
Bovenop de heuvel staat het gebouw Kampheuvel uit 1929. In dit gebouw huist tegenwoordig de directie van De Hoenderloo Groep.
©
Rob Spelde
De gemeenten zouden jeugdzorg goedkoper en beter regelen. Het tegenovergestelde is gebeurd. Wat ging er mis? Lees meer
Eén op de tien Nederlandse kinderen ontvangt een vorm van jeugdzorg: een onwaarschijnlijk hoog aantal. Vijf jaar geleden kregen gemeenten de taak jeugdzorg dichterbij, efficiënter en uiteindelijk ook goedkoper te regelen. Maar zowel het aantal aanbieders als het aantal kinderen als de uitgaven zijn ontploft. Afgelopen zomer was voor veel gemeenten de maat vol. Ze geven zoveel geld aan jeugdzorg uit, dat zij dit financieel niet meer kunnen bolwerken. Den Haag moet met meer budget over de brug komen, is hun boodschap. Follow the Money onderzoekt of geld wel het probleem is.
Jeugdzorg boven centen: Zeeland mag Intervence niet slopen zonder plan
Amsterdam geeft jeugdzorggeld uit als water
Podcast | Vergezichten van jeugdzorgbedrijf Horizon leiden tot misstanden
Vergezichten van jeugdzorgbedrijf Horizon leiden tot misstanden
‘Gemeenten moeten zélf zorgwinsten beteugelen’
Jeugdzorg Nederland publiceert misleidende winstcijfers over kleine zorgaanbieders
Podcast | Top verdienen aan jeugdzorg in Tilburg
Top verdienen aan jeugdzorg in Tilburg
Bedrijven verdienen, gemeenten betalen de prijs
Stuurloze jeugdzorg in Zaanstad nekt kinderen, spekt zorgondernemers
De redactie van FTM volgt de coronacrisis op de voet. Welke oplossingen dienen welke belangen? Lees meer
Het virus SARS-CoV-2, beter bekend als het coronavirus, dook eind 2019 op in de Chinese provincie Hubei. In een paar weken tijd veroorzaakte het virus daar een epidemie, waarna het zich over de rest van de wereld verspreidde.
Begin maart 2020 verklaarde de World Health Organisation de ziekte tot een pandemie. Wereldwijd gingen landen 'op slot'; beurzen maakten een enorme duikvlucht. Al met al is met het coronavirus een crisis van historische proporties ontstaan.
De uitwerking van de coronamaatregelen op de wereldeconomie is, net als het virus zelf, nog grotendeels onbekend. Wat we al wel kunnen vaststellen: een nieuwe economische crisis is begonnen. Die zal overal pijn opleveren, en de maatregelen die we nu nemen zullen bepalen hoe de economie van de toekomst eruit zal zien.
Nieuwe vragen doemen op: welke oplossing dient welke belangen; welke vragen raken ondergesneeuwd; hoe verdelen we de schaarse middelen, en hoe houden we essentiële diensten en structuren overeind?
Gelekte documenten: Brussel zette medicijnagentschap onder druk bij beoordeling Pfizer-vaccin
Vivisectie op een twijfelzaaier in dertien bedrijven
Hoe de publieke opinie de wetenschap overstemt
Door Hollandse krenterigheid staat zorgpersoneel met ongeschikte maskers op de corona-afdeling
Het deurbeleid van LinkedIn (en andere sociale-mediaplatforms)
‘Essentiële’ arbeidsmigranten zijn niet belangrijk genoeg voor bescherming tegen corona
Nederlandse coronastrategie doorgelicht: van tweesporenbeleid naar het spoor bijster
Podcast | Ook in Nederland duiken mondkapjes op die door Oeigoerse dwangarbeiders zijn gemaakt
Halfhartig beleid kabinet veroorzaakt riskante toeristeninvasie op Bonaire
‘Het is de pandemie’ en andere Brusselse Covid-kul
Drie weken in thuisisolatie met een kind dat dringend jeugdzorg nodig heeft
Ouders met een kind bij De Hoenderloo Groep kregen zondagavond na de persconferentie van ministers Arie Slob en Bruno Bruins een telefoontje. De groepsleiding vroeg hen of zij hun kind langer thuis konden houden in verband met de coronamaatregelen.
Babette Brouwer ontving zondagavond een telefoontje van jeugdzorginstelling De Hoenderloo Groep, waar haar zoon woont. Hij heeft een autistische-spectrumstoornis. Of ze hem kon ophalen in verband met de maatregelen rond het coronavirus, vroeg de groepsleiding. Brouwer schrok: ‘Deze kinderen wonen niet voor niets in een instelling, thuis zijn ze haast niet te handhaven.’
Waar ouders van kinderen zonder stoornis op Twitter en Facebook al grappend wanhoopten over het vooruitzicht van drie weken isolatie met de kids thuis van school, is dat perspectief voor Brouwer en talloze andere ouders ronduit verontrustend. Kinderen die bij De Hoenderloo Groep wonen, zijn thuis nauwelijks te verzorgen. Brouwer was niet de enige die gevraagd werd haar kind te komen halen: er zouden zeker twaalf ouders gebeld zijn.
Het personeel bevestigt dat. ‘Ons avond- en weekendhoofd heeft ons gisteren de opdracht gegeven om ouders te benaderen en ze te vragen of hun kind langer met verlof kan,’ beaamt een zorgmedewerker van De Hoenderloo Groep. ‘Dat is een vreemde maatregel: de kinderen zitten hier niet voor niets. In principe kunnen ze niet langer met verlof, omdat ze juist niet thuis kunnen wonen. Maar we hebben ouders gebeld en ook duidelijk gemaakt dat we dit hen moeten vragen, vanuit Pluryn.’
Een e-mail van het team AWH die zondagavond laat is verzonden, bevestigt deze lezing. ‘Jongeren die nu op verlof zijn, worden benaderd om langer op verlof te blijven.’
Volgens de medewerker kregen andere jeugdzorglocaties van Pluryn, zoals de JP Heije kliniek in Arnhem, dezelfde opdracht. ‘Ik vermoed om externe inhuur te voorkomen. Collega’s melden zich sneller ziek. De situatie hier op De Hoenderloo Groep helpt daar ook niet echt bij. Mensen zijn door het gedoe van de afgelopen tijd juist minder geneigd om zich voor Pluryn in te spannen.’
Brouwer is niet blij met de gang van zaken: ‘Een week geleden bezwoer Pluryn ons nog dat het een plan van aanpak gereed had om de coronacrisis het hoofd te bieden. Toen al was het absoluut redelijk om te waarschuwen voor mogelijke gevolgen. Of in ieder geval daarover na te denken.’
Donderdag 12 maart is inderdaad een coronamail gestuurd naar alle medewerkers van Pluryn. Daarin staat hoe zij moeten handelen om besmetting te voorkomen en wat ze moeten doen als ze besmetting vermoeden.
Pas maandagochtend is tijdens een crisisberaad besproken hoe Pluryn zal omgaan met inwonende cliënten tijdens de coronacrisis. Per geval bekijkt de organisatie wat het beste is, zegt Pluryn. De telefoontjes naar de ouders waren het gevolg van ‘een goed bedoeld eigen initiatief van een medewerker,’ laat woordvoerder Marian Draaisma weten. ‘Deze manager was niet van de mail op de hoogte. Vermoedelijk is in de haast onvoldoende uitleg en context gegeven.’
Het officiële beleid is volgens Draaisma anders. ‘Per jongere wordt afgestemd met ouders of andere gezaghebbenden waar de jongere momenteel het beste kan verblijven. Het kan zijn dat er nieuwe besluiten over de verlofgang worden genomen (bijvoorbeeld korter of langer) na overleg met onder andere de behandelcoördinator.’ Volgens de woordvoerder zijn de richtlijnen van het RIVM en de zorgplicht van Pluryn daarbij leidend.
27 Bijdragen
Hans van Swoll 5
Begrijp uit dit artikel nou goed dat FTM een soort blog is geworden waar een groepje geselecteerde mensen hun irritaties kwijt kunnen?
Eelke van Ark 3
Hans van SwollAlbèrt 4
Eelke van ArkEn de ontwikkelingen rond de coronacrisis gaan razendsnel dus ik kan wel begrijpen dat er foutjes gemaakt worden.
Eelke van Ark 3
AlbèrtL. J. 4
Eelke van Arkf. van Dam 6
Eelke van ArkMartien van Dongen 4
f. van DamElmar Otter 5
f. van DamHans van Swoll 5
Eelke van ArkHieronder mijn antwoord. Zij het enigszins vertraagd aangezien ik in Curaçao woon. En de tijdzone daarvan scheelt met de Nederlandse tijdzone -5 uur. Daarbij had ik vanochtend ook andere zaken in de agenda staan.
a/ Ik verwachtte van u geen antwoord omdat mijn bericht is gericht aan Eric Smit waarvan ik aanneem dat hij hoofdredacteur is van FTM en derhalve aanspreekbaar op de handelingen van door hem ingehuurde artikelschrijvers.
Ik moet het kennelijk met u af. No problema.
b/ Ik heb aanmerkingen omdat uw geschrijf niet betreft een algemeen c.q. nationaal probleem, maar een individueel probleem van ene Babette Brouwer. Laat ik voorop stellen dat ik haar probleem verschrikkelijk vind en dat ik niet graag in haar situatie zou verkeren. Echter haar probleem interesseert mij geen lor. Er zijn zat mensen met persoonlijke problemen onder andere ikzelf. Ik zou graag een plek in een bejaardenhuis willen hebben , maar helaas.
Het feit dat dingen voor particulieren niet lopen zoals je dat graag zou willen lijkt me nog geen reden om dat aan betalende abonnees van FTM voor te schotelen. Lijkt me. En dat wil ik dan ook graag van Eric Smit horen.
Als u het mij zou vragen lijkt uw stukje meer geschikt voor de Libelle (die smullen volgens mij van zulks) of de zaterdagbijlage van de Volkskrant.
Ik verwacht van FTM andere koek.
c/ Ik kan me niet herinneren dat ik u toestemming heb gegeven om mij te tutoyeren. Ik kan me ook niet herinneren dat ik bij de aanmelding bij FTM goedkeuring heb gegeven dat medewerkers of wie dan ook mij mogen tutoyeren, dus ik zou het op prijs stellen als u dat laat.
-- zie vervolg --
Hans van Swoll 5
Eelke van Arkd/ Uw reactie is uit de eerste klas van een debatingcursus. "Hoe bedoelt u dat", "kunt u dat definiëren", "heeft u daar bewijzen voor" standaardconstructies om de andere kant te kleineren en tijd en ruimte voor je zelf te scheppen.
En dan te kiften over het woordje 'irritaties'. Kennelijk vindt Babette Brouwer dat ze recht op specialistische Jeugdzorg heeft. Nou, dat heeft ze niet. Net zo min als ik recht op ouderenzorg heb. Het zou leuk zijn als het zo was., maar ja soms zit het mee en soms zit het tegen. Veel hele linkse Nederlanders vergeten dat wel eens.
Zo te lezen begrijpen andere scribenten kennelijk wèl wat ik bedoel. Dus ....
e/ En dan heb ik het nog niet eens over het onderwerp zelf. Het is u kennelijk ontgaan dat de inwoners van Nederland opeens in een andere tijd leven. Mensen en bedrijven worden geconfronteerd met zaken die in geen één leerboek staan en die niemand ooit nog meegemaakt heeft. En u vindt het nodig een bedrijf te bekritiseren dat maatregelen neemt die voor Babette Brouwer behoorlijk slecht uitkomen. Waar, in hemelsnaam, zit uw verstand? Dat de leiding van deze zorginstelling kwalitatief niet deugt en niet voor zijn taak berekend is dat hebt u in vorige artikelen genoegzaam aangetoond. Dus wat is er nieuw en belangwekkend? Verdoe uw en mijn tijd liever met het uitzoeken hoe het mogelijk is dat dit soort mensen op dit soort posities terecht kan komen. Daar hebben we meer aan.
Met vriendelijke groeten.
Elmar Otter 5
Hans van SwollEen instelling die van een succesvolle en falende instelling heeft gemaakt in enkele jaren door wanbeleid.
De situatie is indien je kinderen hebt die onhoudbaar zijn nog veel erger. Dus dit is wel degelijk een voorbeeld van hoe het niet moet. Dit is dus ook een goede update.
Verder vind ik de manier waarop u schrijft nogal onfatsoenlijk en onbehoorlijk. Dit is wat mij betreft niet de manier waarop wij met elkaar omgaan in dit forum. Enig respect naar elkaar lijkt me geplaatst. Bij uw manier van schrijven gaan bij mijn haren overeind staan.
Hans van Swoll 5
Elmar OtterDat 'onfatsoenlijk' zou u eigenlijk moeten toelichten.
Stijn Sap 1
Roland Leusden 1
Justin ter Bogt 2
Roland LeusdenEric Cantineau
Eelke van Ark 3
Eric CantineauTheo van Beuningen 3
Eelke van ArkMartien van Dongen 4
Eric CantineauTheorieën zoals "eigen schuld dikke bult "redden het in het opvoeden niet.
Jan Ooms 10
Klinkt misschien plausibel, maar ook erg ondoordacht. We hebben het hier over kinderen, jeugdigen waarvan de meesten al een hele batterij aan jeugdinstellingen en/of pleeggezinnen gezien hebben voordat ze in Hoenderloo kwamen wonen. De meeste ouders zouden niets liever willen dan dat hun kind thuis kon wonen.
Dit gaat gewoon niet! Deze kinderen zijn thuis om allerlei uiteenlopende redenen niet te handhaven.
Ik hoop echt dat het deze reaguurders bespaart blijft, maar stel dat hun eigen kind door het Coronavirus besmet in het ziekenhuis terechtkomt. Het ziekenhuismanagement vindt het allemaal wat te gevaarlijk worden of te druk (medewerkers die zich ziek melden) en de ouders worden gebeld of ze hun kind weer willen ophalen. Zijn ze dan nog steeds van mening dat het 'hun primaire verantwoordelijkheid is' of dat 'de kinderen thuis beter af zijn'?
Maar dat zal wel weer iets heeeel anders zijn....
L. J. 4
Jan OomsJan Ooms 10
L. J.Als je alles daaraan wilt afmeten of mee wilt vergelijken, dan wens ik je nog een heel fijne toekomst...!
L. J. 4
Jan OomsL. J. 4
Eelke van Ark 3
L. J.Stijn Sap 1
Eelke van ArkIn het belang van iedereen in het woon-gedeelte (cliënt en begeleider/hulpverlener) kan ik me héél goed voorstellen dat men daar voorzichtig wordt met het terug de instelling inbrengen van jeugdige cliënten die net verlof hebben gehad buiten de instelling en mogelijk weetikwat onder de leden hebben. Met name gezien de kwetsbare situatie waarin de cliënten zich daar bevinden.
Ik kan inderdaad begrijpen dat het niet het beleid is om cliënten naar huis te sturen die daar normaal wellicht in een soort van veilige micro-quarantaine zaten, maar ik kan me óók voorstellen dat de instelling niet zit te wachten op het (terug) binnenlaten van cliënten die de afgelopen dagen elders waren.
Ten slotte...
Wat je doet is je beleid, niet wat er ergens op een A4tje staat. De enorm breed geformuleerde strategie van het kabinet is denk ik niet als maatwerkoplossing toe te passen op een bijzondere instelling als de Hoenderloo-instelling.
Aanpassing:
Ik heb overigens wel makkelijk praten, ik ben natuurlijk niet één van de ouders die zich opeens gecofronteerd ziet met een situatie zoals in het artikel beschreven.
L. J. 4
Eelke van Ark