Theatrale vastgoedfraude

2 Connecties

Onderwerpen

Vastgoedfraude

Werkvelden

Vastgoed

Verleiding speelt overal en we doen er allemaal aan mee. De casanova's van het vastgoed zetten aan tot denken.

Jantje zag eens pruimen hangen, O! Als eijeren zo groot. 't Scheen, dat Jantje wou gaan plukken, schoon zijn vader 't hem verbood. Hier is, zei hij, noch mijn vader, noch de tuinman, die het ziet: Aan een boom, zo vol geladen, mist men vijf zes pruimen niet. Dit bekende kindergedichtje zet de toon aan het begin van 'De Verleiders' in het bordeelroodverlichte DeLa Mar theater. Als er zo veel pruimen zijn, waarom mag Jantje er niet een paar pakken?
Het Theaterstuk ‘De Verleiders’ is gebaseerd op het boek de Vastgoedfraude van journalisten Vasco van der Boon en Gerben van der Marel. Het geeft uiteraard een theatraal inkijkje van de werkwijze van Bouwfonds (huidige Rabo Vastgoed)  en hoe de verdachte projectontwikkelaars, pensioenfondsdirecteuren en vastgoedhandelaren jarenlang ongestoord tientallen miljoenen bij hun bedrijven weg konden sluizen.
Te hoge rekeningen werden naar Bouwfonds gestuurd, waardoor een flinke pot met geld ontstond. Onder regie van commercieel directeur vastgoed van Bouwfonds Jan van Vlijmen werd het geld verdeeld.
Verleiding op toneel Op het toneel zien en horen we hoe projectontwikkelaars ‘Will’ en ‘Mind’ (gemodelleerd naar Rob Willemsen en Maarten Mindermann) worden verleid om hieraan mee te doen. De verleiders, ‘Vlijm’ en ‘Vijs’, zijn gebaseerd op respectievelijk Jan van Vlijmen en Nico Vijsma. Ook is te zien hoe op dertien november 2007 zeshonderd rechercheurs en dertig officieren van justitie op ruim vijftig adressen in Nederland invallen doen. Bouwfondsdirecteur ‘Haks’ (Cees Hakstege) zegt tegen de officier van justitie van niks te weten.
‘De Verleiders’ lepelt niet zomaar het boek op en het is ook niet zomaar een toneelstukje.  De acteurs nemen het publiek mee in ethische en morele kwesties. Ze houden de toeschouwers een spiegel voor. Tussen de scenes gebaseerd op de werkelijkheid van het boek gaat de cast in gesprek met elkaar, en met het publiek. Discussies passeren de revue. 
De bescheiden projectontwikkelaars ‘Will’ en ‘Mind’ krijgen meer betaald van Bouwfonds dan ze vragen. En iedere keer gaat het om hogere bedragen. Eerst gaat het nog om een paar ton. Daarna loopt het in de miljoenen. Wat zou u doen?
Verleiding is overal De discussies van ‘De Verleiders’ gaan verder dan de vastgoedfraude. Fraude speelt volgens het stuk overal. Overal zijn er slimmere mensen die op slimme wijze geld verdienen aan de minder slimme mensen. Van Van Rey in Roermond tot de dure nespressocupjes en theaterkaartjes.
Voor die theaterkaartjes krijgt de zaal, met opvallend veel bekende koppen, waaronder voormalig voorzitter van de Raad van Bestuur van ABN Amro Jan Kalff, nog iets extra's. Een update over de stand van rechtszaken. ‘Vlijm’ - Jan van Vlijmen - krijgt vier jaar celstraf aan zijn broek en stelt zijn oude werkgever Bouwfonds en oud-zakenpartner Philips Pensioenfonds financieel schadeloos.  ‘Vijs’ - Nico Vijsma – was een  jaar geleden nog ongeneeslijk ziek en had nog maar kort te leven. Inmiddels is Vijsma vrij van ziekte en mocht hij zich op 4 oktober, de dag van de première,  melden bij de Rechtbank te Haarlem voor het begin van zijn proces. 'Haks' - Cees Hakstege - kwam goed weg met een taakstraf van 240 uur. 'Will' en 'Mind' - Willemsen en Mindermann - kregen allebei 1,5 jaar celstraf.
We doen allemaal mee ‘De Verleiders’ prikkelt en de cast was zelf ook niet vies van enige verleidingstactieken. Acteur George van Houts vertelt het publiek dat hij graag ziet dat het theaterstuk genomineerd wordt voor de Toneelpublieksprijs. Ondanks uitverkochte zalen is dit nog niet het geval. Hij vraagt het publiek om de smartphone te pakken en naar de website van de publieksprijs te gaan. “Ik adviseer iets boven de 9,5.”
De zaal een leuke avond. De cast een nominatie. Niks mis mee toch? Verleiding speelt overal en we doen er allemaal aan mee. ‘De Verleiders’ is nog te zien tot en met 31 januari 2013 in theaters door het land.