
Delta Lloyd en Deutsche Bank: twee financials in serieuze financiële problemen. Delta Lloyd lijkt nu te worden overgenomen door Nationale-Nederlanden, maar de problemen van Deutsche Bank zijn van een heel andere orde. Jan Dwarshuis raadt beleggers aan hun derivatenposities eens tegen het licht te houden.
De financiële wereld is weer flink in beweging. Aan de ene kant probeert Nationale-Nederlanden branchegenoot Delta Lloyd voor een appel en een ei te verwerven en aan de andere kant vecht Deutsche Bank voor lijfsbehoud. Het krankzinnige rentebeleid van centrale bankiers brengt diverse banken in de problemen, om over de pensioenfondsen maar te zwijgen. Vreemd dat men maar blijft volhouden dat dit merkwaardige beleid hout snijdt.
Uitgekookt
De zet van Nationale-Nederlanden is slim en uitgekookt. Delta Lloyd is een prachtige maar geplaagde verzekeraar die sterk vertegenwoordigd is in de Benelux. Vanuit het perspectief van Nationale-Nederlanden is een bod op Delta Lloyd een uitstekende aanvulling op de internationale portfolio van de verzekeraar. Het openingsbod op Delta Lloyd is echter een lachertje, en zal sowieso omhoog moeten. De strijd zal ongetwijfeld vervolgd gaan worden. Feit blijft dat de onderwaardering van Delta Lloyd fors te noemen is en dat weet men in Rotterdam als geen ander.
Massavernietigingswapens
Al eerder dit jaar heb ik de problemen bij Deutsche Bank aangestipt. Bondskanselier Merkel zal ongetwijfeld zitten schuifelen op haar stoel omdat ‘Deutsche’ een zogenaamde systeembank is, too big to fail. Merkel weigert echter op Europees niveau de geplaagde Italiaanse bankensector bij te staan. Ik ben benieuwd wat ze zal doen als ‘Deutsche’ daadwerkelijk in acute problemen gaat komen.
Bondskanselier Merkel zal ongetwijfeld zitten schuifelen op haar stoel
Veel collega-bankiers proberen de stemming rond de grootste bank van Duitsland te sussen. De bank is robuust en zou beschikken over een wijs management. Toch vertrouwen veel beleggers — volkomen terecht — deze zalvende woorden niet. Feit blijft dat de derivatenposities van ‘Deutsche’ een leuke puzzel voor financieel geleerden vormen. Derivaten worden steeds meer gezien als financiële massavernietigingswapens die op de meest ongewenste momenten actief worden.
Sponsor
Deutsche Bank verkoopt al vele jaren allerlei producten aan jan en alleman. En al lijkt Deutsche voor velen een ver-van-mijn-bed-show, de zachtjes tikkende tijdbom kan wel degelijk onder uw financiële matras liggen. Met name bij Exchange Traded Notes (ETN) en bij synthetische Exchange Traded Funds (ETF) staat de volgende veelzeggende tekst in het prospectus; ‘The swap counterparty is currently Deutsche Bank AG’. De door ‘Deutsche’ gesponsorde producten kunnen bij een eventuele deconfiture tot uiterst merkwaardige conflictsituaties leiden waarbij u waarschijnlijk aan het kortste einde zult trekken.
Reden te meer om bij uw financieel adviseur na te vragen hoe het precies zit met uw eventuele (tegenpartij)risico ten opzichte van deze zogenaamd uiterst solide Duitse bank. Voorkomen is beter dan genezen.
Rest mij u een goed weekend te wensen.
Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij een positie in Delta Lloyd, niet in andere bovengenoemde aandelen en hij is ook niet voornemens om de komende 72 uur positie in te nemen.
22 Bijdragen
locke 5
Luc van Beers 7
http://www.devriesinvestmentservices.nl/research/359-onder-de-loep-thirteen-diversified-fund
Wat is er mis gegaan? Min 60 procent ten opzichte van index... . Graag een reactie. Ook ben ik inmiddels nieuwsgierig hoe groot het bedrijf is waar je werkt. Kan er niks over vinden.
Goed weekend!
M. van Deelen 11
Luc van BeersNeem contact op zou ik zeggen. Kan makkelijk: http://www.thirteen-am.com/contact/
Edit: overigens valt me op dat in "Over de auteur" onder het artikel staat vermeld "Op het moment van schrijven heeft hij een positie in Delta Lloyd, ....". Netjes!
Luc van Beers 7
M. van DeelenVerder merk ik op dat je als ulomeisje wel erg nadrukkelijk aanwezig bent op ftm. Is dat gewenst?
M. van Deelen 11
Luc van BeersWhat's in a name? Leergierig, daarom ben ik hier ;-)
Luc van Beers 7
M. van Deelenbps 12
Luc van BeersBeperkt u zich anders tot de roddelsecties van de media om uw leergierigheid te bevredigen.
Luc van Beers 7
bpsbps 12
Luc van BeersDeze charge-techniek is in de redekunst bekend als ‘the ad hominem fallacy’ en is falend.
In het tweede geval met onterechte minachting van een sociaal gemotiveerd FTM-lid met onbevangen stijl.
Bestudeert u leergierig dit weekend toon en stijl van volgend inhoudelijk irrelevant dédain:
'Verder merk ik op dat je als ulomeisje wel erg nadrukkelijk aanwezig bent op ftm. Is dat gewenst?'
en deel uw conclusie met ons ter lering.
PS. Hiermee wil ik je iets leren en verbeteren, meer dan chargeren. Die fout maakte ik eerder ook veel; je boekt geen vooruitgang ermee.
Als je je argumentatie en discussie techniek wilt verbeteren, raad ik je volgende compacte free-online cursus aan van hoge kwaliteit van the University of Auckland. Op dit moment loopt ‘ie weer onder begeleiding sinds 26 sept., maar is op elk moment te doorlopen.
https://www.futurelearn.com/courses/logical-and-critical-thinking
Prettig weekend.
Luc van Beers 7
bpsIntrigerend ook de behoefte van vermoedelijk de meer seniore commentaren, met vermoedelijk ook groot ego, om ook hier vaak het laatste woord te willen hebben.
Nu kom ik hier nog maar kort en laat ik me niet snel intimideren. Maar een hartelijk welkom is blijkbaar niet de norm. Jammer.
Prettige avond nog.
locke 5
Luc van Beersbps 12
Luc van BeersDat bepaal je zelf. Niks paternalistisch.
Mijn welkom is mijn bijdrage boven.
Als je die cursus nou eerst eens doorneemt, dan leer je dat het gebruik van 2x 'vermoedelijk' in een reactie een uiterst zwak, uit de lucht gegrepen argument is.
Prettige avond.
En succes.
Luc van Beers 7
bpsM. van Deelen 11
Luc van BeersIk word al vrolijk van je avatar; als de persoon erachter ook zo is ga ik juichen.
Hartelijk welkom en dat zeg ik oprecht!
Van bps heb ik hier veel geleerd. Houd 'm in de gaten. Gniffel ;-)
Frederic Boers 3
Banken hebben nauwelijks eigen vermogen om uit te lenen. Maar de lage variabele rente als lage opbrengst heeft volgens mij alleen effect op uitgeleend eigen vermogen. Want over uitgeleend vreemd vermogen betalen zij de lage variabele rente door en ontvangen zij een lage variabele rente plus een opslag. Dan ontvangen zij toch hoe dan ook de opslag, los van op welk punt de variabele rente staat?
Pieter Jongejan 7
Frederic BoersDe uitspraak van Draghi (whatever it takes) was nodig om beleggers ervan te weerhouden om nog meer geld uit de Zuid-Europese schuldenlanden weg te halen, waardoor de euro uiteen dreigde te vallen.
Nu het renteverschil in Nederland tot vrijwel 0 is gedaald zal het gratis geld van de ECB dus niet in Nederland maar in veel riskantere eurolanden, zoals het thuisland van Draghi Italië, moeten worden uitgezet. Daar ligt de lange rente op ruim 2%, terwijl de ECB bereid is om op afroep Italiaanse staatsobligaties om te ruilen voor eurocash.
Het verstrekken van meer leningen aan het bedrijfsleven vinden banken niet aantrekkelijk gelet op de grotere risico's bij het MKB. Volgens Adam Smith bestaat er een positieve relatie tussen rentevoet en winstvoet. Het verlagen van de rentevoet gaat m.a.w. gepaard met een lagere winstvoet en dus met een hoger risico. Daar komt de groei van de speculatieve derivatenmarkt nog bij. De behaalde winsten op de derivaten leiden tot een lagere winstvoet in de reële economie (vgl Bezemer). Daarom komen er nu ook steunbetuigingen voor de Deutsche Bank van de kant van Amerikaanse investeringsbanken zoals J.P. Morgan. Van een kale kip valt immers niets te plukken.
Matthijs 11
Frederic BoersOf de rente nu hoog of laag is, ze bepalen zelf hun renteopslag.
Pieter Jongejan 7
MatthijsMatthijs 11
Pieter JongejanDaarom zullen er linksom of rechtsom een paar dingen moeten gebeuren:
- de echte economie moet weer gaan draaien, als gevolg van voldoende koopkracht/vraag zodat bedrijven weer genoeg betalende klanten hebben. Betekent ook kleinere ongelijkheid nastreven, want die remt de vraagkant en dus de groei
- de financiele sector moet terug naar een kleinere, gezondere verhouding tov de echte economie. Er zullen dus nog veel banken en banen in de sector moeten krimpen of verdwijnen. Tegelijkertijd moet je geleidelijk van alle oninbare kredieten af zien te komen zonder de economie weer te doen crashen
Pieter Jongejan 7
MatthijsDe Titanic is gezonken omdat het ijs de compartimenten openscheurde. In 1998 is de Gramm-Steagall Act opgeheven, waardoor de compartimenten zijn verdwenen en de reële economie gegijzeld wordt door de investment bankers. De vraag is dus waarom de regering Rutte/Asher niet de herinvoering van compartimenten in de financiële sector heeft doorgevoerd. Ook begrijp ik niet waarom bij mijn weten geen enkele Nederlandse politieke partij het invoeren van schotten tussen de verschillende soorten banken niet tot onderwerp van de verkiezingen maakt. Wie dat doet wint en redt de middenstand. Wie dat nalaat ondermijnt de middenstand .Ook verbaast het mij dat DNB geen duidelijk standpunt durft in te nemen waar het gaat om het herinvoeren van compartimenten. Waarom wordt de Nederlandse bevolking niet beschermd door haar eigen regering en DNB tegen de chantage die er nu plaatsvondt door de Amerikaanse investment bankers? Over het geleidelijk verhogen van de rente kunnen we het pas hebben (dat heb je volgens mij goed gezien) als we opnieuw compartimenten hebben ingevoerd, waardoor de kans op een total melt down van het financiële systeem verdwijnt. Free at last.
Matthijs 11
Pieter JongejanOver de Nederlandse overheid: het antwoord heb ik niet, maar vermoedelijk hebben veel politici er te weinig verstand van waardoor ze gedwongen zijn te luisteren naar de financiele experts/mainstream economen. Die op hun beurt te zeer vastgeroest zitten in een beperkt denkkader. Er is één economische school dominant en ieder die zich daarbuiten begeeft wordt genegeerd of verguist.
Hopelijk dat de invloed van websites als FTM en instituten als INET groeit waardoor de tunnelvisie van de mainstream economie en politiek gebroken kan worden.
Jan Smid 8
Heer Dwarshuis, dit lijkt sprekend op een aanname. Wat gaat er eigenlijk mis - en dan heb ik het met name over die derivatenportefeuille van circa 41 biljoen - als zo'n bank omvalt. Deutsche bank lijkt mij eerder too big to save,
Maar kunt u nou eens uitleggen wat er dan precies gebeurd?