
© ANP / Bas Czerwinski
In de afgelopen jaren kwam bij verschillende woningcorporaties het ene schandaal na het andere naar boven. Het bekendste geval is Vestia, dat door gerommel met derivaten voor bijna 2 miljard euro moest afboeken. De overige corporaties draaiden op voor de schade en berekenden de kosten door aan de huurders. Ook het Rotterdamse Woonbron en het Amsterdamse Rochdale kwamen in het nieuws door schandalen omtrent risicovolle investeringen en graaiende bestuurders. Peter Hendriks volgt het dossier en doet op FTM regelmatig verslag van de ontwikkelingen in deze sector.
Covid en de woningmarkt in vijf grafieken
De woningmarkt zakt weg (en daar kan geen ronkende goednieuwsshow wat aan doen)
Corporatie-coup op het KNSM-eiland of: hoe De Key stichting Loods 6 leegzuigt
Pandemie of niet, dat pand moet leeg
Stijgende zorgkosten nopen gemeenten tot forse ozb-verhoging
Het raadsel van te lage WOZ-waarden in West Maas en Waal
Vijfjaarlijkse verhoging houdt huurder in een wurggreep
Huurders betalen hoge prijs voor verkoop sociale woningen aan beleggers
508 euro voor een telefoontje en een formulier: gemeenten betalen zich blauw aan WOZ-bezwaren
Meer bouwen gaat de oververhitting op de huizenmarkt niet oplossen (ook al roept het CPB van wel)
Nederland kampt met een groeiende woningnood. Wie profiteren van deze trend? En hoe lossen we dit op? Lees meer
Nederland kampt met een groeiende woningnood. Honderdduizenden trekken naar de steden en de verantwoordelijke gemeenten lukt het niet om genoeg te bouwen om dit op te vangen. Dat die binnenlandse migratie eraan zat te komen was al heel lang bekend. Waarom zijn stadbesturen niet veel beter voorbereid op deze trend? Heeft de regering steken laten vallen? Wie profiteren van de trend? Wat zijn de oplossingen?
Putten pakt permanente bewoners vakantiehuisjes meedogenloos aan
CPB op ramkoers met woningcorporaties om verhuurderheffing
Vestia-huurders lijden nog altijd onder derivatendrama
Ollongrens ‘sigaar uit eigen doos’ levert geen extra woningen op
Verhuurderheffing nog rampzaliger voor sociale woningbouw dan gedacht
Bouwlobby ijvert voor garanties van de overheid
Verhuurderheffing op de helling
Jongeren achteraan in de rij voor een corporatiewoning
‘Antikraakbureaus zijn de aasgieren van de woningmarkt’
In woud van belangen delft woningbouw het onderspit
Thatcher-achtig privatiseringsbeleid Plasterk vergroot de woningnood
Je zou verwachten dat met de komst van Ronald Plasterk als minister van Wonen, er een frisse wind zou gaan waaien. Daarvan blijkt geen sprake. De sociaal-democraat wil, net als zijn liberale voorganger, sociale woningen overhevelen naar de vrije sector. Resultaat: nog langere wachttijden voor een corporatiewoning en te weinig nieuwbouw in de vrije sector.
Is er eigenlijk iets veranderd sinds Ronald Plasterk (PvdA) de portefeuille Wonen heeft overgenomen van de liberaal Stef Blok? Je zou denken dat na de dramatische verkiezingsnederlaag van de PvdA, Plasterk iedere kans grijpt om het linkse DNA van zijn partij tot uiting te laten komen. Het tegendeel blijkt het geval. Als het aan Plasterk ligt, loopt de gemiddelde inschrijvingsduur voor een sociale woning nog verder op.
Waaruit blijkt dat? PVV-Kamerlid Ronald Kops vroeg onze minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkszaken om een reactie op het rapport ‘De woningmarkt in de grote steden’. In dit recente rapport van de Nederlandsche Bank (DNB) wordt de overheid aanbevolen om de gemeenten te stimuleren meer vrije sectorwoningen te realiseren. Kops wilde graag weten wat de minister van deze aanbeveling vindt.
Tussen wal en schip
Het gebrek aan vrije sectorwoningen vormt een enorm probleem in de grote steden. Het gaat om de categorie woningen tussen de sociale huursector en de koopsector in; dus om huurwoningen met een huur vanaf 711 euro. In Nederland is die vrije huursector zeer slecht ontwikkeld. Huishoudens die te veel verdienen voor een sociale huurwoning, en ook geen hypotheek kunnen krijgen, vallen vaak tussen wal en schip. Het gaat om huishoudens met een inkomen boven de 36.165 euro.
Het antwoord van Plasterk klonk alsof het was geschreven door zijn voorganger
Plasterk kwam op 31 mei met een reactie. Zijn antwoord klonk alsof het was geschreven door zijn voorganger. De minister begon eerst over de zogeheten Samenwerkingstafels. Bij dit initiatief proberen alle bij de woningmarkt betrokken partijen, onder leiding van voorzitter Rob van Gijzel, een oplossing te vinden voor de problemen met de vrije sector. Maar daarna kwam Plasterk direct met het oude Blok-mantra. Hij zei dat de woningcorporaties en de gemeenten afspraken moeten maken over het overhevelen van grote corporatiewoningen naar de vrije sector. Hierdoor zou er vanzelf een grotere vrije sector ontstaan.
Bouwgrond
Plasterk zei er nog bij, dat er bij de onderhandelingen met de gemeenten ook gepraat kan worden over bouwgrond. Daarop zouden de corporaties dan nieuwe, kleinere woningen kunnen bouwen voor hun doelgroep. Die bestaat immers grotendeels uit huishoudens van 1 of 2 personen en die hebben geen doorzonwoning nodig.
Dat Blok minder sociale woningen wilde, valt nog te begrijpen. De liberalen willen meer marktwerking in de woningmarkt en daarbij past in hun visie een veel kleinere corporatiesector. Vanuit de mond van een sociaal-democraat klinkt deze wens echter als vloeken in de kerk. In steden als Amsterdam, Utrecht, Leiden of Eindhoven moet je tussen de 7 en 12 jaar staan ingeschreven voordat je aan de beurt ben voor een corporatiewoning. Dat zijn serieuze happen uit een leven. Mensen kunnen door die lange wachttijd stagneren op meerdere fronten.
Tot 2025 zullen er in Nederland 630.000 huishoudens bijkomen
Als de corporaties in de grote steden aanzienlijke aantallen woningen verkopen aan beleggers, of ze zelf gaan verhuren in de vrije sector, raken ze hoe dan ook sociale woningen kwijt. Dat betekent dat de mensen op de wachtlijst nog langer moeten wachten op een woning. Als corporatie ben je dan niet bezig je doelgroep goed te bedienen.
Duivels dilemma
Daar komt bij dat bouwgrond in de meeste grote steden erg schaars is. Bij ieder stuk grond moet de gemeente afwegen of de grond het best aan de hoogste bieder kan worden verkocht, of tegen een gereduceerde prijs aan een corporatie. Voor gemeenten, die voortdurend in geldnood verkeren, zijn dat vaak duivelse dilemma’s.
Als een corporatie inderdaad grond krijgt om daarop vervangende sociale woningen te bouwen, zal het in de grote steden bijna altijd gaan om grond in de bebouwde ruimte. Het beleid is immers om geen groene zones meer aan te tasten. Dat is een mooi streven, maar bouwen in de stad is extra duur en het duurt tot acht jaar totdat die woningen er daadwerkelijk staan. Daar hebben die huishoudens die al jaren wachten dus helemaal niets aan.
Woningen aan de ene categorie onttrekken om de andere categorie wat meer omvang te geven, levert per saldo niets op
Als private partijen graag willen beleggen in vrije sectorwoningen, is het maatschappelijk een stuk nuttiger als ze met hun miljarden zélf woningen bouwen. Het Centraal Planbureau voor de Leefomgeving gaat ervan uit dat er tot 2025 630.000 huishoudens bijkomen in Nederland. Die zullen vooral naar de grote steden trekken. In die steden is daarom behoefte aan meer sociale woningen, meer vrije sector woningen en meer koopwoningen. Dat betekent dat er in ál die categorieën energiek gebouwd moet gaan worden.
Woningen aan de ene categorie onttrekken om de andere categorie wat meer omvang te geven, levert per saldo niets op. Het leidt alleen tot gentrificatie, oftewel het verdrijven van lagere inkomensgroepen uit de stad, ten gunste van meer welvarende huishoudens.
Essentiële werkers
Het beleid dat Plasterk nu zegt voor te staan, is een variant op het Britse beleid zoals premier Thatcher dat in de jaren 80 van de vorige eeuw voerde. Toen werden woningen onder het door haar ingevoerde ‘right to buy’ tegen afbraakprijzen verkocht aan de zittende huurders. Vaak verkochten die mensen ze na verloop van tijd door aan beleggers en trokken naar elders. Die beleggers verhuurden ze vervolgens tegen markthuur aan nieuwe stedelingen met een goede baan.
Het effect van dat Thatcher-beleid: de voor de stad essentiële werkers kunnen nu niet meer wonen in de eigen stad
Je kreeg zo voormalige sociale woningen die voor het driedubbele van de oorspronkelijke huur werden verhuurd. De groepen voor wie die woningen ooit waren bedoeld, konden geen woningen meer vinden in de steden. Een hele groep van voor een stad essentiële werkers kan nu niet meer wonen in de eigen stad. Plasterk slaat de stap van het verkopen aan de huurder over en wil dat corporaties meteen verkopen aan de beleggers.
Er is uiteindelijk maar één manier om de te verwachten groei van het aantal nieuwe huishoudens te bedienen: heel veel bouwen in alle drie de marktsegmenten. Woningen overhevelen van corporaties naar commerciële verhuurders lost per saldo niets op. Uiteindelijk worden met deze aanpak de problemen van de gemiddelde PvdA-stemmer niet opgelost.
73 Bijdragen
Danny Split 7
Peter Hendriks 7
Danny SplitLydia Lembeck 12
Peter HendriksGistermiddag heb ik zitten meeluisteren, maar werd een beetje appelig van Plasterk. Natuurlijk is die NIET de juiste man op die plek, maar voor Blok en de VVD wel. Plasterk volgt kritiekloos op wat zij bevelen. Ik durf te wedden dat Blok met zijn tentakels nog in het ministerie rondwaart. Plasterk durft niets en zal ook niets doen om de huurders wat meer lucht te geven.
Paul Metz
Bij het genoemde dilemma 'grondverkoop door gemeentes' mis ik de optie 'niet verkopen, maar in erfpacht' uitgeven. Dat verlaagt de huur (en evt ook de koopprijs) voor nieuwbouw, waarvoor immers geen grond is gekocht, maar gehuurd. Nieuwe erfpacht moet dan wel beter worden ontworpen dan de oude, die soms 50 jaar geen stijging van de grondwaarde doorberekent.
Rob Matthijssen
Paul MetzW Hoogkamer 10
Paul MetzInge 4
Paul MetzLydia Lembeck 12
En deze: https://www.woonbond.nl/nieuws/knelpunten-passend-toewijzen-beeld
Annemiek van Moorst 10
Marla Singer 7
Annemiek van MoorstMaar kunnen woningbouwverenigingen als nog die sociale woningen bouwen? Of zitten daar nog teveel zonnekoningen tussen?
W Hoogkamer 10
Marla SingerNvt
W HoogkamerW Hoogkamer 10
NvtLydia Lembeck 12
Marla SingerRob Matthijssen
Zijn goede raad is: heel veel bouwen in alledrie segmenten. Hij weet natuurlijk best dat dat onzin is, voordat we een normale huursector hebben zijn we dan 50 jaar verder. Als de gemeenten al zouden meewerken, wat ze niet doen (zie Amsterdam). Gemeenten hebben een voorkeur voor woningbouwverenigingen omdat die eerder gehoorzamen aan de gemeentelijke bedenksels.
Zijn goede raad komt dus eigenlijk neer op: niets veranderen.
Lydia Lembeck 12
Rob MatthijssenDe corporaties kregen geen geoormerkte Verhuurderheffing in de zin dat ze niet zomaar alles mochten door belasten aan de huurders. Ergo... veel van de Verhuurderheffing is en wordt door berekend aan de huurders. In combinatie met niet gestegen uitkeringen (hooguit iets meer dan 1%) en de gestegen zorgpremies komt het erop neer dat door dit beleid duizenden mensen met een groot financieel probleem zitten, hetgeen exact de bedoeling was van Blok.
Er is in de nieuwe Huurwet de verplichting tot samenwerking opgenomen tussen corporaties, gemeenten en huurders. Veel zaken vallen nu onder de Prestatieafspraken en die worden geregeld in het Tripartite overleg.
Peter Hendriks 7
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Peter HendriksNog steeds worden sociale huurwoningen in de verkoop gedaan. Ook de kleine 3kamerflatjes van 55m2 die bij uitstek geschikt zijn voor alleenstaanden. De huren waren in 2012 nog onder de 450 euro per maand. Nu betaalt mijn broer al meer dan 500 euro. Mijn ouwe flatje in Rotterdam Schiebroek was 366 euro toen ik vertrok in 2010. Er zijn twee mutaties geweest. De huur ligt dik boven de 500 voor een klein flatje, niet geïsoleerd, enkel glas in holle kozijnen, extreem gehorig (1961). Aan de overkant worden exact dezelfde woninkjes verkocht voor meer dan 130.000 euro. Dat is dus misdadig. Saillant: mijn huidige huur is ca.610 euro. 74 m2, A++ apartement met thermisch dubbel glas (werkt niet tegen de hitte). Een verschil van maximaal 80 euro tussen zo'n oud flatje en mijn woning uit 2010.
Verkoop van sociale huurwoningen wordt door Blok voorgesteld. Sterker, hij wil zeker de duurste woningen verkopen. Zonder bijbouwen nieuwe woningen. Corporaties willen liever de oude en slechtere woningen kwijt. Dus krijgen we het uitponden nu. Zolang het onder de aftoppingsgrens zit worden de huren gewoon verhoogd.
wim de kort 8
Peter HendriksLydia Lembeck 12
wim de kortJan Smid 8
En worden geconfronteerd met hoge mobiliteitskosten
Hendrik Faber 4
Jan SmidLydia Lembeck 12
Hendrik Faberwim de kort 8
Lydia Lembeckgeen ook geen 1
Jan SmidHeemraadlaan Spijkenisse - Wilhelminaplein rotterdam
Dat is E 132,40 per maand.
Mijn reiskostenvergoeding? E 28.=
Lydia Lembeck 12
geen ook geenJan Smid 8
""Dat Blok minder sociale woningen wilde, valt nog te begrijpen. De liberalen willen meer marktwerking in de woningmarkt en daarbij past in hun visie een veel kleinere corporatiesector. ""
Blok wil iets geheel anders. Hogere prijzen, minder en kleiner bouwen want rendement is belangrijker dan méér huizen bouwen waardoor méér economische activiteit en méér belastinginkomsten. Echte marktwerking waardoor huizenprijzen in een recessie hard naar beneden gaan wil Blok niet. Liever nog eens mensen met dubbele HRA belonen omdat ze hun oude huis voor een irreële hoge prijs willen verkopen, en liever banken redden dan dat 'markten kapot' gaan. Liever een zeepbel dan een dynamische huizenmarkten waar ook harde klappen kunnen vallen. Blok wil regulatie als het maar in het voordeel is voor huiseigenaren, gemeenten en beleggers.
O Pen 13
Wat is tegenwoordig nog een gemiddelde PvdA-stemmer? Zijn dat mensen met een lager loon?
Of zijn dat mensen die zich in de verzorgingsstaat hebben opgewerkt en door de neoliberale beweging zijn gehersenspoeld waardoor ze denken dat ze zich konden ontplooien door het vrije marktkapitalisme? Mensen die nu denken dat dat vrije marktkapitalisme (corpocratie) ook mensen zal helpen uit het milieu dat zij zijn ontstegen.
Lydia Lembeck 12
O Pengeen ook geen 1
O PenPeter Urbanus 5
Inkomens fluctueren steeds sterker door flexibele contracten en dalende tarieven voor veel zzp-ers. Toch denken bestuurders nog steeds dat wie eenmaal voldoende verdient de rest van zijn of haar leven voldoende geld zal hebben.
Peter Urbanus 5
Lydia Lembeck 12
Peter UrbanusKraken is strafbaar gemaakt. Ik voorzie dus eerder tentdorpen die dan door de ME moeten worden weggebuldozerd. Zeker als die afbraak beleid doorgaat. Afgelopen 5 jaar is huren duurder geworden dan kopen.
Apekool
Lydia LembeckOveral waar huren goedkoper is dan kopen zit er subsidie bij.
Het idioot hoge prijsniveau van huizen en gronden is een ander verhaal.
Lydia Lembeck 12
Apekoolhttp://www.nu.nl/geldzaken/3592336/huren-wordt-duurder-dan-kopen.html
Dit is een van de akelige uitwassen van het beleid van de Blok (VVD) vanaf 2012 tot en met vandaag de dag.
Peter Urbanus 5
ApekoolEr is nog een heel praktisch aspect: zonder betaalbare woningen zijn heel veel vakmensen, zoals politieagenten, leraren, verpleegkundigen etc niet in staat om in stadscentra wonen. Zit je daar met al je geld.
Hoe dan ook, bij sociale verhuur moet er geld bij, maar dat geld ook voor defensie, wegenaanleg, de politie, zorg etc. Veel neoliberale stokpaardjes zoals de luchtvaart worden ook gesubsidieerd, door geen accijns te heffen op vliegtuigbrandstof.
Jan Smid 8
Peter UrbanusDenk ook eens aan energieheffing, een heffing die grootverbruikers niet betalen. Ook hun stroomverbruik wordt gesubsidieerd.
Peter Urbanus 5
Jan SmidLydia Lembeck 12
Peter UrbanusLydia Lembeck 12
Peter UrbanusW Hoogkamer 10
Peter Urbanuswim de kort 8
Lydia LembeckEr is bijna geen oppositie meer. Het is een grote grijze brij en het zijn net papegaaien.
Bovendien zijn ze bijna allemaal met hun eigenbelang bezig, voorbeelden te over.
Er zijn veel Hennie Keizer(s) die elkaar periodiek ook nog eens behangen met lintjes en medailles. In de buurlanden is het trouwens net zo. Ze hebben er dus een puinhoop van gemaakt. Veel werk aan de winkel dus voor Eric en team FTM.
Lydia Lembeck 12
wim de kortIk denk dat FTM dat niet gaat lukken. Maar ben lid geworden om op die manier wat te kunnen doen, zodat ze door kunnen gaan.
Komende weken zijn bij ons de prestatieafspraken aan de orde. Ik zit momenteel middenin de 'veegwet' die op 1 juli ingevoerd wordt. Lastige kost.
Jacques De la Haye 8
Lydia Lembeckhttp://www.businessinsider.de/nur-idioten-kaufen-ein-haus-sagt-ein-experte-der-25-jahre-lang-in-immobilien-investierte-2017-5?obref=BusinessInsider
even wachten tot het filmpje laadt.
Misschien is er een reden waarom de Duitsers geen last hebben gehad van een vastgoed bubbel, tot nu toe, en voor ca. 60% en meer nog steeds huren.
Lydia Lembeck 12
Jacques De la HayeCynisch filmpje hoor... Maar mensen willen vooralsnog vooral zekerheid en wonen is precies zoiets waarvan mensen willen dat het vastigheid biedt. De enkelingen die wel flexibel willen wonen behoren tot een minderheid. Ik mag hopen dat het niet wordt doorgevoerd in mijn jaren... Ik heb er hopelijk nog minimaal 20. :))
Kopers hebben meer vrijheden dan huurders. Ze worden niet eruit gegooid, er wordt niet op ze gejaagd, als ze meer gaan verdienen, of als de kids de deur uit zijn. Dat zijn zaken die - zelfs corporatie directeuren - willen als het om huurders gaat.
Vera Geerling
Peter UrbanusLydia Lembeck 12
Vera Geerlinggeen ook geen 1
PvdA-stemmers, (na het verraad van Wim Kok) bestaan die nog?
Edmond Muller 7
Lydia Lembeck 12
Edmond MullerJan Smid 8
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Jan SmidJan Smid 8
Lydia LembeckPeter Urbanus 5
Jan SmidEdmond Muller 7
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Edmond MullerOp zich is kleiner wonen voor veel mensen geen probleem denk ik. Als je de woning goed indeelt kan je als alleenstaande bv uit met 60m2. Desnoods 55 m2, maar veel kleiner niet. Tenzij iemand dat zelf prettig vind bv. De Tiny Houses die nu 'in' raken zijn feitelijk niet veel anders dan een veredeld soort caravan. Voor jongeren wellicht een tijdelijke oplossing, maar zodra ze ouder worden, kinderen gaan krijgen plus wellicht een kat, of een hond, dan zal die 20m2 via verdubbeling naar 3x zo groot gaan.
Ik ben het wel met je eens dat mensen te grote eisen hebben ontwikkeld qua formaat van de nieuwe woning. Maakt even niet uit of het nu huur of koop is. Een slaapkamer met 8 m2 loze ruimte naast bed en grote kast is overdreven groot. Het evenwicht tussen wat mensen nodig hebben en wat ze willen is wel weg.
Beton..... natuurproduct in wezen. Persoonlijke wensen? Een lemen huisje, of nog mooier, een Aardschip. Met aardwarmte.
John La Gordt Dillié 2
Edmond MullerJohn La Gordt Dillié 2
Lydia LembeckIk ondersteun het merendeel van je bijdragen aan dit dossier, ben overigens benieuwd naar je bevindingen betreffende de veegwet. Je betrokkenheid bij de prestatieafspraken liggen bij het rotterdamse?
Lydia Lembeck 12
John La Gordt Dilliéhttp://woningwet2015.nl/nieuws/veegwet-veegbesluit-en-veegregeling-wonen-per-1-juli-in-werking
Ik ben hier achtervang voor de mensen uit ons bestuur die vanaf het begin de Prestatieafspraken doen. Zelfs de nieuwe voorzitter tornt hier niet aan. Hij gaat soms mee, maar laat de onderhandelingen over aan ons team. Ik trek en duw waar nodig en waar ik gevraagd wordt. Houdt wel in dat ik een zekere kennis moet opdoen. Dit is best een lastige.
John La Gordt Dillié 2
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
John La Gordt DilliéPS: Die veegwet is een kreng. Ze geven alleen aan wat er gewijzigd is, alsof iedereen de eerste uitgaven van de wet heeft liggen. Zucht...
John La Gordt Dillié 2
Lydia LembeckHeb ff gekeken naar die veegwet, wat een drama...............idd, uitsluitend de mutaties
Lydia Lembeck 12
John La Gordt DilliéDe Veegwet... ik ga De Woonbond mailen met de vraag, of ze een 'hapklare' uitleg hebben. Dit is geen doen zo. De Woningwet website van het ministerie gaat ervan uit dat je de wet naast je hebt liggen. Zoals je vroeger die verwisselbare pagina's had in de wetboeken, weet je nog? Maar dat hebben HV's nu eenmaal niet.
Peter Urbanus 5
Edmond MullerLydia Lembeck 12
Peter UrbanusBert Van Baar 6
Wat bezint die 'socialist' Plassterk? Wat weten ze van hem dat ie zo chantabel is dat ie het beleid van 'de tegenstander' uitvoert? Of is t echt Een Pot Nat?
Lydia Lembeck 12
Bert Van BaarNiels Alberts 4
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Niels AlbertsMaar wat er nu in de regering zit mist ruggengraat. De PvdA is i.m.o. rechtser geworden dan wenselijk is met de Niet NIX jongens. http://idoverhagen.nl/2012/12/19/niet-nix-geen-macht-wel-invloed/
De mensen die na hen kwamen waren stukken 'liberaler' en schurkten zelfs graag tegen D66 en zelfs de sociaal liberalen van de VVD aan.
Het heeft de partij geen goed gedaan, dat opschuiven naar rechts. Het trok wel sociaal liberalen die probeerden aansluiting te vinden bij de linkse tak van de VVD. (kuch).
Vanaf dat Kok de politiek inging heeft de PvdA de linkse hanenveren verloren en werd een nietszeggende grijs-beige vogeltje in het struikgewas. Soort kwarteltje. Niks meer trotse haan. Die is de kop afgehakt en in de pan gegaan denk ik.
Matthijs 11
Patrick Kaashoek 2
Het is nog steeds hetzelfde kabinet, hetzelfde beleid en de lopende zaken worden conform dat beleid voortgezet. Projecteer het dus niet op Plasterk, maar op Blok en het nog zittende kabinet. Lijkt me een no-brainer...
Eric 61
Patrick KaashoekPetra 15