Sigaar uit eigen doos

3 Connecties

Onderwerpen

Aandelen Investeren

Werkvelden

Economie

Amerikaanse bedrijven kopen massaal eigen aandelen in. Liever speculeren dan investeren.

Eigenlijk is het een ultiem brevet van onvermogen: het terugkopen van aandelen. Aandeelhouders zouden onmiddellijk gealarmeerd moeten zijn. Buy back programs zijn hét teken dat het bestuur van de onderneming niet meer weet wat het moet doen om hun bedrijf te laten groeien. In plaats daarvan proberen ze aandeelhouders rustig te houden door kunstmatig de beurskoers op te krikken. Dat is ook lekker voor de eigen optie-regeliing.

 
Amerikaanse bedrijven maken op dit moment gretig gebruik van het historisch goedkope geld en de enorme bergen cash waarop ze zitten. Ze investeren dat geld echter niet in nieuwe producten, nieuwe fabrieken of het inhuren van arbeidskrachten, maar kopen massaal eigen aandelen in. Onderzoeksbureau Birinyi heeft uitgerekend dat er tot nu toe in 2010 voor 273 miljard dollar eigen aandelen is ingekocht. 
 
Soms lenen ze er zelfs geld voor, zoals Microsoft dat in september 4,75 miljard dollar leende door obligaties uit te geven en een deel van dat geld te gebruiken om aandelen terug te kopen. 
 
Ook in Nederland is het populair. Ahold bijvoorbeeld kocht dit jaar voor 500 miljoen euro eigen aandelen in. Het leidde tot een forse koersstijging, maar dat effect lijkt na enkele maanden alweer te zijn weggeëbd
 
Weggegooid geld
Terugkopen van aandelen kan een aandeel weer in beweging brengen, maar in de praktijk is dat effect van korte duur. Critici zijn van mening dat het weggegooid geld is.   Voor de lange termijn voegt het niets toe aan de waarde van een onderneming. Het is een sigaar uit eigen doos. Maar in de op de korte termijn gerichte financiële markten is het nogal populair. 
 
Feit is dat het in de jaren vlak voor het uitbreken van de kredietcrisis heel erg populair was bij beleggers en bedrijven in het westen (zie grafiek in het Washington Post-artikel). Ondernemingen die toen veel inkochten,  bleven zitten met stapels veel te duur ingekochte, waardeloze aandelen. Intussen was hun concurrentiekracht verslechterd. Veelal was het verantwoordelijke management toen al vertrokken. Uiteraard na eerst te hebben gecashed.