
In de aanloop naar de verkiezingen van 15 maart onderzoekt journalist Addie Schulte de verhouding tussen economische ontwikkelingen, onvrede en de Nederlandse politiek. Deze week richt hij zich op de vraag waarom sommige kiezers op partijen stemmen die helemaal niet voor hun belangen opkomen.
Als er één deel van Engeland is dat heeft geprofiteerd van het EU-lidmaatschap, dan is het Cornwall. Deze subtropische streek ontving tussen 2000 en 2013 900 miljoen pond aan EU-subsidies. Voor de periode van 2014 en 2020 is 416 miljoen pond beschikbaar. De bijdragen uit de Brusselse vetpotten liepen op tot meer dan 1000 euro per persoon per jaar — vergelijkbaar met de EU-subsidies aan arme lidstaten als Roemenië en Bulgarije.
Desondanks stemde ruim de helft van de inwoners van Cornwall vóór Brexit. Liefde is niet te koop, concludeerde de BBC. En stemmen zijn blijkbaar ook niet te koop, wat op zich geruststellend is. Het economisch eigenbelang van de inwoners uit deze streek gaf niet de doorslag in het referendum. En dat riep verbazing op.
Geschokte reacties
Nog geschokter waren de reacties op de keuze van bepaalde Amerikaanse kiezers voor de Republikeinse kandidaat, miljardair Donald Trump. Hoewel arme Amerikanen uit de arbeidersklasse niet de meerderheid van zijn aanhang vormden, maakten zij hier wel degelijk deel van uit. Juist hun stemmen hebben mogelijk de doorslag gegeven in een paar cruciale staten. En dat terwijl de economische plannen van Trump negatief kunnen uitpakken voor de portemonnee van juist deze groepen, onder andere door de afschaffing van Obamacare. Rara, hoe kan dat?
Trumps economische plannen kunnen juist negatief uitpakken voor arme Amerikanen
De New York Times-columnist Paul Paul Krugman schreef dat hij niet kan verklaren dat in een district waar mensen veel baat hadden bij Obamacare, 87 procent van de kiezers voor Trump koos. Bernie Sanders, die het in de strijd om de Democratische nominatie voor de presidentsverkiezingen aflegde tegen Hillary Clinton, noemde het een schande dat de Democraten de stem van de blanke werkende man niet hadden gewonnen. Voor The Economist was de vraag waarom die groep voor Trump koos, de belangrijkste van deze verkiezingen.
Class voting
In Nederland leeft dit idee van de afgedwaalde kudde ook. De prangende vraag hier is waarom de ‘arbeiders’ weglopen bij de PvdA en in mindere mate bij andere linkse partijen. De oude theorie is dat mensen zich bij een politieke keuze vooral laten leiden door hun sociaal-economische positie, het zogeheten class voting. De arbeidersklasse stemt links, de midden- en hogere klassen rechts. Zo stemmen ze op een partij die hen voordeel zou bezorgen, in het ene geval door herverdeling en sociale voorzieningen, in het andere geval door lagere belastingen en minder overheidsbemoeienis voor bedrijven.
Deze schematische indeling werd echter in Nederland altijd al in de war geschopt door het grote aantal religieuze kiezers. Desondanks bleef er een min of meer overzichtelijk geheel over. Christenen stemden bijvoorbeeld op KVP, ARP of CHU (later CDA), niet-religieuze arbeiders op de PvdA en de VVD was de partij voor de ondernemers. De christenen, met een achterban in verschillende klassen, hadden iets minder uitgesproken sociaal-economische standpunten. Zo konden zij met links of rechts regeren, hoewel rechts vaak de voorkeur genoot.
Post-materiële onderwerpen
Die tijden zijn echter voorbij. De verzuiling kwam ten einde en naast de bekende sociaal-economische vraagstukken kwamen er andere kwesties onder de aandacht; de zogeheten post-materiële onderwerpen, zoals het milieu, grotere persoonlijke vrijheid en — vooral na 2001 — de multiculturele samenleving. Culturele onderwerpen gingen concurreren met economische zaken.
Sindsdien tellen de oude verbanden minder. De kiezer zweeft niet meer, maar is gaan kiezen, zoals bijvoorbeeld politicoloog Tom van der Meer beschrijft in zijn pamflet Niet de kiezer is gek. En daarbij vormt het economisch belang van de eigen groep slechts één factor. Rond de 30 procent van de kiezers noemde dat belang bij de laatste drie Kamerverkiezingen een belangrijke reden om op een bepaalde partij te stemmen. De inhoud van het partijprogramma of de ideologie van een partij werden vaker genoemd.
Tegen het eigenbelang
Een deel van de kiezers is hierbij bereid tegen de eigen belangen in te gaan, aldus Van der Meer. Maar waarom? De hoogleraren sociologie Dick Houtman en Peter Achterberg brachten dit ‘tegennatuurlijk stemgedrag’ in verband met autoritaire opvattingen van de arbeidersklasse. Op culturele onderwerpen kiest deze voor conservatieve standpunten, terwijl de linkse partijen op dit gebied juist progressieve standpunten innamen. De linkse arbeidersklasse bestaat niet meer, is hun conclusie.
De linkse arbeidersklasse bestaat niet meer
Zo kwamen in Nederland de sociaal-democraten en in de Verenigde Staten de Democraten in het nauw. Ze verloren een deel van hun ‘natuurlijke’ achterban, die zich door populistische leiders als Pim Fortuyn, Donald Trump en Geert Wilders voelt aangesproken.
Ook brokkelt de steun voor de verzorgingsstaat in oude vorm af. In blanke, armere Amerikaanse kringen leeft de overtuiging dat vooral de mensen die het niet verdienen profijt hebben van sociale voorzieningen. Die opvatting is ook te vinden bij aanhangers van de PVV, zo beschreef FTM-auteur Chris Aalberts in zijn boek Achter de PVV. ‘Als je het minimumloon verdient, kom je nergens voor in aanmerking. (...) Als je bij de sociale dienst loopt dan zit je er net onder en kom je overal voor in aanmerking, als je een nieuwe tv nodig hebt of een ijskast of de huursubsidie of noem maar op,’ zo tekent Aalberts op uit de mond van een ondernemer van een sloopbedrijf.
Daarbij kunnen deze kiezers denken dat het wel mee zal vallen met de negatieve economische consequenties van hun keuze. Amerikaanse Trump-stemmers geloofden niet dat hun kandidaat hun zorgverzekering zou beëindigen: dat zal hij toch nooit doen! Bovendien kan een beleid in eerste instantie ongunstig zijn voor bepaalde kiezers, terwijl ze er op de lange termijn van profiteren. Een uitkeringsgerechtigde kan bijvoorbeeld op de VVD stemmen in de verwachting dat er dan meer werkgelegenheid komt en de kans op een baan voor hem toeneemt.
Linkse voorstellen
Verder komen de populistische partijen die rechts worden genoemd, met voorstellen die worden geassocieerd met links. Zo staan in het verkiezingsprogramma van de PVV punten als het terugbrengen van de WAO-leeftijd naar 65 jaar, meer geld voor de zorg en lagere huren. ‘Linkser dan de SP,’ is de gechargeerde oneliner van VVD-lijsttrekker Mark Rutte. Maar als het gaat om bijvoorbeeld sociale zekerheid, ligt het stemgedrag van de PVV in ieder geval dichter bij de VVD dan bij de SP.
In Amerika verkondigde Trump de strijd aan te binden met de grote banken. Hij keerde zich tegen ‘oneerlijke’ internationale handelsverdragen, sprak zich uit voor verhoging van het landelijk minimumloon en beloofde de terugkeer van banen. In hoeverre deze punten beleid zullen worden, valt nog te bezien. Na zijn overwinning werd Trump al snel omarmd door Wall Street, en investeringsbank Goldman Sachs is ruim vertegenwoordigd in zijn kabinet.
Het denken in natuurlijke achterbannen is al een tijdje achterhaald
Waarden en idealen
Onderzoekers en journalisten hebben veel aandacht voor de arbeiders en laaggeschoolden die rechts stemmen. Voor de middenklasse en welgestelden die links stemmen, en daarbij mogelijk tegen hun sociaal-economische eigenbelang ingaan, is minder aandacht. Zij kunnen worden geconfronteerd met hogere belastingen of afschaffing van gunstige regelingen om linkse plannen te financieren. Maar de verbazing daarover ontbreekt grotendeels.
Het is tijd die verbazing ook te laten varen bij de keuzes van de arbeidersklasse, om dat ouderwetse woord maar te gebruiken. Politiek gaat niet alleen over de verdeling van geld, maar ook over waarden en idealen. En hoe mensen hun eigenbelang inschatten, is voor de buitenwereld niet altijd precies te bepalen. Het denken in natuurlijke achterbannen is al een tijdje achterhaald, maar het duurt lang voor die soms pijnlijke boodschap overal doordringt.
39 Bijdragen
Roland Horvath 7
Een ander voorbeeld, de neoliberale EU/NL/BE politiek die uitsluitend de GMO/multinationals van dienst is en de overheden en de burgers benadeelt. Onder andere is het de bedoeling van de EU bezuinigingen politiek de Sociale Zekerheid SZ volledig af te schaffen door de overheden van de staten in geld moeilijkheden te brengen via allerlei verplichtingen en beperkingen zoals niet meer schulden en - belastingen, schulden versneld afbetalen, investeringen in 1 jaar afschrijven.
Toch wordt de neoliberale politiek op gejuich van velen onthaald in alle lagen van de bevolking.
De 24/7 Barnum Goebbels neoliberale indoctrinatie/ propaganda van de hoofdstroom media MSM moet hier in ook meegerekend worden. Perceptie, indoctrinatie, mooie praatjes, leugens en beloften doen het. Nog steeds zoals vanouds.
Het aantal motieven van een kiezer is beperkt, één twee of hooguit drie met een waarschijnlijk gewicht van resp. tien drie en één. Trump heeft dat begrepen, hij herhaalt zijn hoofdpunten 2 of 3 keer.
Een voorbeeld. De MP Mark Rutte, "Doe normaal of vertrek", is alleen bedoeld voor immigranten. Dat zal een positieve impact hebben op velen want het klinkt goed, terwijl het ongepast gedrag is voor een MP. En bovendien onvolwassen. Wat Rutte doet is niet normaal, de NL burgers doen verarmen voor het plezier van de GMO, zijn mentors. Met andere woorden hij kan beter vertrekken, wat hij niet zal doen. Hij mag het bij praatjes houden zoals het al altijd geweest is.
Marla Singer 7
Of hebben ze ergens toch gelijk omdat het daadwerkelijk niet uitmaakt wat je stemt het resultaat is toch hetzelfde. De gekozenen mogen dan wel verschillend zijn maar ze krijgen allemaal te maken met dezelfde problemen, dezelfde belangen en zijn narcistisch als ze zijn allemaal met hun eigen carrière bezig.
In die zee van onverschilligheid zijn de stemmers op zoek naar de mensen die hun oprechte betrokkenheid tonen door 'het gaat godverdomme ergens over' te roepen en niet hun antwoorden afstemmen op wat peilingen aanbevelen. Misschien dat die persoon zijn beloften niet na kan komen maar bij de anderen weet je zeker dat ze hun beloften niet nakomen dus wat heb je te verliezen?
Lydia Lembeck 12
Marla SingerTwijfelaars die zijn teleurgesteld gaan niet meer stemmen. Ken er genoeg hier in mijn omgeving en zelfs ik heb lopen twijfelen, of het überhaupt nut had om te gaan stemmen. Maar ik ga altijd stemmen, of laat stemmen voor me. Elke keer. Er is voor ons vrouwenkiesrecht gevochten. Ik voel me verplicht te gaan stemmen. Zelfs al moet ik soms blanco stemmen, of mijn stem ongeldig maken. Maar ik GA stemmen. Helemaal, als je naar Trump kijkt die nu al bezig is de groepen van elkaar te onderscheiden. Als dat hier ook gaat komen, dan mogen we strakjes misschien alleen stemmen, als onze bankrekening 7 nullen achter een getal laat zien. Een feodaal tijdperk breekt weer aan dan.
Dus ik roep iedereen op om TOCH te gaan stemmen. Liefst niet op rechtse partijen. Die breken echt veel meer af dan ons allemaal lief zou moeten zijn.
Ferdi Scholten 5
Lydia LembeckIk ben het eens met de oproep om toch te gaan stemmen, maar dan wel heel bewust BLANCO stemmen. Want een echte keus is er toch niet. De mooie praatjes uit alle partijprogramma's zijn erg leuk voor de verkiezingen. Na de verkiezingen gaan ze meestal al snel overboord. Het maakt niet uit voor welke partij je kiest.
Laten we eens beginnen met een voorzetje, zou er een partij zijn die de Nederlandse grondwet eens tegen het licht wil houden van alle wetten die de laatste decennia zijn aangenomen die lijnrecht tegen de grondwet ingaan?
Oh ja, in Nederland mag een nieuwe wet niet getoetst worden aan de grondwet. Laten we dat eens een item maken voor deze verkiezingen. Welke partij durft dit met terugwerkende kracht op te pakken en ongedaan te maken?
Matthijs 11
Ferdi ScholtenMaar nee, de helft van de mensen zegt "het maakt toch niet uit", ik stem niet, en zo komen de VVD en PvdA weer aan de macht en blijft alles hetzelfde.
Lydia Lembeck 12
MatthijsLydia Lembeck 12
Ferdi ScholtenApekool 5
Lydia LembeckOp dit moment is een blanco stem goed voor het establishment: deze telt mee voor de opkomst (kijk eens hoe geëngageerd de mensen zijn) maar heeft GEEN invloed op de uitslag. Hetzelfde geldt voor een ongeldige stem.
Lydia Lembeck 12
ApekoolMaartenH 10
Ook in de VS heeft dat gespeeld, veel kiezers hebben een zodanige afkeer ontwikkeld tegen Clinton en alles waar ze voor staat, dat ze op het enige alternatief hebben gestemd.
Addie Schulte 4
MaartenHMaartenH 10
Addie SchulteAddie Schulte 4
MaartenHMaartenH 10
Addie SchulteDat het zo loopt is al heel lang bekend als de 'IJzeren wet van de oligarchie' en ook dat representatieve democratie verwordt tot 'Particratie' (https://nl.wikipedia.org/wiki/Democratie#Particratie).
Niemand mag dus verbaasd zijn dat dingen lopen zoals ze lopen.
Addie Schulte 4
MaartenHEn wie of wat is 'het establishment'? is dat steeds hetzelfde? Of verandert dat in de loop van de tijd?
het idee van democratie is dat het beleid kan veranderen. Nu zijn er redenen waardoor dat lastiger is: verdragen, globalisering, EU, euro etc. Landen zijn steeds meer afhankelijker geworden van elkaar, De rechtse populisten streven weer naar nationale oplossingen. Maar ze spiegelen daarmee een gevaarlijke illusie voor want ze ontkomen mi ook niet aan die internationale banden.
MaartenH 10
Addie SchulteEstablishment: https://en.wikipedia.org/wiki/The_Establishment
Je zegt: "het idee van democratie is dat het beleid kan veranderen", het probleem is dat het huidige systeem deze mogelijkheid beperkt ten gunste van een beperkte groep.
De onvrede onder de kiezers is een symptoom hiervan, dat helaas een goede uitweg ontbeert. Het establishment probeert dit weg te zetten als populisme. Ook dat dit het enige goede systeem is en probeert meer directe vormen van democratie in een slecht daglicht te stellen.
Lydia Lembeck 12
MaartenHHarold Mulder 1
MaartenHFrans 5
Lydia Lembeck 12
FransAddie Schulte 4
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Addie SchulteAnnemiek Kamphuis 2
Velen hebben strategisch gestemd om Rutte uit het torentje te houden.
Pvda heeft de partij ideologie losgelaten en is met Vvd meegegaan. Dit waarschijnlijk om op het pluche te kunnen blijven zitten.
Lydia Lembeck 12
Annemiek KamphuisStravidarus 6
[Verwijderd]
Lydia Lembeck 12
[Verwijderd]peterengel 2
piterkamp 4
Dat er ook mensen zijn die op grond van ideologische of morele overwegingen stemmen, dat lijkt de schrijver niet te zien.
Als dan ook nog die ideologische of morele overwegingen de kiezer financieel negatief zou kunnen treffen, dan zou er tegennatuurlijk stemgedrag zijn.
Een maatschappij uitsluitend bestaand uit mensen die uitsluitend op eigen voordeel uit zijn lijkt mij geen leuke.
Ik hoop dus dat de gedachtengangen van de schrijver niet algemeen zijn.
Ton 1
piterkampOp de dag dat ik een soort dreigbrief van de belastingdienst kreeg omtrent verduidelijking van de aangifte (alle aftrekposten onderbouwen!) van mijn 86 jarige vader (AOW en nauwelijks aanvullend pensioen) las ik over de 252 belastingdeals, die er in 2016 met de mulitinationals gemaakt zijn. Een betere illustratie is nauwelijks te maken.
Naast in verwarring, ben ik ook boos .................. En dan gaat het niet om mij persoonlijk, maar om de vraag welke partij serieus de belangen van de burgers in dit land behartigt. Ik vind dat een lastige vraag.
locke 5
Ton 1Ton 1
lockelocke 5
Ton 1Lydia Lembeck 12
lockeRechts stemmen is vragen om meer ellende dan we nu al hebben. Zo denk ik er over.
locke 5
Lydia LembeckLodewijk 6
Politici zijn opportunisten: Die kijken gewoon, welke grote groepen mensen hebben de grootste problemen in het land en dat probleem zetten we dan hoog op de agenda, dus veel kiezers gegarandeerd.
Vgl.: Bij de vorige verkiezingen was de hypotheekrenteaftrek een hot item. VVD maakte er een breekpunt van. Veel hypotheken stonden toen "onder water", dus die kiezers hadden de hra keihard nodig. Uiteindelijk werd ook die belofte gebroken, evenals de € 1.000,00 belofte. (Hoor ik niemand meer over). HRA werd trouwens wel netjes opgelost, afbouwen op termijn.
Ook was 65 jaar met AOW gaan een hot item, onderwerp werd gekaapt door de PVV, nog meer stemmers, dan alleen de ontevredenen, die al ruim voorhanden waren. PVV passeert de PvdA links v.w.b. de "linkse agenda" heette het toen, maar de PVV liet de dag na de verkiezingen het AOW-breekpunt vallen als een baksteen. 1000% Bedrog en volksverlakkerij. Hij wilde er zelfs niets voor terug!
Ook haalt de PVV de VVD op rechts in, dus ergens kan er iets niet kloppen. De onderwerpen liggen domweg te ver uit elkaar en zijn niet met elkaar te rijmen. PVV stemde hoofdzakelijk rechts.
Linkse kiezers hebben het toen massaal laten afweten (niet gestemd) en/of gingen "strategisch stemmen". (Het domste wat je kunt doen, maar was bij de MSM regelmatig onderwerp van gesprek. Zij deden dat, om de kiezer op het verkeerde been te zetten en dat is uitstekend gelukt.)
Het resultaat van de afgelopen verkiezingen moge bekend zijn en heeft geleid tot de grootste naoorlogse afbraak van het sociale stelsel en economische malaise, m.n. in het Midden- en Kleinbedrijf, zie de faillissementen van V&D, mode-ketens en meer. De leegstand van winkelpanden is schrikbarend.
wordt vervolgd.
Lodewijk 6
VVD maakt meer kapot dan U lief is, samen met de pluche-plakkers van de PvdA. Hoe kom ik tot de laatste conclusie? Simpel voorbeeld: VVD wil het bedrijfsleven een douceurtje geven van 500 miljoen. Dat lukt natuurlijk nooit bij de PvdA, dus gaat men in de ijskast op zoek naar "wisselgeld". "Mmm", helemaal niks, dan maar even in het vriesvak kijken" denkt Rutte,en ja hoor, daar lag nog een gevalletje "strafbaarstelling van illegaliteit".
PvdA krijgt beide voorstellen in een pakketje op hun bord geschoven en de PvdA (natuurlijk) boven op de kast. Je blijft van onze asielzoekers af! Nou, als de PvdA ons douceurtje voor het bedrijfsleven goedkeurt, dan laten wij strafbaarstelling illegaliteit vallen (lees: dat gaat weer terug het vriesvak in en komt -gegarandeerd- in het volgende kabinet weer terug, daar zet ik een jaarinkomen van mij op in, mits de VVD weer in het kabinet terugkomt, wat ik betwijfel. PvdA liet zich op die manier steeds weer chanteren door de coalitie-partner
Tot zover een korte bloemlezing van de ellende van de afgelopen 4 jaar.
Het huidige politieke landschap ziet er inmiddels uit, alsof er een atoombom is ontploft. Wij mogen straks kiezen tussen > dan 50 partijen, bijna de helft nieuw en de meeste hiervan hebben 1-issue. De meeste hebben 1 overeenkomst, ze hebben niet de illusie groot te worden, maar die zitten er vooral voor zichzelf, want kamerlid zijn is vooral een lucratief baantje en als het ophoudt, wordt je niet zo achter de broek gezeten bij het vinden van nieuw werk, als bij het UWV. :)
Dat schiet dus niet op. Regelmatig gehoord in de MSM: waarom gaan ze geen fusies aan? Dat is het meest effectief. Maar dan gaat het laatst genoemde voordeel voor de betrokkenen niet door, dus dat doen we niet. Hooguit lijstverbindingen, wat een mooi gevecht gaat opleveren, waar hun ene onderwerp op de lijst komt en dus plaatsbepaling op de kieslijst.
wordt vervolgd
Lodewijk 6
Ik vrees met grote vreze, dat een Kabinet en 2e Kamer samenstellen een onmogelijkheid wordt. Als meer mensen dit voorzien, (ik ben echt niet de enige) dan zullen nog meer mensen de gang naar het stembureau niet meer maken. Er gaan nu al stemmen op, dat het aantal zwevende kiezers nu al 70% bedraagt.
Hierboven werden interessante opties geponeerd: blanco stemmen of niet stemmen. wat gebeurt er met blanco stemmen?
http://www.jeugdwerkzuidplas.nl/nieuws/niet-stemmen-of-blanco-wat-gebeurt-er-dan-met-je-stem/
http://mens-en-samenleving.infonu.nl/politiek/131035-niet-stemmen-en-blanco-stemmen.html
https://nl.wikipedia.org/wiki/Blanco_stem
Niet stemmen wordt o.h.a. negatief uitgelegd, als niet geïnteresseerd, weet niks en doet geen moeite, beetje een protest. (vrij vertaald.)
Blanco stemmen wordt gezien als: wél politiek geïnteresseerd, protest-stem en geen keuze kunnen maken. Probleem hierbij is, dat de politiek gewicht hieraan moet geven, (zich hier wat van aan moet trekken,) maar dit niet doet.
Uit Wikipedia: Sinds 2016 is er in Nederland ook een partij voor de niet-stemmers, onder leiding van Peter Plasman.
Hij heeft een razend goed idee, maar geeft hier weer een verkeerde draai aan. Hij zet:
5 strafrechtadvokaten
1 harley davidson-dealer
1 televisie-maker
2 zoons.
op de kieslijst. Ieder lid van zijn partij gaat ruim een ton per jaar vangen, met niets doen. Daar gaat hij mee de mist in. Als hij slim was geweest, dan was hij alleen in de kamer gaan zitten met x-aantal lege zetels om hem heen. Dan had hij in ieder geval de schijn niet tegen, nu wel. Of hij zegt, dat alle salarissen op 1 hoop wordt gegooid en dat hij 1x per jaar naar een arm land (Haïti is het armst) gaat en dat bedrag uitdeelt onder de bevolking. Of hij neemt een paar werklozen in dienst en zet die daar neer. Voor de rest van het geld gaat het weer naar de arme landen.
wordt vervolgd
Lodewijk 6
In dat geval voorspel ik heel veel zetels voor hem. En de rest heeft het dan nog moeilijker om besluiten te nemen, de stemmen worden niet meer verwaterd. Helaas is hij nu nog aan het bedelen voor handtekeningen, om überhaupt op de kieslijst te kunnen komen. https://www.nietstemmers.nl/ "Zonder uw hulp gaan we het net niet halen! We hebben nog ondersteuningsverklaringen nodig. Maandag 30 januari is de laatste dag dat u kunt ondertekenen. Wij kunnen tot 3 februari inleveren. En dan moet je nog het formulier laten ondertekenen op het gemeentehuis, daarna inscannen en mailen naar A'dam. Dat gaat dus niet lukken.
Wat dan wel te doen?
In ieder geval NIET naar peilingen kijken, voordat je hebt gestemd. Zeker niet de zgn exit-polls. Hiermee worden de meeste mensen gemanipuleerd en alle peilingen zitten er ALTIJD naast voor een substantieel deel. En dat al een week van tevoren. Zie je een peilinguitslag op tv? Wegzappen, onmiddellijk. Krant? (voor zover je die nog leest) Omslaan.
Stel je de 2 vragen nog eens en kijk naar de wensenlijstjes van de partijen. Ben je menselijk, stemt je links, ben je zakelijk, dan stem je rechts. Daarna ga je kijken, hoe jouw komende keuze de afgelopen 4 jaar heeft gestemd en ga daarna bij jezelf te rade, of jouw keus dan nog steeds de goede is.