
Op 21 maart stemt Nederland over de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, in de volksmond ook wel de Sleepwet genoemd. Moet ik voor of tegen zijn, vraagt Harry Lensink zich af. Voor Follow the Money gaat hij op zoek naar het antwoord.
Referendum: dit is het plan-B van Rutte
Het sleepwetreferendum is eigenlijk overbodig (maar ga toch maar stemmen)
Veiligheid of privacy? Dit is wat je écht moet weten over het sleepwetreferendum
Sleepwettest: slechts 1 op de 400 mensen weet hoe de Wiv werkt
Ik weet wat ik ga stemmen op 21 maart (maar het was een verdomd lastige keuze)
Wie controleert de Nederlandse spionnen?
Hé, wat moet die spion in mijn smartphone?!
Kamer kiest voor uitgesproken Sleepwet-voorstander Ronald Prins als controleur geheime diensten
Wat doet de geheime dienst met al die data?
Big Brother will be watching – of valt dat wel mee?
Beeld door Matthew Henry (via Unsplash) © CC0 (Publiek domein)
Veiligheid of privacy? Dit is wat je écht moet weten over het sleepwetreferendum
Op 21 maart is het referendum over de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), ook wel de Sleepwet genoemd. De afgelopen maanden stelde Follow the Money een dossier samen waarin we deze vernieuwde wet onder de loep namen. We zetten de voors en tegens nog even op een rij.
Ze zijn vaak kort door de bocht, de argumenten van de voor- en tegenstanders van de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv). Stem je tegen, dan wordt Nederland onveiliger, aldus de voorstanders. En stem je vóór, dan werk je volgens tegenstanders mee aan het bouwen van een surveillancestaat.
Zoek je de nuance, dan ben je al gauw overgeleverd aan officiële stukken. Neem bijvoorbeeld de kloeke Memorie van Toelichting, dat telt maar liefst 366 pagina’s.
Maar hoe zit het nu? Wat is er straks allemaal toegestaan? Voor FTM dook Harry Lensink de afgelopen maanden in de details. Een terugblik.
De wet
Een belangrijke taak van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) is om catastrofaal gevaar – zoals extremisme of een staatsgreep – voor te zijn. De AIVD waakt samen met de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) over de rechtsorde en de nationale veiligheid.
De dienst is niet opgericht om individuen die strafbare feiten plegen in de kraag te vatten: die taak ligt in handen van politie en justitie. Maar in het opsporen van gevaar schendt de AIVD wel de privacy van individuele personen.
We zijn opnieuw bij dezelfde discussie aanbeland: veiligheid of privacy?
De Nederlandse overheid erkent dat effectief functionerende geheime diensten per definitie schuren met de grondrechten. En de Raad van State heeft haar twijfels of de Wiv voldoet aan de voorwaarden van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.
Ook de komst van de oude Wiv (uit 2002) leidde tot ophef. De discussie over de wet toen – die ook nieuwe bevoegdheden gaf aan de geheime diensten – lijkt erg op het debat nu. Ook toen waren de kampen dezelfde als nu: veiligheid versus privacy. Ook toen was men bezorgd dat de nieuwe bevoegdheden een inbreuk zouden zijn op de privacy. Door de aanslagen op de Twin Towers in 2001 verstomde de discussie echter: veiligheid won het van privacy.
In 2013 keerde het tij. Klokkenluider Edward Snowden onthulde de afluisterpraktijken van de National Security Agency (NSA); ook de Nederlandse diensten speelden in dezen een rol. De verontwaardiging van het publiek was groot, de houding tegenover de geheime diensten werd kritischer.
En nu zijn we opnieuw bij dezelfde discussie aanbeland. Om de oude Wiv te verbeteren, moest er een nieuwe komen. Wat is er veranderd? Wat mogen de diensten doen? En wat niet? Wie ziet erop toe dat de diensten zich aan de regels houden?
Datahonger
Laten we maar meteen beginnen met het ‘sleepnet’. Met de nieuwe Wiv komt er een bijzondere bevoegdheid bij: de ‘onderzoeksopdrachtgerichte interceptie’ (OOG). Om gebruik te maken van deze bijzondere bevoegdheid is toestemming nodig van de minister van Binnenlandse Zaken en, nog belangrijker, van de onafhankelijke Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB) — waarover dadelijk meer.
Als die goedkeuring is verkregen, begint de dienst met het verzamelen van metadata: wie heeft contact met wie; wanneer en waar vindt dat contact plaats? Bij het langdurig verzamelen en koppelen van deze gegevens krijgt de dienst een gedetailleerd beeld van het doelwit.
Het ontbreken van een wettelijke verplichting tot selectie en vernietiging kan leiden tot datahonger bij de diensten
De AIVD beweert dat er geen sprake is van een ‘sleepnet’: alle gegevens die niet van belang zijn, worden vernietigd. De irrelevante data wordt wel eerst verzameld, maar er wordt niets mee gedaan. De Raad van State stelt voor om die gegevens al eerder in het proces weg te gooien; dit om de inbreuk op de privacy zo klein mogelijk te houden.
Critici vragen zich echter af hoe je irrelevante informatie als zodanig herkent. Ook maken zij zich zorgen of die kennis niet als vrijbrief wordt gebruikt om data zo lang mogelijk te bewaren. De wet is hieromtrent niet helder. Het ontbreken van een wettelijke verplichting tot selectie en vernietiging kan leiden tot datahonger bij de diensten. Volgens de adviesorganen Raad van State en de Raad voor de Rechtspraak betekent dit bovendien een vergroting van de mogelijkheid tot secundair gebruik van gegevens.
Bart Jacobs, hoogleraar Digital Security aan de Radboud Universiteit, maakt gehakt van het argument ‘we verzamelen, maar doen er niets mee’:met datzelfde argument kun je immers ook rechtvaardigen dat je een camera ophangt in een slaapkamer. Volgens Jacobs moet je al tijdens het verzamelen filteren. Zijn advies en dat van de twee raden is gehoord, maar niet juridisch vastgelegd in de nieuwe wet.
Het argument dat OOG een sleepnet is, wordt door bijzonder hoogleraar Inlichtingenstudie Paul Abels van tafel geveegd: ‘De dienst staat voor de moeilijke taak om tijdig te onderkennen wat iemand van plan is. Daarbij kunnen kleine stukjes data van belang zijn. OOG is geen sleepnet: als de diensten ergens niet op zitten te wachten, is het op grote hoeveelheden bulkdata.’
Uit onderzoek blijkt dat methoden van OOG de Britse inlichtingendienst GCHQ hebben geholpen in het voorkomen van aanslagen. In de toelichting bij de Wiv haalt de Nederlandse regering aan dat buitenlandse diensten door OOG beter hun werk konden doen. Critici zijn van mening dat grote hoeveelheden informatie verstikkend werken voor inlichtingendiensten. Ook waarschuwen zij voor het gevaar dat kan ontstaan wanneer geheime diensten zich blindstaren op het binnenhalen van zoveel mogelijk informatie. Hiermee zou het nut van traditionele werkwijzen ondergesneeuwd raken.
Hacken
Wat ook onder bijzondere bevoegdheden valt (en niet zonder toestemming mag), is hacken. Dit is al jaren gebruikelijk, maar in de nieuwe Wiv mogen de diensten ook derden hacken om informatie te krijgen over het doelwit. In bijzondere gevallen mogen ook nietsvermoedende burgers worden gehackt.
De opstellers van de Wiv geven toe dat de primaire doelwitten van de geheime diensten vaak moeilijk te hacken zijn: gevaarlijke doelwitten zijn zich meer bewust van hun veiligheid en nemen daarvoor maatregelen. Hierdoor neemt de verleiding toe voor de geheime diensten om derden te hacken, zoals een huisgenoot, collega of familielid.
Critici vinden dat het hacken in de wet niet goed is geregeld. De bevoegdheden zijn wettelijk vastgelegd op basis van bestaande technieken, maar bij nieuwe technologie ontstaan witte vlekken die kunnen leiden tot onbegrensd gebruik en misbruik. Daarmee lijken de mogelijkheden technisch gezien grenzeloos.
De Raad van State vindt die waarborgen van de regering zwak
Volgens de regering moet het hacken van derden gepaard gaan met een zo klein mogelijke inbreuk op de privacy en mag het louter gebruikt worden als ultieme maatregel. De Raad van State vindt die waarborgen echter zwak: iemand die op zo’n manier wordt gebruikt door de geheime diensten, mag als hij of zij wordt gehackt wel wat meer bescherming krijgen, zo oordeelde het adviesorgaan.
Één van de controleurs van de geheime dienst, de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD), stelde voor in de wet op te nemen dat het hacken van derden alleen kan als het onvermijdelijk is. Dat advies is in de wind geslagen.
Mislukt het hacken van derden, dan ligt een ouderwetse oplossing voor de hand: de informant. Iemand die bijvoorbeeld werkzaam is bij een provider en eens in de zoveel tijd een usb-stickje aflevert bij de geheime dienst of hun toegang geeft tot het netwerk. Hiervoor is geen toestemming nodig van de TIB, want het is geen bijzondere bevoegdheid.
Irrelevante informatie
In de nieuwe Wiv is de opslagtermijn van data veranderd: van één jaar naar drie jaar. De regering zegt dat de diensten vooral geïnteresseerd zijn in metadata, maar wettelijk beschouwd is er geen onderscheid: ook de inhoud van de communicatie kan men op grote schaal binnenhalen en bewaren. Het uitgangspunt is dat irrelevante informatie zo snel mogelijk wordt herkend en vernietigd. Lukt dat niet, dan mag deze data alsnog drie jaar worden bewaard.
Onder de nieuwe Wiv mag de AIVD zelf beslissen of zij data verstrekken aan zusterdiensten in het buitenland. De overheid beschouwt het delen van informatie als een belangrijk onderdeel van internationale samenwerking, maar de kans bestaat dat er niet-geëvalueerde data van onschuldige burgers tussen zit. De regering geeft aan dat bij het delen van deze data de grootste zorgvuldigheid wordt betracht. De minister moet wel goedkeuring geven, maar de TIB komt er niet aan te pas. Het advies van de CTIVD mag de minister naast zich neerleggen.
Controle
De geheime diensten krijgen nieuwe bevoegdheden, maar mogen die niet zomaar inzetten. Er zijn twee commissies die de diensten gaan controleren: één vooraf en één achteraf. Één bindend, en één niet-bindend.
De Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB) controleert vooraf of de inzet van de geheime dienst rechtmatig is. Is dat niet het geval, dan geeft ze een negatief advies – wat de minister moet honoreren – en is het hele feest van de baan. De TIB heeft echter alleen iets te zeggen over speciale bevoegdheden, zoals aftappen en hacken.
Opmerkelijk: de technisch expert die voor de TIB door de Tweede Kamer is gekozen, is een uitgesproken voorstander van de nieuwe Wiv. Ronald Prins, oud-eigenaar van cybersecuritybedrijf Fox-IT – met klanten uit kringen van (contra)spionage – controleert samen met de twee raadsheren Mariëtte Moussault en Lex Mooy de geheime diensten op voorhand. Prins heeft in het verleden ook bij de AIVD gewerkt.
Het gevaar dreigt daarnaast dat de commissie nimmer een negatief advies zal geven: je zult maar nee hebben gezegd, en er ontploft een maand later een bom. Adviezen om de TIB aan te vullen met een ‘tegenspreker’ of een groep deskundigen waar de commissie op kan terugvallen, hebben de nieuwe wet niet gehaald.
De verantwoordelijkheid die bij de controlerende instanties ligt, is erg groot
Nico van Eijk, directeur van het Amsterdamse Instituut voor Informatierecht (IViR), gelooft niet dat de TIB zomaar overal mee zal instemmen, maar vindt wel dat de leden onafhankelijke deskundigen mogen raadplegen, wat in de nieuwe wet niet is geregeld.
Dan is er nog de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD). Die bestaat al langere tijd; ook nu controleert deze commissie achteraf of de uitgevoerde handelswijze terecht was. Blijkt dat niet zo te zijn, dan krijgt de dienst een tik op de vingers. Het oordeel van de commissie is openbaar en het parlement kan de minister ter verantwoording roepen wanneer deze het oordeel negeert. Het gebeurt echter zelden dat de minister het oordeel van de CTIVD negeert.
De CTIVD krijgt een klachtenafdeling: hier kunnen burgers of organisaties hun beklag doen als ze vinden dat ze onterecht in de gaten worden gehouden of als ze menen dat de diensten hun boekje te buiten zijn gegaan. Het advies van deze klachtenafdeling is wél bindend; de minister mag het dus niet negeren.
De verantwoordelijkheid die bij de controlerende instanties ligt, is erg groot. Ze zullen sterk in, meent Van Eijk. Hij gelooft niet dat er sprake zal zijn van grote datahonger bij de diensten, zolang de controleurs hun werk goed doen.
Al met al valt er dus nogal wat te verbeteren aan de wet. Er zijn op veel punten onduidelijkheden en er is ruimte voor interpretatie waarmee de diensten hun voordeel kunnen doen. Het advies van experts hierin verandering aan te brengen, is genegeerd. Of deze witte vlekken ertoe leiden dat de diensten misbruik gaan maken van hun positie, zal de tijd moeten uitwijzen.
29 Bijdragen
Erwin 8 1
[Verwijderd]
Marla Singer 7
Roland Horvath 7
Veiligheid kan maar bestaan in combinatie met vrijheid en privacy.
Veiligheid en privacy zijn niet aan elkaar tegengesteld, we moeten geen privacy opgeven om veiliger te zijn, hoewel de overheid Rutte3 ons dat wil wijs maken.
De overheid, Rutte3, die uitsluitend de 0,01% superrijken en de GMO dient, wil haar macht sterk uitbreiden met de sleepwet. De burgers raken steeds meer in de verdrukking, de democratie wordt verder afgebroken.
De referenda worden afgeschaft, de burger is volgens Rutte3 =VVD -CDA -D66 -CU toch maar een domoor, een onderontwikkelde, die van politiek, economie of andere maatschappelijke problemen niets begrijpt. De overheid wil de burgers volledig onder curatele stellen.
Big brother Mark Rutte, the MP, is watching you.
Mz59 7
Roland HorvathDit is wel het meest vreemde commentaar dat ik tot nu toe gezien heb.
En die blabla over "sleepnet". Waarom denken zoveel mensen dat ze zo ongelofelijk interessant zijn dat de AIVD continu hun email en WhatsApp berichtjes gaat zitten volgen? Dat zijn vast die lui die op Facebook ook de hele tijd laten zien wat voor oninteressant leven ze hebben. Kijk, vandaag heb ik macaroni gegeten! Nee, echt waar, wat interessant!
De AIVD moet uiteraard informatie kunnen zoeken ivm onderzoek. Wat die informatie gaat zijn weet je pas als je informatie gezocht en gevonden hebt. En de ene informatie leidt naar de andere informatie. Is dat zo moeilijk te begrijpen? Die terroristen communiceren met elkaar, de AIVD moet dat kunnen monitoren. Dus je kunt uiteraard niet alles van te voren vast leggen.
j.a. karman 5
Roland HorvathZelfs in de universele rechten van de mens wordt gesteld dat juist om die reden privacy niet boven alles gaat. Je hebt handhavers nodig ter bescherming van je privacy. Nu zeg jij dat je ze niet nodig hebt. Raar...
Lodewijk 6
https://www.sott.net/article/380360-China-to-bar-people-with-bad-social-credit-from-planes-trains-once-untrustworthy-always-restricted
https://www.hln.be/nieuws/buitenland/china-rangschikt-alle-inwoners-wie-slecht-scoort-mag-trein-of-vliegtuig-niet-meer-op-en-dat-is-nog-maar-het-begin~aa1c5a52/
De laatste link met dank aan Jan Smid:
https://www.ftm.nl/artikelen/follow-the-money-selecteert-18maart2018#reactie57104
Dorina Hepping 2
Lodewijk 6
(Ongebreideld de WiV toepassen.)
De eerste zit in ballingschap in Rusland, de tweede in -een min of meer- zelfgekozen arrest in de ambassade van Ecuador, terwijl het arrestatiebevel, waarop e.e.a. zou zijn gebaseerd, van Zweden inmiddels is ingetrokken. Hij heeft gerede angst, te worden uitgeleverd aan de us.
https://www.security.nl/posting/515921/Zweden+trekt+arrestatiebevel+tegen+Julian+Assange+in
Wijz.: typo
hans van rheenen 7
Lodewijk 6
hans van rheenenHelemaal n i e t s. Als je niet gaat, doe je gewoon niet mee. Ga je wel en stem je blanco, dan tel je zelf alleen maar voor het opkomstcijfer, verder niets. Politici leggen blanco stemmen op de stapel niet-geldige-stemmen en verbinden er geen enkele conclusie aan.
Zoú een overweldigende meerderheid 'blanco' stemmen, dan zoú een eerlijke politicus 2 conclusies kunnen trekken: 1. de stemmer was niet goed geïnformeerd, 2. de stemmer kon geen keus maken. In beide gevallen geef je zelf al het antwoord: "dat de normale burger deze materie boven de pet gaat"
Je hebt het dus altijd gedaan, dat is het duivelse bij dit soort keuzes...
Als je van plan bent niet of blanco te stemmen, kun je je een rit naar het stemlokaal besparen. Scheelt in je CO² voetafdruk...
tot zover om 12:48
Aanvulling: https://www.ftm.nl/artikelen/groeiende-ongelijkheid-stoppen#reactie55891
Ludovica Van Oirschot 15
hans van rheenenj.a. karman 5
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
j.a. karmanj.a. karman 5
Ludovica Van OirschotTegenstanders missen dat en insiders mogen niets naar buiten brengen.
Desinformatie gegarandeerd.
Ludovica Van Oirschot 15
j.a. karmanj.a. karman 5
Ludovica Van OirschotAnders moet je alles wegdoen wat je zelf niet snapt. Blijft er heel weinig over.
461 Verboden voor onbevoegden is ook niet uit te leggen maar wel heel nuttig.
Ludovica Van Oirschot 15
j.a. karmanj.a. karman 5
Ludovica Van OirschotHet is meer een protest tegen de overheid dan wat anders.
Overheid dan maar opheffen? Wat Denk je wat het gevolg is....
Nog een klein maar belangrijk detail. 45% stemgerechtigden heet niet gestemd. De voor noch tegenstemmers vertegenwoordigen de meerderheid.
Matthijs 11
https://www.rtlz.nl/opinie/column/lars-duursma/stem-nee-tegen-deze-wiv
"Juristen bevestigen: RvS, Hoge Raad & Ombudsman staan de facto buitenspel bij benoeming cruciale commissie van toezicht #Wiv. Simpele meerderheid van 76 Kamerleden kan zelf drie regeringsgezinde leden uitkiezen. Handig als hier ooit een Orbán, Erdoğan of Poetin aan de macht komt. pic.twitter.com/h75J9J1pqS
— Lars Duursma (@LarsDuursma) March 18, 2018
Met een Kamermeerderheid van 76 zetels kan iedere regering een nieuwe, regeringsgezinde toetsingscommissie benoemen. Diezelfde meerderheid is voldoende om een wet aan te nemen die een streep zet door alle wettelijke beperkingen van de inlichtingenwet, waardoor ongelimiteerde massasurveillance direct mogelijk wordt – de volledige infrastructuur ligt al klaar."
Daarnaast heb ik zelf veel moeite met het delen van gegevens met het buitenland. Dan ben je als burger wellicht nu nog "veilig" in Nederland, maar wat als je naar de VS, Turkije of een ander land reist, waar de gegevens over jou wél tegen je gebruikt worden? En aangezien het verzamelen van enorm veel data tot 1000x meer fout-positieve gevallen leidt dan fout-negatieven, zullen er veel onschuldigen daarvan de klos zijn. Zie nu al hoe onschuldigen op no-fly lists komen, telkens ondervraagd worden bij de grens, of zelfs opgesloten worden.
Een verdacht persoon in je voetbalteam waarmee je ook in een Whatsapp groepje zit, een bezoek aan een congres in een "vijandige" staat en je bent de klos als je bij de VS door de douane wil.
Ik dacht dat de overheid er was om ons te beschermen.
Dus: nieuwe wet, prima. Maar dan wel een goede.
Roland Horvath 7
MatthijsBovendien is er wel enige -ontoereikende- controle op de AIVD.
Maar in de wet wordt geen aandacht besteed aan het soort inlichtingen dat bewaard mag worden. Instellingen als de AIVD staan er om bekend dat ze de meest gekke lijsten aanleggen. Zo bijvoorbeeld wat mensen eten. Wie veel couscous eet kan dus voor terrorist aangezien worden want couscous is van oorsprong Noord Afrikaans. Tien van dat soort criteria zeggen nog niets want tien maal nul is nog steeds nul. Edward Kennedy, een VS senator en broer van JFK, werd eens om zulke soort redenen tegengehouden op een VS vliegveld, als mogelijke terrorist.
De hoeveelheid van de onnozelheden, die we door de nieuwe wet op de AIVD kunnen verwachten, is onbegrensd en de aard ervan is onvoorstelbaar.
Lodewijk 6
Matthijshttp://www.ictjuristsipkens.nl/wet-bewaarplicht-telecomgegevens/
Doe niet wat de schrijver voorstelt, maar lees eerst even verder:
https://www.rtlz.nl/opinie/column/lars-duursma/een-ijzingwekkende-aanval-op-onze-vrijheid-en-vrijwel-niemand-die-erover
HeRo 7
Matthijsben wellerdieck 4
Door de aanslagen op de Twin Towers in 2001 verstomde de discussie echter: veiligheid won het van privacy.
9/11 is cruciaal.
Maar wat was eigenlijk 9/11.
De meeste mensen weten niet meer dan moslimkapers die met vliegtuigen WTC 1 en 2 en het Pentagon zijn binnengevlogen, met als gevolg instorting van de Twin Towers, zoals verteld in het Commission Report.
Wie echter de moeite neemt zelf eens op nader onderzoek te gaan komt al na enkele muisklikken tot de conlusie dat maar weinig van dat verhaal deugt, dat het meer vragen oproept dan het beantwoord, en dat het er meer op lijkt dat hier een rookgordijn wordt opgetrokken om een onthutsende werkelijkheid aan het zicht te onttrekken, niet meer of minder dan de betrokkenheid van de eigen Amerikaanse overheid.
9/11 is een keerpunt in de geschiedenis.
Wat je daarvan weet bepaalt je beoordeling van en inzicht in de daaropvolgende geschiedenis.
Ik zou daarom geen belangrijker onderwerp dan 9/11 weten, zeker voor een organisatie als Follow The Money!, om eens grondig aan te pakken.
FOLLOW THE MONEY:
▪ de verdwenen 2,3 trillion van Donald Rumsfeld, https://www.corbettreport.com/episode-308-911-trillions-follow-the-money/
▪ Black Eagle Trust fund: https://coto2.wordpress.com/2011/06/03/911-wtc7-and-the-black-eagle-trust-how-bank-of-new-york-may-have-laundered-240-billion/amp/
….maar dat kunnen jullie natuurlijk beter dan ik.
Kritiek op het Officiële Rapport is TABOE: complot-denker.
Laat 'ze' daar toch niet zo makkelijk mee wegkomen!
Roland Horvath 7
ben wellerdieck9/11 was het begin en de rechtvaardiging gestook tegen de Islam en van een reeks oorlogen, geen complot maar een normale manier van doen van de VS regering:
9/11, 4 passagiersvliegtuigen bestuurd door 19 moslims meeste uit Saoedi Arabië, dus 8 zwarte dozen, 2 per vliegtuig, geen enkele terug gevonden, verbrand, toevallig verbranden zwarte dozen niet, zomaar. Conclusie, geen 4 vliegtuigen en geen 19 moslims maar wel de bedoeling van de regering Bush om oorlog te voeren in Zuid Azië, overwegend islamitisch. Te beginnen in Afghanistan. Sedertdien wordt door de VS gestookt tegen de Islam en tegen moslims, gestook dat men nazistisch mag noemen. Stoken in al zijn vormen van wij -zij denken over demoniseren en uitsluiten van minderheden tot laster en racisme is het wezenskenmerk van nazisme.
Een andere mogelijke leugen van de VS overheid is het incident in de golf van Tonkin in 1964, dat de Vietnam oorlog naar Noord Vietnam uitbreidde, waarvan men nu aanneemt dat het nooit heeft plaatsgehad.
Nog één, de aanval van een Japans eskader in december 1941 op de VS marine basis in Pearl Harbor, waarbij de VS regering op de hoogte was van de mogelijkheid van een aanval, en waarbij ze de aanval heeft laten gebeuren zonder voldoende tegenmaatregelen te nemen om een excuus te hebben om oorlog te voeren tegen Japan.
9/11 was een grote operatie. Nadien moesten de politie, -in New York en de FBI-, de justitie, de media en de politici intoom gehouden worden. Het meest verbazingwekkende is de indoctrinatie: Liegen en blijven liegen en het wordt waarheid.
Lodewijk 6
https://www.freepressunlimited.org/nl/nieuws/bescherm-journalisten-tegen-veiligheidsdiensten
Jan Smid 8
Hoe kan een overheid dan weten wat tappen eigenlijk kost?
https://www.bnr.nl/nieuws/politiek/10341336/kabinet-heeft-te-weinig-geld-om-massaal-af-te-tappen
Gladius Amores 4
Waarom praat bijna niemand over dit laatste?
Een degelijke Sleepwet is hard nodig. Deze verdient echter reparatie na grondigere overweging en studie.
Pieter Ahsmann 5
https://www.youtube.com/watch?v=fqoofWl-ozA