The Battle of Berlin: Bundestag vs Draghi

  Mario Draghi zien de Duitsers liever gaan dan komen sinds zijn nieuwe noodplan van 6 september. En toch is de ECB-chef welkom in de Bundestag om zijn door de geldpers aangedreven crisisstrategie uit te leggen.

  Binnenkort te zien in Berlijn: het duel tussen de kleine Italiaan met de grootste geldpers van Europa in hét adelaarsnest van de austerity-machthebbers. Oftewel: Mario Draghi, voorzitter de Europese Centrale Bank (ECB), gaat zijn crisisstrategie verdedigen in de Bundestag. Weliswaar in kleine kring, maar Super Mario is allang blij dat hij welkom is.


  Eerder had Draghi zichzelf al min of meer uitgenodigd voor een reisje naar Berlijn in de vorm van een interview met de Süddeutsche Zeitung, 'Als de Bundestag me uitnodigt, wil ik graag komen. Dat zou een goede kans bieden om uit te leggen wat we doen.'

   

  'Niets doen nog veel riskanter'
  Daarmee toont de Romeinse econoom wel lef. Sinds hij op 6 september namens de ECB verklaarde dat de ECB 'ongelimiteerd' probleemobligaties gaat opkopen, stuit hij niet alleen op bewondering maar ook op veel kritiek en kunnen de meeste Duitsers zijn bloed wel drinken.

   

  Vooral de Bundesbank en Duitse politici uit de hoek van CDU, CSU en FDP verwijten hem hij aan 'monetaire financiering' doet. Het aanzetten van de geldpers om staatsschuld te kopen, is een historisch taboe bij Duitsland, sinds de hyperinflatie tijdens de Weimar-republiek.

   

   Draghi staat sinds 6 september bij  'Bild' te boek als dé man met de blanco-cheque

   

   

  Samenwerken met de Bundesbank

  De felle Duitse reacties is Draghi niet ontgaan. 'Het zou leuk zijn dat we altijd kunnen samenwerken met de Bundesbank. Maar op dit moment hebben we verschillende ideeën over hoe we de crisis moet oplossen.' Volgens Draghi gaat het er nu om dat de financiële markten eindelijk moeten leren begrijpen dat de euro 'onomkeerbaar' is. 'Niets doen zou nog veel riskanter zijn.'

   

  In het vraaggesprek met de Süddeutsche Zeitung licht Dragi alvast een tipje van de sluier van zijn speech ten overstaan van Duitse parlementariërs. Net als afgelopen woensdag zal hij de nadruk leggen op het haperen van het 'monetaire transmissiemechanisme'.

   

  Geen blanco cheque

  Alleen al daarom, is het aanzetten van de geldpers door de ECB gerechtvaardigd in zijn ogen.  De vandaag weer gestegen marktrentes in Spanje en Italië moeten Draghi in zijn opvatting sterken. Daarmee heeft het nulrentebeleid van de ECB veel weg van een papieren tijger.

   

  Verder benadrukt Draghi in het interview de zwakke eurolanden geen blanco cheque krijgen. Frankfurt steunt alleen voorwaardelijk, zo is zijn credo. Pas als landen bij het noodfonds ESM aankloppen, komt de ECB in actie. En het ESM wil alleen landen financiële steun verstrekken onder stringente voorwaarden en onder de garantie da hier tegenover bezuinigingen staan.

   

  (L)

  Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

  Over de auteur

  Redactie

  Gevolgd door 265 leden

  Volg Redactie
  Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
  Annuleren