Tegenpartijrisico

Delta Lloyd en Deutsche Bank: twee financials in serieuze financiële problemen. Delta Lloyd lijkt nu te worden overgenomen door Nationale-Nederlanden, maar de problemen van Deutsche Bank zijn van een heel andere orde. Jan Dwarshuis raadt beleggers aan hun derivatenposities eens tegen het licht te houden.

De financiële wereld is weer flink in beweging. Aan de ene kant probeert Nationale-Nederlanden branchegenoot Delta Lloyd voor een appel en een ei te verwerven en aan de andere kant vecht Deutsche Bank voor lijfsbehoud. Het krankzinnige rentebeleid van centrale bankiers brengt diverse banken in de problemen, om over de pensioenfondsen maar te zwijgen. Vreemd dat men maar blijft volhouden dat dit merkwaardige beleid hout snijdt.

Uitgekookt

De zet van Nationale-Nederlanden is slim en uitgekookt. Delta Lloyd is een prachtige maar geplaagde verzekeraar die sterk vertegenwoordigd is in de Benelux. Vanuit het perspectief van Nationale-Nederlanden is een bod op Delta Lloyd een uitstekende aanvulling op de internationale portfolio van de verzekeraar. Het openingsbod op Delta Lloyd is echter een lachertje, en zal sowieso omhoog moeten. De strijd zal ongetwijfeld vervolgd gaan worden. Feit blijft dat de onderwaardering van Delta Lloyd fors te noemen is en dat weet men in Rotterdam als geen ander.

Massavernietigingswapens

Al eerder dit jaar heb ik de problemen bij Deutsche Bank aangestipt. Bondskanselier Merkel zal ongetwijfeld zitten schuifelen op haar stoel omdat ‘Deutsche’ een zogenaamde systeembank is, too big to fail. Merkel weigert echter op Europees niveau de geplaagde Italiaanse bankensector bij te staan. Ik ben benieuwd wat ze zal doen als ‘Deutsche’ daadwerkelijk in acute problemen gaat komen.

Bondskanselier Merkel zal ongetwijfeld zitten schuifelen op haar stoel

Veel collega-bankiers proberen de stemming rond de grootste bank van Duitsland te sussen. De bank is robuust en zou beschikken over een wijs management. Toch vertrouwen veel beleggers — volkomen terecht — deze zalvende woorden niet. Feit blijft dat de derivatenposities van ‘Deutsche’ een leuke puzzel voor financieel geleerden vormen. Derivaten worden steeds meer gezien als financiële massavernietigingswapens die op de meest ongewenste momenten actief worden.

Sponsor

Deutsche Bank verkoopt al vele jaren allerlei producten aan jan en alleman. En al lijkt Deutsche voor velen een ver-van-mijn-bed-show, de zachtjes tikkende tijdbom kan wel degelijk onder uw financiële matras liggen. Met name bij Exchange Traded Notes (ETN) en bij synthetische Exchange Traded Funds (ETF) staat de volgende veelzeggende tekst in het prospectus; ‘The swap counterparty is currently Deutsche Bank AG’. De door ‘Deutsche’ gesponsorde producten kunnen bij een eventuele deconfiture tot uiterst merkwaardige conflictsituaties leiden waarbij u waarschijnlijk aan het kortste einde zult trekken.

Reden te meer om bij uw financieel adviseur na te vragen hoe het precies zit met uw eventuele (tegenpartij)risico ten opzichte van deze zogenaamd uiterst solide Duitse bank. Voorkomen is beter dan genezen.

Rest mij u een goed weekend te wensen.

Over de auteur

Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij een positie in Delta Lloyd, niet in andere bovengenoemde aandelen en hij is ook niet voornemens om de komende 72 uur positie in te nemen.

Lees verder Inklappen