Het Slotervaartziekenhuis raakte begin 2013 de speelbal van ruzieënde aandeelhouders en staat daarmee symbool voor de meer dubieuze kanten van marktwerking in de zorg. Inmiddels is de oud-bestuursvoorzitter Aysel Erbudak het ziekenhuis volgens de rechter 1,7 miljoen euro schuldig en zit zij in Turkije. Lees meer

Multimiljonair Jan Schram uit Beverwijk en zijn beschermelinge zakenvrouw Aysel Erbudak kochten het in 2006 noodlijdende ziekenhuis, maar na Schram's overlijden in december 2012 blijkt de positie van Erbudak allesbehalve stabiel. Ze wordt geschorst na onenigheid met Achmea over het contract voor 2013 en belandt in een moddergevecht rond het ziekenhuis met Jan's broer Lex Schram en diens zoons Pim en Rob. Erbudak wordt met een dubieuze aandelenemissie buitenspel gezet waarbij Erbudak en haar kinderen - die aandelen houden in BV's boven het ziekenhuis - feitelijk worden onteigend. De Amsterdamse Ondernemingskamer doet onderzoek naar wanbeleid bij het moederbedrijf van het Slotervaart dat instemde met de aandelentransactie. Inmiddels is het ziekenhuis door zorgondernemer Loek Winter overgenomen, maar de rechtmatigheid van die overname en de daaraan voorafgaande aandelenemissie wordt nog betwist door de kinderen van Erbudak.

Uiteindelijk wint Winter de slag. Maar voor het ziekenhuis mag het niet baten. Op 25 oktober 2018 wordt het MC Slotervaart failliet verklaard.

 

37 artikelen

The battle begins: Erbudak vs Schram voor Ondernemingskamer

De bestuursruzie rond het Slotervaartziekenhuis leek even met een sisser af te lopen, maar non-actief directeur Aysel Erbudak opent alsnog het front.

Bestuursvoorzitter Aysel Erbudak, die eind februari door haar medebestuurders en commissarissen van het Slotervaart op een zijspoor werd gemanoeuvreerd, zegt tegen FTM dat zij uit is op het installeren van een onafhankelijk bestuur, en: 'daarbij worden dan ook de aandelen geparkeerd.' Daarmee lijkt de strijd tussen beide partijen weer geopend. De bestuursruzie tussen Erbudak en de commissarissen en mede-bestuurders van het Slotervaart, gesteund door de nabestaanden van haar overleden zakenpartner Jan Schram, liep hoog op ondanks de juridisch sterke positie van de directrice. Toen half maart bleek dat vastgoedbedrijf Delta Onroerend Goed van de familie Schram voor 5 miljoen euro nieuwe aandelen in het ziekenhuis had verworven - en daarmee het belang van Erbudak totaal verwaterde - liet de oud-beschermelinge van Jan Schram haar tanden zien en spande een kort geding aan tegen zijn erven. Ze stelde de zaak uit toen de familie Schram beloofde haar eisen in te willigen. Maar, zo meldt Medisch Contact, het geduld van Erbudak is op. 'Met deze mensen valt niet tot een overeenkomst te komen. De zaak is nu rijp voor de Ondernemerskamer.' Erbudak werd geschorst nadat zij een contract voor te leveren zorg in 2013 met Achmea verspeelde door te hard in te zetten en volgens voorzitter Theo Dekker van haar RvT 'te solistisch' te hebben gehandeld. Inmiddels heeft het ziekenhuis met Achmea alsnog een deal gesloten. De Ondernemingskamer zal zich richten op Jeemer BV en dochter Meromi BV, tot voor kort volledig eigenaar van Slotervaart. Jeemer was de BV die Schram en Erbudak samen startten om de bedrijven van Erbudak en het in 2006 overgenomen Slotervaartziekenhuis in onder te brengen. Jan Schram hield 51 procent van de aandelen in die BV, maar volgens de statuten had Erbudak bij zijn overlijden het recht om een meerderheidsbelang te verwerven. Erbudak wil dat de zaak zo snel mogelijk voorkomt. 'Desnoods vragen we een spoedprocedure aan'.