Het Slotervaartziekenhuis raakte begin 2013 de speelbal van ruzieënde aandeelhouders en staat daarmee symbool voor de meer dubieuze kanten van marktwerking in de zorg. Inmiddels is de oud-bestuursvoorzitter Aysel Erbudak het ziekenhuis volgens de rechter 1,7 miljoen euro schuldig en zit zij in Turkije. Lees meer

Multimiljonair Jan Schram uit Beverwijk en zijn beschermelinge zakenvrouw Aysel Erbudak kochten het in 2006 noodlijdende ziekenhuis, maar na Schram's overlijden in december 2012 blijkt de positie van Erbudak allesbehalve stabiel. Ze wordt geschorst na onenigheid met Achmea over het contract voor 2013 en belandt in een moddergevecht rond het ziekenhuis met Jan's broer Lex Schram en diens zoons Pim en Rob. Erbudak wordt met een dubieuze aandelenemissie buitenspel gezet waarbij Erbudak en haar kinderen - die aandelen houden in BV's boven het ziekenhuis - feitelijk worden onteigend. De Amsterdamse Ondernemingskamer doet onderzoek naar wanbeleid bij het moederbedrijf van het Slotervaart dat instemde met de aandelentransactie. Inmiddels is het ziekenhuis door zorgondernemer Loek Winter overgenomen, maar de rechtmatigheid van die overname en de daaraan voorafgaande aandelenemissie wordt nog betwist door de kinderen van Erbudak.

Uiteindelijk wint Winter de slag. Maar voor het ziekenhuis mag het niet baten. Op 25 oktober 2018 wordt het MC Slotervaart failliet verklaard.

 

37 artikelen

Theo Dekker op directiestoel Aysel Erbudak

De geschorste Slotervaartziekenhuis-directrice Aysel Erbudak wordt tijdelijk opgevolgd door Theo Dekker, de voorzitter van de Raad van Toezicht. Hij mag zichzelf gaan controleren.

Theo Dekker, voorzitter van de Raad van Toezicht (RvT) van het Slotervaartziekenhuis, neemt tijdelijk de plaats in van de geschorste bestuursvoorzitter Aysel Erbudak, meldt vakblad Medisch Contact. Zij werd aan de kant geschoven door diezelfde Theo Dekker en de rest van de toezichthouders nadat ze haar hand overspeelde in de onderhandelingen met zorgverzekeraar Achmea die het ziekenhuis vervolgens een contract weigerde voor 2013. De RvT kreeg hierbij steun van de familieleden van Erbudaks overleden zakenpartner Jan Schram

 

Omstreden opvolging

Dekker, oud-directeur van de Zeehaven IJmuiden, voert de toezichthouders van het Slotervaart aan sinds de overname van het ziekenhuis door Aysel Erbudak in 2006. Hij blijft dat ook doen en noemt zijn aanstelling als interimbestuurder tegenover Medisch Contact 'zeer tijdelijk'. Over enkele weken verwacht Dekker een interimbestuurder te hebben gevonden voor de langere termijn.  

Zijn nieuwe aanstelling is een opmerkelijke gang van zaken, omdat nu de situatie ontstaat dat Dekker feitelijk toezicht houdt op zichzelf. De aanstelling van een lid van de Raad van Toezicht als interimbestuurder druist daarbij in tegen de normen die gelden voor goed ziekenhuisbestuur zoals door de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen is vastgelegd in de Zorgbrede Governance Code. Het Slotervaart heeft echter niet met die code ingestemd en is geen lid van de vereniging. 
 
Achmea-deal toch rond
De interimbestuurder heeft in ieder geval vast een belangrijk brandje geblust in Slotervaart, want het ziekenhuis heeft  de afgelopen week alsnog een contract gesloten met Achmea voor te leveren zorg in 2013. Deze zorgverzekeraar weigerde eerder dit jaar een contract nadat onderhandelingen met de toenmalige bestuursvoorzitter Aysel Erbudak stukliepen. 
 
Erbudak kondigde vorige week aan naar de rechter te stappen toen bleek dat het Slotervaartziekenhuis nieuwe aandelen had uitgegeven waarvan een deel aan Delta Onroerend Goed - het vastgoedbedrijf van de familie Schram - was verkocht.