
De coronapandemie zet de wereld op zijn kop. Wie betaalt de rekening? En wie profiteert? Lees meer
Het virus SARS-CoV-2, beter bekend als het coronavirus, dook eind 2019 op in de Chinese provincie Hubei. In een paar weken tijd veroorzaakte het een epidemie, waarna het zich over de rest van de wereld verspreidde. Begin maart 2020 verklaarde de World Health Organisation de ziekte tot een pandemie en gingen landen wereldwijd 'op slot'.
Met het coronavirus is een crisis van historische proporties ontstaan, niet alleen medisch, maar ook economisch. In de vorm van steunfondsen en noodmaatregelpakketen werden bedrijven wereldwijd met vele miljarden op de been gehouden.
Waar met geld gesmeten wordt, liggen misbruik en fraude op de loer. Daarom volgt FTM de ontwikkelingen op de voet. Wie profiteert van de crisis? En welke oplossingen dienen welke belangen?
En alweer maakt de minister een draai over Van Lienden en de mondkapjesdeal
Minister Conny Helder laat mondkapjesdebat in verwarring ontaarden
20 miljoen mondkapjes van Sywert van Lienden gaan definitief de verbrandingsoven in
Corona en belastingtrucs maken van Pfizer het meest winstgevende bedrijf van Nederland
Viruswaarheid van Willem Engel lijkt uitgeraasd, waar blijft het binnengehaalde kapitaal?
Zes brandende kwesties na het rapport van Deloitte over de mondkapjesdeal
Hoe het gerucht over de vermeende corruptie van Jaap van Dissel de wereld werd ingeholpen
Sywert van Lienden maakte veel meer winst op mondkapjes dan hij het ministerie vertelde
Blijvende Q-koorts krijgt nog minder aandacht dan post-covid
Van zwarte lijst naar chief security: de onwaarschijnlijke carrièreswitch van een ict-criticus
In het stadion van Borussia Mönchengladbach worden kartonnen borden geplaatst met foto’s van voetbalsupporters. Rafael Heygster en Helena Lea Manhartsberger leggen sinds de covid-19-uitbraak surrealistische scenario's van de coronapandemie in Duitsland vast in de serie 'Corona Rhapsody'. © Rafael Heygster en Helena Lea Manhartsberger
‘Testsamenleving is onzinnig, exorbitant duur en leidt tot uitsluiting van gezonde mensen’
Het kabinet heeft al honderden miljoenen uitgegeven om 1 juni van start te gaan met ‘testen voor toegang’. Het RIVM en het OMT ontkennen betrokkenheid bij de opzet. Epidemiologen en artsen trekken het nut ernstig in twijfel nu de besmettingsaantallen snel dalen. ‘Dit is geld over de balk smijten en draagt niet bij aan het voorkomen van IC-opnames.’
- VWS is van plan om op 1 juni van start te gaan met ‘testen voor toegang’. Het ministerie zegt dat het project ‘meer perspectief biedt aan ondernemers’, maar epidemiologen en artsen trekken het nut van ‘testen voor toegang’ ernstig in twijfel nu de besmettingsaantallen snel dalen.
- Armand Girbes, intensivist en IC-hoofd van het VUmc: ‘De samenleving kan ook veilig van het slot zonder verplichte tests.’ Veldepidemioloog en microbioloog Amrish Baidjoe: ‘Dit is too late, too much, en gericht op de verkeerde doeleinden.’
- Het ministerie heeft al 265 miljoen van het budget van 1,1 miljard vrijgegeven. Volgens gezondheidseconoom en epidemioloog Eline Van den Broek liggen de kosten van ‘testen voor toegang’ exorbitant veel hoger dan de heersende norm van kosteneffectieve maatregelen. ‘Dit is geld over de balk smijten en draagt niet bij aan het voorkomen van IC-opnames.’
- Het RIVM ontkent betrokkenheid bij de opzet van ‘testen voor toegang’, ‘het is een politieke, beleidsmatige beslissing. Wij hebben niet gerekend aan de testsamenleving’.
De winkels, sportscholen en terrassen zijn weer open, maar een bezoekje aan de bioscoop, het museum of een concert is nog niet toegestaan. Als het aan het kabinet ligt, mag de culturele sector pas begin juni weer van het slot. Maar niet voor iedereen. Alleen mensen die een negatief testbewijs kunnen voorleggen dat minder dan veertig uur oud is, mogen naar binnen.
Terwijl andere delen van de samenleving open mogen zonder testen, wordt ‘naar het museum gaan als vrijen met drie condooms om’, zei Ann Demeester, directeur van het Frans Hals Museum, op 13 mei bij talkshow De Vooravond. De overgrote meerderheid van de horeca, bioscopen, theaters en musea heeft grote moeite met de willekeur van de testsamenleving en weigert deel te nemen.
Minister Hugo De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is echter vastbesloten om ‘testen voor toegang’ in te voeren. Als de Eerste Kamer op 25 mei de Tijdelijke wet coronatoegangsbewijzen aanneemt, en zolang de wet Tijdelijke regeling maatregelen covid-19 van kracht is, kan de demissionair minister bepalen wanneer, voor hoelang en voor welke sectoren de testsamenleving in werking treedt.
Het beoogde doel: ‘Onderdelen van de samenleving op een veilige manier eerder heropenen, of geopend houden dan volgens de epidemiologische situatie eigenlijk het geval zou zijn.’ En daarmee ‘meer perspectief aan ondernemers bieden en mogelijkheden voor mensen om bijvoorbeeld deel te nemen aan een sociale, culturele of sportieve activiteit’.
Kosten noch moeite wordt gespaard om dit doel na te jagen. Het kabinet heeft 1,1 miljard euro begroot voor ‘testen voor toegang’.
Dossier
Coronacrisis
De coronapandemie zet de wereld op zijn kop. Wie betaalt de rekening? En wie profiteert?
Gat in de hand
De Algemene Rekenkamer constateerde op 19 mei dat het financieel beheer bij VWS ‘onder het vereiste niveau was’ in 2020 en sprak van ‘een ernstige onvolkomenheid’. Het ministerie kan de besteding van 40 procent van 5,1 miljard euro belastinggeld niet nauwkeurig specificeren. Die ruim vijf miljard werd vorig jaar uitgegeven aan mondmaskers, beademingsapparatuur en testen.
Daar lijkt in 2021 geen verbetering in te komen. VWS gunde ‘testen voor toegang’ zonder aanbesteding – en dus in strijd met de wet – aan de stichting Open Nederland, die onder leiding staat van oud-generaal Tom Middendorp en mede op initiatief van werkgeversorganisatie VNO-NCW tot stand kwam. Alleen de testbewijzen van deze stichting zijn geldig en een testuitslag van een andere commerciële aanbieder of de GGD verschaft dus geen toegang.
Stichting Open Nederland tuigt momenteel een testcapaciteit op van 120.000 en uiteindelijk 400.000 tests per dag. VWS heeft daarvoor nu al 265 miljoen vrijgegeven van het budget van 1,1 miljard.
Of de opgebouwde testcapaciteit ook echt gebruikt zal worden, is nog maar de vraag. De cultuursector weigert mee te doen en artsen en epidemiologen trekken het nut van ‘testen voor toegang’ in twijfel.
‘De samenleving kan ook veilig van het slot zonder verplichte tests’
Mosterd na maaltijd
Gezondheidseconoom Xander Koolman, verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam, was in het najaar van 2020 een van de pleitbezorgers van grootschalig testen om de verspreiding van corona te controleren. Destijds liet VWS na de testcapaciteit op te schalen. Nu lijkt het Koolman mosterd na de maaltijd: ‘Ik verwacht niet dat testen verplicht blijft nadat iedereen de kans heeft gehad zich te laten vaccineren. Het kabinet zal de testbewijzen weer afschaffen zodra de IC-bedbelasting wezenlijk naar beneden is gegaan en de vaccinatiegraad hoog genoeg is om een volgende piek te voorkomen.’
Armand Girbes, intensivist, klinisch farmacoloog en IC-hoofd van het VUmc zegt dat die situatie al is bereikt: ‘Het ministerie van VWS wordt omringd door partijen die commerciële belangen hebben bij de testsamenleving. De medische noodzaak voor massaal testen wordt echter onvoldoende onderbouwd.’ Zeker nu het priktempo er lekker in zit en de zon begint te schijnen, ziet hij het aantal patiënten op zijn IC flink afnemen. ‘De samenleving kan ook veilig van het slot zonder verplichte tests.’
De Nederlandse timing van ‘testen voor toegang’ is opmerkelijk. Het RIVM schat dat zo’n 0,75 procent van de Nederlanders op dit moment besmettelijk is voor anderen: 130.000 op een bevolking van 17,5 miljoen. Vorige week waren dat er nog 145.000. De groeiende immuniteit onder de bevolking dankzij vaccinaties en doorgemaakte infecties zorgt ervoor dat steeds minder mensen vatbaar zijn voor het virus. De verwachting is daarom dat de besmettingsaantallen in rap tempo zullen dalen.
In Denemarken, waar de testsamenleving in de praktijk werd toegepast, is men om die redenen van plan het testen stapsgewijs af te schaffen en de samenleving deze zomer weer volledig en ‘normaal’ te openen. In Nederland zouden we dan pas beginnen met testen voor toegang.
RIVM rekent niet mee
Het kabinet vaart al gedurende de hele coronacrisis op de adviezen van het OMT en RIVM. Maar voor het miljardenproject van ‘testen voor toegang’ vroeg de regering OMT en RIVM niet naar hun visie op de testsamenleving.
Wanneer je grote groepen gezonde mensen test, leidt die onnauwkeurigheid vanzelf tot verkeerde diagnoses, onterechte weigeringen en quarantaines
Het RIVM ontkent betrokkenheid bij de opzet van ‘testen voor toegang’, ‘wij zijn geen beleidsinstituut en hebben geen advies gegeven over de huidige fase van testen voor toegang.’ Harald Wychgel, woordvoerder van beide adviesorganen zegt dat het idee ervoor niet bij het RIVM vandaan komt: ‘Het is een politieke, beleidsmatige beslissing. Wij hebben niet gerekend aan de testsamenleving.’
VWS laat in reactie hierop weten: ‘Het RIVM is vertegenwoordigd in de stuurgroep toegangstesten en adviseert onder meer in die hoedanigheid ook over de verschillende aspecten rondom het testen voor toegang.’
Het OMT heeft volgens RIVM-woordvoerder Wychgel echter nooit positief geadviseerd over testen voor toegang. ‘We zitten in diverse stuurgroepen en commissies. Dat betekent niet dat wij hier een adviesvraag over hebben gekregen.’
De enige OMT-adviezen waarin volgens het RIVM iets over testen voor toegang wordt gezegd, zijn het 105e en 108e advies. Daarin waarschuwt het OMT voor de epidemiologische effecten van de pilots die in april plaatsvonden. Die konden toen volgens het OMT voor de ‘verkeerde beeldvorming’ zorgen dat ‘verdere versoepelingen eerder mogelijk zouden zijn’.
Het OMT waarschuwde in november al dat ‘grootschalig testen een helder omlijnd doel moet hebben waarbij belangrijk is om geen onrealistische verwachtingen te scheppen’. Het belangrijkste adviesorgaan van de overheid in de strijd tegen corona meldde toen al dat testen niet in alle omstandigheden dezelfde betrouwbaarheid oplevert: ‘Massaal testen levert verhoudingsgewijs veel foutpositieve testuitslagen op (bij een lage prevalentie zijn er meer foutpositieve dan terecht positieve testuitslagen).’
Met een lage prevalentie van het virus wordt een laag besmettingsniveau in de samenleving bedoeld. Wanneer het aantal geïnfecteerden afneemt, ga je verhoudingsgewijs steeds meer gezonde mensen testen. En dat heeft gevolgen: het aandeel valspositieve testuitslagen neemt toe. Geen enkele test is immers 100 procent nauwkeurig.
Wanneer je grote groepen gezonde mensen gaat testen, leidt die onnauwkeurigheid vanzelf tot verkeerde diagnoses, onterechte weigeringen en quarantaines, met alle sociale en economische gevolgen van dien.
‘Willekeur en schijnveiligheid’
IC-hoofd Girbes acht de invoering van de testsamenleving bij een lage infectiegraad daarom niet alleen onzinnig, maar waarschuwt ook voor ‘willekeur en schijnveiligheid’. Op 17 mei schreef hij in het medisch vakblad Arts en auto: ‘Willekeur omdat de meerderheid van de positief geteste personen helemaal geen covid-19 zal hebben en schijnveiligheid omdat een belangrijk deel van de weinige besmette mensen toch een negatieve testuitslag zal krijgen.’
Het gaat hier om aanzienlijke foutmarges. Wanneer je gaat ‘testen voor toegang’ bij de huidige besmettingsniveaus zou 25 tot 60 procent van de positieve uitslagen valspositief zijn (zie het kader hieronder voor de berekeningen). Lopen de besmettingen terug tot het niveau dat Nederland in de zomer van 2020 kende, dan zou – zelfs bij het gebruik van de nauwkeurigste testen – meer dan 90 procent van de positieve uitslagen valspositief zijn. Negen op de tien mensen die dan worden geweigerd en in quarantaine gaan, zouden dus helemaal niet besmettelijk zijn.
‘Dit lijkt op een wildgroei van testen zonder plan’
Veldepidemioloog en microbioloog Amrish Baidjoe, die als lid van actiegroep Red Team C19 NL in het najaar van 2020 pleitte voor uitgebreider bron- en contactonderzoek, vindt dat de huidige opzet van ‘testen voor toegang’ aan alle kanten rammelt. ‘Dit lijkt op een wildgroei van testen zonder plan. Als je in de winter sneltesten had ingezet, dan had je theaters en bioscopen met minder restricties open kunnen houden. Dat had toen veel opgeleverd. Nu de besmettingsaantallen en ziekenhuisopnames flink dalen en minder mensen sterven, is het nut van testen voor toegang twijfelachtig en is het allesbehalve kostenefficiënt.’
Hij beaamt de zorg van Girbes dat ad hoc testen bij lage besmettinggraden tot willekeur en schijnveiligheid leidt vanwege de onnauwkeurigheid van de testen. Wanneer je nu toch met sneltesten gaat werken, is het volgens Baidjoe zinniger om ze op een andere, meer gerichte manier in te zetten: ‘We weten uit bron- en contactonderzoek dat veel besmettingen plaatsvinden op het werk. Om zicht te houden op het virus kun je veel beter routinematig screenen op werklocaties.’
In de ideale situatie spoort een test 100 procent van de besmettelijke mensen op, en geeft hij tegelijkertijd een negatieve uitslag bij alle niet-besmettelijke mensen. Op die manier zou je met testen alle asymptomatische zieken kunnen opsporen en voorkomen dat ze een concertzaal binnengaan. Tegelijkertijd zou je geen gezonde mensen onnodig weigeren.
De praktijk is weerbarstiger. Neem de zelftest van Roche, die VWS grootschalig wil inzetten bij ‘testen voor toegang’. Roche gaat er zelf vanuit dat die test een gevoeligheid heeft van 83,3 procent. Dat betekent dat de test 833 van de 1000 geïnfecteerde mensen opspoort. Ondertussen testen 167 mensen die wel besmet zijn negatief.
De andere testeigenschap die van belang is, wordt in epidemiologisch jargon de specificiteit genoemd. Die is volgens Roche 99,1 procent. Het betekent dat 9 op de 1000 niet-geïnfecteerde mensen onterecht positief test.
Stel, je gaat elke dag 120.000 mensen testen voor toegang, zoals VWS beoogt. Bij de huidige besmettingsgraad zitten daar statistisch gezien 892 zieken tussen en zijn 119.108 mensen niet besmet. In de praktijk zal het aantal zieken onder de afnemers een stuk lager liggen, omdat symptomatische covid-19-patiënten zich niet in gelijke mate zullen melden voor een test om naar het theater, bioscoop of museum te gaan.
Volgens de eigen specificaties spoort de Roche-test 743 van de 892 geïnfecteerden op. Die groep wordt terecht naar huis gestuurd. 149 geïnfecteerden worden niet gedetecteerd en mengen zich alsnog onder de bezoekers van horeca, bioscopen en musea. Daarbovenop testen 1072 van de 119.108 gezonde mensen onterecht positief. Dat zou betekenen dat slechts 41 procent van de geweigerde mensen daadwerkelijk is geïnfecteerd.
Gunstige schatting
Het OMT rekende in november met een specificiteit van 99,8 procent, een stuk hoger dan de 99,1 die Roche zelf opgeeft. Volgens het OMT was die waarde ‘gunstig ingeschat’: ‘Bij een lagere specificiteit zal het aandeel foutpositieven dus nog verder toenemen.’ Wanneer de gebruikte testen een specificiteit van 99,8 procent zouden hebben, is bij het huidige besmettingsniveau geen 41 maar 76 procent van de positieve uitslagen accuraat.
Epidemioloog en gezondheidseconoom Koen Pouwels, verbonden aan de Universiteit van Oxford en eerder werkzaam voor Public Health England (het Engelse RIVM), denkt dat de specificiteit van de meeste sneltests aardig in de buurt komt van de 99,8 procent die het OMT hanteert. Hij publiceerde hierover in the Lancet en wijst op onderzoeken van collega’s.
Girbes betwijfelt of die hoge specificiteit ook in de context van ‘testen voor toegang’ gehaald zal worden. Hij zegt tegen FTM: ‘Bij de officiële betrouwbaarheidscijfers moet je altijd meenemen dat die voortkomen uit experimenten onder optimale omstandigheden, in een speciaal ingericht lab, afgenomen bij mensen waarvan een flink deel ziek was, en uitgevoerd door goedgetrainde mensen. Dat is geen garantie dat diezelfde betrouwbaarheid wordt gehaald wanneer je 400 duizend tests per dag laat uitvoeren bij mensen die zich in principe niet ziek voelen en een dagje uit willen.’
Hoe hoog de specificiteit ook is, bij lagere besmettingsniveaus wordt het probleem vanzelf steeds groter. Wanneer er evenveel besmettelijke Nederlanders zijn als in de zomer van 2020 (3500), zou – met een specificiteit van 99,8 procent – nog slechts 7,5 procent van de positieve tests daadwerkelijk geïnfecteerde mensen betreffen. Hanteer je de 99,1 van Roche, dan is dat nog minder dan 2 procent. De rest is bijvangst: valspositieven.
Om de kans op een valspositief resultaat vele malen kleiner te maken, zou je volgens epidemioloog en gezondheidseconoom Koen Pouwels ervoor kunnen kiezen om elke positieve sneltest te verifiëren met een PCR-test.
VWS zegt tegen FTM dat verificatie met een PCR-test voorlopig geen onderdeel uitmaakt van de testplannen. Het onterecht weigeren van gezonde mensen neemt VWS op de koop toe: ‘Dat is heel vervelend voor degenen bij wie zich dat voordoet. Maar daar staat tegenover dat het gebruik van testen enorm kan helpen om het besmettingsrisico tijdens een evenement te verkleinen.’
Lek als een vergiet
VWS vroeg de Gezondheidsraad in december om advies welke ethische en juridische voorwaarden zouden moeten gelden voor de eventuele inzet van testbewijzen. Op 14 januari schreef de Raad onder andere dat voor de inzet van testbewijzen moet worden aangetoond dat ze ‘noodzakelijk en effectief’, ‘proportioneel’ en ‘de minst ingrijpende maatregel’ zijn om de samenleving te heropenen en virusverspreiding terug te dringen. Het ‘risico op discriminatie en onrechtvaardige uitsluiting’ moet worden geminimaliseerd.
‘Grootschalig testen van mensen zonder indicatie is een onzuivere methode van diagnostiek’
Op 6 mei zei minister De Jonge in de Tweede Kamer dat de meerwaarde van het werken met toegangstesten steeds moet worden aangetoond. Hoe VWS dat wil doen, blijft echter onduidelijk. Het ministerie heeft daarvoor geen criteria of grenswaarden opgesteld en kan FTM geen enkele inschatting geven van het aantal IC-opnamen dat met ‘testen voor toegang’ wordt voorkomen.
VWS gaat er vanuit dat het aantal valspositieve uitslagen zal meevallen. Het ministerie baseert zich daarvoor op de eerste uitslagen van de ‘testen voor toegang-pilots’. Van de 62.500 mensen die tot nu toe een test deden, testten er slechts 96 positief. De verhouding tussen terecht- en valspositieven weet VWS niet, maar, zo redeneert het ministerie, zelfs als het hier voor 100 procent valspositieven betrof, dan was dat slechts 0,15 procent van het totaal.
Maar het percentage valspositieven is niet de enige factor van belang. De lage gevoeligheid van sneltesten zorgt ervoor dat een deel van de asymptomatische geïnfecteerden toch negatief testen. ‘Waarvoor doe je het dan?,’ vraagt intensivist Girbes zich af.
Hij vindt het grootschalig testen van mensen zonder indicatie een onzuivere methode van diagnostiek die ‘pseudoveiligheid’ creëert: ‘VWS doet alsof je met testen besmettingsrisico’s voor covid kan elimineren, maar we beschikken helemaal niet over de middelen om dat te bewerkstelligen. Bovendien is dit helemaal niet hoe we omgaan met gezondheidsrisico’s bij andere ziekten en aandoeningen. De testsamenleving is een buitenproportioneel experiment dat niets oplevert.’
De kosten versus de baten
Epidemioloog en gezondheidseconoom Eline van den Broek-Altenburg, verbonden aan de Universiteit van Vermont, beaamt de conclusie van Girbes. ‘Het testen van gezonde mensen is niet doelmatig.’ Als gezondheidseconoom maakt ze continu kosten-batenanalyses van behandelingen. ‘Zelfs wanneer je de betrouwbaarste tests gebruikt, liggen de kosten van ‘testen voor toegang’ exorbitant veel hoger dan de heersende norm van kosteneffectieve maatregelen.’ Die norm ligt tussen de 20.000 en 150.000 euro per gewonnen kwalitatief levensjaar.
‘Je kunt dit geld veel beter investeren in het opschalen en verbeteren van de zorg’
Van den Broek: ‘Wanneer je bedenkt dat nu al 265 miljoen is uitgegeven aan dit project, en je hanteert een waarde van 120.000 euro per gewonnen levensjaar, dan moet het project in deze fase al 2200 gewonnen kwalitatieve levensjaren opleveren. Dat is bijvoorbeeld het leven redden van ongeveer 70 mensen van 50 (met een levensverwachting van 82).’
Van den Broek gelooft niet dat de opbrengsten van het project daar in verste verte bij in de buurt komen. Ze verwacht dat bijna alle kwetsbaren gevaccineerd zullen zijn wanneer testen voor toegang goed en wel van start gaat. ‘Zelfs al voorkom je een paar besmettingen bij concerten of theaters, dan nog voorkomt dat nauwelijks IC-opnames.’ VWS kan volgens haar niet onderbouwen dat deze investering levensjaren redt: ‘Je kunt dit geld veel beter investeren in het opschalen en verbeteren van de zorg.’
Surveillance is belangrijker
Van den Broek is betrokken bij actiegroep Herstel NL en pleit ervoor, op basis van een zelfgebouwd rekenmodel, dat heropening zonder verplichte tests met het huidige priktempo verantwoord is, zelfs in de meest risicovermijdende scenario’s.
Epidemioloog Koen Pouwels, verbonden aan de Universiteit van Oxford en eerder werkzaam voor Public Health England (het Britse RIVM), analyseerde grote datasets met testuitslagen en publiceerde hierover onder andere in the Lancet. Hij heeft het specifieke model van Van den Broek niet bestudeerd, maar beaamt dat uitbreiding van testprogramma’s weinig gezondheidswinst oplevert wanneer vaccinatieprogramma’s al goed lopen, de kans op infectie krimpt en een infectie veel minder ziekenhuisopnames en sterfgevallen veroorzaakt.
‘Dit is too late, too much, en gericht op de verkeerde doeleinden’
‘Of Nederland op 1 juni al op dat punt is aangekomen valt niet met zekerheid te zeggen, maar het helpt om modellen die de beslissing onderbouwen openbaar te maken, zoals we dat in Engeland doen.’ Nederland loopt behoorlijk achter op Engeland met vaccineren en Pouwels maant daarom tot voorzichtigheid: ‘Hopelijk zal de zomer de verspreiding van het virus afremmen, maar er is geen garantie: in India verspreidde een nieuwe variant zich ondanks de zomerse temperaturen.’
Veldepidemioloog Amrish Baidjoe denkt dat het belangrijk is om ook aankomende zomer zicht te houden op de ontwikkeling van het virus. ‘Blijf testen in de bestaande teststraten en voer voldoende sequentieanalyses uit, zodat je de opkomst van nieuwe varianten tijdig in de gaten hebt. Op die manier houd je ook een goed beeld op de effectiviteit van vaccins tegen deze varianten.’
Dat is wat hem betreft een stuk nuttiger dan ‘testen voor toegang’ op speciaal daarvoor uit de grond gestampte testlocaties. ‘Dit is too late, too much, en gericht op de verkeerde doeleinden.’
53 Bijdragen
Maurice Franzen 1
Een goede vergelijking, omdat dit ook schijnveiligheid is. Het ene condoom kan het andere beschadigen en de te voorkomen gebeurtenis krijgt een hogere kans.
Maurice Franzen 1
Eline Gumbert 4
Maurice FranzenStein Engelen 2
Ik kan het niet anders meer zien.
Duitsland en Merkel zijn de trendsetters
Jonette Groeneveld 3
Stein EngelenTim van Kampen 1
Stein EngelenIlona Ongering 2
Maurice Franzen 1
Ilona OngeringTim van Kampen 1
Maurice FranzenWalter Boer 3
Tim van Kampen 1
Walter Boerben wellerdieck 4
Voorbeeld nr. zoveel hoe deze overheid publiek geld overhevelt in particuliere zakken.
Tim van Kampen 1
ben wellerdieckMatthijs de Vries
ben wellerdieckDat hier totaal geen overzicht en controle over is, is werkelijk onaanvaardbaar.
Het gaat tenslotte om de belastingcenten van
het gewone volk.
Maar dit is al jaren aan de gang, en zal wel zo blijven, tenzij er een wonder gebeurt.
ben wellerdieck 4
Matthijs de VriesWalter van Dijk 3
Het RIVM/OMT weet als geen ander dat bij een (zeer) lage besmettingsgraad in de populatie er voornamelijk vals positieve uitslagen worden gevonden. Mensen als dhr. de Jonge zullen dit fenomeen nooit echt begrijpen en is daar verder ook helemaal niet mee bezig.
In het afgelopen jaar zijn er in de Musea nauwelijks besmettingen geweest (zie het Bron onderzoek en Contact onderzoek) en nu zijn daar toegangstesten voor nodig, wat een klinkklare onzin.
Tim van Kampen 1
Walter van DijkArthur Venis 3
Tim van KampenEr is niets mis met basisschooldocenten. Je kunt je wel afvragen of je ze minister moet maken.
Een goede manager heeft, als het goed is, wel echt kennis van zaken en luistert naar de mensen om hem/haar heen. Van beide eigenschappen lijkt in De Jonge weinig aanwezig.
marcel 7
Tim van KampenMarinus Faasen 1
Tim van Kampen 1
Marinus FaasenMartine Groenendijk 5
Marinus FaasenMartine Groenendijk 5
Esther Geuzebroek 1
Maar of de vele Haagse ego’s daar aan kunnen is de grote vraag.
Geef toe haak af en spendeer het geld aan inzet om mensen uit de risico groep te halen. Dat levert all round gezondheidswinst op en lagere kosten voor allerlei geneeskunde.
Laten we echt een ministerie van gezondheid van maken. Met bewustwording suikertax, zout uit de voedingsmiddelen en een educatie van mensen.
En bovenal dat het kopen van verse voeding goedkoper is dan troep.
Daar zou pas lef uit spreken en de lobbyisten negeren.
allard de Jaager 6
Esther GeuzebroekJan Ooms 10
Esther GeuzebroekArthur Venis 3
Esther GeuzebroekHet build-measure-learn principe. Waarbij je bij een pivotal point je besluit herbeziet op juistheid en doelmatigheid. Dit proces werkt met kleine snelle stappen zodat je snel uitvindt of je op de goede weg bent.
Of zeg ik nou iets heel raars?
Esther Geuzebroek 1
Arthur VenisMarco Fredriks 4
Arthur Venis 3
Marco FredriksEd Sonneveld
Marco FredriksMarco Fredriks 4
Ed SonneveldWietze van der Meulen 6
Het zou prettig zijn als in medialand meer mensen zo inhoudelijk hun stukken op deze wijze vorm zou geven (op allerlei onderwerpen).
Overigens denk ik dat het heel lastig is om de verdere ontwikkeling van dit (of een ander) virus in te schatten. Na 1,5 jaar Spaanse griep is dit virus niet meer opgedoken. Dit terwijl er nooit iemand voor is ingeënt voor zover mij bekend.
Niels Keurentjes 2
Kan iemand die mensen langzaam uitleggen dat een meting statistisch de facto geen enkel nut heeft als de acceptabele foutmarge op 100% wordt gesteld?
Koen van Gils 1
Hannie Groen 5
Koen van GilsCharlotte Jansen 2
https://www.frontnieuws.com/reiner-fuellmich-over-neurenberg-2-over-2-a-3-weken-beginnen-de-grote-aanklachten/
Klokkenluider van de WHO in gesprek met advocaat Reiner Fuellmich
https://stichtingvaccinvrij.nl/klokkenluider-van-de-who-in-gesprek-met-advocaat-reiner-fuellmich/
Pieter Jongejan 7
Het doel van die repressie lijkt om zoveel mogelijk tijd te winnen om digitaal centraal bankgeld in te voeren en de geldontwaarding te versnellen. Om een voortijdige liquiditeitscrisis met hogere rente, vermogensverliezen en het uiteenvallen van de euro te voorkomen moeten de overheidsschulden worden opgevoerd.
Het rekken van de pandemie biedt een excuus om door te gaan met het maken van onhoudbare schulden, het versnelleen van de geldontwaarding en het kunstmatig laag houden van de rente . Hierdoor groeit de tweedelig tussen rijk (huizenbezitters) en arm (huurders).
De bestorming van de Bastille was het antwoord van de armen op de introductie van fiatgeld (assignaten) door de elite. Het eerste wat Napoleon deed was de goudfrank weer invoeren (intrinsiek geld). Dit leidde al snel tot economisch herstel. Rutte en De Jonge durven kennelijk geen lering te trekken uit deze geschiedenis of willen de status quo ten behoeve van hun vriendjes zo lang mogelijk in stand houden.
Matthijs de Vries
Pieter JongejanHanny Reindersma 2
Matthijs de VriesPeter Spitters 3
De rest van het artikel is flauwekul.
Wie even nadenkt weet dat Girbes niet gekwalificeerd is op dit onderwerp, en, zoals gewoonlijk, wat roeptoetert.
Mevrouw Van den Broek is van het padje af, zoals alle andere Herstel Nl economen. Talloze keren aangetoond. Pouwels heeft ook geen zin om iets over haar pseudo-model te zeggen. En Baidjoe zal het ook niet doen. Dit moet allemaal bekend zijn bij de auteur. Maar nochtans schrijft hij vrolijk verder over deze sociaal-darwinisten. Waarom?
De invloed van VNONCW is uiterst dubieus. De hele covidcrisis zitten ze er al naast, en zijn daarmee mede verantwoordelijk voor de tientallen miljarden BNP-schade. Die straks de belastingbetaler mag ophoesten.
De hele governance van het idee kan nog steeds het daglicht niet verdragen. Er is geen transparant businessplan, terwijl daar al bijna een jaar lang om is gevraagd. De financiering is mist. De deelnemende partijen begrijpen de achterliggende statistiek van sneltesten niet. Begrijpen ook het nut van het precautionary principe niet. PCR testen en sneltesten lijken regelmatig verhaspeld te worden. Maar ik weet het niet zeker, want.... er is geen plan en vragen verdwijnen in verbalisme. Uit dit verhaal kan ik het ook niet halen.
Ik ga slapen.
PS Overigens ben ik van mening dat Ann de Meester de meest efficiënte en effectieve bijdrage heeft geleverd.
Hank Rearden 1
Dan nog even macroeconomische duiding die een rol gaat spelen zodra de "steunmaatregelen" in juli ophouden:
Zo klinkt namelijk de narratief; economie open en zsm. afbouwen of stoppen van zgn. steunmaatregelen, niet veel meer dan gebakken lucht uit de kapitaalprinter van de ECB zijn. Oftewel, laat MKB zelf maar omzet draaien, en het voor de rest uitzoeken. ECB en DNB hebben namelijk weinig ruimte meer, dat weet men op EZ ook wel.
Aangezien de balans van De Nederlandse (centrale) Bank in 1 jaar tijd met 47% is gestegen (van €314 miljard naar €464 miljard) en de Nederlandse staatsschuld is opgelopen naar ruim 50% van GDP eind Q42020 (1), terwijl de teller van de ECB 100% hoger staat (11.000 miljard, ~€20.000 per EU inwoner (2)), en de Europese schuldenberg is opgelopen naar bijna 100% van GDP eind Q42020, met Frankrijk 98%, Italië 135%, en Griekenland 180% (3).
Zie daar: Eurobonds om dit ponzischema in stand te houden, en EU ingezetenen om deze als loonslaven af te lossen, want belasting betalen is voor het plebs, alhoewel BTW stijgingen aanstaande zijn, onder het mom van COVID en klimaat (4).
De Wereldbank stelt dat schuldendrempels van meer dan 77% BNP tot Argentijnse macroeconomische problemen kunnen leiden; geen wonder dus dat niet meer kan worden bijgeleend in Nederland en verder voor de EU wordt geroepen dat economische groei ook niet alles is (5); groei die onmogelijk is zonder andere lidstaten een bail-out te geven blijkt is dan opeens onbelangrijk.
Hank Rearden 1
1. https://www.dnb.nl/en/actueel/statistical-newsreleases/statistical-newsreleases-2021/dnb-balance-sheet-size-increases-due-to-covid-19-pandemic-response/
2. https://www.yardeni.com/pub/peacockfedecbassets.pdf
3. https://ec.europa.eu/eurostat/en/web/products-euro-indicators/-/2-23042021-AP
4. https://global.pimco.com/en-gbl/resources/education/everything-you-need-to-know-about-bonds
5. https://elibrary.worldbank.org/doi/abs/10.1596/1813-9450-5391
Wouter Markus
Bart Genuit 1
Wouter MarkusAls je superspreading events wil voorkomen, kun je je beter richten op zaken als goede communicatie, voldoende afstand en goede ventilatie, want zelfs de beste test laat een paar potentiële 'aanstekers' door..
squarejaw 5
Wesley Lenders
Gino de Jong
Wesley LendersGino de Jong
Het lijkt mij tijd om eens te onderzoeken welke invloed allerlei commerciële partijen hebben op onze beleidsmakers.
Er proberen een bio-massacentrale doorheen te drukken , van Lienden, testsamenleving, het tegenhouden van gratis PCR-testen, de ridicule houding inzake aardbevingen in Groningen en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Men weet dat er een select groepje rijker van wordt, de grote meerderheid er zeker niet beter van wordt en toch gebeurt het. Ik vraag me af hoe dat steeds kan.
Sylvia Stuurman 3
Sylvia Stuurman 3
Binnen een paar dagen heb je een hond zo getrained dat die Covid met vrijwel 100% zekerheid er tussen uit pikt. Trefzekerder dan een PCR test.
Dat is al vanaf voorjaar d=vorig jaar bekend (Finland is er mee gaan werken.
Frankrijk en Engeland "vinden het nu uit".
*Als* je dan wilt testen, investeer dan in honden.
Vele malen goedkoper dan die sneltests, en oneindig veel effectiever.
Ineke Visser
Dank voor je artikel. Bijgaande nog een voorbeeld uit de praktijk
In het streekblad van Zoetermeer https://www.streekbladzoetermeer.nl/reader/72927/1659646/waar-stopt-deze-agressie-tegen-ons stond een artikel van een testkliniek gerund door een schoonheidsspecialiste, man en dochter.
Als burger voel ik me gemangeld. Zelf zie ik geen nut in testen in de zomer met weinig besmettingen maar ik moet wel als ik ergens binnen wil. Enerzijds worden we als burgers door de overheid dik op kosten gejaagd voor testen en anderzijds matst de overheid ondernemers aan inkomen door dwingende maatregelen. Dit roept agressie op. Het is onbehoorlijk bestuur wat de maatschappij kapot maakt.
Hartelijke groet,
Ineke Visser
p.s. als de link niet werkt wil ik wel het artikel sturen.
Wybo van der Veen
1) Waarom worden deze testen voor toegang niet bij de GGD uitgevoerd? De GGD heeft de infrastructuur en het personeel al en kan met honderdduizenden per week opschalen. Argument van ze hebben het al zo druk en kunnen geen sneltest afnemen is namelijk onzin.
2) Waarom geef je Testen voor Toegang geen vergoeding per afgenomen test? Hiermee voorkom je dat er zoals nu het geval is miljoenen over de balk worden gesmeten.