De geschorste Slotervaartziekenhuis-directrice Aysel Erbudak wordt tijdelijk opgevolgd door Theo Dekker, de voorzitter van de Raad van Toezicht. Hij mag zichzelf gaan controleren.

  Theo Dekker, voorzitter van de Raad van Toezicht (RvT) van het Slotervaartziekenhuis, neemt tijdelijk de plaats in van de geschorste bestuursvoorzitter Aysel Erbudak, meldt vakblad Medisch Contact. Zij werd aan de kant geschoven door diezelfde Theo Dekker en de rest van de toezichthouders nadat ze haar hand overspeelde in de onderhandelingen met zorgverzekeraar Achmea die het ziekenhuis vervolgens een contract weigerde voor 2013. De RvT kreeg hierbij steun van de familieleden van Erbudaks overleden zakenpartner Jan Schram

   

  Omstreden opvolging

  Dekker, oud-directeur van de Zeehaven IJmuiden, voert de toezichthouders van het Slotervaart aan sinds de overname van het ziekenhuis door Aysel Erbudak in 2006. Hij blijft dat ook doen en noemt zijn aanstelling als interimbestuurder tegenover Medisch Contact 'zeer tijdelijk'. Over enkele weken verwacht Dekker een interimbestuurder te hebben gevonden voor de langere termijn.  

  Zijn nieuwe aanstelling is een opmerkelijke gang van zaken, omdat nu de situatie ontstaat dat Dekker feitelijk toezicht houdt op zichzelf. De aanstelling van een lid van de Raad van Toezicht als interimbestuurder druist daarbij in tegen de normen die gelden voor goed ziekenhuisbestuur zoals door de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen is vastgelegd in de Zorgbrede Governance Code. Het Slotervaart heeft echter niet met die code ingestemd en is geen lid van de vereniging. 
   
  Achmea-deal toch rond
  De interimbestuurder heeft in ieder geval vast een belangrijk brandje geblust in Slotervaart, want het ziekenhuis heeft  de afgelopen week alsnog een contract gesloten met Achmea voor te leveren zorg in 2013. Deze zorgverzekeraar weigerde eerder dit jaar een contract nadat onderhandelingen met de toenmalige bestuursvoorzitter Aysel Erbudak stukliepen. 
   
  Erbudak kondigde vorige week aan naar de rechter te stappen toen bleek dat het Slotervaartziekenhuis nieuwe aandelen had uitgegeven waarvan een deel aan Delta Onroerend Goed - het vastgoedbedrijf van de familie Schram - was verkocht. 

  Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

  Over de auteur

  Redactie

  Gevolgd door 255 leden

  Volg Redactie
  Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
  Annuleren
  Dit artikel zit in het dossier

  De slag om het Slotervaart

  Het Slotervaartziekenhuis raakte begin 2013 de speelbal van ruzieënde aandeelhouders en staat daarmee symbool voor de meer du...

  Volg dossier