The incredible shrinking banks

De banken hebben wereldwijd een te grote omvang aangenomen, met name in Nederland. Ze dienen snel kleiner te worden. Gelukkig is ING lekker bezig

ING gooide er deze week een paginagrote advertentie tegenaan om aan de klant te vragen "hoeveel bank wil je hebben?". Het antwoord zal zijn: veel minder bank dan nu!  Dit hadden de ING marketeers kunnen weten. Iets met de tijdsgeest aanvoelen? Hoogste baas Hommen is duidelijk. ING moet krimpen en niet z'n beetje ook. En het moet gezegd: hij is lekker bezig. Alle verzekeringsactiviteiten de deur uit; verkoop van balansopkrikker ING Direct (USA); dumpen van staatsobligaties van Spanje en Italie (aan de ECB met dank aan de belastingbetaler), afwaarderen commercieel onroerend goed. ING ligt onder vuur. De staatssteun is nog niet volledig terugbetaald. Haar rating is slechts 'single A'. Zelfs het Franse BNP Paribas, dat op de financiële markten zwaar onder vuur ligt, geniet nog steeds van de 'double A' status. De koers van ING is dan ook in vrije val geraakt.

 

Slap klef broodje
De droom van Holland Financieel Centrum blijkt een nachtmerrie. De Nederlandse geldsector - een sector? drie banken hebben het voor het zeggen  - is veel te groot in relatie tot de reële economie. En ons bankwezen heeft volgens het IMF veel te weinig vet op de botten.

De banken hebben uiteindelijk de belastingbetaler in gijzeling. Zweden, Zwitserland en de UK  hebben er nu echt genoeg van en nemen echte maatregelen. Het UK gaat het verst. De commissie Vickers wil binnen een bank het nutsbedrijf afsplitsen van het zakenbankieren (ringfencing). Dat kost geld, veel geld (4 tot 7 miljard pond per jaar), maar de Engelsen lijken niet te buigen voor de banken.

En Nederland? Een slap klef broodje. In de troonrede komen de banken éénmaal voor. Er wordt aangekondigd dat vanaf 2012 van de banken een 'bijdrage' zal worden gevraagd in de vorm van een bankenbelasting, die misschien 300 miljoen oplevert, ja dat schiet echt op. De banken worden weer netjes uit de wind gehouden.

Dit is overigens niet de transactiebelasting,  door de media ook een bankenbelasting worden genoemd. De opbrengst gaat naar Brussel. Deze belasting gaat wel geld in het laatje brengen. Helaas gaat ú deze belasting betalen, daar is Gerrit Zalm van ABN AMRO heel helder over. Politici denken dat het 'flitskapitaal' gaat verdwijnen. IJdele hoop. Deze bankbelasting gaat de risico's van bankieren niet verlagen, eerder versterken, want deze kostenpost moet terugverdiend worden.

De Jager moet toch maar eens goed kijken naar Zwitserland. Net als Nederland een land met grote afhankelijkheid van de export; net als Nederland een land met een sterke valuta; net als Nederland een land met slechts enkele zeer grote banken; net als Nederland een land dat een grote bank moest redden met belastinggeld. De Zwitsers willen een solvabiliteit van 19 procent, Nederland, uh pardon, Basel III eist 10,5 procent. De Jager doet net alsof Zwitserland niet vergelijkbaar is (zie hier), onterecht.

Dit zou slecht nieuws zijn voor ING. Het eigen vermogen moet dan weer groter worden. Op de beurs nieuw eigen vermogen ophalen lijkt een droom. De concurrentie tussen banken gaat niet meer om de klant, maar om eigen vermogen. BNP Paribas is op bedeltoer naar Mekka, Bank of America klopte aan bij Buffet. En banken die achteraan staan, hebben maar twee routes om nationalisatie te voorkomen: winstmaken of krimpen. Met beide heeft Hommen als oud-Philips saneerder ervaring.
 


Lees ook het blog van Peter Verhaar over banken, brokers en beurzen
www.bank.blog.nl
www.pfverhaar.nl
twitter: @peterverhaar