Telegraaf wil niet schikken in zaak Koolhoven

6 Connecties

De Telegraaf wil niet schikken met fotograaf Leo de Deugd, het journalistieke slachtoffer van voormalig sterverslaggever Martijn Koolhoven.

De Rotterdamse fotograaf Leo de Deugd en dagblad de Telegraaf hebben geen overeenstemming kunnen bereiken over de hoogte van een schadevergoeding. De Deugd kwam vorig jaar april door een deels verzonnen artikel van Telegraafjournalist Martijn Koolhoven ernstig in de problemen. Ook de bedrijven van zijn vrouw Henriette en dochter Charlotte, die op hetzelfde adres waren gevestigd, leden aanzienlijke schade.   De Telegraaf weigert volgens Nico Beltman, de advocaat van De Deugd, om de schade van de vrouw en dochter van De Deugd te erkennen. De Deugd zal nu in een gerechtelijke bodemprocedure proberen om de schade die hem en de bedrijven van zijn vrouw Henriette en dochter Charlotte werden toegebracht, vergoed te krijgen. De totale schade wordt begroot op 7,5 ton.

Onfatsoenlijk

De advocaat van de Telegraaf, Marc de Kemp van Houthoff Buruma heeft de advocaat van De Deugd vanochtend laten weten 'geen aanleiding te zien om verder te corresponderen over de mogelijkheid van een minnelijke regeling aangezien alle betrokken partijen recht tegenover elkaar staan ten aanzien van de hoogte van de mogelijk geleden schade.' Essentieel hierbij is voor De Deugd dat ook de schade aan de bedrijven van zijn dochter en vrouw worden meegenomen. Advocaat De Kemp is voor nadere toelichting niet bereikbaar. Zijn assistente laat weten dat hij 'geen tijd heeft' om de pers over dit onderwerp te woord te staan. Joost de Haas, adjunct hoofdredacteur van de Telegraaf, laat weten 'geen mededelingen te doen over lopende kwesties die mogelijk voor de rechter komen.' Henriette de Deugd vindt het 'zeer onfatsoenlijk' dat de Telegraaf niet tot een schikking wil komen. 'Ze maken af wat Heilbron en Koolhoven al eerder in gang hebben gezet.' Het echtpaar De Deugd is teleurgesteld in de krant. 'We kregen in eerste instantie een zeer fatsoenlijk excuus van Joost de Haas, maar sinds advocaat De Kemp zich over de zaak heeft ontfermd, is het weer oorlog.'

'Gruwelpraktijken'

De Deugd werd in april 2010 in een artikel van journalist Martijn Koolhoven op grove en zeer ondeugdelijke wijze gefileerd. Het artikel met de kop 'Eng en verschrikkelijk' bleek voor een groot deel door Koolhoven te zijn verzonnen. Een uitzending in september van Vara's Zembla toonde ook aan dat Koolhoven goed bevriend was met lingerie-ondernemer Rob Heilbron die al jaren een juridisch conflict met De Deugd had. Tegenover FTM beaamde Heilbron dat hij Koolhoven had getipt over De Deugd. Volgens het artikel van Koolhoven zouden er in de Rotterdamse wijk Hillesluis, waar De Deugd zijn fotostudio had, 'gruwelpraktijken' plaatsvinden. 'De strenggelovige islamitische gemeenschap' zou volgens Koolhoven en de Telegraaf 'geschokt' en 'verbijsterd' hebben gereageerd op de aanwezigheid van de 'BDSM-studio' van De Deugd (BDSM staat voor Bondage, Discipline en Sadomasochisme, ES). Het artikel van Koolhoven werd in februari 2011 door de Raad voor de Journalistiek naar de schroothoop verwezen. In juli 2011 veroordeelde de Amsterdamse rechtbank in kort geding de Telegraaf al tot het betalen van een immateriële schadevergoeding van 5 duizend euro.

'Geen aanwijzingen voor omkoping'

Martijn Koolhoven moest eind september gedwongen afscheid nemen van de krant waarvoor hij 25 jaar had geschreven. Dit vanwege een 'vertrouwensbreuk' met de hoofdredactie. Volgens Koolhoven zelf zou de vertrouwensbreuk zijn gelegen in de vraag of hij ten tijde van het schrijven van het artikel "kennis had van de rechtszaak die De Deugd tegen Sapph voerde". Koolhoven maakte FTM eerder duidelijk dat hij zelf niet goed meer wist of zulks het geval was. Heilbron/Sapph lagen ten tijde van het schrijven van het artikel al ruim drie jaar juridisch met De Deugd in de clinch. Heilbron zelf verklaarde tegenover FTM dat zijn vriend Koolhoven wist dat er een rechtszaak liep. Hij ontkende dat hij zijn vriend geld had toegestopt voor zijn diensten. De hoofdredactie van de Telegraaf – die gedurende de hele kwestie-Koolhoven voor geen enkele journalist bereikbaar was – besloot anderhalve week na de uitzending van Zembla 'in goed onderling overleg' het dienstverband van Koolhoven te beëindigen. De Telegraaf benadrukte dat er 'geen aanwijzingen' voor omkoping waren ontdekt.

Nieuwsjager Koolhoven staat tot je beschikking

Koolhoven zelf schakelde crisiscommunicator en voormalig Telegraafjournalist Charles Huijskens in – een goede bekende van Koolhoven – en liet na zijn gedwongen vertrek bij de wakkere krant zijn uitgebreide netwerk weten dat hij zijn talenten en 'ruime ervaring' in het 'maken' van nieuws nu voor zijn 'eigen bedrijf" ging inzetten. Koolhoven sprak in de persoonlijk getinte mail de hoop en verwachting uit dat hij in staat is de 'samenwerking' met zijn relaties te continueren. 'Sterker: ik denk dat ik met mijn specifieke expertise in het detecteren van nieuwswaarde binnen een organisatie en daarover actief de media te zoeken, van grote waarde kan zijn voor tal van organisaties en ondernemingen. Mijn netwerk is veelomvattend en uniek. Ik blijf Telegraaf-ambassadeur. Nieuwsjager Koolhoven staat vanaf nu tot je beschikking. Met vriendelijke groet, ‘Nieuwsmaker’ Martijn Koolhoven.'
Eric Smit
Eric Smit
Mede-oprichter van FTM. Als voormalig professioneel squasher gewend om klappen te incasseren en uit te delen.
Gevolgd door 8166 leden
Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
Annuleren