omdat het lange telefoongesprek zo kort voor de uitzending plaatsvond, heeft de redactie slechts enkele zinnen in de reportage verwerkt.

Lees ook dit FTM-artikel over Kabinet Goldman

Het interview is in vijf stukken gehakt

Deel 1 over de Griekse transactie, risico van swaps


Deel 2 gaat over het gebruik van derivaten en Goldman als boeman


Deel 3 gaat over deregulering in het bankwezen


Deel 4 gaat over de graaicultuur


En tot slot deel 5