
Belastingontwijking: leuker kunnen ze het op de Zuidas niet maken. Wel makkelijker. Lees meer
Er bestaat een wereld waarin iedereen die iets te verbergen heeft, geld kan oppotten en ongestoord kan uitgeven, zonder ooit gepakt te worden.
Schrijver en journalist Oliver Bullough doopte deze wereld ‘Moneyland’ en schonk ons daarmee een fantastisch concept om de schimmige offshore-wereld beter te begrijpen. Follow the Money zoekt uit welke rol Nederland speelt bij het doorgeleiden van schimmige en ongeoorloofde geldstromen. Welke bankiers, fiscalisten en advocaten steken corrupte regimes, fraudeurs en oligarchen de helpende hand toe?
Oliver Bullough: ‘Je hoeft geen butler van kleptocraten en witwassers te zijn’
Podcast | Het geldspoor met Oliver Bullough
De tijd dat Nederlandse topbankiers het strafrecht niet hoefden te vrezen, lijkt definitief voorbij
Chinese techreus Tencent gebruikt Nederland voor sluiproutes langs belasting en wetten
Nederland als bakermat van het huidige kapitalisme
Podcast | De duistere financiële geschiedenis van Nederland
Corona en belastingtrucs maken van Pfizer het meest winstgevende bedrijf van Nederland
Toezichthouder advocatuur verdient aan het kantoor dat zij moet controleren
Niet minister Weerwind is de baas, maar de belangenclub van advocaten
Hoe een Ierse rundvleeskoning via de Zuidas voor miljoenen aan belastingen ontwijkt
Wat betekent de opmars van China voor Nederland en Europa? Lees meer
China neemt nadrukkelijk zijn plaats op het wereldtoneel in. Naar verwachting streeft het de Verenigde Staten binnenkort voorbij als de grootste economie. Op allerlei manieren is China bezig kennis en hoogwaardige technologie in handen te krijgen; het wil in 2025 een onafhankelijke technologische grootmacht zijn. Wat betekent dit voor Nederland, dat al innig met China is verbonden?
Defensie zet Oeigoers-Nederlandse luchtmachtofficier op non-actief uit vrees voor Chinese spionage
Sinologe Ingrid d’Hooghe: ‘Samenwerking met China moet, het biedt ook voordelen’
Chinees bedrijf betrokken bij bouw Nederlandse militaire voertuigen
Universiteit Leiden nam in stilte afscheid van haar omstreden Confucius Instituut
Chinese techreus Tencent gebruikt Nederland voor sluiproutes langs belasting en wetten
China zit al in de haarvaten van logistiek Nederland
‘Chinese politiebureaus in Nederland moeten per direct dicht’
Podcast | Universiteiten profiteren van Chinese promovendi
Door Chinese investeringen in de Europese havens groeit het gevaar van spionage
China heeft illegale politiestations in Nederland opgericht
Hoofdkantoor van Tencent in Shenzhen (China). Tencent is een van de grootste techbedrijven van het land © Li Changwei / Imagine China / ANP
Chinese techreus Tencent gebruikt Nederland voor sluiproutes langs belasting en wetten
Google, Meta en Amazon hebben een nieuwe concurrent: het Chinese Tencent. Sinds 2018 heeft het een Europees hoofdkantoor, dat in Amsterdam is gevestigd. Tencents sociale medium WeChat heeft maandelijks 1,26 miljard gebruikers over de hele wereld, maar in Nederland kent haast niemand het. Tencent kent Nederland wel: met zijn Nederlandse vestiging omzeilt het de Indiase wetgeving en voert het een steeds agressiever investeringsbeleid in Europese tech-bedrijven.
- Tencent is een Chinees mega-platform dat zich kan meten met westerse tech-bedrijven als Google, Meta of Amazon. Het staat dit jaar op de vijfde plaats in Forbes’ top tien van grootste tech-bedrijven en is al lang niet meer alleen in China actief. Tencents investeerders bestaan voor een groot deel uit westerse bedrijven.
- Tencent investeert zelf ook veel in buitenlandse tech-bedrijven, maar wordt steeds vaker gehinderd door protectionistische wetgeving. Tencent omzeilt die via Nederland: omdat voor Chinese investeringen en overnames in India strenge regels bestaan, investeert het via zijn Europese hoofdkantoor in Indiase start-ups.
- Binnen China krijgt Tencent het gaandeweg moeilijker. Xi Jinping heeft Chinese big tech-bedrijven de afgelopen jaren met harde hand aangepakt. Mede daarom zet Tencent in op de internationale markt: het wil zijn kansen en risico’s spreiden.
- China-experts geloven niet dat de Chinese Communistische Partij Tencent gebruikt om het Westen te beïnvloeden. Maar Tencent zelf is, net als veel westerse bedrijven die toegang willen tot Chinese consumenten, tot veel bereid om de Chinese overheid niet voor het hoofd te stoten. Recente uitspraken van Tencents oprichter Pony Ma suggereren dat daar voorlopig geen verandering in komt.
Farid Ahsan – 27, strak in het pak en op Puma-trainers – beschrijft het succes van zijn start-up ShareChat in een lezing, terwijl hij met zijn handen in zijn zakken over het podium wandelt. ‘We waren slechts dorm room businessmen die iets wilden doen voor the next billion internetgebruikers...’ De succesvolle Twitter-achtige app die hij met zijn vrienden heeft ontworpen, werkt met ten minste 27 Indiase regionale talen, en richt zich op mensen voor wie een smartphone eerder een luxe was.
Ashan en zijn partners publiceerden dit jaar een nieuwe app. Ze hebben een gat in de markt gevonden: hun nieuwe app lijkt op TikTok, maar TikTok kan in India niet worden gebruikt. Om hun nieuwe app te lanceren, zetten de eigenaren het bedrijf achter ShareChat in maart 2021 open voor geldschieters.
In april 2021 verkregen twee onbekende Amsterdamse Zuidas-bedrijven bijna 20 procent in dat bedrijf, een investering van 225 miljoen dollar. Pas na de deal werd duidelijk wie er achter die twee bedrijven zat: de bv’s worden beheerd door twee directeuren van Tencent Europe.
De Chinese techreus mag niet rechtstreeks in India investeren, maar wist deze maatregel te omzeilen: via Nederland
De reden dat ze via de Zuidas werkten? De Chinese techreus mag niet rechtstreeks in India investeren. Elke directe buitenlandse investering vanuit landen waarmee India een landsgrens deelt, moet sinds 2020 door de overheid worden goedgekeurd. En China is een van die buurlanden. Maar Tencent wist deze maatregel te omzeilen: via Nederland.
Tencent is sinds 2018 in Nederland gevestigd, en probeert via de Amsterdamse Zuidas zijn internationale ambities waar te maken. Daarnaast moet het bedrijf steeds vaker schipperen tussen het grillige beleid van China zelf, en de pogingen van andere landen om zich te beschermen tegen de grootmacht. Tencent zoekt Europa op omdat China binnenlandse techbedrijven gaandeweg harder aanpakt. Nederland is daarnaast een goede uitvalsbasis om zowel belastingen als geopolitieke wetgeving te omzeilen.
De helft van het Chinese internetverkeer
Net als ShareChat is Tencent klein begonnen, als een sociaal medium dat aan de behoefte van lokale internetgebruikers tegemoet wilde komen. Ook Pony Ma, de oprichter van Tencent, begon in 1999 als een soort ‘dorm room businessman’: het bedrijf stond op zijn moeders naam, zijn vader regelde de administratie. Bloomberg-journalist Lulu Chen beschreef deze vroege jaren in haar boek Influence Empire (2022). Pony en zijn collega's maakten lange dagen in een zweterig, doorrookt kamertje in een uitpuilende elektronica-bazaar. Jarenlang bleef het spannend of Tencent winstgevend zou worden.
Dat werd het. Tencent Computer Systems Ltd zit nu in een speciaal voor hen uit de grond gestampt gebouw in het futuristische Shenzhen. Kosten: meer dan een half miljard dollar. Ruim de helft van het Chinese internetverkeer verloopt via hun apps. Tencent had volgens zijn jaarverslag over 2021 een brutowinst van 33 miljard euro, bij een omzet van zo'n 75 miljard.

De structuur die Tencent gebruikt is officieel niet toegestaan, maar de Chinese overheid knijpt tot nu toe een oogje dicht. Besluit China alsnog in te grijpen, dan hebben buitenlandse investeerders een probleem.
Tencent Holding Ltd zit op de Kaaimaneilanden; het is een brievenbusbedrijf. Tencent opereert onder een VIE-structuur. Dat betekent dat de holding via contracten wel controle heeft over Tencent in Shenzhen, maar niet officieel de eigenaar daarvan is.
Tencent gebruikt deze constructie om, ondanks de Chinese regels, buitenlandse investeringen aan te trekken. Zo kan Tencent buitenlands geld gebruiken om te groeien. Onder de investeerders zitten veel bekende namen. Naspers, een Zuid-Afrikaanse mediagigant, heeft het grootste aandeel. Daarnaast hebben Amerikaanse banken en investeerders belangen in Tencent: bedrijven als Blackrock, Goldman Sachs en JP Morgan. Ook Nederland is van de partij, net onder meer ABN Amro, Delta Lloyd/NN Group, Aegon en Robeco.
Buitenlandse investeerders hebben geen zeggenschap over wat er in China gebeurt. Besluit de Chinese overheid tot maatregelen tegen VIE’s – ze zijn nu al lastiger op te zetten – dan hebben ze geen poot om op te staan. Waarom investeerders dan toch in Chinese bedrijven? De Chinese tech-sector is succesvol, en dit is de enige manier om een graantje mee te pikken.
Tencents succes is deels te danken aan China’s protectionisme en censuur. Omdat het bedrijf in de prille begin veilig achter de Great Chinese Firewall kon schuilen – veel buitenlandse internetbedrijven werden geweerd – kon het binnen China snel groot worden. Daarnaast zijn buitenlandse tech-bedrijven verplicht een Chinese samenwerkingspartner te nemen als ze in China aan de slag willen. Die komen vaak bij Tencent uit: inmiddels staat het bedrijf op Forbes’ lijst met de grootste techbedrijven van 2022 op de vijfde plaats.
Onmisbaar voor het dagelijks leven
Hoewel Tencent geen staatsbedrijf is, wijzen experts erop dat China het bedrijf wel intoomt. ‘De Chinese overheid gaf in de jaren negentig staatsbedrijven de taak om vitale infrastructuur en bedrijven te beheren,’ zegt sinoloog Rogier Creemers van de Universiteit Leiden. Hij doet onderzoek naar de verhouding tussen de Chinese staat en (big) tech. ‘De rest van de markt moest worden vrijgelaten. Hoe belangrijk internet zou worden, konden ze toen niet voorspellen. Daardoor zijn bedrijven als Tencent en Alibaba geen staatsbedrijven, terwijl ze wel vitale infrastructuur in handen hebben. Die macht en zelfstandigheid baart de Chinese Communistische partij zorgen.’
China beteugelt Tencent op diverse manieren. Zo zit Tencents Pony Ma in het Chinese Volkscongres, waar hij verantwoordelijk kan worden gehouden voor het reilen en zeilen van zijn bedrijf. Daarnaast is elk bedrijf in China verplicht een partijcomité te hebben. ‘Zo is het mogelijk om buiten Pony om invloed te behouden op het bedrijf en van binnenuit op de hoogte te zijn van bedrijfsontwikkelingen,’ zegt Creemers.

Public security officers van de Chinese overheid zijn openlijk aanwezig binnen Tencent, schrijft Lulu Chen in Influence Empire, en kunnen gebruikersaccounts tot op specifieke woorden controleren. De afgelopen tien jaar zijn bovendien verscheidene wetten ingevoerd die de Chinese overheid officieel toegang geven tot alle data van bedrijven in China.
Pony’s grootste succes is de communicatie-app WeChat. Dat is een soort Whatsapp, Instagram en Twitter ineen – waarbij je bovendien nieuws kunt lezen, spullen kunt bestellen, je lunch en je rekeningen mee kunt betalen, leningen kunt afsluiten, een taxi kunt bestellen en mini-games op kunt spelen met mensen in je contactenlijst.
In China kun je kortom niet zonder WeChat.
In totaal heeft WeChat maandelijks meer dan 1,2 miljard gebruikers. Voor wie buiten China woont, is WeChat vrijwel de enige manier om contact te houden met familieleden, vrienden, collega’s en zakenpartners achter de Great Chinese Firewall. Zelfs de Nederlandse overheid gebruikt de app, hoewel gebruikers een rijk dataspoor achterlaten en Tencent zijn apps hevig censureert.
Op Wechat gelden censuurregels die Tencent zelf bepaalt: China geeft de tech-bedrijven geen lijst van verboden onderwerpen. Een essay uit 2002 legt uit waarom die aanpak zo efficiënt is: wanneer mensen niet weten waar de grens precies ligt maar wel bang zijn voor straf, zullen ze hun best doen om aan de veilige kant te blijven. Zo is China volgens de auteurs een ‘slang in een kroonluchter’: altijd toekijkend, altijd onvoorspelbaar.
Op dezelfde manier zet Tencent binnen zijn app de vaagheid over censuur strategisch in. WeChat blokkeert accounts bij vlagen, schijnbaar willekeurig en altijd zonder duidelijke toelichting. Dat zorgt voor alomtegenwoordige zelfcensuur, bevestigen gebruikers bij een rondgang door Follow the Money.
Binnen groepschats zijn ‘groepsleiders’ bovendien verantwoordelijk voor wat er in de app wordt gezegd. Tech-onderzoeker Lokman Tsui zegt in Influence Empire: ‘Of je gaat de groep superactief monitoren omdat je eigen hachje op het spel staat, of je verwijdert de groep’.
Tencent komt de overheid niet alleen met censuur tegemoet; WeChat is ook een vehikel voor surveillance. Zo ontdekte een Nederlandse hacker in 2019 dat de apps van Tencent miljoenen gesprekken tussen gebruikers in internetcafés doorsluisden naar Chinese politiebureaus.
Buitenlandse gebruikers zijn zich bewust van de censuur en surveillance op WeChat. De Oeigoerse Ahmedjan, die in Nederland woont, gebruikt Tencents apps hoofdzakelijk passief, zelfs al is dat de enige manier om contact te houden met mensen in Xinjiang. ‘Af en toe app ik met de vrouw van mijn vader, maar verder dan “hoe gaat het” komt het niet, om de veiligheidssituatie.’
Lokman Tsui doet onderzoek naar mensenrechten in digitale media bij onder andere het Canadese onderzoeksinstituut CitizenLab. Hij zegt: ‘Accounts zijn in China altijd te herleiden tot persoonsgegevens, en de informatie is niet versleuteld voor Tencent. Daarom kan de overheid er makkelijk bij.’
Het grootste deel van Tencents winst komt niet uit hun hit WeChat
Er bestaan twee versies van WeChat, een Chinese en een internationale versie. Heb je de internationale app, dan heb je aanzienlijk meer ruimte om vrijuit te spreken. Toch lopen ook gebruikers van de internationale WeChat tegen controle en censuur aan. Internationale gebruikers dragen zelfs bij aan het censuur-algoritme op de Chinese versie, laat onderzoek van CitizenLab zien. ‘WeChat is daarnaast ook een kanaal voor partijpropaganda en desinformatie, want dat wordt wel toegestaan op de app,’ voegt Tsui toe. ‘Dus dan krijg je één grote echokamer.’
Voor een platform waar Tencent zoveel macht weggeeft aan de Chinese overheid, levert WeChat Tencent zelf bar weinig op. Het grootste deel van hun winst komt ergens anders vandaan.
Meten is weten, kennis is macht
De betaalfunctie van de app, WeChat Pay, groeide uit van een gimmick tot een van de voornaamste betaalwijzen in China. Tegenwoordig vormen financiële technologie (fintech) en zakelijke diensten bijna eenderde van Tencents totale omzet. Tencent en zijn grootste concurrent Alibaba verdienen miljarden aan fintech, ook buiten China. Inmiddels is cloud-technologie een veelbelovende tak binnen het bedrijf. Zodoende trok Tencent Cloud Europe al snel in bij het Tencents hoofdkantoor in Amsterdam.
Nederland is aantrekkelijk vanwege ons belastingstelsel. Daarnaast breidt Tencent in Europa uit omdat binnen China de overheid hen steeds meer in de weg zit. Maar dat is beslist niet de enige reden: er liggen in Europa serieuze kansen. Tencents producten zijn interessant voor bedrijven die Chinese consumenten willen bereiken, en voor Chinese bedrijven op de Europese markt. Dit geldt voor alle divisies van Tencent: ze zijn allemaal in Europa actief.

Joost van Dreunen – de auteur van One Up: Creativity, Competition, and the Global Business of Video Games – begrijpt wel waarom Tencent zijn clouddiensten wereldwijd wil spreiden: ‘Je ziet het zelf met foto’s, muziek en gaming: allemaal streaming. Op een gegeven moment komt de vraag wie er nu de baas is over die infrastructuur, en maar weinig bedrijven kunnen cloud services op deze schaal faciliteren.’
‘De hoeveelheid data in China is enorm. Je moet miljarden transacties in enkele minuten verwerken, maar dat is waar Tencent goed in is,’ zei voormalig financieel directeur van Tencent Europe Jingsi He tegen promotieplatform I AMsterdam over Tencents omgang met big data. In 2021 kondigde Tencent aan nieuwe datacentra in Europa te zullen openen.
Buiten de normale clouddiensten biedt Tencent Cloud in Europa software aan voor gezichts- en spraakherkenning, die het bedrijf zelf gebruikt voor producten waarbij grootschalige (overheids)surveillance plaatsvindt.
Nederland doorsluisland
In datzelfde interview met I AMsterdam meldde He dat Tencents oog in 2018 op Nederland viel vanwege de voordelige belastingregelingen. Sindsdien heeft het bedrijf daar handig gebruik van gemaakt. De investering in ShareChat vanuit Nederland was niet alleen uit geopolitiek oogpunt een slimme zet: die maakte ook een belastingbesparing op rente- en dividendstromen mogelijk, dankzij het belastingverdrag tussen India en Nederland.
Ook Tencent Cloud Europe investeerde ten minste drie keer op deze manier in Indiase start-ups. Het stak in juni 2021 circa 40 miljoen dollar in streamingsdienst Gaana, een jaar later samen met anderen 40 miljoen dollar in fintech start-up Stashfin, en afgelopen maart zo’n 5,6 miljoen dollar in de Indiase podcast/luister-app PocketFM.
Via Nederland investeert de Tencent groep op grote schaal in buitenlandse bedrijven, zonder al te veel belasting te hoeven betalen.

Tencent investeert via Nederland op grote schaal in buitenlandse bedrijven, vaak zonder belasting te hoeven betalen. Hoe zit dat?
Tencent zit in Nederland om zijn producten en diensten in Europa aan te bieden. Nederland heft geen bronbelasting op de uitgekeerde winsten naar Singapore en Hong Kong.
Tencent investeert ook veel in andere bedrijven. Begin 2021 verkreeg het in totaal 20 procent van de Universal Music Group, de grootste muziekuitgever ter wereld. Die acquisitie verliep via twee Nederlandse dochters van Tencent. Universal heeft al 84 miljoen euro dividend aan hen uitgekeerd, waarover Tencent in Nederland geen belasting betaalt, vanwege de deelnemingsvrijstelling.
Wanneer deze verdiensten naar de moederbedrijven in Hong Kong gaan, betalen ook zij niets. Hong Kong heft alleen belasting over inkomen dat binnen de landsgrenzen is verdiend. Nederland heft evenmin belasting over het aan Hong Kong uitgekeerde dividend. Tencent Music Entertainment Group, een tak van Tencent, staat daar weer boven. Het is een holding op de Kaaimaneilanden, net als Tencent Holding. Ook daar hoeven ze vrijwel niets af te dragen.
Al die activiteiten bij elkaar zijn veel waard. Tencent International Service Europe bv bezit ‘maar’ 12,2 miljoen euro. Maar alle bv’s bij elkaar hebben een omvang van ten minste 7,6 miljard.
Zo investeerde de Tencent groep in de Universal Music Group. Vivendi, het moederbedrijf van de Universal Music Group, hoopte met de verkoop meer toegang tot de Chinese markt te verkrijgen. Zo’n gouden ticket is bedrijven zoveel waard dat ze bereid zijn hun grootste concurrent toegang te geven tot veel van hun data en analytics.
Dat mechanisme is bij de gaming-industrie het duidelijkst. Als grootste game-bedrijf ter wereld heeft Tencent een aandeel in veel Europese game-ontwikkelaars. Inmiddels is Tencents omzet voor meer dan de helft afkomstig uit gaming en social media-livestreaming.
‘Gaming gaat allang niet meer over spelletjes alleen, maar over het hele ecosysteem eromheen,’ zegt game-expert Van Dreunen. Veel van Tencents toonaangevende innovatie komt van game-ontwikkelaars. Het bedrijf heeft een uitgebreid portfolio van internationale game-studios vergaard, inclusief een groot aantal Europese. ‘Wat er bekend is aan acquisities en investeringen, is maar het topje van de ijsberg. Tencent heeft, vergelijkbaar met Disney, steeds 5 procent van veel bedrijven over de hele wereld. Zijn macht dankt het aan hun duizenden tentakels, waarmee ze beleid en content kunnen beïnvloeden.’
Xi draait de duimschroeven aan
De Chinese Communistische Partij maakt zich zorgen over hun groeiende afhankelijkheid van de big tech-sector. In de strijd daartegen is president Xi Jinping zelfs bereid om aan economische groei in te boeten; hij nam een reeks maatregelen die Tencent aan alle kanten raken.
In 2018 en 2021 legde China het goedkeuringsproces van game-licenties maandenlang stil. ‘Tencent liep in 2018 daardoor zo’n 3 miljard dollar mis,’ zegt van Dreunen. Daarnaast mogen Chinese jongeren sinds 2018 niet meer dan drie uur per week gamen.
Xi pakt big tech bovendien hard aan met zijn cybersecurity- en anticorruptie-campagnes, waardoor techreuzen de harde hand van China vrezen. Jack Ma, de oprichter van Alibaba en tevens Pony’s aartsrivaal, verdween in 2020 enige tijd, en zei in juli 2022 volledig afstand te zullen doen van zijn bedrijf. Van Pony’s andere concurrenten houdt de ene na de andere het voor gezien. Hijzelf is vooralsnog de dans ontsprongen. ‘Pony is niet zo uitgesproken als Jack Ma en plukt daar nu de vruchten van,’ verklaart sinoloog Rogier Creemers.
Meer dan ooit eist de CCP van techbedrijven dat ze zich gedeisd houden en meewerken aan China’s stokpaardjes. Pony doet dat. Tencent publiceerde de app ‘Klappen voor Xi Jinping’ in de aanloop van het partijcongres van 2017, waar je – rara – klapt voor Xi. Minder onschuldig: Tencent werkt mee aan verschillende surveillance-projecten, zoals Smart Cities in Xinjiang, en omstreden Chinese corona-apps die protesterende burgers labelen als corona-besmet.
Internationale aandeelhouders kregen door China’s zero-covidbeleid bedenkingen over hun investering in Tencent, al bleven ze tot ver in 2021 optimistisch. Daarna is Tencents koers alsnog met meer dan de helft gedaald. Hun totale beurswaarde ligt nu zo’n 467 miljard euro lager dan in hun hoogtijdagen.
Tencent probeert deze klappen op te vangen door zich te richten op internationale investeringen, zoals die in India. Daarnaast voert het sinds 2020 een ‘agressieve overnamestrategie’ door bij Europese gamestudio’s een meerderheidsbelang te vergaren en doorslaggevende posities in te nemen, volgens Reuters.
Techbedrijven waarin Tencent investeert, maken uit ‘voorzorg’ geregeld uitglijders. Tencent is bijvoorbeeld mede-producent van het langverwachte Top Gun: Maverick (zomer 2022). In de trailer was een patch met de Taiwanese vlag op het jack van de hoofdpersoon verdwenen. Na publieke verontwaardiging werd dat rechtgezet.
‘Je denkt vast: betekent dit dat de Chinese Communistische Partij het Westen eens even lekker via Tencent wil hersenspoelen?’ zegt Creemers. ’Het antwoord is ronduit: nee. China heeft niet zulke expansionistische belangen, het is vooral met zichzelf bezig.’ Er is eerder sprake van zelfcensuur van westerse bedrijven.
Onderzoeker Lokman Tsui onderschrijft dat. ‘Twintig jaar geleden dacht het Westen dat China door toegang tot de wereldmarkt vanzelf opener en democratischer zou worden. Twintig jaar later blijkt het omgekeerde te gebeuren. China gebruikt marktwerking om druk uit te oefenen, grote bedrijven gaan daarin mee, en de rest van wereld wordt minder open.’
Tencent is zich zeer bewust van het krachtenveld waarbinnen het opereert. Pony Ma kondigde tijdens een personeelsbijeenkomst afgelopen januari aan dat hij beseft dat Tencent elk moment kan worden vervangen, en dat zijn bedrijf daarom ‘de toekomst van het land en de samenleving zal dienen, zonder over de schreef te gaan.’
On-the-Record Statement:
We hold ourselves to the highest business standards and reject any insinuations to the contrary. The corporate structures described are commonly used by many international businesses for their investments and are lawful. We are a long-term investor in Europe and comply with all laws and regulations in every market where we operate.
Background Points:
1. Tencent has been investing in Europe for over 10 years.
2. The Chinese Securities Regulatory Commission (CSRC) confirmed in December 2021 that companies with VIE structures are eligible to list overseas
3. WeChat adheres to global best practices for user privacy, data security and transparency and is fully compliant with GDPR. We do not share personal information with any company, organization or individual without either first providing an informed notice to users or obtaining their consent, or where we are compelled by law.
4. WeChat and Weixin are two separate but interoperable sister apps provided by different companies under the Tencent group. Your enquiry does not differentiate between the two services and appears to conflate them.
WeChat is for users whose mobile numbers use an international dialling code other than +86 (i.e., those with a non-Chinese Mainland mobile number), while Weixin is for users whose mobile numbers use the international diallingcode +86 (i.e., those with a Chinese Mainland mobile number). Weixin and WeChat use different servers, with WeChat data stored outside of Mainland China.
14 Bijdragen
Chris Peeters 3
Albert De Haan
Dorine Booij
Albert De HaanRoland Horvath 7
Wordt NL beter met de investeringen van Chinese CN ondernemingen.
NL is een 'doorsluisland' zoals één van de titels van het artikel stelt. Doorsluisland voor van alles, als het maar neoliberaal is, dat niet deugt.
We moeten de vraag stellen of bedrijven als Meta, Google, Amazon en Tencent op de lange duur wel een meerwaarde vertegenwoordigen. Van monopolies is bekend dat ze niet innovatief zijn en uitsluitend gericht op exorbitante winst en royale dividenden.
Wat in elk geval ingetoomd moet worden is de ongeremde mogelijkheden om winst en kapitaal in het algemeen over de hele wereld te transporteren in plaats van het in hoofdzaak ter plaatse te laten. Het investeren van Tencent in India via het steeds meer alles faciliteerde NL is daar een sprekend voorbeeld van. Indirect is er sprake van het ontduiken van de Indiase wetgeving.
Nog iets in dat verband, te veel geld werkt als een overstroming, het vernietigt de maatschappij. En te veel giga grote buitenlandse ondernemingen gaat in dezelfde richting.
Tencent wil data centra in NL openen, een andere NL specialiteit.
Naast Nederlands, Engels, Duits en Frans mag in het middelbaar onderwijs evengoed Chinees onderwezen worden.
Laatste zin van het artikel:
Pony Ma van Tencent: "en dat zijn bedrijf daarom ‘de toekomst van het land en de samenleving zal dienen, zonder over de schreef te gaan.’"
Als dat geen geruststelling is.
John Janssen 4
Roland HorvathAls we gaan 'graderen' op verklaringen van CEO's en op websites van bedrijven, blijkt er weinig 'oprecht' te zijn. Groen is doen bijvoorbeeld!
Denk zo maar dat de NL loophole op het vizier staat van de overheden in India. Denk dat Dhr. Modi zijn verstandhouding met Dhr. Xi belangrijker zal vinden dan een 'schemerige' Tencent constructie. Denk je ook niet?
Roland Horvath 7
John JanssenDe verklaring van Pony Ma mag , maar ze heeft niet zoveel inhoud.
En bij de verhouding van India met China en omgekeerd zijn beide op hun hoede.
Daar hebben beide veel ervaring mee.
John Janssen 4
Er is dus een risico voor grote investeerders als de partij in China besluit dat het bedrijf te groot wordt en ingrijpt zoals met een Alibaba.
Is er een risico dat de data die verzamelt wordt door gebruik van verschillende apps 'verkeerd' gebruikt gaan worden? Welke garantie van niet heeft men bij bijvoorbeeld een META?
Bedrijf mag hier zitten om zo optimaal goede cijfers te behalen, net zoals vele anderen. Dat faciliteert de bv Nederland, dat levert banen, kantoorhuur, kortom omzet op voor de bv Nederland.
De strategie in de EU landen is momenteel niet het Grote China te agiteren.
Dorine Booij
John JanssenMet WeChat zijn er in ieder geval een paar kanttekeningen, zelfs al heb je het alleen over de internationale versie die in Nederland te downloaden is. Citizenlab schreef een reeks rapporten over WeChat, onder meer hoe de data van de niet-Chinese versie helpt het censuur-algoritme op de Chinese versie te verbeteren: https://citizenlab.ca/2020/05/we-chat-they-watch/
John Janssen 4
Dorine BooijLeuk om te lezen hoe Trump weer in de stress schoot over Grindr, dat een nationale gevaar zou zijn. Waren er soms gelijkwaardige 'full stake US' sites op de markt? Tuurlijk waren die er.
Petrus Harts 3
" ‘Twintig jaar geleden dacht het Westen dat China door toegang tot de wereldmarkt vanzelf opener en democratischer zou worden. Twintig jaar later blijkt het omgekeerde te gebeuren. "
Helaas.
En ook in Europa hebben we het failliet van Wandel durch Handel mee mogen maken. Voor mij is dat moeilijk te verteren. Ook ik geloofde dat als landen en culturen met elkaar zouden handelen, er altijd meer begrip voor elkaar en openheid zou ontstaan. Overheden blijken helaas erg effectief om een tegenovergestelde beweging te orchestreren.
De oplossing is een soort internet versie 3 wat door de mensen zelf wordt gecontroleerd. Dat gaat er helaas nooit komen omdat bij de massa gemakzucht het altijd zal winnen van zaken als privacy en gedachtenvrijheid.
Jolande Colder 1
Peter Versteegen 1
John Janssen 4
Peter VersteegenWalter Boer 3