
© Reinout Dijkstra en Micha Huigen
De toekomst van thuiswerken: je baas kan alles registreren, controleren en disciplineren
Je gezichtsuitdrukking als graadmeter voor je productiviteit en je bureaustoel als stille verklikker: bedrijven denken serieus na over technologieën die werknemers tot in detail monitoren en analyseren. Dat blijkt uit octrooien die ze tijdens de coronapandemie hebben aangevraagd. Meten en monitoren spelen daarbij een belangrijke rol, net als gegevens uit de privélevens van gebruikers.
- Onderzoekers van de Universiteit van Chicago ontdekten dat het aantal octrooiaanvragen voor thuiswerktechnologieën tussen januari en september 2020 verdubbelde. Veel octrooiaanvragen gaan over oplossingen die thuiswerken gemakkelijker moeten maken.
- De octrooien werden aangevraagd door kleine bedrijven naast bekende namen zoals Apple en Facebook. Ze lopen uiteen van ICT-oplossingen om ‘opstoppingen’ te voorkomen wanneer medewerkers massaal vanuit huis op het bedrijfsnetwerk inloggen tot virtuele omgevingen waarin collega’s als hologrammen door een digitaal bedrijfspand lopen en waar gebruikers zichzelf naartoe kunnen ‘teleporteren’.
- Er wordt veel gemeten – van je oogopslag en gezichtsuitdrukking tot je lichaamstemperatuur. Uit sommige aanvragen spreekt wantrouwen: aanvragers schrijven dat hun technologie moet voorkomen dat thuiswerkers de hele dag gamen of op bed blijven liggen als hun werkgever geen toezicht houdt.
- Andere octrooiaanvragen betreffen oplossingen voor op kantoor. Een sensor in een bureaustoel moet inzicht bieden in het gebruik van werkplekken en de hiërarchie op het werk. En via een ‘observatieplatform’ kunnen managers in realtime gesprekken van werknemers beluisteren.
- Octrooiaanvragen zeggen niet per se iets over de toekomst, maar het is opvallend dat ze al in een vroeg stadium werden gepubliceerd.
- Technologiebedrijven zetten de laatste stap: het ontdekken van de menselijke emotie. Dat levert hen een monopolie op – en daarmee een machtspositie.
- Zijn al die productiviteit en efficiëntie verhogende thuiswerkregistratie-oplossingen wel legaal? Volgens universitair docent privacy en big data Bart van der Sloot leiden ze in ieder geval tot wantrouwen op het werk.
Hoe zorg je ervoor dat werknemers bij de les blijven tijdens een vergadering? En hoe weet je of die vergadering echt wat heeft opgeleverd? In augustus 2020 krijgt technologiebedrijf Microsoft een octrooi toegekend dat werkgevers antwoord kan bieden op die vragen.
Een systeem met camera’s, sensoren en software meet onder andere hoe intensief werknemers deelnemen aan een vergadering op kantoor. Door hun gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal te monitoren, concludeert het systeem of medewerkers niet worden afgeleid. Een ‘inzichtengenerator’ berekent daarna een kwaliteitsscore voor de productiviteit en het sentiment van betrokkenen.
Daarbij wordt ook naar factoren gekeken die het comfort in de vergaderomgeving beïnvloeden, zoals de temperatuur. Vervolgens kan het systeem op basis van alle gegevens suggesties doen voor wie wel of juist niet moet worden uitgenodigd voor een zo productief mogelijke vergadering.
Technologiebedrijven ontwikkelen systemen die gebruikers onder permanent toezicht kunnen plaatsen
Dit Microsoftproject is maar één voorbeeld van de systemen die technologiebedrijven ontwikkelen om gezichtsuitdrukkingen, oogopslag, lichaamstaal, bewegingen en de intensiteit van stemmen te meten en analyseren – en die gebruikers daarbij min of meer onder permanent toezicht plaatsen.
De coronacrisis bood tal van visionairs en slimme softwarebedrijven een buitenkans om octrooien aan te vragen voor dergelijke technologieën.
Uit onderzoek van het Becker Friedman Institute for Economics van de Universiteit van Chicago blijkt dat alleen al tussen januari en september 2020 het aantal octrooiaanvragen met termen als ‘thuiswerken’ (‘working from home’), ‘telewerken’ (‘teleworking’) en ‘virtueel kantoor’ (‘virtual office’) verdubbelde.
Onderzoekscollectief Scarabee ploos voor Follow the Money tientallen van die technologieën uit. Het levert een beeld op van technologische oplossingen die praktisch alles meten en becijferen. Technologiebedrijven schromen daarbij niet om te spitten in de privélevens van hun gebruikers, waardoor de grens tussen thuis en kantoor flinterdun wordt.
Monitoring van minuut tot minuut
Terug naar de vergadertechnologie van Microsoft. Die bestond lange tijd alleen op papier, maar krijgt tijdens de coronacrisis een gezicht. In mei 2021 publiceert de techreus uit Redmond namelijk de resultaten van een onderzoek naar een ‘bot’ in het populaire vergaderprogramma Teams.
Deze bot – een speciaal programmaatje met de naam AffectiveSpotlight – registreert de gezichtsuitdrukkingen van deelnemers aan een virtuele presentatie in Microsoft Teams. De uitdrukkingen worden daarna op een server geanalyseerd.
Welke emoties laten deelnemers zien? Tijdens de analyse concludeert de technologie welk gezicht de sterkste positieve of negatieve emotie vertoont. Dat beeld wordt een tijdlang aan de presentator getoond als ‘feedback’. Lijkt een deelnemer in opperste verwarring, dan kan de presentator proberen het verhaal wat te verduidelijken. Ziet de presentator een enthousiaste blik, dan is dat een signaal dat ze op de goede weg is.
Technologie analyseert welk gezicht de sterkste positieve of negatieve emotie vertoont en geeft dat door aan de presentator als feedback
AffectiveSpotlight zou volgens de onderzoekers een goede oplossing kunnen zijn voor de vele beperkingen van videovergaderingen. Deze oplossing betekent voor gebruikers echter dat ze voortdurend worden gemonitord en geanalyseerd.
Microsoft is niet het enige bedrijf dat een oplossing presenteert die in de praktijk neerkomt op een ingrijpende controle van veel gebruikers. Dat blijkt onder meer uit de octrooiaanvragen voor ‘virtuele kantoren’ die tijdens de coronalockdowns werden ingediend door Chinese bedrijven.
Sinds Facebook – pardon, Meta – eind vorig jaar de metaverse aankondigde, zijn veel ogen in het Westen gericht op die ‘digitale wereld van de toekomst’ – en op de praktische toepassingen daarvan.
Maar het metaversum is geen typisch Westerse aangelegenheid. Ook in China zien bedrijven een toekomst in het digitale parallelle universum. Het Chinese bedrijf Shanghai Shangshi Longchuang Intelligent Technology bedacht bijvoorbeeld een oplossing voor een virtueel kantoor in de cloud. Thuiswerkers kunnen zich met behulp van een virtual reality-bril ‘teleporteren’ naar kantoor, zodat het lijkt alsof ze fysiek tussen hun collega’s zitten.
Bij een ander Chinees octrooi moeten holografische presentaties de kloof tussen werknemers op kantoor en thuis verkleinen. Dieptelenzen en geluidsopnameapparatuur bij de thuisgebruiker zorgen ervoor dat er een 3D-omgeving ontstaat waarin werknemers vrij kunnen rondbewegen.
Deze concepten komen niet uit de lucht vallen. In een van de octrooiaanvragen verwijzen de bedenkers expliciet naar het SARS-virus dat in 2003 de Aziatische wereld op zijn kop zette, en naar het coronavirus dat sinds 2020 de wereld opschudt.
In de Chinese metaversumvarianten worden werknemers van minuut tot minuut in de gaten gehouden
Enig wantrouwen tegenover thuiswerkende werknemers is de ontwikkelaars niet vreemd. Zo moet het virtuele kantoor de concentratie van de werknemers bevorderen en voorkomen dat ze bezwijken voor de verleiding van slapen, relaxen en gamen wanneer er geen leidinggevende over hun schouder meekijkt. In de Chinese metaversumvarianten worden werknemers dan ook van minuut tot minuut in de gaten gehouden.
Flinterdunne grens werk en privé
Hetzelfde gebeurt in een systeem waarop Google octrooi aanvroeg. Door continu lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen te monitoren, kan de technologie helderheid scheppen in ongemakkelijke situaties. Constateert het systeem bijvoorbeeld verwarring bij een gebruiker wanneer een collega een telefoonnummer opdreunt, dan kan Google dat nummer laten zien.
Noemt een deelnemer tijdens een vergadering een adres, dan kan Google dat adres op een kaart tonen of een routebeschrijving geven. Om te herkennen welk deel van de gesproken zin belangrijk is, kijkt de technologie of bepaalde zinsdelen met meer nadruk worden uitgesproken. Begeleidende opnamen van lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen helpen de technologie om de emotie te interpreteren – en de best mogelijk actie te ondernemen.
Meta broedt op een methode die videobellers identificeert aan de hand van gegevens die op Facebook te vinden zijn
Ook Meta wil gebruikers van minuut tot minuut in de gaten houden, al is dat met een ander doel. Volgens een octrooiaanvraag broedt het bedrijf op een methode die videobellers identificeert aan de hand van gegevens die op het sociale medium te vinden zijn. Om te weten wie wie is en welke deelnemer een hogere functie heeft dan anderen, zoekt de technologie met behulp van gezichtsherkenning de Facebook-accounts van de videobellers op. Deelnemers met een belangrijker functie worden vervolgens prominenter in beeld gebracht dan andere.
Die toepassing mag op het werk dan zijn voordelen hebben, in de praktijk vervaagt daardoor de grens tussen werk en privé (als werkgevers privé Facebook-accounts van werknemers doorspitten).

Voordeel werkgevers en techbedrijven
Het is opvallend dat veel aanvragers van octrooien de term ‘oplossing’ in de mond nemen. Inderdaad bieden ze houvast in de soms verwarrende wereld van kantoorwerken en thuisarbeid. Ze bevorderen de productiviteit, voorkomen ongemakkelijke situaties en kunnen ook nog eens de kosten voor werkgevers drukken.
Maar ondertussen lijken ze ervoor te zorgen dat de machtsbalans onevenredig uitslaat in het voordeel van de techindustrie – met de werkgever in haar kielzog. De vele vormen van monitoring leveren namelijk een schat aan informatie op over werknemers en gebruikers, zo reageert Bart van der Sloot. ‘Bedrijven willen ons kennen en herkennen voordat we er zelf erg in hebben,’ stelt de universitair docent privacy en big data van de Tilburg University.
‘Bedrijven willen ons kennen en herkennen voordat we er zelf erg in hebben’
‘Vroeger had je een paragnost. Die keek naar kleine signaaltjes die je afgeeft met je ogen en mondhoeken en die je zelf niet eens doorhebt. Deze nieuwe technologieën gaan nog veel verder. Door emoties af te leiden uit bijvoorbeeld de wijdte van je pupillen en de trekjes om je mond, kan een systeem feedback geven om de productiviteit van werknemers te verbeteren. Dat kan goedaardig, door een werknemer te vertellen dat deze beter een andere taak kan doen, maar ook kwaadaardig, waardoor een werknemer van een taak wordt gehaald omdat die te zwaar zou zijn.’
‘Werknemers die weten dat ze worden gemonitord, zullen steeds minder initiatief nemen’
Van der Sloot constateert dat de oplossing van de techbedrijven een probleem veroorzaakt op de werkvloer. ‘Controle door systemen levert werkgevers informatie waarop ze in actie komen. Dat veroorzaakt een chilling effect: werknemers die weten dat ze worden gemonitord, zullen steeds minder initiatief nemen. De sfeer verandert van initiatiefrijk en vertrouwensvol naar controle en wantrouwen.’
Sowieso mag een werkgever niet zomaar monitoren op de werkvloer, stelt de privacydeskundige. ‘Standaard mag de werkgever alleen de werknemer monitoren als daar aanleiding toe is. Dat geldt al op het werk, waar alleen in de gangen en dus niet op werkplekken mag worden gefilmd. Laat staan dat het in een thuisomgeving is toegestaan.’
Schat aan informatie voor gebruikers
Pech dus voor kantoormeubelfabrikant Herman Miller, die een octrooi aanvroeg voor een office productivity structure. Daarin worden onder meer sensoren in ‘slimme bureaustoelen’ gebruikt om inzichtelijk te maken of een werkplek wordt bezet.
En passant verzamelt het systeem echter ook gegevens over hoe lang werknemers op een werkplek zitten en wat de (informele) hiërarchie binnen een organisatie is. Door bij te houden waar vergaderingen plaatsvinden – en te meten welke werkplekken drukbezet of juist leeg zijn – kan het systeem daarmee vergaand inzicht bieden in de relatie tussen werknemers.
Managers kunnen in realtime gesprekken van werknemers beluisteren
Het softwaresysteem voor officemanagement van het Chinese Shenzhen Webs Technology biedt vergelijkbare inzichten over werknemers. Een observatieplatform van het Amerikaanse Theatro Labs gaat zelfs nog verder. Managers kunnen daarmee in realtime gesprekken van werknemers beluisteren en zien waar apparaten (en mogelijk hun gebruikers) zich ten opzichte van elkaar bevinden. Beheerders kunnen daarmee hun personeel ‘controleren, limiteren en disciplineren’, zoals de aanvragers het verwoorden.
Topje van de ijsberg
Maar wat is uiteindelijk de waarde van dergelijke octrooien? Wacht kantoormedewerkers een dystopische toekomst waarin technologiesystemen hun gangen letterlijk volgen, of loopt het niet zo’n vaart?
Peter Blok, hoogleraar octrooirecht aan de Universiteit Utrecht en raadsheer bij de afdeling Intellectueel eigendom van het gerechtshof Den Haag, ziet in de aanvragen de toekomstvisie terug van de aanvragers. Blok: ‘Een octrooiaanvraag toont waarin bedrijven de afgelopen tijd hun onderzoeks- en ontwikkelingsgeld hebben gestoken en laat zien dat ze verwachten dat die technologieën in de toekomst worden toegepast. Als je verwacht dat een idee niks zal opleveren, zul je er niet zo snel octrooi op aanvragen.’
Een octrooiaanvraag wil niet zeggen dat de beschreven technologie rechtmatig is
De octrooideskundige benadrukt dat een octrooiaanvraag niet wil zeggen dat de beschreven technologie rechtmatig is: ‘Octrooibureaus toetsen vooral of een aanvraag een innovatieve bijdrage levert aan de techniek.’
Hij plaatst daarbij de kanttekening dat octrooiaanvragen per land worden verleend. ‘Een bedrijf kan bijvoorbeeld een octrooi in de Verenigde Staten aanvragen en niet in Europa omdat het niet zeker weet of het gebruik van de techniek in Europa rechtsgeldig is.’
Wel noemt hij het ‘opvallend’ dat de octrooien die aan het begin van de coronapandemie werden aangevraagd al in een vroeg stadium openbaar werden gemaakt. ‘Een aanvraag is in principe de eerste achttien maanden geheim, zodat bedrijven er feedback op kunnen ontvangen. Meestal maken bedrijven van die gelegenheid gebruik, zo kunnen ze leren hoe kansrijk hun aanvraag is. Het is daardoor goed mogelijk dat de gepubliceerde aanvragen het topje van de ijsberg vormen.’
Een graantje meepikken
Dat de door onderzoekscollectief Scarabee gevonden en geanalyseerde octrooiaanvragen gepubliceerd en dus openbaar zijn, betekent dat andere bedrijven geen vergelijkbaar octrooi meer kunnen aanvragen. Tegelijkertijd genieten de aanvragers volgens Blok al een vorm van bescherming.
Bedrijven die een octrooi aanvragen, hebben op grond van het octrooirecht recht op een ‘redelijke vergoeding’ tot het moment waarop hun aanvraag wordt gehonoreerd. Daardoor kunnen zij met terugwerkende kracht een vergoeding krijgen wanneer concurrenten hun technologie al verwerkten in eigen producten.
Bedenkers pikken al een graantje mee van de thuiswerkcultuur die tijdens de coronacrisis een impuls kreeg
Dat zou volgens Blok een reden kunnen zijn om de aanvragen al vroeg te publiceren. ‘Hun technologie was tijdens de lockdown immers heel interessant en werd mogelijk breed toegepast.’
Met andere woorden: door hun innovatieve ideeën niet langer onder de pet te houden, kunnen bedenkers al een graantje meepikken van de thuiswerkcultuur die tijdens de coronacrisis een impuls kreeg.
Volgens privacydeskundige Van der Sloot leveren de technologieën softwarebedrijven nog iets anders op: ‘Zij proberen op grote schaal zo veel mogelijk informatie te verkrijgen. Eerst hebben ze de wereld in kaart gebracht, nu volgt voor hen de laatste stap – het ontdekken van de menselijke emotie. Het volledige monopolie op informatie dat ze hierdoor krijgen, levert hen een machtspositie op.’
19 Bijdragen
Vincent Huijbers 9
Het is opmerkelijk dat de verworven vrijheid door de arbeider sinds de 19e eeuw langzaam weer wordt teruggedraaid. Het is ons loonslaven niet gegund. Ik moet denken aan de clickworker als een moderne versie van Modern Times van Charley Chaplin.
Waar we naar China met argusogen kijken hoe zij vanuit politieke ideologie een surveillancestaat hebben opgetuigd gebeurd 'hier' precies hetzelfde maar dan vanuit economisch of efficiëntie gedreven motieven. Let daarbij op dat een mens hier al sterk economisch wordt gewaardeerd.
Met het chilling effect zou eigenlijk het hele idee van vergaderen herzien kunnen worden. Ook hier zie ik de beelden van een vergadertafel in Noord-Korea waarvan ik me niet kan voorstellen dat hier een constructieve dialoog kan plaatsvinden. Wel worden deze vergaderingen gebruikt om publiekelijk in ongenade geraakte personen de cancellen. Zie je de parallel?
En tenslotte het niets doen: afdwalen en dagdromen. Ontstaan de beste ideeën niet onder de douche of als je slaapt? Dus juist wanneer je er niet aan denkt? Als je niets doet? Als het brein een spier zou zijn functioneert die paradoxaal het beste in ontspannen toestand: het lichaam volgt dan vanzelf
Toch nog een aanvulling die me onder de douche (!) te binnen schoot:
Als we dan toch bezig gaan om het sociale aspect uit het werk te halen pleit ik voor het volgende. Om ons zittend bestaan dragelijk te maken starten we de dag collectief met gymnastiek. Op oosterse leest maar dan in de huiskamer. Een beetje als 'Nederland beweegt' maar dan synchroon met je collega's. Iedereen doet mee: ook de CEO!
Fijne (thuis) (werk) dag!
Gert Laman 2
Vincent HuijbersJan Ooms 10
Deze grens wordt nl. méér dan mijlenver overschreden!!!
Pierre Emanuel
Jason . 1
Pierre EmanuelTechbedrijven zelf doen allang aan thuiswerken, zonder toezicht, en sturen op output ipv aanwezigheid/uren. Want als jij een programmeur bent die een goede bijdrage levert en je werkt het beste door 2 uur per dag supergeconcentreerd te programmeren, verder wat email/vergaderen/lezen, een uurtje lunchen tussendoor en en daarna klaar, prima toch? Ga lekker sporten en voor je gezin zorgen, dan kun je morgen weer fris aan de bak. Wie weet bedenk je tijdens het sporten nog een oplossing ergens voor (mij heel vaak overkomen). Veel intellectueel werk kán je helemaal niet goed 8 uur lang geconcentreerd doen. Dus laat je werknemers lekker doen wat ze willen. Want wat wil je als techbedrijf? Dat iemand een superingewikkeld probleem oplost. Niet dat iemand een bureaustoel bezet houdt. Hiervoor is het 8-uur-werkdag model gewoon helemaal niet geschikt.
De motivatie voor de techbedrijven zal idd liggen in de enorme hoeveelheid data die verzameld kan worden, voor mogelijke nieuwe toepassingen, niet dat ze denken dat het werk er echt beter van wordt.
Eveline Bernard 6
Jason .Karel 1
Vincent Huijbers 9
KarelHet is misschien interessant om eens kennis te nemen van het fenomeen click farm.
https://theconversation.com/why-many-click-farm-jobs-should-be-understood-as-digital-slavery-83530
Dit zijn door en voor het digitale tijdperk ontstane banen waarvan je het bestaan nauwelijks kunt bevatten. Voor sommige in de wereld presenteren deze banen zich als een kans maar het reduceert de mens tot minder dan een machine.
Marc Wille
j.a. karman 5
Ik zou me over de technische mogelijkheden niet druk maken wel over de mentaliteit bij de werkgevers
Vincent Huijbers 9
j.a. karmanWat de computer bijzonder maakt is dat die overal aanwezig is maar ook zelflerend en sturend in ons gedrag. Sinds 2007 zie je overal mensen gebogen over een schermpje in hun hand. De algoritmes in Uber en het werk in Click Farms maken ook handig gebruik van psychologie om ons aan de gang te houden. Waar het weefgetouw fysieke arbeid nodig had om te functioneren en te produceren kunnen de bovenstaande technologieën ons in potentie reduceren tot breinen om nog dat laatste gat tussen kunstmatige intelligentie in te vullen.
Dit klinkt misschien absurd maar als je bedenk dat - zoals hierboven beschreven - software jouw geestelijke productie en aandacht beoordeeld op waarde, je op termijn ook kunt afvragen of jouw aanwezigheid er in zijn geheel er nog toe doet.
j.a. karman 5
Vincent HuijbersAlleen met controle en dwang terug te verdienen. De industrialisatie betekende dat zoiets zeer lastig werd. Gedwongen naar de fabriek wasr het kaartensysteem zijn intrede deed (jaquard) de ponskaart komt er met de automatisering vandaan.
Het maakt de cirkel rond.
Vincent Huijbers 9
j.a. karmanDe nieuwe ontwikkelingen en angst om overbodig te worden werden ook toen met argusogen bekeken.
Wat mij fascineert is de artificiële intelligentie die op ons wordt los gelaten. Grote rekenkracht en een algoritme zijn (nog) steeds geen substituut voor het menselijk brein. Voorbeelden van door een computer gegenereerde kunst laten mooi zien dat creativiteit en intuïtie complexe menselijke eigenschappen zijn. Maar een algoritme komt wel dichterbij als je het product weer vergelijkt met door apen geschilderde werken. Maar er lijkt nog steeds 'iets' te ontbreken. Het ongebreidelde vertrouwen in a.i. vanuit een bepaalde luiheid of efficiëntie denken is zorgelijk.
j.a. karman 5
Vincent HuijbersVoor rekenkracht en met een benadering van de verwachting, daar hoef je minder bang voor te zijn. Het is van alle tijden. Het zijn mensen die uit op zijn op toekomstvoorspelling. Wat daarbij hoort is het omgaan met onzekerheden. Dat lijkt me een groter probleem met de wens tot absolute zekerheden.
Vincent Huijbers 9
j.a. karmanVeel is niet met zekerheid te zeggen over de toekomst. Maar je kunt wel dingen signaleren die de toekomst richting geven. De conculega wevers van Jacquard zagen het weldegelijk goed. Al konden ze er niets aan doen...
j.a. karman 5
Vincent HuijbersJelle Haandrikman
Wat een intellectuele armoede.
Dus de meest effectieve werknemers gaan dan maar ergens anders werken of voor zichzelf beginnen.
Het frappante blijft natuurlijk dat alle tools om effectief online te werken al voor de Corona pandemie bestonden. Alleen konden een hoop werkgevers daar nog niet mee overweg
Jogchem van Dijk 2
Nu willen ze dit ook gaan toepassen op de werkvloer? Een beoordelingsgesprek is dan niet meer nodig. De manager kan op elk gewenst moment de verkregen data opvragen en zien wie er niet goed op zat te letten tijdens zijn bespreking.
In een ander nieuwsartikel las ik over het pendule effect. Eerst is er geen controle, dan komen de oplossingen en slaat men door. Vervolgens swingt de pendule weer terug tot het op een punt zit waar alle partijen tevreden mee zijn.
Ik vraag mij af wat het zal zijn voor de controle van medewerkers door Big Tech?
Karolijne Bauland 8
Dat vond Holland jarenlang prima. Omdat het in veel gevallen niet ging over 'hard werkende' mensen, maar over mensen die ons economisch gedreven waardederingssysteem al (lang) zijn afgeschreven. Zo zorgt de overheid er wel even voor dat deze mensen geen initiatief meer tonen; dat is veel te riskant.
Ik zou graag eens lezen wat de redactie heeft bewogen om de 'afgeschevenen' van Nederland, de proefkonijnen van de controlemaatschappij in dit stuk geen letter waardig te keuren.