De wereld vergaat

2 Connecties

Onderwerpen

Dubai

Organisaties

Van Oord

Niet DE wereld, maar The World in Dubai. Ja, precies die paradijselijke eilandjes die aangelegd zijn door Nederlandse baggeraars.

Niet echt reclame voor Hollandse baggeraars. Al een paar jaar nadat ze werden opgeleverd, zijn de opgespoten eilandjes aan het eroderen. Langzaam maar zeker verdwijnen de zandeilanden naar waar ze vandaan komen, de zee. 

Althans, dat is de inzet van een juridisch conflict tussen de projectontwikkelaar en verschillende klanten. 
 
 
Brad Pit en Angelina Jolie
De economische crisis maakte een abrupt einde aan het succesverhaal dat Dubai tot die tijd was. Het project The World, een groep eilanden die samen lijken op de vorm van de wereld, is nog goeddeels leeg. Alleen 'Groenland' is bewoond, de rest heeft door de recessie dezelfde charme als de Rottumerplaat toen Godfried Bomans daar gek dreigde te worden van de stilte. 
 
Het beoogde paradijs voor de rijken is ontwikkeld door Nakheel, onderdeel van Dubai World, het staatsbedrijf dat eind 2009 werd gered met een financiële injectie van $25 miljard. Nakheel beweert dat 70 procent van The World is verkocht, volgens de geruchten hadden Brad Pit en Angelina Jolie 'Ethiopië'  gekocht. Ze zijn er echter nooit gesignaleerd. 
 
Omdat het project zo stagneert proberen verschillende bedrijven, zoals een ferry-dienst, onder hun contract met Nakheel uit te komen. Een van de argumenten die daarbij worden gebruikt is dat de eilanden zodanig eroderen dat er niet meer te bouwen valt. Ook de wateren tussen de eilanden  zouden moeilijk te bevaren zijn. 
 
The World is ondermeer aangelegd door baggeraar Van Oord. Klik hier voor The Making of the World, met links over dat project en de rol van Van Oord daarbij. Het werd in 2008 opgeleverd.