Telegraafloopbaan Koolhoven definitief voorbij

De hoofdredactie van de Telegraaf heeft zonder chocoladeletters afscheid genomen van zijn sterverslaggever Martijn Koolhoven.

De meer dan 25-jarige loopbaan van journalist Martijn Koolhoven bij de Telegraaf is definitief ten einde gekomen. De uitzending van Vara's Zembla - getiteld 'de chocoladeletters van de Telegraaf' - van twee weken geleden kwam de sterverslaggever niet meer te boven.

Volgens een klein bericht vrijdagochtend op pagina 9 van de krant "is in goed onderling overleg besloten [het] dienstverband te beëindigen".
"De reden voor het vertrek van Koolhoven is een vertrouwensbreuk tussen hem en de leiding van de Telegraaf", meldt de krant. De hoofdredactie zegt het te betreuren dat in andere media de suggestie is gedaan dat Koolhoven geld zou hebben ontvangen.

Koolhoven verspreidde vrijdagochtend via het PR-bureau van Charles Huijskens ook een eigen persbericht. De vertrouwensbreuk die is ontstaan heeft niets te maken met vermeende ‘omkoping’", aldus het persbericht. "Martijn Koolhoven neemt met kracht afstand van deze suggestie, die in eerste instantie door Pownews is gemeld. Andere media hebben deze suggestie overgenomen waardoor de reputatie van Martijn Koolhoven ernstig dreigt te worden beschadigd. Voor de gewraakte suggestie is geen enkele aanwijzing."

Sadomasochistische scènes
In de uitzending werd van Zembla een artikel met de kop "Eng en verschrikkelijk" van de hand van de Koolhoven op het waarheidsgehalte getoetst. Eerder had GeenStijl-verslaggever Rutger Castricum al een item aan het artikel gewijd. In het bewuste artikel werd de Rotterdamse fotograaf Leo de Deugd genadeloos gefileerd. Volgens het artikel zouden in de studio van de fotograaf gruwelijke sadomasochistische scènes afspelen waar de voornamelijk islamitische bewoners van de buurt aanstoot aan zouden hebben genomen. Uit de reportages van GeenStijl en Zembla bleek dat van het artikel weinig klopte. Uit de reportage van Zembla bleek bovendien dat fotograaf Leo de Deugd verwikkeld was in een juridisch gevecht met lingerie-ondernemer Rob Heilbron, een goede vriend van Koolhoven. Heilbron zei tegen FTM dat hij als bron had gediend voor het verhaal en Koolhoven een fotoboek van De Deugd te hebben gegeven waarin volgens Heilbron SM-foto's waren te zien. Het fotoboek vormde de aanleiding voor het artikel van Koolhoven. De bewuste foto's werden in de uitzending van Zembla niet getoond. Ook FTM kreeg van Heilbron het fotoboek te zien en toon(de) er enkele afdrukken uit. Heilbron vindt nog steeds dat zich in de studio van De Deugd "vreemde zaken" hebben afgespeeld.

 

Journalistieke distantie
Heilbron vertelde FTM vorige week dat Koolhoven wist van zijn rechtszaak tegen De Deugd toen hij het artikel schreef. Koolhoven zelf kon zich dat niet herinneren, zo vertelde hij FTM. Heilbron ontkende Koolhoven ooit te hebben betaald voor de vele gunstige artikelen die dankzij hem over zijn lingeriemerk Sapph in de krant terecht waren gekomen.

Martijn Koolhoven was de protégé en goede vriend van hoofdredacteur Sjuul Paradijs die volgens ingewijden tot het laatst aan toe voor Koolhoven zou hebben gevochten. Paradijs veranderde sinds zijn promotie tot hoofdredacteur de Telegraaf weer in een ouderwetse actiekrant. Bij velen bestaat echter al langer de indruk dat de Wakkere Krant ruimte in zijn kolommen vrijmaakt om actie te voeren voor goede relaties.
Tijdens de lange loopbaan van Koolhoven circuleerden al veel langer geruchten die zijn onafhankelijkheid in twijfel trokken. Ook vanuit de eigen redactie waren die geluiden al jaren duidelijk hoorbaar. Koolhoven zou vaker met weinig journalistieke distantie de zakelijke belangen van zijn netwerk in de krant hebben behartigd.

Koolhoven was een ijverige netwerker die als geen ander doordrongen was van de notie dat primeurs niet achter het bureau worden gevonden. Hij liet ook geen gelegenheid onbenut om zijn biotoop verder uit te bouwen. De Telegraaf beschikt zelf over het ideale vehikel voor het onderhouden, uitbreiden en pamperen van de zakelijke en bestuurlijke elite: de societyrubriek het Stan Huygens Journaal.  Als een van de weinige topverslaggevers van de krant was Koolhoven dan ook regelmatig namens 'Het Journaal' actief aan het werk op de vele feesten, borrels en partijen.

Volgens collega's van de ex-Telegraafjournalist zou de thuis zittende Koolhoven ernstig zijn aangeslagen. Volgens het bericht in de Telegraaf zal Koolhoven zijn loopbaan als "zelfstandig ondernemer" voorzetten.