
Paul Polman bij de NOS, 30 augustus 2018 © NOS
Dividendbelasting: niet ten halve gekeerd, maar ten hele gedwaald
Bas Jacobs zag het interview van Unilever-topman Polman bij de NOS afgelopen vrijdag. Polman stapelde daarin fout op fout. Jacobs ontleedt een aantal uitspraken van Polman, en legt kort en krachtig uit waar de ceo de plank missloeg.
De kogel is door de kerk. De dividendbelasting wordt afgeschaft. Zo is afgelopen donderdag door het kabinet besloten. Alleen de Eerste Kamer kan het voorstel nog blokkeren. Maar dan moeten ze het hele belastingplan wel afschieten.
Paul Polman, CEO van Unilever, zagen we eerder die dag bij de NOS op een winderig bouwterrein voor een draaiende camera om de afschaffing nogmaals te bepleiten. Zie dit filmpje. Ongetwijfeld was de oproep bedoeld voor Alexander Pechtold en Gert-Jan Segers om ze het laatste zetje te geven. Wat Polman zei was nogal onthutsend. En dan heb ik het nog niet eens over zijn onsamenhangende teksten over de media-aandacht voor neerstortende vliegtuigen.
Polman: ‘Het is een dubbele belasting, andere landen hebben het niet.’
Hoe komt hij hierbij? Ten eerste, vrijwel alle OESO-landen hebben wél een dividendbelasting voor buitenlandse aandeelhouders, in tegenstelling tot wat Polman beweert, bijvoorbeeld de VS (30 procent), Canada (25 procent), Australië (30 procent), Nieuw-Zeeland (30 procent), Ierland (20 procent), België (30 procent), Luxemburg (15 procent), Frankrijk (30 procent), Duitsland (25 procent), Italië (26 procent), Spanje (19 procent), Portugal (25 procent), Griekenland (15 procent), Noorwegen (25 procent), Zweden (30 procent), Denemarken (27 procent), Finland (20 procent), IJsland (20 procent), Polen (19 procent), Oostenrijk (25 procent), Litouwen (15 procent), Tsjechië (15-35 procent), Slovenië (15 procent), Slovakije (7-19-35 procent), Turkije (15 procent), Chili (35 procent), Israël (25-30 procent), Japan (15 procent) – zie PWC.
Het land dat geen dividendbelasting meer heft, het land waar Polman het vermoedelijk over heeft, is het VK.
Ten tweede, de dividendbelasting is juist vaak geen dubbele belasting. Ook daar verdraait Polman de werkelijkheid. Landen maken internationale afspraken om te voorkomen dat aandeelhouders twee keer belasting moeten betalen. In de meeste landen kunnen aandeelhouders daarom hun in Nederland betaalde dividendbelasting verrekenen met hun eigen belasting, zoals de OESO-modelverdragen ook aanbevelen.
De meeste buitenlandse aandeelhouders hebben geen last van de onze dividendbelasting; alleen buitenlandse overheden
De meeste buitenlandse aandeelhouders hebben daarom geen last van de Nederlandse dividendbelasting; alleen buitenlandse overheden. Wat in Nederland al is betaald, hoeven die aandeelhouders namelijk niet in eigen land nog eens te betalen. Dit is waarom het gros van de 2 miljard in de schatkisten van buitenlandse overheden verdwijnt. Immers, als buitenlandse aandeelhouders minder aan de Nederlandse overheid betalen, doen ze dat meer aan hun eigen overheid. Een ruwe inschatting is dat het om ongeveer driekwart van het totaalbedrag kan gaan, zie SOMO. Oftewel zo’n 1,5 miljard euro. Dit bedrag moet met een korrel zout worden genomen. Precieze schattingen zijn er niet.
De dividendbelasting is nuttig omdat Nederland via de achterdeur buitenlandse overheden kan belasten. En dat zonder economische schade aan te richten, omdat buitenlandse aandeelhouders niet méér belasting hoeven te betalen dan ze al deden. Vrijwel alle overheden in de OESO doen dit. Bijkomend voordeel is dat, als buitenlandse aandeelhouders hun dividendinkomsten voor hun eigen fiscus verzwijgen, ze toch altijd belasting betalen.
Maar in welk land kan de in Nederland betaalde dividendbelasting weer niet worden verrekend? Het VK natuurlijk.
Bovendien, als niet buitenlandse particulieren maar buitenlandse bedrijven aandelen hebben in Nederlandse bedrijven, dan betalen ze ook geen dividendbelasting vanwege de inhoudingsvrijstelling. Alleen voor bepaalde soorten aandeelhouders, bijvoorbeeld sommige beleggingsfondsen, kan het zijn dat de Nederlandse dividendbelasting niet kan worden verrekend, terwijl dit wel de fiscaal-juridische basisregel is. Of dit zo is, hangt af van de precieze afspraken die Nederland heeft gemaakt met andere landen in de belastingverdragen. Zie ook de Kamerbrief van staatssecretaris Menno Snel.
Polman vervolgt: ‘Daardoor hebben sommige bedrijven ervoor gekozen naar die landen te gaan.’
Als dat echt zo is, zou ik graag namen en rugnummers willen zien: welke bedrijven dan? En was het echt de dividendbelasting waardoor ze vertrokken? Zo ja, dan moet je je afvragen of je deze bedrijven wel in Nederland wil hebben. Zo staat het VK namelijk in een lijstje met landen waar je eigenlijk niet tussen zou moeten willen staan, met onder andere Bahrein, Bermuda, Brazilië, Kaaimaneilanden, Malta, Estland, Letland, Hongarije, Guernsey, Macau, Hongkong, Eiland Man, Jersey, Liechtenstein, Singapore, Quatar en de Verenigde Arabische Emiraten (zie PWC).
Met andere woorden, de CEO-maatschappelijk-verantwoord-ondernemen Polman vindt kennelijk dat Nederland zich moet voegen in een rijtje belastingparadijzen. Nederland heeft al niet zo’n goed imago op dat gebied.
Polman: ‘Voor aandeelhouders die nu ergens geen belasting betalen en dat in de toekomst wel zouden moeten doen, is een land minder interessant.’
Wat mij hier het meest verbaast, is dat Polman zich opwerpt als de woordvoerder van de vereniging van effectenbezitters. Ik snap natuurlijk dat hij opkomt voor ‘zijn’ Britse aandeelhouders. Maar kan Polman aan Nederland nu eindelijk uitleggen wat het probleem van de dividendbelasting is voor zijn bedrijf, voor Unilever?
Ik zie het probleem namelijk niet.
Polman doet alsof hij afhankelijk is van aandeelhouders die de dividendbelasting niet kunnen verrekenen. Maar dat is een vreemd verhaal. In een open internationale kapitaalmarkt, zoals we die hebben, kan een bedrijf als Unilever vele miljarden ophalen bij aandeelhouders die nooit dividendbelasting hoeven te betalen. Denk bijvoorbeeld aan de Nederlandse pensioenfondsen. Voor iedere Britse aandeelhouder zijn er daarom tien anderen. De Britse aandeelhouders moeten dus noodgedwongen met een lager rendement genoegen nemen. Vervelend voor die aandeelhouders, maar geen probleem voor Unilever.
Theoretisch is het daarom uitermate onwaarschijnlijk dat de dividendbelasting een effect zou hebben op de kapitaalkosten van bedrijven. De afschaffing van de dividendbelasting leidt daarom ook niet tot een daling van de kapitaalkosten voor bedrijven en daarmee tot meer investeringen of meer werkgelegenheid in Nederland. Zie voor meer uitleg mijn artikel in TPE Digitaal.
Maar empirisch is het ook onwaarschijnlijk. Het beste, recente economische onderzoek dat ik ken naar de dividendbelasting, is van Danny Yagan (UC Berkeley) in de American Economic Review, een van de hoogst aangeschreven economietijdschriften. Yagan constateert dat de verlaging van de dividendbelasting in de VS in 2003 nul (!) effect heeft gehad op de bedrijfsinvesteringen en de lonen, maar wel de dividenduitkeringen van bedrijven met minimaal 20 procent heeft verhoogd.
Polman is daarom een voorbeeld van een CEO die denkt dat wat in het belang is van het bedrijfsleven, per definitie ook in het belang is van Nederland. Echter, bij de dividendbelasting moet een maatschappelijke kosten-batenafweging worden gemaakt, waarin alle kosten en alle baten van een maatregel voor alle Nederlanders worden gewogen. Niet een private kosten-batenafweging waarin alleen wordt gekeken naar het belang van ondernemingen. Niet alles wat goed is voor het bedrijfsleven, is per definitie goed voor Nederland. Zeker niet wanner Nederlanders dat 2 miljard euro per jaar gaat kosten en de opbrengsten voor bedrijven uiterst kwestieus zijn.
Nog een keer: wat is het probleem van Polman? Mijn inschatting is dat hij steeds weer wordt lastiggevallen door een paar chagrijnige Britse beleggers op de aandeelhoudersvergadering van Unilever.
Polman had ook naar Theresa May kunnen stappen en op Downingstreet 10 zijn beklag kunnen doen
Als het gejeremieer van Britse aandeelhouders inderdaad het probleem is, dan had Polman als vertegenwoordiger van de effectenbezitters ook naar Theresa May kunnen stappen en op Downingstreet 10 zijn beklag kunnen doen. Hij had kunnen verzoeken of de Britse overheid niet een normaal fiscaal stelsel zou willen invoeren dat wél aansluit bij de andere OESO-landen, waardoor zijn aandeelhouders niet twee keer belasting hoeven te betalen. Daarvoor hoeven de Britten bovendien niet uit de EU. Want over de belastingen gingen en gaan de Britten nog altijd zelf.
Maar wat doet Polman? Hij gaat niet naar Theresa May, hij gaat samen met zijn kompanen van Shell, Akzo-Nobel, DSM, Philips en VNO-NCW naar het torentje in Den Haag. Hun advies aan Mark Rutte: Nederland moet hetzelfde doen als het VK. En de rest van het verhaal kennen we.
Mark Rutte heeft tijdens de formatie zijn politieke lot verbonden aan de afschaffing van de dividendbelasting. Nederlandse belastingbetalers draaien nu op voor vermoedelijk meer dan een miljard euro aan meevallers in de schatkisten van buitenlandse overheden.
Het is cynisch. Ook Mark Rutte geeft toe dat hij de maatregel niet kan uitleggen. Mark Rutte wil in het diepst van zijn vezels geen politieke draai maken en daarmee eigenstandig zijn politieke geloofwaardigheid beschadigen, ook al is hij in het pak genaaid door zijn maten van het bedrijfsleven, gaat de maatregel ten koste van het algemeen belang en wordt het vertrouwen van burgers in de politiek beschaamd.
Buma, Pechtold en Segers staan erbij en kijken ernaar. De regering keert niet ten halve. Zij dwaalt ten hele.
94 Bijdragen
[Verwijderd]
Ludovica Van Oirschot 15
Nog een vraag. Is er ergens een goed stuk over "de Deense kwestie"? Ik bedoel de rechtszaak die voor Denemarken heeft gespeeld en die ook voor Nederland boven de markt schijnt te hangen omdat de dividendbelasting in strijd zou zijn met bepaalde regels mbt kapitaalstromen.
Elmar Otter 6
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
Elmar OtterElmar Otter 6
Ludovica Van OirschotIn Denemarken wordt op dividenduitkeringen dividendbelasting geheven.
Bepaalde instellingen (fondsen/icbe's: Heffing van belasting over dividenden die worden uitgekeerd aan instellingen voor collectieve belegging in effecten) zijn onder twee voorwaarden vrijgesteld van het betalen van dividendbelasting bij het uitkeren van dividend, nl:
1. indien zij in Denemarken gevestigd zij; en
2. zij een minimum uitkering betaalde: de som van de inkomsten en nettobedragen van het desbetreffende boekjaar, na aftrek van verliezen en uitgaven.
De rechtszaak is aangespannen door beleggers woonachtig in het Verenigd Koninkrijk en Luxemburg. Zij stellen dat zij nooit kunnen voldoen aan de vrijstelling van de dividendbelasting. Zij vinden dat dit in strijd is met het gelijkheidsbeginsel en het vrij verkeer van kapitaal en vrijheid van betalingsverkeer. Doordat zij niet zijn vrijgesteld van de heffing van dividendbelasting zou er voor kunnen zorgen dat zij beslissen geen aandelen aan te schaffen van bedrijven in Denemarken.
De rechter heeft uitgesproken dat dit inderdaad in strijd met EU recht indien een regeling bepaald dat dividendbelasting moet worden ingehouden op een aandeelhouder die niet gevestigd is in Denemarken terwijl een zelfde uitkering aan een aandeelhouder die is gevestigd in Denemarken onder voorwaarden vrijgesteld is van dividendbelasting.
Wat dit voor Nederland betekent kan ik niet goed inschatten. Ook in Nederland zijn vrijstellingen van dividendbelasting van toepassing in bepaalde gevallen. Wellicht is ook dit in strijd met EU recht en dient een dergelijke vrijstelling ook gelden voor beleggers die niet in Nederland zijn gevestigd.
HH Manders 4
Elmar OtterEn men is nog steeds verbaast waarom mensen zich afkeren van de EU, en het gehad hebben met de gevestigde politiek en economische elite...
Elmar Otter 6
HH MandersJe hebt gelijk dat een land een deel van haar soevereiniteit inlevert indien zij ervoor kiest een verdrag met een ander land aan te gaan, in dit geval een EU verdrag te tekenen. Daar heeft zij echter soeverein zelf voor gekozen.
En in het geval van de EU gaan regels niet door indien de Europese Raad (staatshoofden en ministers van de staten) dit niet willen. Dus je kunt niet zeggen dat ingegrepen wordt in de souvereiniteit van staten.
Het enige van het Europese hof doet de afspraken die landen met elkaar gemaakt hebben uitleggen.
Marla Singer 7
Too big to fail, too big to jail, too big to tax?
Lydia Lembeck 12
Marla SingerOuch.... dat is pas echt griezelig.
Marla Singer 7
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Marla SingerLudovica Van Oirschot 15
Marla SingerMartin van den Heuvel 1 11
Marc2406 3
Martin van den Heuvel 1Lydia Lembeck 12
Marc2406https://www.youtube.com/watch?v=CbEnbJQms70
https://www.bedrock.nl/we-hebben-minder-empathie/
We kunnen veilig stellen dat dit hier ook gebeurt.
Martin van den Heuvel 1 11
Marc2406Die 50 miljard leidt juist NIET tot groei, want 70.000 dames verloren hun baan (bijvoorbeeld) door het weghalen van geld in de thuishulp/zorg en verzorgingstehuizen. Als je geld IN de economie stopt, krijg je groei, en dus is automatisch het tegenovergestelde ook waar.
Lagere belastingen voor het bedrijfsleven betekent maar 1 ding: meer geld naar de aandeelhouders, minder geld naar de fiscus, minder geld waarmee de economie kan worden gestimuleerd.
Niet de bezuinigingen zorgden voor een betere economie, maar de aankondiging dat de crisis voorbij was. Zo gauw de minister "crisis" roept, houden de mensen hun geld vast en nemen de binnenlandse bestedingen af. Omdat andere landen NIET bezuinidgen, was daar de crisis met een paar jaar voorbij en dus was onze export weer helemaal top. In NL bleef de crisis aanhouden doordat niemand in eigen land geld uitgaf.
De ECB heeft er niets mee te maken, het enige dat zij bewerkstelligden was een betere financiële positie van de banken omdat de ECB waardeloos papier opkocht voor een veel te hoge prijs.
Rutte heeft geen gebrek aan economisch inzicht, maar aan empathie. Het enige dat hij wil is alle sociale voorzieningen afschaffen en van alle overheidsinstellingen commerciële bedrijven maken, zodat hij zelf en zijn vriendjes en het bedrijfsleven veel minder belasting kunnen gaan betalen. Die bedrijven zijn daar zo blij mee dat ze Mark een vet betaalde functie aanbieden. Let maar op.
Welnee, joh, dat is helemaal geen handicap, juist een pre (voor hem dan toch) De regering heeft helemaal niet gedwaald, want precies gedaan wat de bedoeling was. Ze hebben toch een regeerakkoord?
Marc2406 3
Martin van den Heuvel 1die voldoendee politiek kapitaal en noodzaak zou kweken om de Eurozone tot een USE te smeden. Maar ja, voor dat soort visies hoeven we natuurlijk niet bij Rutte en de zijnen aan te kloppen. Die zijn immers al meer dan genoeg verblind door zijn eigen neoliberale/neoklassieke/libertaire roze olifant.
Martin van den Heuvel 1 11
Marc2406De MSM zijn niet slecht geïnformeerd, zij hebben ook internet. Ze KUNNEN niet anders. Geld verdienen is belangrijker dan de waarheid vertellen.
De QE was om de financiële positie van banken te versterken. De lage rente om bedrijven te financier, wat niet is gebeurd. Banken kunnen meer verdienen aan hypotheken dan aan bedrijfsleningen.
Rutte zegt zelf dat hij geen visie heeft, maar dat is niet waar. hij weet donders geod wat hij wil en waarom.
Marc2406 3
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
Marc2406Economisch inzicht is heel eenvoudig, al kun je het zo moeilijk maken als je wil. De overheid moet belasting heffen om geld uit te kunnen geven. Want hoe meer geld zij uitgeeft, hoe beter de economie. Mark Rutte weet dat, maar omdat hij zelf geen belasting wil betalen.........
That's all folks.
Josette van Os 3
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
Josette van OsBartholomeus
Karolijne Bauland 8
BartholomeusHendrik Faber 4
BartholomeusAfschaffing van deze belasting is niet de normale gang van zaken.
Jan Smid 8
BartholomeusPaul 121 5
Aardig artikel:
http://925.nl/archief/2018/08/31/the-edge-of-reason-een-laatste-poging-om-het-van-unilever-uitgelegd-te-krijgen/
Lydia Lembeck 12
Paul 121De leugen in de top is verheven tot een vorm van kunst. Om misselijk van te worden, als je weet hoe mensen met een uitkering behandeld worden.
http://sta-pal.nl/2018/08/frits-bosch-onbehagen-bij-de-elite/
Hendrik Faber 4
Vooral het argument dat Unilever voor eerlijke belasting op dividend moet lobbyen bij de UK vind ik sterk. Ik hoor het hier voor het eerst en het is niet meer dan logisch.
Waarom krijgt deze top man een podium op de NOS zonder weerwoord of kritische vragen? Ik heb de hele uitzending bekeken en meerdere over dit onderwerp.
Peter Zwitser 9
Hendrik Faber(Dat klopt niet helemaal, want naar Nieuwsuur kijk ik wel vaak, en dan zie je ook het journaal. Maar Nieuwsuur heeft nog wel 'ns een gedegen reportage. En daar wordt dan ook op bezuinigd.)
Hendrik Faber 4
Peter ZwitserIk was vooral stomverbaasd en realiseerde mij dat zowel NOS/Nieuwsuur, de Volkskrant en bijv. het wekelijks gesprek met minister president nooit de vraag is gesteld of de Britse overheid niet beter haar regels/deals omtrent de dividend belastingen gelijk moet trekken met de OESO landen.
Ron Fresen, Dominique van der Heyde, Rob Trip kunnen zoveel beter.
[Verwijderd]
Josette van Os 3
[Verwijderd]Als een lichaam (in Nederland of buiten Nederland) is vrijgesteld van vennootschapsbelasting over dividenden dan is er niets (geen vennootschapsbelasting) om mee te verrekenen en is de dividendbelasting eindheffing, ze blijft dan hangen. Dat is dan de twee miljard.
E.E.A. even los van de discussie bij het EU HOF (zie boven) die vrij technisch en ingewikkeld is en hangt op het onderscheid tussen allerlei soorten vrijgestelde lichamen, ook weer in binnen- en buitenland.
Martin Haarmans 5
Lydia Lembeck 12
Martin HaarmansAndrel Linnenbank 7
Lydia LembeckMartin Haarmans 5
Lydia LembeckMartin van den Heuvel 1 11
Martin HaarmansEric Smit 11
Martin HaarmansMartin Haarmans 5
Eric SmitLydia Lembeck 12
Martin Haarmanshttps://www.bedrock.nl/we-hebben-minder-empathie/
Eric Smit 11
Martin HaarmansMaartenH 10
Eric SmitWat je eigenlijk zegt is dat de NOS een organisatie is die onvoldoende deskundigheid in huis heeft om fatsoenlijk verslag te kunnen doen.
En wat de dividend belasting betreft, ze hebben echt wel genoeg tijd gehad om zich in te lezen op het onderwerp.
Eric Smit 11
MaartenHMaartenH 10
Eric Smitmarcel 7
Eric SmitJosette van Os 3
Eric SmitEric Smit 11
Josette van OsJosette van Os 3
Eric SmitMartin van den Heuvel 1 11
Josette van OsJosette van Os 3
Martin van den Heuvel 1Hij doet wat administratief werk voor de belastingdienst. Zo werken voorheffingen.
Martin van den Heuvel 1 11
Josette van OsVele CEO's worden betaald met aandelen van de zaak. Of ze kopen aandelen van hun absurde salaris. Waarom zou Polman anders die belasting weg willen hebben? Je zegt het zelf al, de onderneming heeft er geen last van.
Andrel Linnenbank 7
D66 heeft nu nog het extra probleem van het referendum. Als ze nu hadden laten zien dat ze naar argumenten willen luisteren of zelfs maar naar de kiezers, hadden ze misschien de schade kunnen beperken.
Ik wordt zo langzamerhand een beetje moe van al die mensen die laten zien dat er geen zinnige argumenten voor zijn, en als er eens een keer iemand Rutte wel wil verdedigen, dat ie dan uit zijn nek blijkt te kletsen.
Ik ben geen lid van een partij uit de coalitie, dus ik ben gedwongen machteloos toe te kijken. Misschien kunnen de lokale afdelingen van D66, CU en, vooruit, het CDA actie ondernemen om deze politieke zelfmoord van hun partijkader te elfder ure te keren. Zoals Bas al zegt, beter te 99% gekeerd, dan ten hele gedwaald.
Ludovica Van Oirschot 15
Andrel LinnenbankAndrel Linnenbank 7
Ludovica Van OirschotLydia Lembeck 12
Andrel LinnenbankAndrel Linnenbank 7
Lydia LembeckWordt wel interessant waar de kiezer heengaat. Een D66er kan niet naar de VVD en PvdA ligt ook niet voor de hand. Wordt het dan SP of FvD of toch een grote overwinning voor lokale partijen? (Ook al spelen die tnt nauwelijks een rol)
Martin van den Heuvel 1 11
Andrel LinnenbankWaar om kan een D66er niet naar de VVD? D666 zit in het Europese Parlement in de liberale fractie, gezellig met hun vriendjes van de VVD, alhowel Pechtold bij Jinek binnen een uur 3 maal suggereerde dat D66 links was. En toen kraaide de haan.
Volgens de peilingen Forum.
http://frontbencher.nl/peilingen/
Andrel Linnenbank 7
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Andrel LinnenbankMartin van den Heuvel 1 11
Andrel LinnenbankWaarom ze 2 miljard over de balk gooien? Omdat het prettig is voor Mark Rutte zelf. Wat denk je dat hij doet met de tonnen die hij verdient?
Er is geen enkele partij die zo vaak de zelfde keuze maakt als de VVD, dus van het CDA hoef je niks te verwachten. Zo gauw ze de onzin bijbelse standpunten laten vallen, kunnen ze fuseren met de VVD.
Trouwens, wat denk jij dat er gebeurt met die 2 miljard als de dividendbelsting NIET wordt afgeschaft? Dan wordt het geld toch wel gebruikt om de belastingen van hoge inkomens en bedrijven in NL te verlagen. Wat is het verschil? Niks.
Annemiek van Moorst 11
Het is misdadig. Ondermijnt het laatste restje vertrouwen in de politiek.
Lydia Lembeck 12
Annemiek van MoorstJohn 149
Lydia Lembeck 12
John 149Zo was Renske Leijten steengoed op Zorg. Nu doet ze financiën.
Sadet Karabulet was net goed ingevoerd in huisvesting en doet nu Buitenlandse Zaken. Sandra Beckerman doen volkshuisvesting. Ze is uit Groningen en deed het daar erg goed. Maar nog steeds gaan heel veel aandacht daar naar toe. Ik heb niet het idee dat de SP een adequaat antwoord heeft op het VVD geweld op volkshuisvesting. Ik hoor het niet en lees het ook niet.
Kortom.... de mensen die er afhankelijk van zijn dat ze wonen, werken en zorg krijgen, zullen merken dat hun rechten langzaam (?) verdwijnen. Ze krijgen alleen nog flexbanen met in de nabije toekomst flexlonen en wonen in flexwoningen met een flexhuurcontract. Onzekerheid zorgt voor narigheid. Dat zal zich uiten in hetzij een opstand, hetzij murw gebeukte mensen die eventueel nog extreem rechts kiezen in de hoop dat die nog wat kunnen doen, maar verder als een pudding in elkaar zakken en zich laten leven. Voor de wat beter gesitueerden ( lage en midden middeninkomens) blijft vooral de sport en steeds minder toegankelijk gezonde voeding over. The Power of Nightmares waarschuwde. De docu werd niet in NL uitgezonden. Wel op de BBC en ik meen in België. Dat wat gevaarlijk zou kunnen zijn wordt hier niet naar buiten gebracht. "Houd jij ze dom, dan houd ik ze arm" zegt de fabrieksdirecteur tegen meneer pastoor in de Vlimmen trilogie. En dat is het.
Marla Singer 7
John 149Alle gekheid op een stokje.
Het probleem is dat de Nederlandse (schijn)democratie op slot zit omdat de 6 grote partij bazen de partij discipline afdwingen en de interne discussies intern blijven. Daardoor krijg je eendimensionale partijen die allemaal van alles beloven maar een nog korter geheugen hebben dan een zwaar demente bejaarde.
Bij een goed functionerende democratie hoort ook een goed functionerende en open discussie zodat er perspectieven kunnen worden gevormd die meer dan een dimensie hebben en er zelfs op partijleden afzonderlijk gekozen kan worden om daarmee de partij aan te geven welke richting de kiezers deze partij zien gaan.
Dat is heel wat anders dan het overnemen van ANP berichten door de Nederlandse MSM van statements die direct uit de koker van de spindokters van de partijen komen. Die zijn eenvoudig weg niet betrouwbaar en de kiezers zouden er goed aan doen om betere informatie te eisen en de initiatieven die daar ondersteunend in zijn te helpen. Op die manier kan er een groter draagvlak gecreëerd worden dat openheid eist van accurate informatie vanuit de politiek. Want het gebeurd niet vanzelf.
Martin van den Heuvel 1 11
John 149www.rijnlandmodel.jouwweb.nl
ik hoop dat je er wat uit haalt.
Eminem2 5
De uitleg is, naar ik me meen te herinneren, ongeveer als volgt. Unilever en Shell hadden lange tijd zowel een Nederlandse als Britse topvennootschap, die allebei beursgenoteerd waren. Op de winsten die de Britse topvennootschappen maakte, kwam geen Nederlandse dividendbelastingclaim te rusten. Geen probleem, zou je denken. Totdat beide bedrijven hun topstructuur wilden gaan vereenvoudigen, omdat aan beleggers moeilijk is uit te leggen dat één bedrijf twee verschillende soorten aandelen heeft. Dus wilde men terug naar één topvennootschap. Als die echter in Nederland gevestigd zou zijn, dan zou er ook een dividendbelastingclaim komen te rusten op de winsten die eerder in de Britse topvennootschappen zijn gegenereerd. En waarin het VK helemaal geen dividendbelastingclaim op rustte. Het was dus voor de beide multinationals logischer om hun nieuwe topvennootschappen naar Brits recht opgericht zouden zijn, zodat op de oude Britse winsten geen Nederlandse dividendbelastingclaim zou komen te rusten. Vandaar waarschijnlijk de druk richting Rutte om de Nederlandse dividendbelasting af te schaffen, zodat men Nederlandse topvennootschappen in plaats van Britse zou nemen.
Niet dat deze redenering nou kan rechtvaardigen waarom de Nederlandse schatkist jaarlijks € 1,5 tot € 2 miljard aan inkomsten moet derven. Want zoals in de pers inmiddels volkomen terecht al vaak is aangevoerd, leveren die hoofdkantoren in termen van banen (ook als die van toeleveranciers worden meegeteld) Nederland niet zo erg veel op.
marcel 7
Eminem2Eminem2 5
marcelmarcel 7
Eminem2Dat dit niet uitsluitend rechttoe rechtaan deals betreft, blijkt mijns inziens wel uit het interview in Trouw met Jan van de Streek over de deal tussen de fiscus en Shell. Hij zet grote vraagtekens bij de overeenkomst en stelt dat de redenering achter de belastingafspraken geen stand houdt voor een rechter. In een WFR-artikel onderbouwt Van de Streek deze stelling: https://www.taxlive.nl/media/2150/wfr-7244_art-jan-van-de-streek.pdf
Overigens pleit ik niet voor overtreding van de wet, maar voor een afspraak die binnen de wet past. Desnoods door de afspraak te maken vooruitlopend op wetgeving die nog in de maak is.
Eminem2 5
marcelOverigens kunnen afspraken met de Belastingdienst niet in strijd komen met toekomstige wetgeving. Bij wezenlijke wetswijzigingen vervallen afspraken op basis van de oude regels daarom normaal gesproken.
Harbers 8
Jan Ooms 10
HarbersMaar serieus, ik denk ‘t niet want dan was ‘ie vast al eens opgedoken in de discussies van de afgelopen weken.
En als ik je opmerking juist interpreteer geloof je er zelf ook niet in.
Lydia Lembeck 12
HarbersArjan 7
Maar toch wil ik nog een inzicht geven tav grote beleggers die ik nergens heb zien passeren in de media, maar waarvan ik denk dat die heel belangrijk is om te kunnen doorgronden hoe vermogensbeheerders denken en handelen, en hoe we dat in relatie tot dividendbelasting moeten zien.
We hebben Adriaan de Mol van Otterloo als argument zien inbrengen dat vermogensbeheerders geen waarde hechten aan dividendbelasting in Nederland omdat uiteindelijk de impact op het totale rendement zo goed als verwaarloosbaar is. Dat klopt, maar het is niet de juiste beargumentatie waarom dividendbelasting in NL niet relevant is. Zoals enkele critici ook aan hebben gegeven: de winst bestaat uit allerlei kleine winstcomponenten, als die allemaal niet relevant zijn, dan is de som van al die niet relevante kleine winsten dat de totale winst ook niet meer relevant is. Dat zou je tot een conclusie kunnen brengen dat vermogensbeheerders helemaal geen winst eisen, terwijl iedereen weet dat dit wel zo is.
Ik geef een ander inzicht:
Vermogensbeheerders willen niet het hoogste rendement, ze willen slechts de BENCHMARKS verslaan.
Wat is een benchmark? Dat is het gemiddelde rendement op een belegging in een bepaalde asset class waar bepaalde criteria aan worden gesteld (denk aan regio, risicoprofiel etc). Het geeft niet aan of een rendement hoog of laag is, maar gemiddeld. Vermogensbeheerders willen een hoger rendement halen dan gemiddeld. Dat is iets anders dan een zo hoog mogelijk rendement. Een benchmark is een meetinstrument om aan te geven of je het goed of slecht doet.
Een benchmark kan bv zijn wat het gemiddelde rendement is op beleggingen in Nederlandse beursgenoteerde bedrijven. Als het gemiddelde rendement (benchmark) daar 3% is, dan is de vermogensbeheerder tevreden bij 3,2%, en ontevreden bij 2,8%.
VERVOLG POSTING in 2e reactie. (reacties graag onder mijn 3e posting)
Arjan 7
Als dividendbelasting omhoog gaat dan zal de impact op elke belegging in Nederland daarvoor hetzelfde zijn. Het resultaat is uiteindelijk dat rendement benchmark omlaag gaat. Verlaag je dividendbelasting dan zal rendement benchmark omhoog gaan. Het effect van afschaffen dividendbelasting is dus niet dat de kans groter wordt dat je de benchmark makkelijker kan verslaan omdat de benchmark ook stijgt. Daarom vinden vermogensbeheerders die belasting niet relevant.
Vermogensbeheerders willen dus niet het hoogste rendement in absolute zin, maar ze willen slechts de benchmark verslaan. Voor hun is dividendbelasting in Nederland slechts een gegeven. Een soort spelregel zoals die ook bij het voetbal bestaat. Iedereen heeft daar mee te maken en er is voor niemand een voordeel om beter te presteren.
Voor partijen als BlackRock en hun opdrachtgevers is de doelstelling niet dat zij een zo hoog mogelijk rendement behalen op Nederlandse beleggingen, maar dat zij het beter doen dan de rest. Dividendbelasting geldt voor iedereen en daarmee kan je je niet onderscheiden van de rest.
Voor BlackRock en opdrachtgevers is de vraag niet of zij hogere rendementen kunnen behalen buiten Nederland, maar hoe zij beter kunnen presteren dan andere partijen die in Nederland beleggen. Je kan wel elders beleggen waar de rendementen hoger liggen maar daar gelden ook weer andere benchmarks, en wordt van je hetzelde verwacht, het verslaan van die benchmarks die daar gelden.
Asset Management is een wereld waar je niet de hoogste rendementen wil behalen, maar waar je het beter doet dan de ander in diezelfde beleggingscategorie (want dat bepaalt of je te beleggen vermogen blijft of vertrekt naar concurrent). En dividendbelasting is voor iedereen hetzelfde gegeven. Dividendbelasting is dus niet relevant, maar wie het beste presteert in Nederlandse beleggingen wel.
VERVOLG POSTING in 3e reactie (reacties graag onder mijn 3e posting)
Arjan 7
Pensioenfonds A kan kiezen tussen BlackRock, Fidelity en Allianz Groep om te beleggen.
Rendement in Nederland:
Benchmark: 3%
BlackRock: 3,1%
Fidelity: 3,2%
Allianz: 3,2%
Rendement in Nederland B:
Benchmark: 3,5%
BlackRock: 3,3%
Fidelity: 3,3%
Allianz 3,4%
Wat we zien is dat het rendement in Nederland B hoger is dan in Nederland. Dus zou normaliter de conclusie moeten zijn dat je beter in Nederland B je geld kan laten beleggen door BlackRock, Fidelity en Allianz. Dat is het argument van de VVD om dividendbelasting af te schaffen.
Maar wat zeggen deze partijen? Dat is onjuist. Want als wij beleggen in Nederland B dan scoren wij lager dan de benchmark van 3,5%. Terwijl als wij beleggen in Nederland dan scoren wij hoger dan de benchmark. Wij vinden dat wij belegd hebben in Nederlandse bedrijven die ondermaats hebben gepresteerd. Niet het afschaffen van dividendbelasting is de oplossing, maar de prestaties van de bedrijven waar wij in beleggen moeten omhoog!
In de wereld van Asset Management gelden maar 2 wetten:
- benchmark verslaan
- tegen zo laag mogelijke kosten (ander onderwerp, wat nu niet relevant is)
Politci moeten beter snappen dat voor vermogensbeheerders de maatstaf niet is om een zo hoog mogelijk rendement in Nederland te behalen, maar dat zij hoger dan gemiddeld willen scoren op Nederlandse beleggingen. Het afschaffen van dividendbelasting zorgt er niet voor dat je beter presteert dan de benchmark omdat dividendbelasting die prestatie niet beïnvloedt. Betere prestaties van individuele bedrijven waar zij in beleggen beïnvloeden dat wel.
Annemiek van Moorst 11
ArjanWietze van der Meulen 6
ArjanDat kan als men in Nederland B in andere bedrijven belegd dan in Nederland maar dan heb je al 2 variabelen (verschillende bedrijven en al dan niet dividendbelasting).
Arjan 7
Wietze van der MeulenWat ik wil aantonen is dat voor een vermogensbeheerder niet de doelstelling is om een zo hoog mogelijk rendement te halen, maar om het hoogste rendement te halen van elke conccurent die belegt in de asset class waar de benchmark betrekking op heeft. Een vermogensbeheerder is niet geïnteresseerd in de hoogte van zijn rendement, maar hoe hij presteert tav andere vermogensbeheerders. Dat bepaalt of hij nieuw vermogen kan aantrekken om te beleggen wat voor inkomsten zorgt.
Situatie 1: BlackRock vs Allianz = rendement 5,3% vs 5%
Situatie 2: BlackRock vs Allianz = rendement 6,5% vs 7%
BlackRock zal het liefst kiezen voor situatie 1 omdat zij met 5,3% een hoger rendement behaalt dan Allianz. Waarom kiest BlackRock niet voor 6,5% in situatie 2? Omdat Allianz hoger scoort met 7% en de kans groter is dat Allianz belegd vermogen van klanten BlackRock wegtrekt, en dat gaat ten koste van de verdienste van BlackRock.
Dividendbelasting vinden deze partijen niet relevant omdat zowel BlackRock als Allianz daar mee te maken heeft. Het bevoordeelt geen enkele vermogensbeheerder, waardoor men dat ziet als een faire regel. De voorwaarde is natuurlijk wel dat dit een beetje in de pas moet lopen met omringende landen. Wanneer je met 100% alles wegbelast dan zal de situatie vanzelfsprekend anders zijn. Maar in geval van Nederland is er geen enkele noodzaak om het af te schaffen omdat zij al laag belast (zie wat Bas Jacobs erover zegt). Nederland is geen land waarbij dividendbelasting vermogensbeheerders over de streep moeten trekken. Het zit zo goed als standaard in elke portfolio.
Peter Faasse 4
Lydia Lembeck 12
Peter FaasseTerry van Schaick 1
Eminem2 5
Terry van SchaickJan Ooms 10
Eminem2Ja hoor, dat kan 'ie wel. En hij heeft zelf al eens een goed voorbeeld gegeven op welke manier dat kan.
Pieter Derks heeft er zijn wekelijkse column op Radio 1 ook al eens aan gerefereerd.
Kijk op youtube (vanaf 2:57, maar hij is sowieso leuk genoeg om helemaal te kijken/luisteren).
https://m.youtube.com/watch?v=PkldDjTb5uk&list=PLLDO2BF6nhwfhK4SBhORngjg4pTqystnF&index=2&t=0s#fauxfullscreen
Eminem2 5
Jan OomsWat de vergelijking met Blok betreft: die gaat helaas wat mank. Bij Blok gaat het namelijk niet om een ingegraven positie die ook in het regeerakkoord is veilig gesteld, maar om wat provocatieve opmerkingen bij een interne bijeenkomst van diplomatiek personeel. Daar "sorry" voor zeggen, is niet zo bijzonder. Ondertussen kan de VVD zich wel weer mooi als anti-multiculti profileren. Je zou bijna denken dat ze de hoop al hebben opgegeven dat na de Statenverkiezingen dit kabinet voortgezet kan worden.
Marla Singer 7
Terry van SchaickJosette van Os 3
Marla SingerJaap 143
Harbers 8
https://www.nrc.nl/nieuws/2018/08/31/dividenddebat-is-huichelachtig-a1614914
Met de afschaffing van de erf- en schenkbelasting zou de regering Nederland een veel betere dienst bewijzen. En kost nog minder ook nog dan de afschaffing van de dividendbelasting.
Peter Hendriks 7
Bert Van Baar 6
Jan Buis 2
Nou lees ik vaker dat het hele belastingplan afschieten min of meer als onmogelijk beschouwd dient te worden; maar is dat wel zo? De vraag is daarom op welke wijze en hoe snel een herzien belastingplan (met behoud van de dividendbelasting) na genoemd afschieten opnieuw in de Eerste Kamer behandeld kan worden?